Acasă Actualitate După ce JD Vance a spus că nu mai avem ”valori comune”, România încă se așteaptă să semneze în următoarele luni contractul de achiziție F-35 cu SUA?

După ce JD Vance a spus că nu mai avem ”valori comune”, România încă se așteaptă să semneze în următoarele luni contractul de achiziție F-35 cu SUA?

0
0
38

După ce JD Vance a spus că nu mai avem ”valori comune”, România încă se așteaptă să semneze în următoarele luni contractul de achiziție F-35 cu SUA?

România se așteaptă să semneze un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea de avioane de luptă F-35 de ultimă generație încă din toamna acestui an, a declarat ministrul apărării, Angel Tîlvăr, la 16 iulie.

În septembrie anul trecut, România a declarat că intenționează să cumpere 32 de avioane F-35 de la producătorul american Lockheed Martin la prețul de 6,5 miliarde de dolari. Tranzacția include servicii logistice și de instruire, simulatoare de zbor și muniție, pe lângă avioane.

Tîlvăr a declarat anterior că primele avioane nu vor fi livrate înainte de 2030. Între timp, Bucureștiul a cumpărat 32 de avioane de luptă F-16 la mâna a doua din Norvegia, pe lângă cele 17 achiziționate din Portugalia în 2016.

Țările europene și-au majorat cheltuielile pentru apărare, inclusiv aeriană, pe fondul îngrijorărilor legate de agresiunea Rusiei, notează Reuters, în timp ce Ucraina invadată așteaptă ea însăși aparate de zbor moderne, occidentale, de la aliați.

Iată câteva tranzacții europene cu avioane de luptă din ultima vreme:

– Germania a aprobat în iunie achiziționarea a 20 de avioane Eurofighter de la producătorul Airbus, în timp ce erau ”pe țeavă”, cum a spus cancelarul Olaf Scholz, alte 38 de avioane de luptă;

– Cehia a semnat la începutul anului 2024 un memorandum cu Statele Unite pentru cumpărarea a 24 de aeronave F-35 Lightning II de la compania Lockheed Martin. În prezent, cehii au avioane de producție suedeză Gripen, luate la mâna a doua, care ar urma să fie casate în 2027;

– Croația a primit în iunie șase avioane de luptă franceze Raphale folosite, ca primă etapă în reînnoirea aviației sale militare învechite, alcătuită din aeronave de producție sovietică. (R.B.)

România va achiziționa de la Statele Unite primele 32 de avioane F-35 pentru două escadrile, prin care Forțele Aeriene Române fac tranziția către generația a V-a de aeronave.

Semnarea protocolului s-a făcut la Guvern, iar documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi de ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu şi a altor oficiali români şi americani.

”Investiția în tehnologie modernă și în capabilități de apărare de vârf este o garanție pentru un viitor mai sigur. Cele 32 de aeronave pentru care s-a semnat contractul de achiziție între guvernele României și Statelor Unite ale Americii reprezintă vârful de performanță aviatică la acest moment pe plan mondial și vor asigura interoperabilitatea cu aliații din NATO”, a spus ministrul Apărării naționale.

El a exprimat, totodată, decizia guvernului român de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare, conform angajamentelor asumate în alianța nord-atlantică.

”Decizia României de a achiziționa aceste avioane de luptă avansate reprezintă un pas important în modernizarea continuă a Forțelor Armate Române și va contribui semnificativ la apărarea pe termen lung a Alianței NATO și la securitatea noastră colectivă. (…) Alianța rămâne unită în fața provocărilor noastre comune de securitate. Sunt încrezătoare că, lucrând împreună, vom continua să ne întărim pregătirea colectivă pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a spus ambasadoarea Kathleen Kavalec.

Răspunzând întrebărilor presei, Kavalec a spus că va dura ”ceva timp până la achiziționarea avioanelor și aducerea lor aici” și a estimat că ”până în 2030 aceste avioane vor putea să zboare deasupra României”, dar a amintit că, între timp, ”România beneficiază de flota de avioane F-16 și de centrul său de pregătire F-16, care va pregăti tranziția la programul F-35”.

”Astăzi, 21 noiembrie, România a făcut un pas important în modernizarea capacităților sale de apărare prin semnarea Scrisorii de Ofertă și Acceptare (LOA) pentru achiziționarea a 32 de aeronave F-35 Lightning II de la Lockheed Martin prin intermediul unei Finanțări Militare Externe oferite de Guvernul SUA”, transmite Ambasada SUA.

”Această decizie istorică îmbunătățește capabilitățile de apărare ale României, asigurând o forță militară robustă, de ultimă generație, capabilă să facă față provocărilor de securitate actuale și viitoare, consolidând totodată rolul său în apărarea colectivă a NATO”, arată sursa citată.

Tehnologia avansată a F-35, capabilitățile stealth și senzorii de ultimă generație vor îmbunătăți părarea aeriană a României, asigurând o protecție superioară a teritoriului său suveran, spune Ambasada SUA.

De asemenea, aceste aeronave vor consolida interoperabilitatea României cu forțele NATO, și implicit capacitatea Alianței de a descuraja amenințările și de a răspunde rapid provocărilor emergente.

Ambasadoarea Kathleen Kavalec a subliniat în cadrul ceremoniei importanța acestei achiziții.

”Această achiziție reprezintă nu numai un salt major pentru capabilitățile de apărare, ci și o oportunitate semnificativă pentru avansul tehnologic și crearea de locuri de muncă în România. Lockheed Martin, un partener de lungă durată al României, va juca un rol cheie în sprijinirea acestei tranziții, oferind instruire avansată pentru piloții și personalul de întreținere din România.”

După ce își făceau praf propriul Capitoliu și mureau oameni în 2021, Vicepreşedintele SUA JD Vance ne face morală: ”Prietenia cu SUA se bazează pe valori comune”.

Vicepreşedintele SUA JD Vance: ”Prietenia cu SUA se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi plac rezultatele. Şi asta s-a întâmplat în România.”

Vicepreşedintele american JD Vance a criticat joi din nou anularea alegerilor prezidenţiale în România într-un discurs rostit la Conferinţa Acţiunii Politice a Conservatorilor (CPAC), după ce o făcuse şi săptămâna trecută la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

”Ideea pe care încerc să le-o spun prietenilor noştri europeni – şi cred că sunt prietenii noştri, cred asta. Ştiu că preşedintele Trump crede. Această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă încarcerezi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem graniţa. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi plac rezultatele, şi asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă ţi-e atât de frică de propriii tăi oameni încât îi reduci la tăcere şi le închizi gura”, a declarat JD Vance, citat de The Hill. ”Deci, haideţi să avem valori comune”, a îndemnat el.

Vance a uimit mulţi lideri europeni cu discursul său de săptămâna trecută de la Conferinţa de Securitate de la München, în care a criticat ţările europene pentru poziţiile lor privind migraţia în masă şi libertatea de exprimare. Remarcile vicepreşedintelui nu au menţionat în mod special războiul în curs din Ucraina, o problemă majoră de securitate pentru Europa. În schimb, Vance i-a acuzat pe liderii europeni că utilizează legi menite să limiteze dezinformarea pentru a marginaliza vocile şi alegătorii populişti, explică The Hill.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Dacă nu intră în cursă Simion, Becali hotărât să demisioneze din AUR și să candideze independent: ”Ca să nu câștige Georgescu, poate să distrugă România”

Facebook 334 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Dacă nu intră în cursă Simion, Bec…