Acasă Actualitate Ciolacu l-a demis pe șeful Secretariatului de stat pentru revoluționari, care a respins cererea premierului de a fi declarat ”luptător cu rol determinant la Revoluție”

Ciolacu l-a demis pe șeful Secretariatului de stat pentru revoluționari, care a respins cererea premierului de a fi declarat ”luptător cu rol determinant la Revoluție”

0
0
449

Ciolacu l-a demis pe șeful Secretariatului de stat pentru revoluționari pe Mihai Dodu, cel care a determinat anularea deciziei prin care era declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţie.

Ciolacu l-a demis din funcţia de secretar de stat pe Mihai Dodu, cel care a determinat anularea deciziei prin care era declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţie. Dodu spune că graba deciziei ”trădează nişte sentimente”.

Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, cel care a iniţiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989. Funcţia va fi preluată de Sever-Romulus Stana. Dodu afirmă că decizia este una politică, iar ”graba” cu care a fost luată ”trădează nişte sentimente”. El arată că ”măcar 1.500 de certificate de revoluţionari urmau să fie anulate” în perioada următoare, prin repunerea în discuţie a situaţiei oraşelor cu rol determinant la Revoluţia din 1989.

Premierul a semnat și decizia prin care îl numește la conducerea Secretariatului pe Sever Romulus Stana. Acesta a fost consilierul fostului primarul de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, președinte interimar al PSD București, iar în trecut a lucrat în calitate de consilier la ANSVSA. De asemenea, în anul 2019 a fost prefect al Capitalei.

Mihai Iulian Dodu a fost numit la conducerea Secretariatului de stat pentru revoluționari de către fostul premier Nicolae Ciucă.

Imediat după numirea lui Marcel Ciolacu în funcția de premier, Dodu a cerut unei comisii speciale să analizeze cererea lui Ciolacu de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluția din decembrie 1989, iar comisia a respins solicitarea premierului.

Documentul oficial arată că verificarea a venit ca urmare a comunicării de către DNA a clasării unui dosar ce privea calitatea de luptător determinant la Revoluție a lui Marcel Ciolacu.

Tribunalul Buzău a înregistrat, în 25 iulie, acțiunea premierului Marcel Ciolacu prin care acesta contestă anularea cererii sale de recunoaștere a meritelor de luptător anticomunist.

”În temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 5 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 563/2014 privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, republicată, cu modificările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie. Articol unic. — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Mihai Iulian Dodu se eliberează din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989” se arată în decizia publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Aceasta este urmată de hotărârea prin care Sever-Romulus Stana este numit secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989. În ianuarie 2019, Stana a fost detaşat pentru a exercita temporar funcţia de prefect al Capitalei şi a fost consilier la ANSVSA.

Libertatea a relatat că Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluţia din decembrie 1989, şi a fost numit în funcţie de fostul premier Nicolae Ciucă.

În iunie 2023, specialişti din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor au respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţia din decembrie 1989. Membrii comisiei speciale au opinat că premierul nu întruneşte condiţiile necesare. Comisia specială a rezolvat la acel moment situaţia incompatibilităţii secretarului de stat Mihai Iulian Dodu care, de drept, ar fi trebuit să fie preşedintele comisiei. Acesta a fost însă înlocuit, având în vedere faptul că în calitate de secretar de stat se afa în raport de subordonare faţă de Ciolacu.

La acel moment, mai multe asociaţii de revoluţionari au cerut demiterea lui Dodu, însă tei victime ale Revoluţiei din 1989 au anunţat că vor protesta, ”inclusiv prin greva foamei”, dacă Dodu e demis.

”O delegaţie de preşedinţi de asociaţii care au făcut certificate pe bandă rulantă, adică şi-au bătut joc de demnitatea de a fi revoluţionar, s-a dus la PSD azi dimineaţă şi a cerut schimbarea mea pe motiv că eu umblu la dosare”, a declarat atunci pentru Libertatea Mihai Dodu.

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţie în 2 aprilie 2019 şi a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie, la data de 15 aprilie 2019. Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei.
În acest context, noua comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întruneşte condiţiile necesare.

Premierul Marcel Ciolacu declara în luna septembrie că nu va avea nici pensie de revoluţionar şi nu va solicita statului român preschimbarea certificatului pentru a beneficia de ceva de pe urma lui dar are dreptul să le arate nepoţilor că nu a fost un fals revoluţionar, referindu-se la un proces aflat pe rolul instanţelor.

”Nu încerc să îmi păstrez nimic. Eu nu am cerut preschimbarea certificatului de revoluţionar, dar la o zi după ce am fost prim-ministru, o instituţie subordonată premierului a luat o decizie în ceea ce priveşte prim-ministrul României. M-am bucurat foarte mult, pentru că înseamnă că suntem într-un stat democratic şi avem un stat de drept”, a spus şeful Executivului.

Recent, Mihai Iulian Dodu a explicat cum s-a ajuns la analiza cererii lui Marcel Ciolacu:

”Aveam o sesizare depusă din noiembrie 2022 de o persoană fizică și, după martie 2023, când a venit clasarea de la DNA, dosarul cu atribuirea acestui rol – determinant sau nu – trebuia cumva analizat. Serviciul Juridic al instituției mele a cerut lucrul acesta. Pentru noi este imperativ, nu facultativ, să luăm în discuție sesizările. Mai mult decât atât, Serviciul pentru Revoluționari – tot din cadrul Secretariatului pe care îl conduc – făcuse o adresă să trimit la Administrația Prezidențială propunerea de a-i atribui titlul. Și atunci, eu eram obligat din două părți să iau o decizie.”

Cu 4 voturi la 1, o comisie nou-numită la nivelul Secretariatului decide ceea ce premierul nu voia să audă: „Comisia constată că domnul Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condițiile cumulative de a ocupa și apăra obiective de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar în localități în care, în urma acestor acțiuni și confruntări, au rezultate persoane ucise, reținute sau rănite până la fuga dictatorului, respectiv ora 12.10, motiv pentru care respinge cererea de acordare a titlului de luptător cu rol determinant”.

În dosarul de la Tribunalul Buzău, Marcel Ciolacu se arată nemulțumit de redeschiderea întregii discuții pe care o consideră complet nelegală.

De altfel, la scurt timp, îl sună pe secretarul de stat a cărui menținere în funcție stătea în pixul său de premier și deschide chiar acest subiect al chemării în judecată.

Întrebat despre această conversație, Mihai Dodu a fost evaziv, dar a admis-o. „M-a sunat domnia sa; în rest, avem o relație instituțională. A fost o discuție nici cordială, nici obișnuită. Puțin tensionată. Acum, e greu să dezlipești cumva persoana fizică de persoana politică a premierului. Mesajul pentru mine este clar: instanța trebuie să își spună cuvântul”, spune secretarul de stat.

Mihai Dodu a fost numit de PNL în aprilie. Într-un moment în care Secretariatul pentru Revoluționari devenise lipsit de miză politică, Nicolae Ciucă a ales, dintr-un vraf de CV-uri, aplicația unui profesor de istorie al cărui tată a fost împușcat la Revoluție. Odată ajuns în funcție, Dodu a decis să repună în analiză dosare mai vechi, netranșate încă. Așa s-a risipit din nou pacea din instituție, potrivit Recorder.

Pe 3 octombrie, Corpul de Control al Prim-Ministrului a început verificări amănunțite la Secretariatul pentru Revoluționari. Între altele, și-a manifestat interesul față de comisiile care analizează sau reanalizează, ca în cazul premierului, dosarele pentru certificate. Acum, urmează un raport. Ca o coincidență, acest raport se poate finaliza chiar înainte de primul termen al procesului deschis de Marcel Ciolacu, fixat deja pentru 11 ianuarie 2024.

Mihai Dodu spunea că instituția pe care o conduce se va apăra în fața lui Marcel Ciolacu și că nu intenționează să absenteze la proces.

”Nu am niciun argument, este doar o decizie politică. Postul este politic. Desigur că se poate lega foarte clar de cazul premierului Ciolacu. Din momentul în care, conform legii, cazul premierului trebuia să intre în comisie (de analiză a dosarului de revoluţionar – n.r.), a început cumva numărătoarea inversă în ceea ce priveşte rămânerea mea în funcţie”, a declarat Mihai Dodu.

Întrebat dacă prin numirea unui nou şef al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari, s-ar putea opri dosarul de la Tribunalul Buzău, prin care premierul Marcel Ciolacu contestă decizia de retragere a certificatului, Dodu a afirmat că se aşteaptă la ”şicane” ale Serviciului Juridic al SSR, ”să nu semneze delegaţiile de plecare la Buzău pentru juristul instituţiei”. ”Şicane din interior, astfel încât să nu ştie presa, dar de fapt să câştige în instanţă Marcel Ciolacu. Şi să se spele situaţia”, a susţinut el.

Dodu a arătat că a avut o discuţie cu premierul pe acest subiect: ”În iunie, după ce comisia din cadrul instituţiei a luat decizia anulării certificatului şi demararea acţiunii în instanţă, am fost sunat de către premier şi mi-a spus că are tot dreptul din lume să dea în judecată instituţia. Şi atât”.

El consideră că ”graba” cu care a fost luată decizia demiterii sale ”trădează nişte sentimente. Clar că sunt strâns legate de decizia comisiei din iunie”.

Dodu a explicat că instituţia urma să repună în discuţie situaţia oraşelor cu rol determinant la Revoluţia din 1989.

”Sunt mai multe oraşe, printre care Braşov, Craiova, Piatra Neamţ, Suceava, Arad ş.a.m.d., la care avem dovezi indubitabile de la Parchetul Militar că nu au existat victime până la fuga lui Ceauşescu. Asta înseamnă «rol determinant», să-ţi fi pus viaţa în pericol până la fuga dictatorului şi sistemul represiv să fi creat victime în oraşul X. Şi noi asta urma să facem. Vă daţi seama, măcar 1.500 de certificate de revoluţionari urmau să fie anulate”, a arătat el.

Răspunzând unor alte întrebări, el a explicat că instituţia pe care o conducea era obligată să analizeze dosarul lui Marcel Ciolacu, în urma unei sesizări depuse cu şapte luni înainte.

”Eu, fiind într-o stare de incompatibilitate, nu am votat în comisie. Au votat colegii mei. 4 voturi pentru. Deci dovezile sunt clare pentru retragerea certificatului”, a arătat el.

Dodu a mai spus că nu a decis dacă va contesta sau nu decizia de demitere.

Dodu a fost numit, în iunie 2023, la conducerea Secretariatului de stat pentru revoluţionari de către fostul premier Nicolae Ciucă.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Partidul lui George Simion, cel care cere 60.000 de euro pentru un loc pe listă la parlamentare, nu va avea reprezentanți în secțiile din diaspora, BEC a respins contestația AUR

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Partidul lui George Simion, cel care c…