După ce Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că a renunțat la ”cursă”, Mark Rutte a fost numit oficial azi, noul şef al NATO.
Aliații NATO l-au ales miercuri pe Mark Rutte drept următorul șef al NATO. Numirea sa a devenit o formalitate după ce singurul său rival, președintele Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că a renunțat la cursă, nereușind să câștige teren.
Mark Rutte a fost nominalizat oficial pentru funcția de Secretar General al NATO. Stoltenberg: ”Las Alianța pe mâini bune”.
Consiliul Atlanticului de Nord a decis să-l nominalizeze pe prim-ministrul olandez Mark Rutte ca următor secretar general al NATO, în locul lui Jens Stoltenberg. Rutte își va asuma funcțiile de secretar general de la 1 octombrie 2024, când mandatul lui Stoltenberg expiră după zece ani la conducerea Alianței, potrivit unui comunicat de presă.
”Las NATO pe mâini bune”, a transmis Stoltenberg, după nominalizarea lui Rutte.
Într-o postare pe rețelele sociale, premierul olandez în funcție, Mark Rutte, a declarat că ”este o onoare extraordinară să fiu numit secretar general al NATO”.
”Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective”, a spus el.
”Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care nu o iau cu ușurință. Sunt recunoscător tuturor Aliaților pentru că și-au pus încrederea în mine”, a adăugat el.
Retragerea candidaturii preşedintelui român Klaus Iohannis şi a obiecţiilor pe care le aveau Ungaria şi Slovacia i-au lăsat lui Rutte cale liberă în obţinerea postului de secretar general.
Ursula von der Leyen l-a felicitat pe Mark Rutte: Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră.
”Felicitări, dragă Mark Rutte, pentru alegerea ca nou secretar General al NATO. Guvernarea și experiența dumneavoastră vor fi cruciale pentru Alianță în aceste vremuri dificile. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră pentru a consolida în continuare parteneriatul UE-NATO”, a scris Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pe platforma X.
Rutte îşi va intra în atribuţii pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul acestuia a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.
Pe lângă acest război şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va avea sarcina să trateze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump, dacă fostul preşedinte republican al SUA va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.
Relaţiile bune ale lui Rutte cu Trump în precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susţinerea candidaturii sale. De pildă, premierul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.
„Este o onoare extraordinară să fiu numit Secretar General al NATO. Alianța este și va rămâne piatra de temelie a securității noastre colective. Conducerea acestei organizații este o responsabilitate pe care nu am asumat-o uşor. Sunt recunoscător tuturor aliaților pentru că mi-au acordat încredere. Aștept cu nerăbdare să preiau funcția în forţă în octombrie, ca succesor al lui Jens Stoltenberg, care a condus NATO remarcabil în ultimii 10 ani și pentru care am avut întotdeauna o mare admirație” a reacţionat Rutte.
Ambasadorii statelor membre au oficializat această numire în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, forul de decizie politică al NATO. Retragerea candidaturii preşedintelui român Klaus Iohannis şi a obiecţiilor pe care le aveau Ungaria şi Slovacia i-au lăsat lui Rutte cale liberă în obţinerea postului de secretar general.
El îşi va intra în atribuţii pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul acestuia a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.
It is a tremendous honour to be appointed Secretary-General of NATO. The Alliance is and will remain the cornerstone of our collective security. Leading this organisation is a responsibility I do not take lightly. I’m grateful to all the Allies for placing their trust in me. I…
— Mark Rutte (@MinPres) June 26, 2024