Acasă Actualitate Chiar dacă spuneau că nu au bani, Guvernul a publicat OUG pentru creşterea salariilor din învăţământ, cu toate astea, Şcolile rămân închise şi luni: „Mâine este grevă, să fie clar”

Chiar dacă spuneau că nu au bani, Guvernul a publicat OUG pentru creşterea salariilor din învăţământ, cu toate astea, Şcolile rămân închise şi luni: „Mâine este grevă, să fie clar”

0
0
416

Chiar dacă spuneau că nu au bani și că nu suntem la piață ca să se negocieze, forțat de împrejurări, Guvernul a publicat OUG pentru creşterea salariilor din învăţământ, cu toate astea, Şcolile rămân închise şi luni: „Mâine este grevă, să fie clar„.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică în deschiderea ședinței de Guvern, după discuţiile cu sindicaliştii din educaţie, că Executivul a dat dovadă că ceea ce a promis a făcut, precizând că luni, după răspunsul sindicaliştilor, va avea loc o nouă şedinţă a Executivului pentru aprobarea OUG privind salariile, şi astfel conflictul de muncă se va încheia.

Am dorit să înţelegem cu toţii că este vorba de seriozitate şi angajament şi nu am dorit să venim cu măsuri populiste care să ducă la dereglarea sistemului”, a afirmat şeful Executivului.

Am dat dovadă că ceea ce am promis am făcut şi sunt convins că toţi dascălii vor avea încredere că ne ţinem promisiunile”, a subliniat Ciucă.

Pentru mâine, după ce azi vom pune în transparenţă conţinutul proiectului de ordonanţă, toţi cei care lucrează în sistemul de Învăţământ vor înţelege demersul nostru, vor lua o decizie. Ulterior, vom avea o nouă şedinţă de Guvern în care vom aproba OUG şi în felul acesta conflictul de muncă se va încheia”, a anunţat prim-ministrul.

Ciucă a anunţat că la discuţiile cu sindicaliştii au luat parte şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, ministrul Muncii, precum şi secretarul general al Guvernului.

La nici două ore de la încheierea negocierilor de duminică, de la Palatul Victoria, dintre sindicate și reprezentanții Guvernului, Ministerul Muncii a pus în transparență proiectul de Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat. Reprezentanții sindicaliștilor au transmis, la finalul negocierilor, că un răspuns privind continuarea sau nu a grevei din Educație va fi dat mâine, la ora 10.00, și asta după ce sindicaliștii din țară vor vedea actul normativ în baza căruia ar urma să fie pusă în practică noua ofertă a Executivului.

Astfel, conform proiectului, salariile personalului didactic şi personalului didactic auxiliar ar urma să crească cu 1300 lei, în timp ce salariile personalului nedidactic vor fi majorate cu 400 lei.

„Noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23 % din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.

(…) La articolul I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, după alineatul (11) se introduc trei noi alineate, alin. (12) – (14) cu următorul cuprins:

(12) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I, Cap. I lit. A la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

(13) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1300 de lei fiecare.

(14) Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, se arată în proiectul de OUG.

Premierul a anunţat că, la discuţiile cu sindicaliştii din educaţie au luat parte şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, ministrul Muncii, precum şi secretarul general al Guvernului.

Guvernul le-a propus sindicaliştilor o creştere salarială medie de 25% de la 1 iunie, 1.500 de lei, anual, pentru personalul didactic de predare şi auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027, precum şi 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ianuarie 2024.

Sindicaliştii din educaţie au anunţat, duminică, după discuţiile cu premierul Nicolae Ciucă, că luni, greva continuă. Răspunsul la oferta Guvernului va fi dat luni, la ora 10:00, după consultarea proiectului de majorare a salariilor.

Sindicaliştii din educaţie, anunţ-bombă după discuţia de la Guvern. Nicolae Ciucă a declarat, după discuţiile cu sindicaliştii din educaţie, că Executivul a dat dovadă că ceea ce a promis a făcut, precizând că luni, după răspunsul sindicaliştilor, va avea loc o nouă şedinţă de Guvern pentru aprobarea OUG privind salariile şi astfel conflictul de muncă se va încheia.

Sindicaliştii din educaţie au anunţat duminică, după discuţiile cu premierul Nicolae Ciucă, că luni, greva continuă. Răspunsul la oferta Guvernului va fi dat luni la 10:00, după consultarea proiectului de majorare a salariilor. Premierul Nicolae Ciucă a declarat duminică, după discuţiile cu sindicaliştii din educaţie, că Executivul a dat dovadă că ceea ce a promis a făcut, precizând că luni, după răspunsul sindicaliştilor, va avea loc o nouă şedinţă de Guvern pentru aprobarea OUG privind salariile şi astfel conflictul de muncă se va încheia. Ciucă a anunţat că la discuţiile cu sindicaliştii din educaţie au luat parte şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, ministrul Muncii, precum şi secretarul general al Guvernului.

Guvernul le-a propus sindicaliştilor o creştere salarială medie de 25% de la 1 iunie, 1500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027, precum şi 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ianuarie 2024.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, anunţă că Guvernul a propus, duminică, majorări salariale pentru angajaţii din educaţie în două tranşe, o tranşă de la 1 ianuarie 2024 şi o a doua tranşă din anul 2025. Acesta a precizat că propunerile Guvernului vor fi aduse la cunoştinţa angajaţilor din sistem şi că reprezentanţii acestora se vor pronunţa luni, la ora 10.

Este logic că primească colegii noştri proiectul actului normativ şi în funcţie de conţinutul acestuia ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm. Până atunci, greva continuă”, a afirmat Marius Nistor.

Marius Nistor a precizat că prim-ministrul i-a anunţat că proiectul actului normativ va fi pus în dezbatere publică.

Întrebat dacă vor fi recuperate cursurile care nu au fost predate în perioada grevei vor fi recuperate, liderul FSLI, Simion Hancescu, a răspuns: ”Şcoala nu este magazin. Nu poţi să pui lacătul. În mod logic, lecţiile care au fost predate trebuie recuperate”.

Ministerul Educației a transmis o circulară către inspectoratele școlare județene, cu privire la situația salariilor din educație pe luna mai.

Conform prevederilor legale în vigoare la data declanșării conflictului de muncă, angajații care fac grevă nu pot beneficia și de salariul aferent zilelor de protest.

Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii.

Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat.

Inspectoratele școlare județene/ISMB, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare„, transmite Ministerul Educației, potrivit circularei.

Vezi AICI Ordonanța de Urgență.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru prima dată ”împreună” de Ziua Armatei, după ruperea coaliției, turistul de lux ofticat, nu a dat mâna cu nimeni

Facebook 166 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru …