UPDATE: Crin Antonescu spune că nu a mai vorbit cu Klaus Iohannis de zece ani: Ne-am văzut la o festivitate a PNL în 2014.
Crin Antonescu, candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale din 2025, a dezvăluit luni seară că, nu a mai vorbit cu președintele Klaus Iohannis din 2014, când a participat la o festivitate a PNL.
”Nu am vorbit cu Iohannis în această perioadă. Dacă fac un efort de memorie cred că am vorbit ultima oară cu domnul președinte foarte repede după câștigarea primului său mandat, la o festivitate a PNL pe la Ateneul Român, adică undeva la sfârșitul lui 2014. Sunt mulți ani, zece ani”, a declarat Crin Antonescu.
Întrebat ce ar trebui să facă Klaus Iohannis în prezent, Antonescu a explicat că ”nu e un capăț de țară” faptul că este în continuare președinte și că „sunt tensiuni mai mari în societatea românească.
”Indiferent de toate comentariile care s-au făcut mie mi se pare că faptul de a fi putut constitui astăzi conducerea Camerelor, de a fi putut constitui o majoritate, de a fi respectat procedurile constituționale, de a fi învestit un guvern de către președintele în exercițiu încă, e un lucru bun. Era un lucru necesar.
E foarte bine că s-a făcut și categoric din această seară România e mai stabilă, mai sigură ca regim democratic decât acum câteva ore. Mai departe, mi-am spus părerea. Nu cred că e un capăt de țară, un lucru esențial, sunt tensiuni mai mari în societatea românească, dar dacă s-ar fi putut găsi un compromis prin care de mâine încolo președintele Senatului să exercite un interimat, cu acordul lui Iohannis, sigur că poate asta ar fi ridicat din aceste tensiuni, dar până la urmă nu cred că e un lucru esențial”, a mai adăugat Antonescu.
Decizie istorică, fostul lider liberal Crin Antonescu, desemnat candidat unic la prezidențiale din partea coaliției PSD, PNL UDMR și minorități.
Crin Antonescu, propunerea coaliției PSD-PNL-UDRM-minorități pentru alegerile prezidențiale, a spus, că el nu a făcut vreun demers să obțină candidatura, însă a acceptat-o, deoarece România se află într-o situație complicată.
Crin Antonescu va fi candidatul comun propus de coaliţia de Guvernare PSD, PNL, UDMR și minorități pentru alegerile prezidenţiale din 2025.
PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităților au convenit să aibă un candidat comun la președinție, în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecarui partid.
”După niște contacte, nu pot să le spun discuții, neoficiale cu lideri ai coaliției, ieri-dimineață, am avut o întâlnire la Guvern cu președinții celor trei partide și liderul minorităților. Dânșii și-au exprimat convingerea că eu sunt o soluție pe care ei ar dori să o susțină. Eu nu am solicitat această candidatură, eu nu am făcut niciun demers de vreun privind această candidatură, am înțeles că aceasta este opinia lor. Cred și eu că este o situație politică foarte complicată. În fața acestie propuneri, eu nu m-am dat la o parte și am acceptat-o”, a declarat Crin Antonescu.
”Da, am stat aproape 10 ani departe de politică. A fost o decizie perfect liberă a mea când am stabilit că am încheiat. Am părăsit politica foarte transparent și fără lucru încețoșat în spate. (…) Dacă astăzi mă întorc, o fac pentru că suntem într-o situație dificilă, critică”, a precizat Crin Antonescu.
”Poate să candideze oricine, e legitimat să candideze orice. (..) Nu cred că poate impune nimeni un singur candidat. Cele patru grupuri politice au decis de bună voie să aibă un singur candidat. S-a anunțat și primarul general, domnul Nicușor Dan. Am văzut în presă că și-a anunțat intenția domnul Funeriu, fostul ministru al Educației. Cred că doamna Lasconi a afirmat că se consideră îndreptățită având în vedere rezultatul bun. Este o competiție deschisă”, a mai explicat Crin Antonescu.
Crin Antonescu, a apreciat luni că este ”esenţial” ca alegerile prezidenţiale să fie organizate ”cât mai repede posibil” din punct de vedere constituţional şi legal.
”Atunci când s-a anulat în întregime primul tur de alegeri, am spus că faţă de amploarea problemei cu care ne confruntăm, ca societate, faptul că domnul Klaus Iohannis ar mai rămâne două-trei luni în funcţia aceea este unul secundar. Nu este un lucru decisiv, nu este un lucru în legătură cu care să se întoarcă, să se răscolească societatea. Pe de altă parte, am spus că nu ar fi fost sau nu ar fi rău să se amenajeze o înţelegere, prin care eventual preşedintele Senatului – de azi încolo, Ilie Bolojan – să exercite preşedinţia interimară, pentru a elimina una din presiunile care există în acest moment în interiorul societăţii.
Nu mi se pare esenţial. Asta a fost soluţia, înţeleg, prescrisă de Curtea Constituţională. Esenţial este să avem un proces politic şi o viaţă politică normală de acum încolo. Şi cât mai repede posibil constituţional şi legal să avem alegeri prezidenţiale care să încheie acest ciclu electoral şi acest an electoral atât de zbuciumat, atât de dramatic”, a spus Antonescu.
El a mai declarat că va prezenta „un program personal de candidat”, bazat pe idei pe care le-a afirmat ”de-a lungul carierei politice”. Totodată a apreciat că, în cazul alegerilor prezidenţiale, decizia este „în măsură de 95% la alegător”, indiferent de eventuale influenţe sau recomandări ale primarilor, partidelor sau influencerilor.
Crin Antonescu a mai afirmat că îşi asumă tot ce a făcut în cei 25 de ani petrecuţi în politică, inclusiv campania din 2009, constituirea USL şi „momentul 2012, suspendarea preşedintelui, prezidenţia interimară”. De asemenea, a subliniat că iniţiativa nu i-a aparţinut în ce priveşte candidatura la prezidenţiale.
”După nişte contacte – că nici nu pot să le spun discuţii – neoficiale cu liderii ai coaliţiei, ieri dimineaţa, am avut o întâlnire la guvern cu preşedinţii celor trei partide – PSD, PNL, UDMR şi cu liderul grupului minorităţilor, altele decât cea maghiară, domnul Varujan Pambuccian – care au exprimat convingerea că sunt o soluţie pe care doresc să o susţină, în calitate de candidat la preşedinţia României.
Eu nu mi-am dorit această candidatură, nu am solicitat această candidatură, nu am făcut niciun demers de vreun fel pentru a fi învestit cu această candidatură. Am înţeles că aceasta este opinia lor. Cred şi eu că este o situaţie politică foarte complicată şi, în faţa acestei propuneri, nu m-am dat la o parte şi am acceptat-o”, a declarat Crin Antonescu.
Crin Antonescu a fost propus candidat comun la prezidențiale de șefii coaliției PSD – PNL – UDMR – Minorități, a anunţat luni preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. Coaliția de Guvernare a semnat protocolul. Noul executiv este format din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, care au anunțat și asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor.
”PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră. Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României.
Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”, a declarat președintele PNL Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD, UDMR şi reprezentantul minorităţilor.
Anunțul oficial a fost făcut, luni, de președintele PNL, Ilie Bolojan.
”PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră. Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României.
Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”, a arătat liderul PNL, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD, UDMR şi reprezentantul minorităţilor.
Până în acest moment liderii coaliţiei au anunţat doar că vor avea un candidat comun pentru Cotroceni, dar au evitat să pronunţe nume.
Cu toate acestea, fostul preşedinte PNL a confirmat, duminică, existenţa unei discuţii pentru candidatura sa la Preşedinţie din partea coaliţei pro-europene, dar adaugă că este o discuţie „complexă”.
Tot mai multe nume apar pe lista de candidaţi pentru alegerile prezidenţiale. Potrivit unor surse, primul tur ar urma să aibă loc la finalul lunii martie. Iar coaliţia care va da guvernarea a decis să susţină un candidat comun, în persoana lui Crin Antonescu, spun aceleaşi surse.
Ceea ce înseamnă că deja vorbim despre trei candidaţi de dreapta: pe lângă Antonescu, mai sunt Elena Lasconi din partea USR şi Nicuşor Dan ca independent.
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Crin Antonescu, fost preşedinte PNL, Nicusor Dan, primarul General al Capitalei, Daniel David, rector UBB şi Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria au fost printre numele sondate pentru cea mai înaltă funcţie în stat.
”Una din prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia.”, a spus Bolojan , după ce Ciolacu a anunţat ca a fost convenit protocolul coaliţiei de guvernare.
Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecarui partid, afimă surse politice.
Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu a confirmat, duminică, existenţa unei discuţii pentru candidatura sa la Preşedinţie din partea coaliţei pro-europene, dar a precizat că este o discuţie ”complexă”.
Lideul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminiă seară, întrebat dacă propunerea coaliţiei pentru a candida la funcţia de preşedinte al României este Crin Antonescu: ”Este una dintre variantele discutate”.
Anterior, europarlamentarul PSD Gabriela Firea apreciase că fostul lider al PNL Crin Antonescu este o variantă bună pentru a candida la alegerile prezidenţiale din partea PSD-PNL, precizând că acesta are multă experienţă şi este unul dintre cei mai performanţi oameni politici.
Senatorul PNL Vasile Blaga a declarat, vineri, la Parlament, despre Crin Antonescu, că în opinia sa este o variantă foarte bună de prezidenţiabil, dar aici trebuie o singură condiţie să îndeplinească respectivul candidat şi el crede că Crin o poate îndeplini, şi anume să câştige.