Acasă Actualitate După ce a trecut valul distribuției, Comisia Europeană interzice timp de o lună, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina

După ce a trecut valul distribuției, Comisia Europeană interzice timp de o lună, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina

0
0
424

Comisia Europeană a decis. România nu va mai importa cereale ucrainene până la data de 5 iunie 2023. Grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui din Ucraina nu vor mai putea fi importate în România. Măsura va fi aplicată şi în celelalte patru state care au fost afectate de importul cerealelor ucrainene, respectiv Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Comisia Europeană susține că această măsură se va aplica până la data de 5 iunie 2023, însă ar putea fi prelungită în cazul în care situația o impune. Autoritatea Vamală Română a precizat că au fost luate încă de ieri toate măsurile pentru implementarea noilor prevederi ale Comisiei Europene.

Ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, vă informăm că Autoritatea Vamală Română, prin birourile vamale de frontieră, implementează deja noile prevederi conform cărora, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria.

Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru aceste produse către un alt stat membru în afara celor cinci sau către țări sau teritorii terțe„, a transmis Autoritatea Vamală Română.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că implementează măsurile preventive pentru anumite produse cu origine Ucraina şi astfel nu va permite, până în 5 iunie, importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina. Măsurile vizează doar contractele semnate după data de intrare în vigoare a noilor prevederi.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) aplică noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, ANSVSA nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, de la data de intrării în vigoare a Regulamentului mai sus menţionat, până la data de 5 iunie 2023”, a transmis ANSVSA, miercuri.

Potrivit sursei citate, aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrare în vigoare a noilor prevederi şi se aplică până în 5 iunie.

Pentru celelalte tipuri de produse de origine nonanimală, care nu fac obiectul acestor noi reglementări, ANSVSA face controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală (depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare) a acestor produse.

De asemenea, în concordanţă cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înfiinţat noi Puncte de Intrare, în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelaţie cu numărul de transporturi de cereale.

ANSVSA adaugă că va continua acţiunile de verificare şi împreună cu celelalte instituţii responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze şi să fluidizeze transportul de mărfuri.

Premierul Nicolae Ciucă, a salutat, sâmbătă, acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situaţia cerealelor din Ucraina, printre care şi România, el subliniind că măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziţie strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă şi echilibrată.

Salut acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situaţia cerealelor din Ucraina, printre care şi România. Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziţie strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă şi echilibrată şi că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual”, a scris premierul pe Facebook.

El a precizat că, în mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni şi jumătate de la bugetul de stat, deja aprobate în şedinţa de Guvern.

De asemenea, acordul încheiat ieri seară stabileşte retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene şi permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Totodată, Comisia a prevăzut şi o procedură accelerată de investigare a impactului pe piaţă, ceea ce va permite ca şi pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricţionare începând cu 5 iunie. Prin elementele convenite în acest acord provizoriu, răspundem preocupărilor exprimate de fermierii români şi, în acelaşi timp, permitem tranzitul cerealelor ucrainene”, a subliniat şeful Executivului.

Cinci ţări ale UE, între care şi România, au ajuns, vineri seara, la un acord de principiu cu Comisia Europeană, după aproape două săptămâni de negocieri intense, pentru a permite tranzitul în afara regiunii lor a milioane de tone de cereale ucrainene, a anunţat comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

Comisia Europeană a decis acordarea de compensații României de aproape 30 milioane de euro pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Mai precis, România va primi compensații pentru fermieri în valoare de 29,7 milioane de euro.

Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Spuneam că suma, în primă fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiarii celor 29.730.000 de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor, ceea ce acordă pe de o parte un sprijin real pentru fermierii români”, a spus Petre Daea. 0 seconds of 10 minutes, 59 secondsVolume 90%

Ministrul Agriculturii a spus că suma de 30 de milioane este ”în plus”, pe lângă cele 20 (de milioane) primite până acum”.

Iată că sunt 50 (de milioane euro – n.r.) până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ. Când va apărea suma în Jurnalul Oficial, atunci dăm drumul şi la actul normativ, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”.

De asemenea, Daea a confirmat că suma de 30 de milioane de de euro va fi ”dublată” de la bugetul de stat, așa cum a anunțase anterior liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Important este că, avem baza juridică şi avem şi această sumă de la Uniunea Europeană, aproape 30 milioane euro. O sumă care spun eu că este corectă stabilită pentru fermierii români şi, din acest punct de vedere, iată că avem şi confortul decizional pentru a putea să venim cu sprijinul la fermieri”, a completat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a adăugat că va fi cerută situaţia stocurilor la porumb, floarea soarelui şi rapiţă și că va fi efectuată o analiză în acest sens.

Vă spun că analizăm, imediat de mâine solicităm ca să vedem care sunt stocurile de produse, la cele trei produse – porumb, floarea soarelului şi rapiţă, iar în funcţie de stocurile respective vom decide. Analiza urmează să o facem pe parcursul solicitării stocurilor şi a trimiterii situaţiilor de la judeţe”, a mai precizat Daea.

Inițial, Comisia Europeană a decis, în luna martie, acordarea de compensații în valoare de 10 milioane de euro pentru România, sumă considerată ”derizorie” de către ministerul român al Agriculturii. Concomitent, Comisia Europeană a autorizat România să dubleze această sumă prin ajutoare de stat.

O creștere a producției de cereale a României în acest an ar putea provoca reducerea livrărilor de mărfuri ucrainene prin intermediul portului Constanța, care a devenit un centru vital de tranzit pentru Kiev, în special după invazia Rusiei în Ucraina.

Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și de uleiuri vegetale, a ajuns în situația de a avea toate porturile navale la Marea Neagră blocate după invazia rusă din februarie 2022, și încearcă de atunci să găsească rute alternative de transport prin intermediul statelor UE cu care se învecinează.

În ciuda acordului pentru deblocarea transportului de cereale, semnat în iulie anul trecut și care a vizat inclusiv deblocarea a trei din porturile ucrainene de la Marea Neagră (principalul fiind Odesa), portul Constanța rămâne cea mai importantă alternativă de transport maritim pentru ucraineni. Acordul expiră pe 18 mai și o prelungire a sa încă nu a fost decisă.

Până în prezent, aproape o treime din exporturile de cereale ucrainene au trecut prin portul Constanța. 8,6 milioane de tone au fost livrate în 2022 și 3,3 milioane de tone au fost livrate în primul semestru al acestui an.

În același timp, România, care este unul din principalii producători de cereale din Uniunea Europeană, urmează să aibă o recoltă estimată de 10,35 milioane de tone de grâu în acest an, o revenire spectaculoasă față de anul trecut, când fermierii s-au confruntat cu o secetă drastică.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 182 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…