Vila din Bulevardul Aviatorilor nr. 86, pentru care s-au făcut investiţii uriaşe în ultimul an, a fost atribuită ca reşedinţă pe viaţă lui Klaus Iohannis de către Nicolae Ciucă. Semnătura lui Nicolae Ciucă apare pe Hotărârea de Guvern prin care imobilul a fost trecut din proprietatea privată a statului în proprietatea publică, pentru a servi drept „reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de fost şef de stat”, după cum reiese din documentul oficial.
Secretariatul general al Guvernului a publicat, săptămâna trecută, la cererea lui Marcel Ciolacu, un document în care au fost făcute publice sumele cheltuite pentru renovarea vilei din Aviatorilor, în care ar urma să se mute Klaus Iohannis după terminarea mandatului. În total, lucrările au costat 13.843.262 de lei, adică peste 2,7 milioane de euro.
Până acum Nicolae Ciucă nu a recunoscut niciun moment că vila ar fi destinată ca locuinţă lui Klaus Iohannis. De asemenea, Administraţia Prezidenţială a susţinut că instituţia nu a solicitat nicio reşedinţă de protocol pentru Klaus Iohannis.
Acesta îşi încheie mandatul în 20 decembrie şi trebuie să părăsească reşedinţa oficială din Vila Lac 3, unde se va muta viitorul Preşedinte.
Vila din Bulevardul Aviatorilor a fost în trecut sediu al PNL şi are un teren de 1100 de metri pătraţi.
Imobilul dispune de birou, bibliotecă, cameră de zi, săli de sport și două sere.
Guvernul a aprobat desecretizarea documentului
Secretariatul General al Guvernului a inițiat și a fost aprobată, în ședința Guvernului de astăzi, Hotărârea pentru declasificarea Hotărârii Guvernului nr.0999/2022 privind imobilul situat în Bulevardul Aviatorilor nr. 86, aflat în administrarea Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, transmite Guvernul.
Hotărârea care a fost declasificată astăzi prevedea trecerea unui imobil aflat în administrarea Regiei Autonome ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, cu atribuirea destinației acestuia ca reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului român.
„Palatul Împăratului”, pregătit pentru Iohannis şi cu ajutorul PSD. Marian Neacşu şi Adrian Câciu au semnat hotărârea alături de Ciucă.
Guvernul a desecretizat documentul care arată că vila de lux din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis. Imobilul are destinația de reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de preşedinte al statului român.
Hotărârea de guvern a fost semnată pe 10 august 2022 de către premierul de la acea vreme Nicolae Ciucă, fostul șef al SGG Marian Neacşu și fostul ministru de finanţe Adrian Câciu. Ciucă a negat în martie că ar fi semnat documentul. Imobilul a primit destinația de reședință oficială pentru foști șefi de stat.
Doar Klaus Iohannis se va încadra, după 21 decembrie, în categoria fostilor președinți care au dreptul la o locuință oficială. Documentul a fost ținut secret până acum și făcut public azi, în campanie electorală, după 8 luni de la investigaţia Recorder despre „Palatul Împăratului”.
Săptămâna trecută, premierul a cerut și desecretizarea cheltuielilor cu renovările acestui imobil și a terenului aferent cu o suprafață de peste 1.100 mp. Până acum, s-au investit aproape 3 milioane de euro, bani de la buget. Administraţia Prezidenţială a transmis că nu există nicio solicitare din partea președintelui în ceea ce priveşte vila. Cu toate acestea, statul este obligat să pregătească o vilă de protocol pentru foşti preşedinşi, iar solicitarea poate veni după terminarea mandatului.
”Imobilul prevăzut la articolul 1 va avea destinaţia de reşedinţă oficială pentru persoanele care au avut calitatea de şef al statului român”, se precizează în documentul desecretizat. Imobilul, cu terenul aferent, se află în Bucureşti, Bulevardul Aviatorilor nr 86, sector 1 şi are un teren de 1.110 mp.
Guvernul a aprobat desecretizarea cheltuielilor
Surse oficiale au declarat că Guvernul a aprobat, în cadrul şedinţei de joi, desecretizarea cheltuielilor pentru vila din Str. Aviatorilor 86.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joia trecută, că i-a cerut secretarului general al Guvernului să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-PPS la Vila din Aviatorilor numărul 86, el precizând că românii au dreptul să ştie ce cheltuieli au fost făcute pentru renovarea imobilului şi dacă e adevărat că a fost repartizată lui Klaus Iohannis.
Ulterior, Marcel Ciolacu a afirmat că s-au cheltuit până acum 14 milioane de lei, dar că nu ştie întreg devizul. El a adăugat că suma investită este imensă şi că putea fi construiit un liceu cu aceşti bani. Ciolacu a susţinut că ”destinaţia vilei a fost promovată în Guvern, printr-un act trecut la confidenţial” în timpul Guvernului Ciucă.
Conform unor precizări transmise de Secretariatul General al Gvernului (SGG) după primirea datelor de la RA- APPS, un aspect extrem de important şi relevant în decizia de a efectua lucrări de reabilitare şi modernizare este acela că imobilul se află în zonele construite protejate nr. 14 şi nr. 55 şi în zona de protecţie monument A – Parcul Herăstrău.
”Pentru a putea efectua orice fel de lucrare a fost nevoie de obţinerea avizului Comisiei zonale a monumentelor istorice Bucureşti. De asemenea, având în vedere normativele în construcţii actualizate şi în vigoare la acest moment, au fost necesare şi obligatorii lucrări de consolidare la structura de rezistenţă a clădirii pentru a mări capacitatea portantă a acesteia, respectiv – stâlpi, grinzi şi planşee prin returnare sau după caz placare cu fibră sau benzi de carbon şi lucrări de integrare elemente structurale în structura existentă a imobilului”, se arată în precizările SGG.
De asemenea, în concordanţă cu lucrările necesare, a fost nevoie şi de refacerea sistemului de instalaţii care să corespundă siguranţei electrice şi energetice a clădirii. Totodată, au fost efectuate lucrări la arhitectura clădirii, finisaje interioare şi exterioare. Sumele pe tipuri de lucrări sunt: Rezistenţă – 4.050.863,05 lei, Arhitectură – 6.388.726,14 lei, Instalaţii – 3.201.134,80 lei , Organizare de şantier – 202.538,91 lei.
Actul normativ și anexa acestuia, care este parte integrantă a hotărârii, sunt publicate pe site-ul oficial al Secretariatului General al Guvernului la link-ul:
https://sgg.gov.ro/1/comunicat-de-presa-19/
De asemenea, atât HG de astăzi cât și hotărârea care se declasifică urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.