Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare în ”Dosarul Tablourilor” și ”fugit” în Italia, a fost adus în România în îmbulzeala și strigăturile specifice: ”Borfașule, Pușcăriașule, Jigodie”
Fostul ministru PSD Darius Vâlcov a fost extrădat luni. El a fugit în Italia pentru a scăpa de o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare. Fostul oficial își va ispăși pedeapsa la Penitenciarul Rahova.
Fostul ministru de finanțe, Darius Vâlcov, condamnat în dosarul tablourilor la 6 ani de închisoare, a ajuns în România și se află în custodia poliției române. Vâlcov va fi predat penitenciarului de la Rahova unde va petrece 21 de zile în carantină, potrivit ministrului Justiției Alina Gorghiu. El a fost extrădat din Italia, cu o cursa de linie, care a aterizat pe Otopeni în jurul orei 16.00, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Curtea de Apel din Napoli a decis luna trecută ca Vâlcov să fie predat României.
Avionul cu care a fost adus Darius Vâlcov în România a aterizat pe Aeroportul Otopeni luni după-amiază, după ora 16:00.
Extrădarea fostului ministru PSD a venit după ce recursul acestuia a fost respins ca inadmisibil de către Curtea de Casaţie a Italiei, săptămâna trecută, fiind menținută decizia Curții de Apel din Napoli din 20 iulie privind predarea fostului ministru Darius Vâlcov autorităților române.
El a fugit în sudul Italiei, zonă preferată de mulți politicieni români și personalități cu probleme penale, dar s-a predat ulterior poliției italiene.
Darius Vâlcov a fost condamnat la începutul lunii mai la 6 ani de închisoare în ”Dosarul Tablourilor” și dat în căutare internațională. El a plecat în Italia, unde și-a deschis unele afaceri încă dinainte de condamnare pentru a-și asigura acolo un domiciliu. În 23 mai, 2023 s-a predat autorităților din Napoli.
Conform legislației italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.
Temerile autorităților române erau legate de faptul că o eventuală extrădare a lui Vâlcov ar putea ajunge la magistrații Curții de Apel din Bari (sudul Italiei), care au mai refuzat extrădarea altor condamnați definitiv din România și din alte state europene.
În zona Bari funcționează o rețea de avocați care au reușit să obțină sute de decizii de refuzare a extrădării unor condamnați definitiv care au fugit din țări precum Austria, Germania și România.
Darius Vâlcov este, practic, primul condamnat definitiv de renume pe care justiția italiană a decis să îl predea autorităților de la București, pentru a-și ispăși pedeapsa de 6 ani de detenție, pentru corupție.
De altfel, în Italia a fost trimisă o echipă de escortă de la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională pentru a-l prelua pe fostul ministru al Finanțelor, dar și fost primar de Slatina, ca să fie adus în țară, încătușat, și trimis în spatele gratiilor.
Direcția Națională Anticorupție spune că „salută eforturile Ministerului Justiției” și decizia autorităților italiene de extrădare în România a fostului ministru Darius Vâlcov, în vederea executării pedepsei privative de libertate dispuse de instanțele naționale pentru comiterea unor fapte de corupție, ca urmare a investigațiilor efectuate de procurorii DNA.
”Înfăptuirea justiției nu se poate realiza fără executarea pedepselor dispuse de instanțele judecătorești, sustragerea persoanelor condamnate pentru fapte de corupție de la executarea pedepselor subminând lupta împotriva corupției, prin diminuarea efectului disuasiv al politicii penale și reducerea motivației procurorilor care au misiunea de a investiga și proba acest tip de infracțiuni. Direcția Națională Anticorupție apreciază că această decizie a autorităților italiene și determinarea dovedită a autorităților române constituie un prim semnal puternic pentru toți cei care sunt tentați să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanțele române”, a declarat procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.
Vâlcov, fost primar în Slatina și ministru în guvernele Ponta și Dăncilă, a fost unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea.
Darius Vâlcov, în vârstă de 46 de ani, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, în luna mai, la șase ani de închisoare cu executare în ”Dosarul Tablourilor” pentru că a cerut unei firme 20% din valoarea unor lucrări publice cu Primăria Slatina, pe vremea când era primar.
Fost ministru de Finanțe, fost consilier al fostului premier PSD Viorica Dăncilă și fost primar al Slatinei, el a fost găsit vinovat de trafic de influenţă și spălare de bani, infracțiuni în urma cărora a încasat necuvenit peste un milion și jumătate de euro.
”Dosarul Tablourilor” în care Vâlcov fost trimis în judecată, în anul 2015, a ajuns să fie denumit așa după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au găsit la percheziții peste 1,3 milioane de lei, 90.000 de euro, trei kilograme de aur în lingouri şi trei tablouri ale artiștilor Renoir, Jean Cocteau şi Aurel Acasandrei.
În total, procurorii DNA au găsit 172 de tablouri, pe care Darius Vâlcov le-a cumpărat prin interpuşi, unele dintre ele fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru sau în cimitirul din orașul Slatina, municipiul județului Olt din sudul României.
”Este primul fugar pe care îl aduc în mandatul meu”, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-un mesaj video publicat luni pe pagina sa de Facebook.
Ea a adăugat că Darius Vâlcov va sta 21 de zile în carantină la Penitenciarul Rahova, iar apoi va executa pedeapsa în regim semideschis şi ulterior va fi mutat în alt penitenciar.
”Îi asigurăm patru metri pătraţi de detenţie, în celula în care va sta. Acestea au fost garanţiile pe care Ministerul Justiţiei, prin Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, le-au oferit instanţelor din Italia, pentru a putea să îl aducem înapoi să execute aici pedeapsa”, a mai spus Gorghiu.
”Cred că e bine să recăpătăm încrederea voastră a tuturor în sistemul de justiţie. Şi facem astăzi un pas, cred eu, important. Ne aducem fugarii, celebri sau mai puţin celebri, înapoi în ţară”, a completat ministrul Gorghiu, făcând referire la o listă lungă de personalități care au fugit de executarea pedepsei în România, după condamnare.
Printre aceștia se numără Paul Philippe Al României, Avraham Morgenstern, Ionel Arsene, Dragoș Emil Săvulescu, Daniel Dragomir, Gino Mario Iorgulescu, Gabriel Popoviciu ori Sorin Oprescu.