Acasă Actualitate Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, va fi extrădată din Bulgaria în România, decizia este definitivă

Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, va fi extrădată din Bulgaria în România, decizia este definitivă

0
0
630

UPDATE: Elena Udrea va fi extrădată în România. La ieșirea din sala de judecată fostul ministru al Turismului a făcut o serie de acuzații grave privind data de 7 aprilie când a primit sentința de condamnare în dosarul Gala Bute. De asemenea, aceasta a precizat şi ce îi va spune fetiţei sale în vârstă de 3 ani.

Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia, Bulgaria au decis astăzi ca Elena Udrea să fie extrădată în România, unde va ispăși o sentință de 6 ani de închisoare cu executare.

Pe toată durata procesului Elena Udrea a susținut tot timpul, în cele două luni de când se află în arest, că nu își dorește să fie predată în România și speră ca măcar justiția din Bulgaria să o judece corect.

La ieșirea din sala de judecată fostul ministru al Turismului a făcut o acuzație extrem de gravă.

În data de 7 aprilie atunci când s-a dat sentința în România în cazul meu, doi judecători din completul care au dat această sentință au fot chemaţi la Parchetul General şi au fost amenințați cu pușcăria dacă nu dau sentința de condamnare în dosarul Gala Bute.

În mod cert decizia împotriva mea s-a luat cu presiune. În zilele următoare veți afla cine a făcut presiuni„, a spus Elena Udrea care a precizat că a făcut 20 de ani politică şi nu îi este frică pentru viata ei, dar are un copil acasă şi se așteaptă la orice dacă o să fie trimisă într-o închisoare din România.

Întrebată ce îi va spune fiicei sale în vârstă de 3 ani, Elena Udrea a precizat:

Îi voi spune, din nou, o minciună că nu pot veni, că am ceva de făcut aşa cum o mint de două luni. Vorbesc în fiecare zi cu ea„, a spus Elena Udrea după primirea deciziei de extrădare în România.

Elena Udrea a păsărit Curtea de Apel din Sofia şi dusă, sub escortă înapoi în arestul poliţiei din Blagoevgrad, acolo unde a stat în toată această perioadă.

„Din acest moment magistrații bulgari vor trimite în România că au acceptat acest mandat de arestare. De aici încolo poliţişti români trebuie să ia legătura cu autorităţile din Bulgaria în termen de 10 zile pentru a decide exact cum o vor aduce pe Elena Udrea în România.

Elena Udrea va ajunge să își ispășească pedeapsa de 6 ani de închisoare din Dosarul „Gala Bute” la Penitenciarul de Femei Târgușor Nou, când va fi adusă în țară.

Elena Udrea a vorbit, în urmă cu ceva timp, despre traumele trăite în închisoarea din România.

”Eu am trecut relativ bine peste momentul acela pentru că eram în mijlocul unei bătălii, știam cu cine mă lupt, știam cine îmi sunt adversarii, știam de ce mi se întâmplă lucrul acesta și eram acolo într-o etapă pe care o duceam în lupta aceasta cu sistemul pe care deja îl devoalasem. Deci nu am fost neapărat traumatizată pentru că aveam o miză. Ce mi se întâmpla mie avea o miză.

Mie îmi e foarte frică de insecte. Faptul că era plin de gândaci acolo era mai traumatizant decât faptul că nu aveam ușă la toaletă și oricând se putea întâmpla deschide ușa de la cameră și să fii văzută la toaletă de cei care vizitau celulele.

Mai degrabă traumatizant a fost faptul că am fost arestată odată cu Dorin Cocoș, cu Alin Cocoș. Noi am început relația exact cu 18 ani înainte. Deci am serbat 18 ani de relație în același loc, în arestul central, fiind și eu acolo, și el acolo, și Alin Cocoș”, povestește Elena Udrea.

Curtea de Apel din Sofia, a admis vineri cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”. Instanţa din Bulgaria a dispus punerea în executare a mandatului european emis pe numele Elenei Udrea şi extrădarea în România, decizia fiind definitivă.

Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia, Bulgaria au decis astăzi ca Elena Udrea să fie extrădată în România.

Pe toată durata procesului Elena Udrea a susținut tot timpul, în cele două luni de când se află în arest, că nu își dorește să fie predată în România și speră ca măcar justiția din Bulgaria să o judece corect.

Astăzi la ieșirea din sala de judecată fostul ministru al Turismului a făcut o acuzație extrem de gravă.

În data de 7 aprilie atunci când s-a dat sentința în România în cazul meu, doi judecători din completul care au dat această sentință au fot chemaţi la Parchetul General şi au fost amenințați cu pușcăria dacă nu dau sentința de condamnare în dosarul Gala Bute.

În mod cert decizia împotriva mea s-a luat cu presiune. Au fost cele mai lungi două luni din viaţa mea„, a spus Elena Udrea care a precizat că a făcut 20 de ani politică şi nu îi este frică pentru viata ei, dar are un copil acasă şi se așteaptă la orice dacă o să fie trimisă într-o închisoare din România.

Reamintim că la începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanța supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

La scurt timp Tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România, iar Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

Magistrații de la Curtea de Apel din Sofia, Bulgaria au decis astăzi ca Elena Udrea să fie extrădată în România, unde va ispăși o sentință de 6 ani de închisoare cu executare.

Elena Udrea le-a cerut judecătorilor încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica în care este acuzată că a primit o geantă în care se aflau 3,8 milioane de dolari. Avocatul Elenei Udrea spune că procesul trebuie să înceteze pentru că faptele s-au prescris din 2018, potrivit deciziei CCR.

Elena Udrea a fost prezentă prin videoconferință din Bulgaria. A fost citată în Blagoevgrad, acolo unde se află în arest.

Elena Udrea a fost întrebată de judecători ce își dorește în acest proces și a răspuns că este de acord cu avocatul ei și că își dorește ca de această dată judecătorii să ia în calcul o decizie a CCR.

Dacă cei de la Curtea de Apel București nu vor fi de acord cu încetarea procesului penal, atunci Elena Udrea a spus că va dori să dea o declarație.

A fost dată o amânare în procesul Hidroelectrica. Judecătorii de la Curtea de Apel București au spus că mai așteaptă două săptămâni până la decizia CCR, înainte de a lua o decizie în dosarul Hidroelectrica.

Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată, la ora 17.45, pentru a i se citi verdictul, iar la ora 17.50 instanța din Bulgaria a decis în favoarea extrădării sale în România.

Ce le-a cerut judecătorilor.

La începutul şedinţei de judecată, Udrea le-a cerut celor trei judecători bulgari din complet să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară privind standardul juridic la nivelul statelor Uniunii Europene. Cum soluţionarea sesizărilor la CJUE durează foarte mult, Udrea a solicitat ca până la un verdict al CJUE să fie lăsată în libertate.

Doresc să solicit instanţei să pună această întrebare, având în vedere că există în acest moment în nenumărate ţări din UE situaţii similare cele ale cetăţenilor români, în care s-a luat decizia de netrimitere în România, în cazul unor încălcări şi unor abuzuri. Abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu. Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar pentru toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de predare.”, a spus Udrea în instanță.

‘Nu ştiu juridic să explic mai bine, rugămintea este ca această întrebare să fie trimită către CJUE, însă doar cu condiţia în care să aştept în libertate răspunsul CJUE. Este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi, iar varianta ca eu să aştept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenţie, în baza unei hotărâri ilegale, pronunţată de un tribunal nelegal constituit în România. Rugămintea mea este ca această întrebare să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu o altă măsură decât arestul preventiv’, a mai spus Udrea în instanţă.

De asemenea, Udrea le-a vorbit judecătorilor bulgari despre numeroase ”abuzuri” săvârşite împotriva ei în timpul procesului din România şi le-a cerut să respingă cererea autorităţilor române de a fi extrădată.

Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul ”Gala Bute”.

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul ”Gala Bute”. Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata. La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

De această reglementare ar putea beneficia persoane importante trimise în judecată, precum Elena Udrea, Ioana Băsescu, Sorin Blejnar, Lucian Duţă, Călin Popescu-Tăriceanu.

Omul de afaceri Nelu Iordache ar putea scăpa de o condamnare de 12 ani şi jumătate închisoare primită la instanţa de fond pentru evaziune fiscală şi delapidare, ca urmare a aplicării deciziei Curţii Constituţionale privind întreruperea prescrierii faptelor.

Este vorba de dosarul în care Nelu Iordache este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea fostei companii de transport aerian Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro. Curtea de Apel Bucureşti ar fi trebuit să dea vineri sentinţa definitivă în acest dosar, însă judecătorii au dispus să repună cauza pe rol, pentru a vedea dacă se aplică decizia CCR. ”În baza art. 395 alin 1 C. proc. pen., repune cauza pe rol, fixând termen la data de 26.09.2022, ora 10,00, în vederea discutării efectelor deciziei nr. 358/26.05.2022 pronunţate de Curtea Constituţională a României.

Se vor cita inculpaţii Iordache Nelu, SC Bata Sky Imobiliare SA prin lichidator judiciar, Imad Ali, Băluţă (fostă Stancu) Mioara, Ilie (fostă Cristescu) Luiza Maria şi partea civilă ANAF. Se asigură asistenţa juridică a inculpaţilor prin contactarea avocaţilor aleşi ori a avocaţi din oficiu”, se arată în decizia instanţei. Pe 26 mai, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Elena Udrea, Ioana Băsescu, Sorin Blejnar, Lucian Duţă, Călin Popescu-Tăriceanu ar putea beneficia de această reglementare a CCR.

CCR a stabilit că, între 25 iunie 2018 şi 30 mai 2022, nu a existat o legislaţie în vigoare care să permită întreruperea prescrierii faptelor în cazul dosarelor penale. De această reglementare ar putea beneficia persoane importante trimise în judecată, precum Elena Udrea, Ioana Băsescu, Sorin Blejnar, Lucian Duţă, Călin Popescu-Tăriceanu.

Dosarele acestora s-ar putea închide, pe motiv că faptele de care sunt acuzaţi s-au prescris. Procesul lui Nelu Iordache se află în faza de apel, după ce omul de afaceri a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, pe 18 martie 2021, la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea unei firme (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro. În acelaşi dosar, Ali Imad, administrator de firme, a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală, iar două inculpate – Mioara (fostă Stancu) Băluţă şi Luiza Maria (fostă Cristescu) Ilie – au fost achitate pentru mărturie mincinoasă.

De asemenea, compania SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA) a fost condamnată să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe Nelu Iordache, Ali Imad şi Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidator judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalităţi, majorări).

De asemenea, Nelu Iordache trebuie să plătească firmei Bata Sky Imobiliare SA suma de 481.310 lei. În plus, au fost desfiinţate mai multe înscrisuri, printre care şi un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu şi Bata Sky în valoare de 11 milioane euro. Nelu Iordache, la data faptelor asociat şi administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar în iunie 2018, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi delapidare.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Ali Imad, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, Mioara (fostă Stancu) Băluţă, la data faptei angajată în cadrul unei bănci, Luiza Maria (fostă Cristescu) Ilie, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă şi a societăţii Bata Sky Imobiliare SA, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…