Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 continuă. Firma adusă de Clotilde Armand să ridice gunoiul din Sectorul 1 a avut ca acționari mai mulți italieni acuzați de legături cu Mafia siciliană. Italienii au iesit din firmă în 2008, iar apoi compania a fost controlată timp de zece ani de un afacerist acuzat de evaziune de 23 de milioane de euro. Mai mult, primăria condusă de Clotilde Armand a încheiat un contract cu o firmă de salubrizare care percepe un tarif mai ridicat decât cel existent deja.
”S-a vazut oricum in SEAP pretul si acesta durata magnifica de 3 minute in care s-a dat contractul nou. Pozitia noastra este clara, am initiat o campanie si nu o sa renuntam la toate caile legale pentru a proteja drepturile si interesele cetatenilor din Sectorul 1, care sunt in continuare prejudiciați”, a declarat, în exclusivitate la România Tv aviocatul Romprest, Iancu Toader.
Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 continuă. Ioana Constantin: ”Firma nouă de gunoi a avut legături cu mafia siciliană”.
Ioana Constantin susţine că noua firmă contractată de Clotilde Armand pentru strângerea gunoailor din sectorul 1 al Capitalei a avut la începutul anilor 2000 legături cu mafia siciliană.
”Veștile de la campionatul mondial de gunoi de la Sectorul 1 sunt grozave! Firma nouă de gunoi a avut la începutul anilor 2000 legături cu mafia siciliană. Direct oameni din Cosa Nostra, legături la cel mai înalt nivel cu mafia siciliană. Oare la asta se referea Clotilde zilele trecute când ne vorbea de mafia italiană și își dorea aceasta nouă firmă?! Între timp, Romprest a pus pe site un contor să vedem cât ne costă zilnic războiul lor.
Nu mai vorbesc despre istoricul noii firme care e plin de patroni prinși în tot felul de dosare de evaziune fiscală uriașă.
Curat murdar! Ca la Paris. Iar cetățenii plătesc de acum la dublu. Timpul va demonstra că incompetența lui Clotilde și dorința de a-și face imagine a adus mai mult prejudicii sectorului 1. Dacă – și dorea să ne scape de Romprest, de mafie în general, acționa diferit de la început, când primăria era într-o poziție favorabilă. Vom plăti enorm incompetența ei și corupția altora.
Contractul cu Romprest trebuia renegociat și, dacă se putea, chiar reziliat. Ce am obținut acum?! Nici una, nici alta. Doar costuri în plus, asta după ce sectorul a devenit focar de infecție. Nu pot să fiu niciodată de acord cu “să plece ai lor, să vina ai noștri”. Nu de alta, dar cetățenii care plătesc taxe rămân … să plătească.“, a scris Ioana Constantin pe Facebook.
Primărița Clotilde Armand a așteptat să i se acorde starea de alertă de colegul prefect și, imediat, a încheiat un contract de strângere a gunoaielor mai scump. Contractul cu Romprest asigură ridicarea unei tone de gunoi cu prețul de 342, 86 lei pe tonă, în timp ce contractul cu firma Brai Cata prevede un preț de 629 de lei pe tonă.
”Contractul noii firme nu poate fi prelungit decat pe perioada stării de alerta şi nu poate fi relungit mai mult de 30 zile. Firma vine doar sa curete anumite strazi apoi contarctul revine la normal”, a declarat Dan Podaru, membru PNL.
Clotilde Armand, care a încheiat un nou contract de salubritate cu o firmă extrem de controversată, despre care s-a aflat că a avut legături cu mafia siciliană. Mai mult, şi tarifele sunt mai mari în compraţie cu Romprest.
Fostul premier Victor Ponta reacționează cu ironie la informația că primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a semnat un contract controversat cu firma BRAI-CATA, care prestează activitate pe prețuri de șase ori mai mari decât firma Romprest.
”Bravo! Felicitari votantilor Doamnei Clotilde! Nu de asta ati votat???”, scrie Victor Ponta pe Facebook.
Clotilde Armand acuza, în trecut, Romprest de prețuri mult prea exagerate. Noile sume lasă cetățenii contrariați.
“Costul salubrizării pentru anul trecut a fost de 266 milioane lei, la care se adaugă facturi de 83 milioane lei aflate în litigiu, ceea ce înseamnă un total de 350 de milioane de lei pe care Romprest consideră normal să îl primească într-un an, rezultă un total de 1 milion de lei pe zi, adică o treime din bugetul Sectorului 1. Noi nu ne putem menține la asemenea costuri”, a spus Clotilde Armand.
Chiar dacă informații au fost contrazise ulterior, de Romprest, care a oferit clarificări în privința costurilor salubrizării, este cel puțin interesant că, deodată, bugetul Sectorului 1 a dat peste și Clotilde Armand are suficienți bani pentru a plăti noile sume, în paralel cu cele ale Romprest.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susținută de USR-PLUS, a încheiat contract cu firma BRAI-CATA, care prestează activitate pe prețuri mai mari decât Romprest.
Spre comparație, Romprest ridică tona de gunoi cu un preț de 103 lei/tonă, în timp ce BRAI-CATA ridică aceeași cantitate de deșeuri cu un preț de 629 lei/tonă.
BRAI-CATA a fost fondată de sicilieni acuzați de legături cu Cosa Nostra – este vorba despre Rosario Raneri din Bagheria, Esposito Raffaele și Nudo Ernesto din Siracusa, Sicilia.
Italianul Rosario Raneri (fost polițist) a fost vizat de o anchetă de spălare de bani a Parchetului general, cu Direcția de Investigații Antimafia de la Roma. Raneri a fost acuzat de legături cu Cosa Nostra. El a fost asociat cu Paul Brener, contabilul lui Bernardo Provenzano, un alt personaj acuzat de legături cu mafia și jurnalist al anilor 90.
Din anul 2017, firma BRAI-CATA este deținută de un parter de afaceri al lui Doru Florescu, pe nume Constantin Petrescu, în vârstă de 53 de ani, din Râmnicu Vâlcea.
Constantin Petrescu a preluat firma în anul 2017, când a ieșit din companie acționarul majoritar de până la acel moment, anume firma de salubritate Urban din Vâlcea. Potrivit documentelor publicate în Monitorul Oficial (Mof), firma Urban a fost acționar majoritar în BRAI-CATA din 27 februarie 2008 până în 23 august 2017.
Conexiunile dintre cele două societăți par să fie foarte puternice: din anul 2007, compania Urban l-a avut administrator pe același Constantin Petrescu. Compania de salubritate Urban se află, în prezent, în insolvenţă, potrivit g4media.
Într-un document al BRAI-CATA din anul 2015, Florescu apare ca ”împuternicit” director al sucursalei din Vâlcea al companiei BRAI-CATA. Conform documentelor din Monitorul Oficial, Constantin Petrescu este asociat cu soţia lui Doru Florescu, Clara, în altă firmă, KTP Pescom SRL.