Senatorii au votat obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. La votul în Senat, certificatul verde a fost respins cu 67 de voturi ”pentru” și 60 de voturi ”împotrivă”.
Pentru a fi aprobat, trebuia să obțină 69 de voturi ”pentru”.
În momentul de față, proiectul trebuie redepus, acesta nu mai poate continua procesul legislativ.
Comisia Juridică a aprobat introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă, pentru angajații de la stat. Proiectul de act normativ va ajunge mâine în Parlament pentru a fi votat.
Certificatul verde va fi obligatoriu pe perioada stării de alertă. Decizia intră în vigoare la 25 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
Conform proiectului de lege pentru introducerea certificatului verde, cei care vor refuza să prezinte actul ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile.
Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu pentru toți angajații, atât la stat, cât și la privat.
Procedura va fi următoarea: Veți ajunge la muncă, va trebui să arătați certificatul verde persoanei responsabile de verificarea codului QR, iar dacă nu aveți un cod valid, atunci va exista riscul să nu intrați la muncă.
Ce spune Raed Arafat.
Bugetarii din România ar putea fi obligați să dețină Certificat verde dacă vor să mai meargă la muncă. Raed Arafat a anunțat că măsura este în dezbatere în Parlament și s-ar putea aplica anumitor categorii de personal.
În ceea ce îi privește pe angajații din mediul privat, Raed Arafat este de părere că acesta va copia regulile impuse în sectorul public.
”La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, ești testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea privind certificatul verde este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament. Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat pe data de 22 octombrie o hotărâre prin care propune ca angajații la stat și cei din clădiri de birouri private să poată avea acces la job doar cu Certificatul verde, mai precis dacă fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.
”Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.”