Acasă Actualitate Baza militară de la Kogălniceanu va fi extinsă, devenind cea mai mare bază NATO din Europa, lucrările vor costa 2,7 miliarde de dolari

Baza militară de la Kogălniceanu va fi extinsă, devenind cea mai mare bază NATO din Europa, lucrările vor costa 2,7 miliarde de dolari

0
0
114

Baza militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța va fi extinsă și modernizată, urmând să devină cea mai mare bază militară NATO din Europa. Proiectul este estimat la 2,7 miliarde de dolari.

Au început lucrările la cea mai mare bază militară NATO din Europa. De dimensiunile unui mic oraș, pe o suprafață de aproape trei mii de hectare, amplasamentul va putea găzdui permanent până la 10 mii de militari NATO și familiile acestora. Proiectul, în valoare de 2,5 miliarde de euro, include piste, platforme pentru armament, hangare pentru  avioanele militare, dar și școli, grădinițe, magazine și chiar un spital.

Noua bază militară de la Kogălniceanu se va întinde pe o suprafaţă de aproape 3.000 de hectare şi va fi cea mai mare din Europa, mai mare decât baza aeriană Ramstein din Germania, care are o suprafață de circa 2.000 de hectare.

Pe lângă infrastructura militară, baza de la Kogălniceanu va cuprind şcoli, grădinţe, magazine și chiar un spital, putând să găzduiască 10.000 de militari și familiile lor.

”Vor fi locuințe sociale pentru personal individual sau familii, vor fi locuințe de tip de bloc, locuințe individuale, creșe, grădinițe, școli, farmacii, tot ceea ce este nevoie”, a declarat comandantul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, Nicolae Creţu. De asemenea, baza va avea o nouă pistă, paralelă cu cea existentă, hangare, spații pentru mentenanţă, simulatoare, depozite de combustibil, de muniţii şi, bineînţeles, sisteme de protecţie antiaeriană.

Pentru construirea bazei militare au fost expropriate 2.400 de hectare de teren din Mihail Kogălniceanu și Lumina. Pentru fiecare hectar s-au plătit 5.500 de euro.

NATO a început să construiască o reţea de patru grupuri tactice de luptă multinaţionale ale Prezenţei Avansate Consolidate (EFP) în regiunea Mării Baltice, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

După invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022, Alianţa şi-a consolidat aceste misiuni şi a înfiinţat alte patru grupuri tacice în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

Franţa este ţara-cadru a grupurilor din România, iar Belgia, Luxemburgul, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia şi Statele Unite contribuie cu forţe.

Lucrările la baza NATO au început cu infrastructura de bază, adică drumuri de acces și rețeaua electrică, iar în curând va începe construcția unei noi piste, una paralelă cu cea existentă. Acestea vor fi conectate, iar în partea de est, infrastructura aeroportuară va fi dezvoltată cu noi bretele de rulaj, parcări și capabilități pentru diferite tipuri de aeronave.

Nicolae Crețu, comandantul baza aeriană 57 Mihail Kogălniceanu: ”Hangare pentru mentenanță, depozite de combustibil, muniții, echipamente, materiale tehnice de aviație, simulatoare, facilități de hrănire, cazare, tot e este nevoie pentru a susține funcționarea și misiunile unei baze de această amploare.”

2,5 miliarde de euro a alocat Guvernul pentru acest proiect care va transforma Baza din județul Constanța în cel mai important amplasament NATO din Europa.

Lucrările de extindere sunt în toi, însă odată terminate, această bază de la Mihail Kogălniceanu va deveni cea mai mare din Europa. O va depăși pe cea de la Rammstein din Germania și va putea să adăpostească peste 10 mii de militari care vor putea să vină aici și cu familiile lor.

Proiectul prevede  facilități de cazare adaptate,  creșe, grădinițe, școli, magazine, farmacii,spital,  adică tot ce este nevoie pentru militari și familiile lor. În noul context geopolitic, cu un război la graniță, dezvoltarea bazei consolidează astfel flancul estic al NATO.

Baza se va întinde pe aproximativ 2.800 de hectare, perimetrul total fiind de 30 de kilometri și va putea găzdui orice tip de capabilități de luptă.
Nicolae Crețu, comandantul baza aeriană 57 Mihail Kogălniceanu: ”În afara capabilităților Bazei 57 aeriană pe locația noastră se mai află dislocate și suntem pregătiți dar și proiectăm infrastructura necesară să putem găzdui și susține capabilități terestre, pentru operații speciale sau orice alt tip de capabilitate militară care este necesară pentru a oferi un răspuns la contextul de Securitate.”

Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu găzduiește în acest moment aproximativ cinci mii de militari, majoritatea, soldați americani.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…