Țară, țară, vrem ostași, dezastru la recrutare, 51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinşi, aceștia nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică și psihologică.
Dezastru la recrutare: 51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinşi. Cei mai mulţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică. Românii care își doresc o carieră militară, puși în mare dificultate de probele fizice și de testul psihologic.
”Țară-Țară, vrem ostași!”, însă datele recente arată că peste 1.500 de români care se visează purtând uniforma militară au fost puși în mare dificultate atât de probele fizice, cât și de testul psihologic. Chiar dacă baremul a fost unul de nivel mediu, rezistența la alergare și exercițiile de îndemânare le-au ridicat mari probleme recruților.
Într-o primă etapă de recrutare pentru Armata Română, se constată o situație îngrijorătoare: 51% dintre românii care doreau să lucreze în armată au fost respinși. Doar 40% dintre cele peste 5.000 de posturi de soldați au fost ocupate.
Anul acesta, la nivel național, a debutat cea mai mare campanie de recrutare, din ultima vreme, care îi viza pe soldații profesioniști. Pentru cele peste 5 mii de posturi puse la bătaie de Armată, s-au înscris, inițial, în jur de 6.500 de români, cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Din nefericire, peste 1.500 dintre ei au fost respinși din cauza condiției fizice precare. La momentul examinării, ei fie nu au fost capabili să treacă de probele simple de echilibru și îndemânare, fie nu au putut să alerge doi kilometri în zece minute și jumătate.
Concluziile îngrijorătoare vin chiar din partea Statului Major al Apărării. De ”performanțele” înregistrate se arată speriați, însă, și medicii, după ce 18 % dintre cei rămași au picat proba psihologică; lucru care nu poate să nu ridice niște semne de întrebare, ținând cont că testele nu sunt urmate și de recomandări.
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinşi. Doar 40% dintre cele peste 5.000 de posturi de soldaţi au fost ocupate.
Dezastru la prima etapă de recrutare pentru Armată. 51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinşi.
5 din 10 români care au vrut să devină militari nu au reușit să treacă de toate probele.
Concret, un sfert dintre candidați n-au reușit să treacă de proba fizică.
18% au fost respinși la evaluarea psihologică.
Dintre cei care au reuşit să promoveze primele două probe 12% au fost respinşi la evaluarea medicală.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a prezentat luni, statistici legate de procesul de recrutare şi selecţie pentru cele peste 5.000 de posturi de soldat profesionist scoase recent la concurs.
Principalele date ale analizei MApN:
– campania de recrutare și selecție s-a derulat în 41 de județe și în municipiul București;
– nr. locuri scoase la concurs: 5.093;
– nr. candidați: 6.448 (dintre care fete: 20%);
– indicele de interes (raport între nr. candidaților și nr. locurilor scoase la concurs): 1,3;
– proporție candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă): 24%;
– proporție candidați respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică): 18%;
– proporție candidați respinși la evaluarea medicală (candidați rămași după evaluarea psihologică): 12%;
– nr. candidaților admiși: 2.626;
– indicele de admitere (proporția candidaților selecționați din totalul candidaților înscriși): 40%.
„Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m).
O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, transmit oficialii MApN.
În luna mai începe o nouă campanie de recrutare.
Veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă și normă de hrană) ale soldaților/gradaților profesioniști, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 și care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcție de condițiile individuale în care își desfășoară activitatea sunt:
-cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
-cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).
Statisticile oferite de MApN dezvăluie că proba fizică a fost cea care a constituit principalul obstacol pentru mulți dintre candidați. Astfel, 24% dintre aceștia au fost respinși la evaluarea fizică, care consta într-un traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență pe o distanță de 2.000 de metri. Urmează evaluarea psihologică, unde 18% dintre candidați au fost respinși, iar cei care au trecut de primele două probe au fost supuși evaluării medicale, unde 12% au fost respinși.
Chiar dacă această primă etapă a fost dificilă pentru mulți, MApN anunță că în luna mai va începe o nouă campanie de recrutare. În ceea ce privește veniturile lunare nete ale unui soldat profesionist la momentul angajării, acestea variază între 4.399 lei și 5.765 lei, în funcție de solda și norma de hrană.