Acasă Actualitate După Asia și America de Sud, turistul de lux al Statului Eșuat, Iohannis, ia morman și pleacă din nou în turneu, de data asta, în Africa, 4 țări în 10 zile

După Asia și America de Sud, turistul de lux al Statului Eșuat, Iohannis, ia morman și pleacă din nou în turneu, de data asta, în Africa, 4 țări în 10 zile

0
0
364

După Asia și America de Sud, turistul de lux al Statului Eșuat, Iohannis, ia un alt morman și pleacă din nou în turneu, de data asta, în Africa, 4 țări în 10 zile

”Președintele” Klaus Iohannis va efectua, în perioada 14-23 noiembrie, o serie de vizite pe continentul african, urmând să ajungă în vizite de stat în Republica Kenya, Republica Unită Tanzania şi Republica Capul Verde, precum şi într-o vizită oficială în Republica Senegal, a anunțat marți, 6 noiembrie, Administrația Prezidențială, prin intermediul unui comunicat de presă.

Președintele a avut în acest an mai multe turnee în lume, unul dintre ele a fost în Asia, iar altul, în America de Sud. Potrivit MAE, o precedentă vizită a unui președinte român în Africa datează din 2003, când Ion Iliescu a avut un astfel de turneu.

Au existat controverse în privința aeronavei cu care s-a deplasat președintele României, atât în Asia, cât și în America Latină, pentru că nu se cunosc costurile, pe motiv că intră sub incidența datelor secrete care nu pot fi făcute publice, potrivit Administrației Prezidențiale. Deocamdată, nu se cunosc țările pe care le va vizita șeful statului pe parcursul turneului.

Astfel, vizitele şefului statului în Africă reprezintă ”primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”, informează Administraţia Prezidenţială.

Vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat. Astfel, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menţionate şi redinamizarea relaţiilor economice şi sectoriale, urmărind deschiderea şi valorificarea de noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global„, informează Administraţia Prezidenţială.

Vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită ”România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune”, prin care ţara noastră îşi propune revigorarea relaţiilor cu Africa şi aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României şi cu importanţa în creştere a Africii pe plan internaţional”, mai arată sursa menţionată.

Tradiţia particulară a raporturilor româno-africane constituie un motiv solid pentru dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre.

Cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice bilaterale cu preşedintele William Ruto şi va participa la sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul şi cooperarea politică şi se va inaugura o donaţie a României pentru o şcoală kenyană, donaţie din programul României de asistenţă pentru dezvoltare.

”Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea. În acest cadru, România are propria contribuţie semnificativă, distinctă, în implementarea parteneriatului strategic euro-african, în spiritul unei cooperări pragmatice, oneste şi echilibrate între parteneri egali.

Conform sursei citate, demersul preşedintelui Klaus Iohannis are loc într-un moment de aprofundare şi diversificare a relaţiilor cu partenerii africani, în contextul în care, în ultimul deceniu, continentul african, în ansamblul său, a căpătat un profil tot mai pronunţat pe plan internaţional.

Sursa citată subliniază că „Vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune, prin care ţara noastră îşi propune revigorarea relaţiilor cu Africa şi aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României şi cu importanţa în creştere a Africii pe plan internaţional„.

”Cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, şeful statului va avea consultări politice bilaterale cu preşedintele William Ruto şi va participa la Sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program).

De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul şi cooperarea politică şi se va inaugura o donaţie a României pentru o şcoală kenyană, donaţie din programul României de asistenţă pentru dezvoltare.

În cadrul vizitei de stat în Republica Unită Tanzania, Klaus Iohannis va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan.

Vizita de stat în Republica Cabo Verde va prilejui consultări ale preşedintelui Iohannis cu preşedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves.

Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.

În contextul vizitei oficiale în Republica Senegal, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul senegalez, Macky Sall.

De asemenea, programul oficial al vizitei include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară. Programul vizitei va prilejui şi o întrevedere a ”preşedintelui” Iohannis cu foşti studenţi senegalezi în România.”

Administraţia Prezidenţială arată că ”şeful statului” va urmări, în dialogul cu înalţii demnitari din ţările vizitate, identificarea măsurilor pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi creşterea schimburilor economice; impulsionarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, precum agricultură şi siguranţă alimentară, managementul situaţiilor de urgenţă, securitate cibernetică, infrastructură digitală, consolidarea profilului României de furnizor de educaţie şi formare, pornind de la tradiţia cooperării în acest domeniu cu statele africane; stimularea continuării cooperării în formate multilaterale şi internaţionale.

Totodată, în cadrul discuţiilor vor fi abordate şi alte teme de actualitate, de pe agenda comună şi cea internaţională, printre care combaterea schimbărilor climatice, dezvoltarea durabilă, reducerea inegalităţilor sociale, consolidarea democratică şi promovarea drepturilor omului şi alte provocări ale tranziţiei, precum dificultăţile privind asigurarea de suficiente locuri de muncă decente pentru tineri, integrarea femeilor pe piaţa muncii şi în viaţa publică, reforma şi modernizarea agriculturii, dar şi reformele electorale.

Recorder a publicat, astăzi, o investigație video despre costurile călătoriilor cu avioane private pe care președintele Klaus Iohannis le efectuează din ce în ce mai des. Aceste costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, deși este vorba de bani publici. După publicarea acestui material, Recorder a creat o pagină specială unde cetățenii care vor să-i solicite președintelui declasificarea informațiilor privind costurile călătoriilor pot trimite un email cu numai două click-uri.

Pagina afișează și un contor care ține evidența numărului de cetățeni care i-au scris președintelui pe această temă. În numai câteva ore s-au adunat peste 5.000 de oameni care îi cer președintelui în mod direct să facă publice costurile călătoriilor sale de serviciu.

  • Recorder a consultat specialiști din piața europeană de profil și a cerut oferte de la mai multe companii internationale care închiriază avioane private identice sau similare cu cele folosite de președintele României. După analizarea acestor date, am putut stabili costurile estimative ale călătoriilor prezidențiale. A rezultat că închirierea avionului privat cu care cuplul Iohannis a ajuns la încoronarea regelui Charles a costat aproximativ 85.000 de euro. Asta în timp ce președinții din Estonia, Cehia, Letonia și Finlanda au zburat cu avioane de linie și au cheltuit între 1.700 și 3.000 de euro.
  • Multe dintre călătoriile internaționale pe care președintele le efectuează cu avioane private fac escale la Sibiu, ceea ce presupune costuri suplimentare. Așa s-a întâmplat și în cazul călătoriei de la Londra, unde escala la Sibiu a crescut costul de închiriere a avionului cu cel puțin 5.000 de euro.
  • În luna iunie a acestui an, Administrația Prezidențială a închiriat un avion VIP care l-a dus pe Klaus Iohannis la Rotterdam, pentru un dineu de pregătire a Summitului NATO. Un avion Dassault Falcon 8X, al companiei Global Jet Luxemburg, cu cele mai ridicate standarde de comfort: wi-fi, telefonie prin satelit, bucătărie complet utilată, peste 1.000 de filme disponibile la bord, un pat dublu și patru paturi single disponibile la nevoie. Președintele a preferat acest avion pentru un zbor de numai două ore, iar închirierea aeronavei a costat bugetul de stat peste 170.000 de euro.
  • Întrebat în urmă cu câteva luni despre motivul secretizării costurilor de călătorie, președintele Iohannis a răspuns că așa e legea. Recorder a verificat această informație și s-a dovedit a fi falsă.
  • Secretizarea acestor costuri s-a făcut în anul 2018, cu un an înainte ca Iohannis să câștige al doilea mandat. A fost o decizie luată la nivelul Administrației Prezidențiale, nicidecum printr-o lege asupra căruia președintele nu are nicio putere.
  • La sfârșitul lunii septembrie, Președinția epuizase deja bugetul alocat pentru deplasările din acest an. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Administrației Prezidențiale cu 7,5 milioane de lei.
  • Președintele Iohannis a refuzat să răspundă întrebărilor Recorder pe acastă temă.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Partidul lui George Simion, cel care cere 60.000 de euro pentru un loc pe listă la parlamentare, nu va avea reprezentanți în secțiile din diaspora, BEC a respins contestația AUR

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Partidul lui George Simion, cel care c…