Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare, dat în urmărire generală pentru executarea unei pedepse de cinci ani de închisoare, ar fi fugit în Italia prin vama Petea.
Poliția de Frontieră a detaliat sâmbătă cum a reușit să fugă din țară Cătălin Cherecheș, primarul condamnat din Baia Mare. După ce au controlat traficul în mai multe puncte de trecere a frontierei, polițiștii au stabilit că primarul a ieșit din țară prin vama Petea, într-un taxi, folosindu-se de actul de identitate al unei rude din străinătate.
Potrivit surselor citate, Cherecheș ar fi fost la sediul Primăriei în jur de ora 4 dimineața.
Primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv vineri la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire, a ieşit din ţară vineri la ora 7.49, înainte de pronunţarea sentinţei, prin punctul de frontieră Petea, sub identitatea unei rude, a anunţat sâmbătă chestor de poliţie Victor Ştefan Ivascu, şeful Poliţiei de Frontieră. Un poliţist de frontieră este cercetat, iar în cazul lui Cherecheş a fost sesizată unitatea de parchet competentă pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea.
De aici, a fost luat de o mașină și dus în Satu Mare, de unde a plecat și a trecut granița în Ungaria cu puțin timp înainte de ora 8,00, prin Vama Petea. Sursele citate afirmă că primarul a trecut granița folosind un act de identitate al unui verișor din partea mamei.
Polițistul care a verificat actele a declarat că a crezut că persoana care s-a prezentat la punctul de trecere a frontierei era cea din documentul de identitate prezentat. Șoferul care l-a transportat pe Cherecheș a declarat, la rândul său, că nu a avut nicio implicare și că a jucat doar rolul de taximetrist.
Vineri seara, Tribunalul Cluj a emis mandat european de arestare pe numele lui Cărălin Cherecheș după ce acesta nu a fost găsit de polițiști la domiciliul său.
Cătălin Cherecheș era sub control judiciar și avea interdicția de a părăsi țara, ceea ce înseamnă că era dat în consemn la toate frontierele țării. Mai mult, el trebuia să se prezinte la secția de poliție de două ori pe săptămână, ultima dată mergând luni, 20 noiembrie.
”Acesta a fost dat în urmărire naţională la ora 10:21. Ulterior, la ora 18:00 a fost dat în urmărire internaţională, mandat validat în sistemul de informaţii Schengen la ora 18:50, fiind emis un mandat european de arestare. Având în vedere informaţiile potrivit cărora Cherecheş Cătălin ar fi ieşit din ţară, am dispus în timp operativ constituirea unei echipe de verificare constituită din şefi ai structurilor din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, direct responsabili de situaţie. În mod concret, au fost valorificate informaţiile furnizate de IGPR prin intermediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş, sens în care au fost efectuate verificări în punctele de trecere a frontierei situate la graniţa cu Ungaria privind traficul autovehiculelor şi al persoanelor pentru a identifica posibile mijloace de transport în care bărbatul căutat ar fi putu ieşi din ţară. Dina analiza tuturor datelor obţinute s-au stabilit următoarele aspecte: Cherecheş Cătălin a ieşit din ţară prin frontiera cu Ungaria, prin punctul de trecere Petea, la ora 7:49, folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin”, a anunţat şeful Poliţiei de Frontieră, chestorul Victor Ştefan Ivaşcu.
Conform datelor obţinute, Cherecheş se afla pe locul din dreapta şoferului, într-un autovehicul cu regim de taxi, atât şoferul cât şi pasagerul au prezentat cărţi de identitate româneşti, iar cartea de identitate prezentată de Cherecheş aparţinea unei rude care nu locuieşte în România.
Cartea prezentată de Cherecheş a fost implementată în baza de date de către poliţistul român de frontieră, acesta a dat mai departe cartea de identitate poliţistului maghiar de frontieră care a procedat la fel, după care a permis intrarea maşinii pe teritoriul maghiar.
Oficialul Poliţiei de frontieră a precizat că ”nu au putut fi preluate imagini concludente de pe camerele perimetrale ale punctului de trecere Petea, întrucât acestea nu surprins imagini cu controlul efectuat la tonetă, pe teritoriul maghiar şi nu s-au putu distinge în mod clar şi neechivoc persoanele din interior”.
Şeful Poliţiei de Frontieră a spus că poliţistul de frontieră care a verificat actul de identitate al lui Cherecheş nu îşi explică cum nu şi-a dat seama, în pofida asemănării dintre Cherecheş şi ruda al cărei act de identitate acesta l-a prezentat.
”La nivelul ITPF Sighetu Marmaţiei a fost dispusă declanşarea cercetării prealabile faţă de agentul de poliţie de frontieră în vedea stabilirii existenţei unei abateri disciplinare. (…) Precizez că am dispus efectuarea de instructaje şi verificări la nivelul întregii ţări în toate punctele de trecere a frontierei pentru a ne asigura că astfel de situaţii să nu se mai repete. (…) Vă mărturisesc că am văzut, nu documentele, dar am văzut pozele, există o asemănare, exact cum am precizat, însă nu scuză, trebuia să fie identificat şi colegul care era la acea tonetă în postul de control trebuia să realizeze această neconcordanţă între documentul prezentat la control şi persoana aflată în vehicul. Nu au acelaşi nume de familie. (…) Documentul prezentat la control a fost unul real, nu unul falsificat. Acel document, este verificat prin aparatura pe care o are dacă ar fi fost falsificat, aparatura ar fi arătata cest lucru. Vă mărturisesc cu cea mai mare sinceritate faptul că însuşi poliţistul de frontieră nu îşi închipuie cum s-a putut întâmpla, de fapt, la momentul acesta crede că nu s-a putut să se întâmple aşa ceva având în vedere că este o persoană notorie, intens mediatizată în ultima perioadă, dumnealui spune că s-ar fi recunoscut, dar sunt aspecte pe care noi le vom trata cu maximă serozitate în cercetarea disciplinară pe care o avem.”
Conform oficialilor Poliţiei, un poliţist de frontieră român şi unul maghiar, ambii aflaţi în afara tonetelor, au confruntat imaginea din actul de identitate cu cea a pasagerului şi au permis intrarea în autovehiculului în Ungaria.
A fost declanşată cercetarea faţă de agentul de poliţie de fontieră care a verificat documentele lui Cherecheş fără a sesiza că aceasta are documente false.
Responsabilii Poliţiei de Frontieră au declarat că edilul a ieşit cu un taxi şi că se afla pe locul din dreapta şoferului. De asemenea, au precizat că documentul prezentat la control a fost unul real, nu falsificat şi că asemănarea dintre Cherecheş şi cel al cărui document l-a utilizat este foarte mare.
Reprezentanţii Poliţiei precizează că există o asemănare fizică între Chereches şi persoana a cărei carte de identitate a prezentat-o, însă această asemănare ”nu scuză” faptul că poliţistul nu a observat că nu este persoana din cartea de identitate prezentată.
”Are o experienţă foarte bună, 21 de ani de experienţă, cu multe depistări şi multe realizări.”, a spus reprezentantul Poliţiei de Frontieră despre poliţistul care a făcut controlul la ieşire din ţară în cazul fostului edil.
Acesta a precizat că imaginile captate în punctul de trecere a frontierei nu permit stabilirea ”în mod clar şi neechivoc” a identităţii persoanelor care trec frontiera.
”Dacă poliţistul de frontieră ar fi avut dubii privind identitatea, aşa cum credem că ar fi trebuit, era trecut în linia a doua de control şi acolo era stabilită identitatea. Desigur că în fiecare punct de trecere a frontierei există linia a doua de control şi sunt aceste mijloace la dispoziţie. (…) Problema este că persoana căutată nu a venit sub numele Cherecheş Cătălin, a venit cu un alt document şi în acel document era numele unei persoane asupra căreia nu exista niciun consemn”, a spus Ivaşcu.
A fost sesizată unitatea de parchet competentă pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea.
Acesta a menţionat că poliţistul care a făcut controlul are o experienţă ”foarte bună, 21 de ani de experienţă, din informaţiile pe care le am de la colegul meu de la Sighet cu multe depistări, cu multe realizări, fără astfel de incidente până acum”.
Totodată, Curtea de Apel Cluj i-a majorat de la 4 la 5 ani pedeapsa complementară de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar.
Instanța a dispus și menținerea sechestrului asigurător asupra unui autoturism marca Porsche Cayenne, a unui teren intravilan în suprafaţă de 74 mp şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, până la concurenţa sumei de 65.000 lei şi 5.000 euro, cu privire la care s-a dispus confiscarea specială. Dispune ca sechestrul asigurător să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 57.000 lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel).
Socrii lui Cătălin Cherecheș se află în arest preventiv, după ce soacra primarului ar fi fost prinsă în flagrant, la Cluj, în timp ce intermedia o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă în dosar de corupție al ginerelui său.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj l-au trimis în judecată, în septembrie 2018, pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, pentru luare de mită în formă continuată.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, pentru luare de mită în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, fals în declaraţii în formă continuată şi corupere a alegătorilor în formă continuată.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită, iar Nicolae Dan Trifa pentru complicitate la dare de mită.
Procurorii anticorupţie susţin în rechizitoriul trimis în instanţă că, în cursul anului 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat şi a primit de la oamenii de afaceri menţionaţi mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu.
DNA mai susţine că, în perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, Cătălin Cherecheş, în calitate de deputat, până la data de 30 mai 2011, şi, ulterior, primar de Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăţi comerciale ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţiile pe care le deţinea: a negociat şi încheiat contracte, a emis facturi, etc.
Conform procurorilor, din analiza declaraţiilor de avere din perioada 2013 – 2018, date pe propria răspundere de către Cătălin Cherecheş, a rezultat că acesta a făcut, în cuprinsul lor, menţiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicţie cu situaţia reală de fapt.
DNA mai arată că, în cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, Cătălin Cherecheş a oferit unei persoane, preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro şi 5.000 lei în scopul determinării simpatizanţilor acelei formaţiuni politice să îl voteze ca primar al municipiului Baia Mare.
„Referitor la posibilitatea substituirii persoanei, precizez că analizăm în continuare modalitatea în care poliţistul de frontieră aflat în serviciu a efectuat controlul documentelor, cu menţiunea că există o asemănare între Cherecheş Cătălin şi ruda căreia i-ar fi folosit actul de identitate, asemănare care însă nu scuză lipsa identificării prin confruntare a documentului de identitate prezentat cu persoana prezentă la controlul de frontieră. (…) A fost dispusă declanşarea cercetării prealabile faţă de agentul de poliţie de frontieră, în vederea stabilirii existenţei unei abateri disciplinare„, a declarat, sâmbătă, inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că s-a luat măsura sesizării din oficiu a unităţii de parchet competente cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat şi fals privind identitatea, infracţiuni prevăzute de articolul 262, respectiv 327, din Codul penal.
„Precizez că am dispus efectuarea de instructaje şi verificări la nivelul întregii ţări, în toate punctele de trecere a frontierei, pentru a ne asigura că astfel de situaţii să nu se mai repete. Acestea sunt datele preliminare pe care le deţinem şi fac parte din competenţa Poliţiei de Frontieră Române. (…) De asemenea, mă asigur că toţi colegii mei din domeniile de interes operativ sunt în alertă şi depun eforturi pentru a clarifica situaţia. Am dispus, totodată, intensificarea controalelor pe toată frontiera cu Ungaria, atât în punctele de trecere, cât şi la frontiera verde şi colaborăm îndeaproape cu autorităţile interne şi europene pentru a obţine cele mai bune răspunsuri în vederea identificării persoanei şi tragerea acesteia la răspundere„, a explicat Ivaşcu.
Acesta a menţionat că poliţistul de frontieră în cauză are o mare experienţă în serviciu, de circa 20 – 21 de ani, şi nu-şi poate explica cum s-a putut întâmpla evenimentul.
„Vă mărturisesc cu cea mai mare sinceritate faptul că însuşi poliţistul de frontieră nu îşi închipuie cum s-a putut întâmpla de fapt (…) (Cherecheş – n. r.) este o persoană notorie, intens mediatizată în ultima perioadă. Spune că l-ar fi recunoscut exact, dar sunt aspecte pe care noi le vom trata cu maximă seriozitate în cercetarea disciplinară pe care o avem şi în funcţie de aceste rezultate vom lua, evident, măsurile necesare„, a adăugat Ivaşcu.
Primarul Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupţie, a fost dat în urmărire de Poliţie, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în executare a mandatului emis de instanţă.
Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, apelul primarului şi a menţinut sentinţa dată în februarie 2022 de Tribunalul Cluj, fiind modificate doar câteva dispoziţii privind pedeapsa complementară, respectiv a fost mărită de la 4 la 5 ani perioada în care Cherecheş are mai multe interdicţii (să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de primar).
”Eu nu l-am dus cu taxiul, l-am dus cu altă mașină. Nu a fost programat absolut nimic, ca să merg încolo. A fost totul spontan. S-a întâmplat exact… Eu nu am știut ce se întâmplă și așa mai departe.
Eu nu am știut unde merge omul sau că vrea să plece sau ce vrea să facă. Eu nu veau să dau declarații pentru că o să fie o sută de mii de minciuni și nu vreau ca lumea să mă arate pe mine cu degetul pe stradă.
Vreau să fiu neutru în toată faza asta. Am dat declarații la Poliție, tot ce am avut de dat, și asta este! Nu l-am luat de acasă. L-am luat din altă parte. Am explicat la Poliție exact traseul și tot ce s-a întâmplat”, a declarat șoferul care l-a dus la Satu Mare pe Cătălin Cherecheș.
”Nu m-a sunat, ne-am întâlnit personal. Eram la Primărie. A mers acasă și pe mine m-a trimis într-o parte de unde știam că trebuie să iau pe altcineva. Și a apărut el în fugă și a zis du-te!
L-am lăsat la stația de taxiuri. A fost un Duster vișiuniu, atâta tot. În rest, nimica. Nici firmă, nici indicativ, nici număr de înmatriculare, nimic.
Nu am vrut să ajut pe nimeni cu absolut nimic. S-a întâmplat totul fără să îmi dau seama. Mi-am dat seama târziu deja”, este mărturia șoferulul.