
În ochii românilor, principalul vinovat pentru că România a ratat aderarea la spațiul Schengen, nu este altcineva, decât ”președintele” Klaus Iohannis. Conform unui sondaj realizat de CURS în perioada 9-11 decembrie, doar 19% dintre repondenți acuză întreaga clasă politică.
Klaus Iohannis, principalul vinovat pentru eșecul Schengen.
Potrivit sondajului, 23% dintre respondenți îl consideră vinovat pe Klaus Iohannis de faptul că România nu a reușit să intre în Spațiul Schengen. De asemenea, 19% dintre cei intervievați consideră că întreaga clasă politică este de vină pentru ratarea intergrării în Schengen.
Totodată, sondajul arată că 47% dintre români consideră că ratarea obiectivului se datorează factorilor externi, în timp ce 41% consideră că se datorează factorilor interni.
Întrebați dacă România ar trebui să adopte măsuri împotriva Austriei, 57% dintre români consideră că soluția ar fi răzbunarea, în timp ce 40% susțin calea prudentă.
Social-democrații conduși de Marcel Ciolacu au prezentat în ședința internă de luni, 12 decembrie, un sondaj CURS realizat la comanda PSD, în care majoritatea respondenților îl consideră pe președintele Klaus Iohannis principalul responsabil pentru că România nu a fost acceptată în Schengen. Pe locul doi este „întreaga clasă politică”.
De altfel, 56% dintre români consideră că țara noastră ar trebui să blocheze orice achiziție din Austria.
Sondajul CURS, prezentat în ședința Consiliului Politic Național al PSD, conține mai multe întrebări după ce România nu a fost acceptată în Schengen și a fost realizat în perioada 9-11 decembrie, pe un eșantion de 1.088 de persoane în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.
Care este principalul vinovat pentru că România nu a intrat în Schengen?
Klaus Iohannis: 23%
Întreaga clasă politică: 12%
Guvernul: 9%
Interesele companiilor private: 7%
Nicolae Ciucă: 7%
Bogdan Aurescu: 5%
Noi toți, poporul român: 4%
USR: 4%
Lucian Bode: 4%
În opinia dumneavoastră, faptul că România nu a intrat în Schengen se datorează mai degrabă:
Factorilor externi: 47%
Factorilor interni: 41%
Ca urmare a faptului că România nu a intrat în Schengen, credeți că România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în România?
Da: 56%
Nu: 40%
Aderarea României la Schengen a fost blocată, joi, 8 decembrie, de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea împotrivă, susținând că se opune de fapt aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. Croația, în schimb, a fost acceptată.
În baza aceluiași context, aminitim că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen în dat de 8 decembrie, că este ”supărat” că ”s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă.
Karner a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări UE, potrivit publicației Der Standard.
”Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment. Pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de migranți neînregistrți în Austria. Și am sugerat amânarea aderării și votarea din nou în septembrie, de exemplu. După această fază poți spune: s-a întâmplat ceva, au fost implementate măsurile pe care Comisia Europeană le-a anunțat? Hârtia are răbdare, acțiunea este importantă”, a spus el.
Fiind întrebat cum comentează supărarea românilor după acest vot, în condițiile în care doar un mic procentaj din imigranții ilegali ajunge în Austria prin România, Karner a răspuns: „Și eu sunt supărat”.
”Anume pe procedură, pentru că actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu s-a discutat că Schengen ar trebui extins. Și acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru ceea ce va aduce această extindere: E mai multă siguranță? Sau există plusuri și minusuri să-ți asumi riscul?”, a spus el.
Karner a negat că votul său ar avea vreo legătură cu campania electorală pentru alegerile regionale, care vor avea loc pe 29 ianuarie 2023.
Așadar, în ochii românilor, principalul vinovat pentru că România a ratat aderarea la spațiul Schengen, nu este altcineva decât președintele Klaus Iohannis.
”Preşedintele” Klaus Iohannis a afirmat că, deşi ministrul de Interne austriac a semnat pe 16 noiembrie împreună cu alţi miniştrii de Interne pentru extinderea spaţiului Schengen, două zile mai târziu a declarat că Austria nu poate fi de acord cu o astfel de extindere. Iohannis a mai spus, că Austria s-a opus în Consiliul JAI aderării României, însă a votat pentru aderarea Croaţiei. ”Acest vot, chiar dacă m-a supărat sau dezamăgit, nu mă va face să dau înapoi. Personal, voi rămâne foarte conectat şi sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România va deveni membru Schengen. Voi ridica această problemă cu certitudine în Consiliul European”, a mai explicat ”bizarul din deal”.
