Acasă Actualitate De sezon, scandalul ”Legii Porcului”, ministrul Agriculturii a dat ordin ca românii să își poată vinde porcii din gospodării

De sezon, scandalul ”Legii Porcului”, ministrul Agriculturii a dat ordin ca românii să își poată vinde porcii din gospodării

0
0
286

Ministrul Agriculturii dă înapoi în privința ”legii porcului”. Aceasta se va modifica, iar, cu două luni înainte de Crăciun, după ce autoritățile impuseseră un adevărat dosar cu șină pentru cei care voiau să vândă porci în propriile gospodării. Modificarea de acum prevede doar o adeverință de la veterinar.

Încercarea de a legifera interdicțiile a eșuat când au luat foc micii crescători. Riscant să faci așa ceva când bat la ușă alegerile, așa că ministrul agriculturii Florin Barbu a convocat de urgență conducerea Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și i-a cerut să schimbe rapid Ordinul care stabilește normele pentru Legea porcului.

Acum, ministrul agriculturii Florin Barbu vine cu un mesaj dur pe Facebook împotriva celor care ar exercita presiuni ca să i se interzică țăranului să mai vândă porci. Însă șeful MADR pare să fi găsit un țap ispășitor, social-media, și nu arată cu degetul spre cei cărora le-ar servi, de fapt, o astfel de decizie.

Ministerul Agriculturii are soluții și oferă sprijin pentru toți fermierii, mici și mari, asociați în cooperative și gospodari simpli care duc tradițiile mai departe!

Am spus acest lucru din prima zi a mandatului meu și o să o repet până când vor înțelege toți politrucii și așa-zișii formatori de opinie din social-media, care nu fac altceva decât să dezinformeze și să creeze disensiuni între fermieri.

Adevărul este unul singur:

Modificarea Ordinului nr. 130/2023 al ANSVSA care permite comercializarea porcilor crescuți în gospodăria țărănească și gospodăria populației, obligatoriu sub îndrumarea și certificarea medicului veterinar, respectă pe deplin Legea 122/2023 și Regulamentele europene în vigoare.

Cei care susțin că pesta porcină africană poate fi învinsă prin distrugerea gospodăriilor țărănești și a gospodăriilor populației, ori nu au citit legislația, ori se fac că nu înțeleg.

Le transmit public tuturor celor care, zilele acestea, încearcă să învrăjbească fermierii că, au în mine un adversar, indiferent de pozițiile pe care le ocupă!

În agricultura românească este loc pentru toți și îi asigur pe fermieri că îi sprijin și îi tratez pe toți la fel!

Toți muncesc din greu să asigure alimente pentru noi!

Toți au respectul meu și al echipei mele din MADR!

La finalul unei zile de muncă sau unei campanii agricole, rămânem o echipă!” E mesajul de astăzi al ministrului agriculturii.

Postarea șefului MADR a generat, până la ora publicării acestei știri, o suită de replici din partea unui domn care voia să-și expună problema personală, fără legătură cu subiectul postării, câteva aplauze și o singură replică argumentată, pe care o inserăm mai jos:

Tudor Naum: ”Atât timp cât nu avem reproducție pentru fermele mari, cât timp încă avem deficit pe carnea de porc in producția naționala, a îngrădi producția din gospodariile țărănești este o greșeala. Într-adevăr normele sanitar veterinare trebuie respectate și verificate de instituțiile abilitate iar consilierea in aceasta direcție e foarte importanta. Creșterea porcului in gospodarii are o importanta mult mai mare fata de statisticile oficiale deoarece exista un număr foarte mare de suine ce nu sunt identificate datorită fricii oamenilor de a nu fi amendați și sa rămână fără porci in bătătura. Trebuie sa găsim soluții sa fim alături de oameni și in același timp sa ne asiguram ca ei își desfășoară activitatea tradiționala in condiții legale . Alături de acordarea scz ovine tuturor crescătorilor de ovine aceasta e o a doua măsura cu impact pentru care țin sa va felicit!

După ce vestea că micii crescători de porci nu își vor mai putea vinde animalele a creat o adevărată vâlvă printre români, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, luni, că nu va interzice creșterea și sacrificarea porcilor în gospodării și nici comercializarea lor.

Susţinerea creşterii tradiţionale a porcului în gopodării şi a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Creşterea, sacrificarea porcilor în gospodăria ţărănească şi comercializarea acestora nu va fi interzisă”, afirmă ANSVSA, care le transmite românilor că îşi vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, aşa numita Lege a Porcului, publicate pe site, oamenii puteau să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu mai puteau să-i şi comercializeze.

În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condiţiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA judeţene, va completa o fişă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat şi înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, precizează Autoritatea.

Instituţia menţionează că prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mişcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA.

În vederea asigurării concordanţei cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 şi Legea nr. 122/2023, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a elaborat şi emis două acte normative esenţiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, şi Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care stabileşte condiţiile şi cerinţele de biosecuritate pentru exploataţiile noncomerciale de porcine. ANSVSA reaminteşte tuturor deţinătorilor de exploataţii noncomerciale de porcine importanţa respectării normelor de biosecuritate şi a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii şi combaterii pestei porcine şi a altor riscuri asociate”, mai spune Autoritatea.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că după ce a convocat conducerea ANSVSA şi structura din cadrul Ministerului Agriculturii a luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice. Astfel, instituţia va modifica Ordinul dat iniţial de ANSVSA.

În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, pe domnul preşedinte, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice”, a spus Barbu.

El a precizat că prin legea adoptată ca preşedinte al comisiei de agricultură, au fost anumite norme de biosecuritate introduse şi pentru persoanele fizice.

Sigur, orice mişcare de porc, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverinţe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a mai spus ministrul, precizând că inclusiv ”medicamentaţia şi prestările de servicii sunt gratuite pentru persoanele fizice.

Ministrul Florin Barbu a menţionat că, a fost dat un Ordin 130, în 2023, de către ANSVSA care va fi modificat.

Ne-am dorit foarte mult, atât eu ca ministru cât şi domnul premier Marcel Ciolacu, să luăm această decizie, va fi modificat acest ordin şi persoanele fizice pot valorifica porci în perioada sărbătoirilor de Crăciun”, a spus ministrul, despre informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora românii nu vor mai putea vinde porcii de Crăciun.

ANSVSA a emis de curând noile norme privind aplicarea Legii porcului, principala prevedere referindu-se la interdicția pusă pentru comercializarea acestora sau a cărnii provenită de la ei.

În plus, proprietarii de porci crescuți în gospodărie sunt obligați să declare animalele la Primărie, în Registrul Agricol.

Normele prevăd că mișcarea porcinelor se realizează după cum urmează:

a) în exploataţia noncomercială (curtea proprietarilor de porci – n. red.) de porcine, porcii sunt crescuți exclusiv pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial și se interzice comercializarea porcilor, precum și a produselor provenite de la aceștia;

b) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform autorizată sanitar veterinar se poate efectua având ca destinaţie: exploatații noncomerciale; exploataţiile comerciale înregistrate și autorizate sanitar-veterinar; abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor, în vederea sacrificării imediate, dacă produsele din carne și carnea proaspătă, inclusiv membranele naturale, obținute de la aceste porcine sunt comercializate pe teritoriul național;

c) mişcarea porcinelor dintr-o exploataţie comercială cu status conform înregistrată sanitarveterinar se poate efectua având ca destinaţie: exploatații noncomerciale; exploataţie comercială înregistrată sanitar-veterinar; abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor;

d) mişcarea porcilor dintr-o exploataţie comercială cu status neconform înregistrată/autorizată sanitar-veterinar se poate efectua având ca destinaţie doar abatoare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor.

Transportul porcinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Mijloacele de transport trebuie să fie curățate și dezinfectate după fiecare descarcare de animale, indiferent că este la un abator sau la o exploatație de animale, iar operațiunea de curățare, spălare și dezinfecție a mijloacelor de transport se atestă prin încheierea unui proces-verbal de dezinfecție, de către unitatea de curățare, autorizată sanitar veterinar, care a efectuat operațiunea.

Toate procesele-verbale încheiate în urma efectuării curățeniei, spălării și dezinfecției mijloacelor de transport se consemnează înr-un registru de evidență.

Ca excepție, transportul porcinelor vii de către proprietarii acestora se poate face cu propriile mijloace de transport, pe o distanţă mai mică de 50 de km, fără ca acestea să fie înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea cerinţelor generale privind transportul de animale prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe.

Pe lângă aceste condiții, gopodarii care se ocupă cu creșterea porcilor trebuie să aibă în vedere îndeplinirea unor condiții de biosecuritate. Scopul impunerii acestora este de a preveni îmbolnăvirea animalelor.

Porcii trebuie să fie ținuți în adăposturi împrejmuite, astfel încât să fie evitat contactul cu alte porcine, din alte exploatații, sau cu animale sălbatice. Adăposturile trebuie construite în așa fel încât să poată fi curățate și dezinfectate cu ușurință.

În acest sens trebuie să se asigure și condiții de protecție și igienă pentru cei care vin în contact cu animalele din aceste adăposturi. La intrare și la ieșire, aceste persoane trebuie să aibă condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei.

Creșterea porcilor în gospodării presupune ca accesul vizitatorilor să fie restricționat în spațiile în care sunt adăpostite animalele. Totodată, crescătorii trebuie să împrejmuiască spațiile de depozitare în care sunt ținute furajele și așternutul porcilor.

Actul normativ mai prevede ca animalele să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare. Paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate, de asemenea, numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare.

Creșterea porcilor presupune atenție la administrarea hranei destinate acestora. Resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie folosite la hrana porcilor.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…