Acasă Actualitate După ce a spus că nu va candida la parlamentare, magraonul așteaptă să fie rugat să se răzgândească, decizia BEC: ”Iohannis poate candida pe lista unui partid”

După ce a spus că nu va candida la parlamentare, magraonul așteaptă să fie rugat să se răzgândească, decizia BEC: ”Iohannis poate candida pe lista unui partid”

0
0
52

După ce a spus că nu va candida sub nicio formă la parlamentare, magraonul așteaptă să fie rugat să se răzgândească, decizia BEC: ”Iohannis poate candida pe lista unui partid”.

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, vineri seară, decizia referitoare la posibila candidatura a președintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, din partea PNL.

BEC a afirmat că o persoană care este propusă pe lista unui partid, indiferent că deține sau nu calitatea de membru, nu este independent.

În plus, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a afirmat că acest subiect „este unul închis”.

Decizia BEC cu privire la candidatura lui Iohannis

BEC a transmis printr-un comunicat de presă, decizia referitoare la posibilitatea lui Iohannis de a candida pe listele PNL la parlamentare.

”Având în vedere competenţa legală de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privitoare la alegeri şi de asigurare a interpretării unitare a prevederilor acestora, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a adoptat, în şedinţa din 27 septembrie a.c., o Hotărâre privind interpretarea prevederilor art. 52 alin. (5) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis BEC, într-un comunicat de presă.

Hotărârea arată că ”candidatul independent este orice persoană care se autopropune și nu candidează pe lista unui partid politic/alianță politică, având o candidatură independentă”.

”O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/ alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, a mai transmis sursa citată anterior.

Ionuț Stroe, despre proiectul PNL referitor la Klaus Iohannis: ”Subiectul pentru noi este unul închis”

Vineri seară, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, despre proiectul care îi oferea posibilitatea șefului statului să candideze pe lista unui partid, că parlamentarii inițiatori au depus o cerere de retragere a amendamentului de pe agenta parlamentară.

”Este foarte bine că s-a lămurit această situaţie. Subiectul pentru noi este unul închis, în mod evident. S-a speculat foarte mult din punct de vedere politic, pe acest subiect. Din punctul nostru de vedere, iată declaraţiile preşedintelui lămuresc”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Acesta a mai precizat că este dreptul președintelui de a nu dori să candideze.

”Nu are legătură cu demersul nostru legislativ, pe care, încă o dată vă spun, îl considerăm încheiat. De altfel, parlamentarii iniţiatorii chiar depus în această dimineaţă o cerere de retragere a amendamentului de pe agenda Parlamentului”, a mai spus Ionuț Stroe.

Îi va face PNL-ul pe plac până la capăt lui Iohannis? Dacă acesta nu va candida pe listele pentru Senat, după scandalul iscat în țară, surse politice spun că s-au găsit și substituiți.

De ce a renunțat Klaus Iohannis să candideze, după toate presiunile pe care le-a făcut asupra lui Nicolae Ciucă pentru ca acesta să-i obțină modificarea legii astfel încât să poată candida, în condițiile în care și Biroul Electoral Central i-a dat, vineri, undă verde pentru candidatură? A fost întrebarea pe care și-au pus-o toți după anunțul intempestiv făcut vineri de șeful statului, chiar înainte ca Biroul Electoral Central să ia o decizie în privința dorinței sale de a rămâne în viața politică și după 20 decembrie, când trebuie să plece de la Palatul Cotroceni.

Surse din conducerea PNL au explicat, că Președintele și liderii PNL și-au făcut calcule, pentru a-și da seama dacă decizia BEC va fi o nouă lovitură de imagine la adresa lui Klaus Iohannis, după săptămâna dezastruoasă pe care o avusese, și au ajuns la concluzia că votul va fi negativ. De teama acestui rezultat, Iohannis a decis că este mai bine pentru imaginea sa să anunțe că renunță la candidatură, spun sursele citate.

Teama cea mai mare a Președintelui și a liberalilor a fost că, dacă forțează și ignoră o decizie nefavorabilă a BEC, candidatura și mandatul de senator posibil câștigat ar fi fost contestate, inclusiv în instanță, lucru care ar fi dus chiar la invalidarea întregii liste a PNL.

Există mai multe filtre de control pentru candidaturile la Parlament, filtre de care s-au temut liberalii. Respectiv, că o candidatură a lui Klaus Iohannis ar putea fi contestată la BEC, la Tribunal și la Curtea de Apel. La fel, contestațiile ar fi putut veni și la validarea mandatului.

”Putea fi ales și apoi să i se invalideze mandatul”, spun ”liberalii”.

”La BEC era votul 8 la 8”, spun liberalii despre calculele pe care și le-au făcut înainte de a afla care este decizia Biroului Electoral Central.

Până la urmă, votul pe oportunitatea deciziei de interpretare a legii electorale a fost de 8 la 7. Cel de-al doilea vot, pe forma articolului propus, adică pe cel care permite candidatura unui independent pe lista unui partid, a fost de 10 la 5. Reprezentantul PSD a votat în favoarea candidaturii, alături de cel al PNL.

Din cronologia eșecurilor înregistrate de PNL cu proiectul candidaturii lui Klaus Iohannis se ridică o a doua întrebare: De ce strategii lui Iohannis și ai PNL nu au luat în calcul de la bun început toate aceste riscuri, inclusiv riscul ca PSD să nu fie de acord să susțină proiectul de lege în Parlament?

”Nu are nici el (Klaus Iohannis – n.n.) nicio strategie, totul a fost de ultim moment. Ideea că s-ar putea să vrea să candideze a existat de prin primăvară și la partid am stat toți liniștiți că are voie prin lege, că știam că a candidat și Iliescu. După aia am aflat că nu mai e valabil și că trebuie modificată legea, explică lideri liberali bâlbele partidului.

Biroul Electoral Central a emis, vineri, la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii preşedintelui României la parlamentare, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent.

Potrivit unor surse politice, liberalii intenționează să finalizeze listele pentru Camera Deputaților și Senat până la sfârșitul acestei săptămâni în vederea alegerilor parlamentare din decembrie. Deși președintele Klaus Iohannis a declarat că nu dorește o funcție în Parlament, sursele afirmă că își impune apropiați pe liste, inclusiv pe Ligia Deca, actualul ministru al Educației. Alături de ea, alți foști sau actuali consilieri prezidențiali, precum Cosmin Marinescu și Diana Păun, ar putea apărea pe listele pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, potrivit surselor, există tensiuni în filialele teritoriale, cum ar fi în Prahova, iar anumite voci din PNL exprimă îngrijorări legate de șansele liderului partidului de a intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, deși în sondajele prezentate intern, în ședința BPN, liberarii arătau că, în acest moment, Nicolae Ciucă are a doua șansă și în turul doi.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja presat să își dea demisia după scorul dezastruos din primul tur al prezidențialelor, a început ”Noaptea cuțitelor lungi în PNL”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ”Ostașul” Nicolae Ciucă, este deja pre…