Acasă Actualitate Fermierii se dezic de protestul politic al Dianei Șoșoacă, aprobat de Nicușor Dan: ”Nu vrem să fim asociați cu instigatorii”

Fermierii se dezic de protestul politic al Dianei Șoșoacă, aprobat de Nicușor Dan: ”Nu vrem să fim asociați cu instigatorii”

0
0
272

Fermierii și transportatorii se dezic de protestul Dianei Șoșoacă, aprobat de Nicușor Dan: ”Acolo nu va mai fi niciun control. Nu știi ce se poate întâmpla. Nu vrem să fim asociați cu instigatorii”.

Protestul aprobat de Nicușor Dan pentru zilele de duminică, luni și marți în București nu este al fermierilor și transportatorilor, ci este al Dianei Șoșoacă.

Florin Nae, un tânăr fermier, a zis că protestatarii nu vor să fie asociați cu tot felul de instigatori. Ne așteptăm ca duminică, luni sau marți, Diana Șoșoacă să se urce pe un tractor și să urle tot felul de lozinci. Va fi show total. O capitală blocată de Diana Șoșoacă, desigur cu aprobarea. Aprobarea lui Nicușor Dan.

Florin Nae, un tânăr fermier, a zis că, pe grupurile de protestatari se discută despre dezicerea de acest protest.

”Colegii mei spun, pe grupurile de socializare, că ce a făcut Diana Șoșoacă pune sub semnul întrebării ce am făcut noi până acum. Acolo nu va mai fi niciun control. Nu știi ce se poate întâmpla. Noi nu vrem să fim asociați cu instigatori, cu lucruri rele”, a zis Florin Nae.

Întrebat dacă va merge la protestul organizat de Diana Șoșoacă: ”Printre fermierii din grupurile noastre circulă mai multe zvonuri. Mulți nu vor să meargă pentru că nu vor să se asocieze cu Diana Șoșoacă. Mai sunt și unii care vor să meargă”.

Nicuşor Dan precizează că, intrarea în Bucureşti a tractoarelor şi capetelor tractor de TIR, în vederea participării la protestul din Piaţa Constituţiei, se va realiza pe Şoseaua Alexandriei, între orele 6.00 – 7.00

Mucușor a precizat că, din comisia care analizează cererile pentru protest fac parte şi reprezentanţi ai Poliţiei, Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei şi că, în urma discuţiilor, a fost semnat un protocol între organizator şi reprezentanţii autorităţilor.

”Protocolul spune că intrarea în Bucureşti se face pe Şoseaua Alexandriei între 6.00 – 7.00 dimineaţa. Ieşirea din Bucureşti se face tot pe Şoseaua Alexandriei, între 22.00 şi 23.00. (Protocolul, n.r.) obligă organizatorul să comunice instituţiilor de ordine numerele de identificarea ale maşinilor şi un număr de organizatori, cu care Poliţia şi Jandarmeria să fie în contact pe perioada manifestării”, a precizat edilul general.

Nicuşor Dan a declarat că există cazuri în care numărul participanţilor este mai mare decât cel anunţat.

”Asta se întâmplă, pentru că, evident, numărul acesta este o estimare. Se întâmplă să fie mai puţini, de cele mai multe ori. Se întâmplă să fie şi mai mulţi. Organele de ordine ştiu să lucreze cu asta şi dacă se depăşeşte numărul, nu e nicio problemă. Nu a fost niciodată”, a spus primarul.

În ce priveşte faptul că solicitarea de protest a fost semnată de către doi avocaţi ai Partidului SOS, edilul general a precizat că această cerere a fost aprobată deoarece întrunea condiţiile legale. El a menţionat că, dacă ar fi existat mai multe cereri care să întrunească toate condiţiile legale, ar fi fost aprobată ce a organismelor reprezentative pentru fermieri sau transportatori.

”Da, am văzut numele solicitantului. Noi aplicăm legea. Am respins nişte solicitări pentru că nu aveau elementele pe care legea spune că trebuie să le aibă. Am respins un protest pentru că încălca prevederea legală care spune că nu trebuie să stânjeneşti circulaţia, desfăşurarea normală a activităţii în oraş. Şi am aprobat acest protest la solicitarea unui cetăţean, aşa cum am aprobat o mie de alte proteste până acum, pentru că îndeplinea condiţiile legale. (…) Dacă noi am fi avut simultan mai multe cereri, ne-am fi uitat şi la criteriul reprezentantivităţii. Dacă am fi avut simultan mai multe cereri care s-ar fi referit la o aceeaşi locaţie, la aceleaşi solicitări, evident că ne-am fi uitat la reprezentantivitate, dar atâta timp cât nu am avut din partea organismelor reprezentative ale fermierilor sau transportatorilor solicitări, am avut o solicitare care întrunea condiţiile legale, a trebuit să o aprobăm, aşa cum am aprobat o mie de alte proteste în trei ani”, a spus edilul general.

El a reamintit că solicitarea Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) prevedea participarea a 15.000 de utilaje şi a subliniat că acest lucru ar fi însemnat „paralizarea” circulaţiei în Capitală.

”Au fost vreo patru-cinci solicitări pe care le-am respins, pentru că nu aveau toate elemente: câţi oameni vin, de unde vin, pe unde pleacă. După care a fost acea solicitare pentru 15.000 de utilaje, cu precizarea expresă că vor bloca cu maşini Piaţa Victoriei şi toate bulevardele care intră în Piaţa Victoriei, ceea ce ar fi însemnat paralizarea Bucureştiului. După aceea am avut această cerere, care s-a discutat în comisie ieri, pentru 200 de utilaje, 5.000 de oameni. Solicitarea a fost pentru Piaţa Victoriei şi în urma discuţiilor din comisie am aprobat-o pentru parcarea din Piaţa Constituţiei. Diferenţa esenţială între cele două este că nu se afectează traficul rutier”, a spus primarul general.

Nicuşor Dan a anunţat, joi, că autorităţile locale au aprobat organizarea unui protest, duminică, luni şi marţi, în Piaţa Constituţiei, cu participarea a 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de TIR.

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat, joi, că protestul aprobat de Nicușor Dan este de fapt organizat de senatoarea Diana Șoșoacă, nu de fermieri.

”Având în vedere contextul social care nu este totuși unul dintre cele mai calme, cred că este corect să dăm informațiile corecte către opinia publică.Prin urmare, protestul avizat de primarul general astăzi, nu este protestul fermierilor, sau al agricultorilor, ci este protestul doamnei senator Diana Șoșoacă, iar cei care s-au ocupat de depunerea actelor, de susținerea cauzei în comisie, sunt avocații doamnei Diana Șoșoacă. Dânșii au solicitat să organizeze un protest în legătură cu transportatorii, fermierii și agricultorii. Nu știm ce înseamnă acest ”în legătură cu…”, dar cert este că nu înseamnă că transportatorii sau fermierii, cei aflați în stradă, au depus această cerere de protest. Și aceasta este o distincție, aș spune eu, extrem de importantă, ca să înțelegem bine contextul în care ne aflăm.

Nu este o coincidență de nume, dacă ne uităm bine pe cererea depusă la începutul săptămânii, această cerere este depusă de doamna Diana Șoșoacă, un anumit domn Bogdan Petre, prin avocat Duțu Alexandru, a fost respinsă. A doua cerere, care a fost analizată astăzi, a fost depusă de un domn Bogdan Petre, printr-un domn Duțu Alexandru. Deci aceleași două persoane din trei se regăsesc în ambele cereri. Este clar că nu poate fi vorba de o confuzie, ci doamna Diana Șoșoacă nu și-a mai asumat în nume propriu această cerere, ci și-au asumat-o aceste două persoane apropiate dumneaei, care fac parte și din partidul dumneaei. Responsabili pentru desfășurarea protestului sunt avocatul Bogdan Petre și avocatul Duțu Alexandru.

Conform legii, și conform protocolului, cele două persoane trebuie să dea către Jandarmeria Română o listă cu persoanele care vor conduce utilajele și numerele utilajelor, până sâmbătă la ora 16:00. Doar acele vehicule vor putea intra în municipiul București, în contextul protestului”, a declarat prefectul.

”Fiecare persoană care protestează cunoaște foarte bine motivele pentru care protestează și este liberă să se exprime cum dorește, atât timp cât se respectă legea. Inclusiv alăturarea la un protest politic este o opțiune personală, nu este nimic interzis de lege, și fiecare este liber să o facă. Dar am insistat să facem acest precizări tocmai pentru că în ultimele zile am discutat foarte mult cu cei care protestează, și la fiecare discuție, fără echivoc, dânșii s-au delimitat, pe de o parte de instigatorii care s-au infiltrat permanent în rândurile lor, și pe de altă parte de personajele politice care au încercat să se urce pe acest val și să câștige un oarecare beneficiu politic.Deci a existat din start această delimitare. De asta am dat această informație, pentru ca fiecare să aleagă în cunoștință de cauză.Poliția și Jandarmeria sunt pregătite să administreze o astfel de manifestație și nu ne așteptăm la probleme”, a continuat Hopincă.

Mircea Bogdan, avocatul Dianei Șoșoacă, despre protestul din București, aprobat de primarul Nicușor Dan: ”Am făcut-o ca un omagiu adus acestor protestatari!”. Senatoarea guralivă Șoșoacă, după ce a fost huiduită de protestatari, încearcă să călărească din nou valul nemulțumirilor din agricultură și transporturi.

Senatoarea de extrema dreapta Diana Sosoaca, lidera partidului pro-rus SOS, si-a umplut paginile de socializare cu mesaje de sprijin fata de protestele transportatorilor si ale fermierilor, carora le promite ca ii va ajuta inclusiv sa scape de amenzile date de Jandarmerie. Pe langa mesajele lui Sosoaca de blocare a vamilor si a portului Constanta, se strecoara, insidios, agenda de propaganda a Kremlinului – cerealele din Ucraina distrug fermierii romani, in Romania exista o “dictatura americana si bruxelleza” care este “mai rea” decat cea din Rusia.

În ultimele zile, Diana Sosoaca si-a intensificat retorica dura, pe fondul unui protest al fermierilor si transportatorilor aprobat de Primaria Capitalei in zilele de duminica, luni si marti in parcarea din Piata Constitutiei, la care ar urma sa participe, potrivit cererii depuse de organizatori, 5.000 de oameni si 200 de vehicule.

De notat ca Diana Sosoaca, a depus chiar ea o cerere de aprobare a unui protest, in Piata Victoriei, pe care primarul Nicusor Dan a anuntat ca a respins-o deoarece ar fi blocat traficul in Bucuresti.

La cateva zile dupa respingerea acestei cereri, o noua cerere a fost depusa de avocatul Petre Mircea Bogdan, care a declarat, că este prieten cu Diana Sosoaca.

Avocatul lui Șoșoacă recunoaște că nu-i cunoaște pe cei care vor veni la protestul fermierilor. Petre Mircea-Bogdan a cedat nervos în direct.

Avocatul Petre Mircea-Bogdan a fost invitat, vineri seară, la Antena 3 CNN, la emisiunea moderată de Cătălina Porumbel, unde a recunoscut că nu îi cunoaște pe cei care vor veni la protestul autorizat de primarul Nicușor Dan în Piața Constituției din Capitală. În plus, acesta nu a putut răspunde la mai multe întrebări și chiar s-a enervat în momentul în care i s-a spus că nu este un organizator, ci un instigator pentru protestatarii de la marginea Bucureștiului.

”De ce nu v-ați dus la Federațiile de transport să vă adresați și ați mers la doamna Șoșoacă?“, a întrebat Cătălina Porumbel.

”Eu am făcut primul pas și s-a admis protocolul. Există numărul meu de telefon în protocol, mă puteau contacta și spuneau că doresc să vină … cu sufletul deschis“, a precizat avocatul Petre Mircea-Bogdan.

”Dumneavoastră nu vreți să recunoașteți că este protest politic, pentru că dacă nu ar fi politic, dumneavoastră ați fost invitat la Primăria Capitalei alături de cei 100 de fermieri care dețin 100 de tractoare. Până să faceți solicitarea, dumneavoastră ați avut cereri din partea fermierilor să se deplaseze la acest protest cu mașinile aprobate de Primăria Capitalei?“, a întrebat un invitat al emisiunii.

”Dreptul de a petiționa este un drept fundamental“, a replicat Petre Mircea-Bogdan.

”Domnul avocat, v-a cerut vreun fermier să mergeți să faceți această solicitare la Primăria Capitalei?“, a insistat Cătălina Porumbel.

Avocatul Dianei Șoșoacă nu știe nici cine va veni la protest, nici cine îl va ajuta cu organizarea.

”Nu mi-a cerut niciun fermier, ci am făcut-o personal, în calitate de cetățean și prin prisma simțământului civic. În 10 ianuarie am depus adeziune la S.O.S. România, care nu știu dacă a fost acceptată“, a spus avocatul Petre Mircea-Bogdan.

”Dânsul a recunoscut că, de fapt, nu știe cine va veni. Nu-mi dau seama cum controlează desfășurarea. Decizia lui Nicușor Dan e una politică și va răspunde pentru asta, pentru asocierea cu Șoșoacă. Cum să fie corect făcut dacă nu se știe cine va veni, care este raportul organizatorului etc“, a punctat Val Vâlcu.

”15.000 de utilaje, cum a fost în solicitarea fermierilor, nu era posibil, că nu aveau cum să încapă…“, a spus senatorul USR Simona Spătaru.

”Care sunt cele 100 de utilaje? Îi cunoașteți pe fermieri?“, a insistat Val Vâlcu.

”O să fie responsabil (n.r. avocatul Petre Mircea-Bogdan)“, a adăugat Simona Spătaru.

”Cine strânge lista cu date personale ale fermierilor și transportatorilor care doresc să participe la protestul organizat de dumneavoastră“, a întrebat Cătălina Porumbel.

”Oameni care vor să mă ajute“, a spus avocatul.

”Cine?“, a întrebat din nou Cătălina Porumbel.

”În acest moment nu-i pot identifica“, a răspuns Petre Mircea-Bogdan.

”Vi se pare că sunteți un organizator? În momentul în care ați făcut cererea erați un organizator sau un instigator?“, a întrebat Val Vâlcu, moment în care avocatul s-a enervat și i-a replicat jurnalistului ”instigator puteți fi dumneavoastră la ce vreți“.

”Eu am recurs la dreptul constituțional de a petiționa…“, a replicat avocatul.

”Dar organizatorul? Organizatorul?“, a insistat Val Vâlcu.

”Petre Mircea-Bogdan“, a răspuns avocatul, adăugând ”vrei să-ți arăt protocolul ca să …?“.

”Și cum îi organizați pe unii pe care nu îi cunoașteți?“, a întrebat Val Vâlcu.

”Cu multă disciplină, respectând legea“, a spus Petre Mircea-Bogdan.

”Câte revendicări?“, a întrebat Val Vâlcu.

”Eu am două. Cea mai importantă revendicare care trebuie să fie comună pe toate listele este amnistia și grațierea față de dosarele care s-au întocmit.“, a spus avocatul.

”Vă referiți la cei care au condus între două parcele?“, a întrebat Val Vâlcu.

”Toți cei care au fost sancționați contravențional și penal de la momentul începerii protestului“, a replicat avocatul.

”Problema fermierului e că el se mută cu tractorul de pe o parcelă pe alta“, a spus Val Vâlcu.

”Problema va fi peste 1-2 ani, când va rămâne fără permis.“, a spus avocatul.

”Pentru cine vrea să vină la protest, unde vă trimit datele?“, a întrebat Cătălina Porumbel.

”Pe adresa mea de e-mail și pe numărul de telefon“, a spus Petre Mircea-Bogdan.

”Păi doamna Șoșoacă a spus să trimită pe e-mailul partidului“, a spus Cătălina Porumbel.

”E sau nu protest politic?!“, a spus Cătălina Porumbel.

”Dumneavoastră aveți dreptul de a strânge aceste date personale?“, a întrebat Val Vâlcu, avocatul spunând că nu știe.

”Am 200 de solicitări de la oameni care vor să participe. Eu să accept solicitările în ordinea în care vin. Trebuie să le depun până mâine la ora 15“, a mai precizat avocatul Petre Mircea-Bogdan.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…