După un alt zbor de lux, oportunistul Klaus Iohannis, se întâlnește cu Joe Biden azi, la Casa Albă, va da ce trebuie și își va lua ”Zmeura de Aur” pentru cel mai leneș ”președinte”.
Klaus Iohannis va fi primit, în această seară, la Casa Albă, de preşedintele Joe Biden. Cei doi lideri vor sărbători 20 de ani de când România este membră a NATO. Totodată, şeful statului va fi recompensat şi cu „Oscarul de la Washington”. Vizita lui Iohannis în SUA vine după ce preşedintele României s-a înscris în cursa pentru şefia NATO.
La 20:30, Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă. Preşedintele american Joe Biden îi va mulţumi pentru faptul că România găzduieşte astăzi militari americani şi, de asemenea, Biden va recunoaşte rolul esenţial pe care-l joacă ţara noastră în contextul războiului din Ucraina, un rol important din punct de vedere al securităţii flancului estic al NATO şi în regiunea Mării Negre.
Vizita lui Iohannis la Washington vine în contextul în care aliaţii poartă negocieri intense la nivel diplomatic pentru instalarea viitorului secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Şeful statului s-a înscris deja în cursa pentru şefia NATO, aşadar ne aşteptăm să existe discuţii în Biroul Oval între cei doi lideri politici pe această temă.
Reamintim că Joe Biden a anunţat în două rânduri, în acest an, că Statele Unite ale Americii îl susţin pe premierul Olandei, Mark Rutte. John Kirby declara, în luna martie, că şeful Executivului olandez ar fi un excelent secretar general. Luna trecută, ambasadorul american la NATO le-a transmis aliaţilor că SUA îl susţin pe deplin pe Mark Rutte.
La finalul lunii aprolie a mai venit o lovitură pentru Klaus Iohannis. După vizita lui Rutte la Istanbul, unde s-a întâlnit cu liderul turc, surse diplomatice citate de presa internaţională anunţau că Turcia s-a decis şi-l va susţine pe premierul olandez în lupta cu preşedintele român. Procedura de instalare a unui secretar general al NATO necesită consens şi unanimitate. Decizia nu se ia prin vot, însă, în acest moment mai sunt doar trei state care nu şi-au anunţat susţinerea pentru Rutte. Este vorba de Ungaria, Slovacia şi România.
Klaus Iohannis va susține marți, la ora 21.30, declarații de presă în cadrul vizitei de lucru în SUA.
În timpul întâlnirii de la Casa Albă, vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaționale și bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi șefi de stat îl va ocupa situația din Ucraina și din bazinul Mării Negre, precum și întărirea securității în spațiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și reconfirmarea relațiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state și a cooperării multisectoriale.
Vizita turistului Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale și respectat de către partenerii Alianței Nord-Atlantice.
Din delegația oficială care îl va însoți pe Klaus Iohannis la Washington vor face parte ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
”Președintele Biden îl va primi pe președintele Klaus Iohannis la Casa Albă pe 7 mai. Liderii vor sărbători cel de-al 20-lea an al României ca membru al NATO. Președintele Biden îi va mulțumi președintelui Iohannis pentru găzduirea militarilor americani în România și va recunoaște numeroasele contribuții pe care România, un aliat ferm al NATO, le-a adus la securitatea flancului estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre. Liderii vor sublinia sprijinul lor continuu pentru Ucraina, în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei. De asemenea, vor trece în revistă numeroasele domenii în care România și Statele Unite lucrează împreună, inclusiv energia, cooperarea economică și valorile noastre democratice comune”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.
Puturosului îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024
Totodată, miercuri, ”președintelui” îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu președintelui României, ca o recunoaștere a carierei sale și a rolului său de lider transatlantic și european, mai transmite Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis este primul turist de stat european onorat cu această distincție, în cei 24 de ani de la înființarea premiului.
Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalități care întruchipează esența relației transatlantice și care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate și apărare, artă, activități umanitare etc.).
Printre personalitățile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără Președinții Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) și George H.W. Bush (2009), Vicepreședintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul Președinte al SUA, Președinții Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) și Jose Manuel Barroso (2014), Prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), Cancelarul german Helmut Kohl (2009), Prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum și alți șefi de stat și de guvern sau lideri de organizații internaționale.
Un fel de Zmeura de Aur, consolare la final de mandate. Iohannis va fi premiat de Consiliul Atlantic la Washington, pentru ”conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”.
Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Distinguished International Leadership Award” pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european, conform unui comunicat publicat marţi pe site-ul instituţiei.
Klaus Iohannis va fi premiat la Consiliul Atlantic. Ceremonia va avea loc la Washington, pe 8 mai. Think-tank-ul americani Atlantic Council îi va acorda în acest an preşedintelui Klaus Iohannis Distinguished International Leadership Award pentru ”cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”, conform unui comunicat publicat marţi pe site-ul organizației.
Consiliul Atlantic îi va acorda preşedintelui Klaus Iohannis Premiul pentru conducere internaţională remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european. Ceremonia va avea loc în data de 8 mai, la Washington, DC. Premiille pentru Leadership Distins ale Consiliului Atlantic din 2024 sunt denumite de mass-media „Oscarurile de la Washington” iar printre cei premiaţi se numără, pe lângă preşedintele Iohannis, un oficial al cabinetului SUA, comandantul suprem aliat al NATO în Europa şi o actriţă laureată a premiului Oscar.
Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, denumite de mass-media „Oscarurile Washingtonului”, va avea loc în cadrul unui dineu cu vedete la Waldorf Astoria, pe 8 mai, la Washington, DC. Stephen J. Hadley, preşedinte al Consiliului Consultativ Internaţional al Consiliului Atlantic şi fost consilier pentru securitate naţională al SUA, îl va prezenta pe preşedintele Iohannis şi îi va înmâna premiul.
Printre laureaţii ediţiilor anterioare se numără foştii preşedinţi americani George W. Bush, William J. Clinton, George H.W. Bush şi vicepreşedintele pe atunci Joe Biden; preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; actualii şi foştii directori generali ai Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva şi Christine Lagarde; directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala; secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg; şi artişti iluştri, printre care Dua Lipa, Lionel Richie, Bono, Gloria Estefan şi Renee Fleming.
Consiliul Atlantic, creat în 1961, este o organizaţie non-profit, scutită de impozite, ai cărei angajaţi trebuie să menţină standarde înalte de integritate personală şi profesională, deschidere şi onestitate în comunicările şi relaţiile dintre ei, cu alte organizaţii, cu oficialii guvernamentali, cu mass-media şi cu publicul. Începând din 1996, Consiliul recunoaşte lideri internaţionali de marcă prin intermediul galei sale anuale de premiere.
Consiliul Atlantic a anunţat destinatarii Premiilor pentru Leadership Distins ale Consiliului Atlantic din 2024, denumite de mass-media „Oscarurile de la Washington”. Printre cei premiaţi se numără un şef de stat european, un oficial al cabinetului SUA, comandantul suprem aliat al NATO în Europa şi o actriţă laureată a premiului Oscar. Aceştia vor fi premiaţi în cadrul unui dineu, pe 8 mai, la Washington, DC, anunţă instituţia.
”În fiecare an, Distinguished Leadership Awards reuneşte o audienţă internaţională la nivel înalt, formată din peste şase sute de lideri politici, de afaceri, militari, artistici şi ai societăţii civile, pentru a sărbători persoanele – inclusiv lideri politici, directori de afaceri, cadre militare şi campioni artistici şi umanitari – care reprezintă cel mai bine pilonii relaţiei globale. În acest an, Consiliul Atlantic îl va onora pe preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Premiul pentru conducere internaţională remarcabilă, pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european”, precizează instituţia într-un comunicat.
Stephen J. Hadley, preşedinte al Consiliului consultativ internaţional al Consiliului Atlantic şi fost consilier pentru securitate naţională al SUA, îl va prezenta pe preşedintele Iohannis şi va înmâna premiul.
Vor mai primi premiii în cadrul ceremoniei secretarul comerţului din SUA, Gina Raimondo, comandantul suprem aliat în Europa (SACEUR), comandantul Comandamentului european al SUA, generalul Christopher G. Cavoli, şi actriţa şi producătoarea malaeziană de origine chineză premiată cu Oscar Michelle Yeoh, ambasadoare a bunăvoinţei a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi membră a Comitetului Olimpic Internaţional.
„Laureaţii Premiilor pentru Conducere Remarcabilă 2024 sunt reprezentanţi remarcabili şi remarcabil de diverşi lideri globali care, prin angajamentul şi contribuţiile lor de o viaţă, au contribuit la o lume mai bună”, a declarat Frederick Kempe, preşedinte şi CEO al Consiliului Atlantic. „Onorându-i, sperăm să îi inspirăm şi pe alţii să facă un pas înainte într-un moment în care lumea are nevoie atât de urgentă de lideri distinşi.”
”Distinguished Leadership Awards” se numără printre cele mai importante întâlniri ale factorilor de decizie internaţionali care au loc în fiecare an la Washington, fiind recunoscută pentru stilul şi substanţa sa, pentru lista internaţională proeminentă de invitaţi şi pentru recunoaşterea unora dintre cei mai influenţi factori de schimbare din lume, mai arată comunicatul.
Printre laureaţii din trecut se numără preşedinţii americani George W. Bush, William J. Clinton, George H.W. Bush şi vicepreşedintele de atunci Joe Biden; preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; actualii şi foştii directori generali ai Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva şi Christine Lagarde; directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Ngozi Okonjo-Iweala; secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg; şi artişti iluştri, printre care Dua Lipa, Lionel Richie, Bono, Gloria Estefan şi Renée Fleming, se menţionează în comunicat.
Gina Raimondo va fi premiată pentru serviciul public remarcabil pe care l-a prestat în calitate de al 40-lea secretar al comerţului al SUA şi al 75-lea şi prima femeie guvernator al statului Rhode Island, precum şi pentru realizările sale din sectorul privat. Generalul Christopher G. Cavoli va primi distincţia în semn de recunoaştere a carierei sale de peste 35 de ani în armata SUA, în care a ocupat o mare varietate de funcţii în Statele Unite, Europa şi Asia. Actriţei Michelle Yeoh i se recunoaşte talentul şi realizarea sa istorică de a fi prima persoană de origine asiatică care a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă la premiile Oscar, precum şi angajamentul său în domeniul apărării în calitate de ambasador al bunăvoinţei al PNUD şi de membru al Comitetului Olimpic Internaţional.