Acasă Actualitate Austria confirmă insulta acordului ”Schengen Air” cu România și Bulgaria privind ”aderarea” la Schengen, dar doar cu frontierele aeriene

Austria confirmă insulta acordului ”Schengen Air” cu România și Bulgaria privind ”aderarea” la Schengen, dar doar cu frontierele aeriene

0
0
331

Austria a confirmat, astăzi, prin Ministerul de Interne, acordul pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen Aerian, după negocierile purtate cu miniştrii de interne din cele două ţări.

Austria a confirmat acordul cu România și Bulgaria privind ”Schengen Air”, intrarea fără control la frontieră pe calea aerului, transmite Agenția Austriacă de Presă. După cum a confirmat sâmbătă pentru APA Ministerul de Interne, un text obligatoriu din punct de vedere juridic în acest sens a fost trimis vineri seara președinției spaniole a UE. România anunțase deja acordul cu câteva zile în urmă.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre alte țări ale UE prin terminale internaționale. Pașapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliției.

Potrivit Ministerului de Interne de la Viena, toate statele membre ale UE trebuie să aprobe mai întâi acordul înainte ca acesta să poată fi pus în aplicare. Cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi, prin urmare, martie 2024, deoarece în această lună vor fi modificate programele de zbor.

În prezent, nu există negocieri privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere și, prin urmare, nici o dată, a mai precizat Ministerul de Interne.

Cele trei condiții ale Austriei pentru acest acord au fost de asemenea prezentate în textul prezentat. Acestea au fost o creștere a desfășurării agenției europene de protecție a frontierelor Frontex în România și Bulgaria, precum și bani de la Comisia Europeană pentru protecția frontierelor externe ale acestor țări, o întărire a controalelor la frontierele terestre și acceptarea de către România și Bulgaria a solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, mai notează sursa citată.

După discuțiile purtate la jumătatea lunii decembrie între miniștrii de interne responsabili cu privire la Schengen Air pentru Bulgaria și România, negocierile privind un text juridic obligatoriu au fost acum finalizate, a anunțat astăzi Ministerul de Interne din Austria.

Toate cele trei condiții puse de Austria au fost incluse în documentul cu caracter juridic obligatoriu: creșterea operațiunii Frontex în Bulgaria și România, precum și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție robustă a frontierelor externe pentru aceste țări, consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, prin România și Bulgaria.

Documentul în cauză a fost trimis vineri seara președinției spaniole a Consiliului UE. Se subliniază că este acum rândul președinției și al Comisiei să pună în aplicare din punct de vedere juridic Schengen Air.

Ce înseamnă aderarea României la Spaţiul Schengen Aerian

„Schengen Air” înseamnă că, în viitor, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele străine. Ca de obicei, pașaportul va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al poliției austriece și al celei române sau bulgare.

Prin urmare, cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024.

„În prezent, nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen”, mai subliniază ministerul austriac de Interne.

La 8 decembrie 2022, Austria a blocat o extindere a sistemului Schengen fără frontiere pentru a include România și Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanți de azil. De asemenea, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen.

Potrivit Ministerului austriac de Interne, un text referitoare la aderarea României şi Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene, care are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, a fost trimis vineri seară către preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să zboare spre alte ţări din UE prin terminalele internaţionale. Paşapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliţiei.

Potrivit Ministerului de Interne, toate statele membre ale UE trebuie mai întâi să fie de acord cu această înţelegere înainte ca aceasta să poată fi aplicată. Prin urmare, cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024, întrucât în această lună se vor modifica programele de zbor.

România anunţase deja acordul referitor la intrarea în Schengen cu graniţele aeriene cu câteva zile în urmă, mai notează presa austriacă.

Cele trei condiţii ale Austriei pentru acest acord ar fi fost, de asemenea, prezentate în textul trimis către preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, potrivit Ministerului de Interne de la Viena, scrie Der Standard.

Acestea se referă la o sporire a desfăşurării agenţiei UE de protecţie a frontierelor Frontex în România şi Bulgaria, precum şi la bani alocaţi de Comisia Europeană pentru protecţia frontierelor externe ale acestor ţări, plus o întărire a controalelor la frontierele terestre. Acceptarea solicitanţilor de azil din Austria, în special din Afganistan şi Siria, de către România şi Bulgaria ar fi o altă condiţie cerută de Viena.

În decembrie anul trecut, Austria a blocat o extindere a spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanţi de azil. Ţările de Jos s-au opus, de asemenea, aderării Bulgariei la Schengen, dar între timp şi-au ridicat veto-ul.

Ministerul de INterne anunţă, sâmbătă seară, că a fost adoptată Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria.

”Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi în Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024”, anunţă, sâmbătă seară, Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, ”Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră”.

”Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi aplicarea Regulamentului Dublin. România aplică deja măsurile sus menţionate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conţine obligaţii noi pentru România”, a mai transmis MAI.

Potrivit documentului citat, Decizia Consiliului UE este însoţită de două declaraţii politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria şi alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere şi de aplicare a Regulamentului Dublin, precum şi angajamentul politic de a continua în 2024 discuţiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.

”Atât Decizia Consiliului UE, cât şi declaraţiile politice care o însoţesc, reflectă acordul politic la care Austria, România şi Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023. Ministerul Afacerilor Interne mulţumeşte Preşedintelui României, Prim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe, diplomaţilor, europarlamentarilor, parlamentarilor care au susţinut eforturile desfăşurate. De asemenea, mulţumeşte tuturor partenerilor externi, Comisarului European, miniştrilor de interne austriac şi bulgar, Comisiei Europene, preşedinţiei spaniole, colegilor miniştrii din Consiliul JAI, precum şi celorlalţi parteneri publici şi privaţi cu care a interacţionat şi care au sprijinit acest demers”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit ministerului, discuţiile cu partea austriacă privind aplicarea integrală a acquis-ului comunitar Schengen au fost reluate după data de 23 August 2023, după întâlnirea dintre ministrul român de Interne şi ministrul austriac de Interne şi au fost continuate constant între cei doi miniştri pe parcursul lunilor care au urmat.

În data de 9 decembrie 2023, partea austriacă a comunicat public în presa austriacă, prin intermediul ministrului austriac de externe, faptul că este deschisă la discutarea aplicării acquis-ului comunitar Schengen la frontiera aeriană (,”Air Schengen”) a României.

În data de 11 decembrie 2023, în contextul Forumului Salzburg, desfăşurat la Brdo (Slovenia), a avut loc o nouă rundă de discuţii între miniştrii de Interne român şi bulgar, în pregătirea întâlnirii cu ministrul de Interne austriac, care a avut loc o zi mai târziu, în data de 12 decembrie 2023.

”Cu ocazia trilateralei miniştrilor de interne România-Bulgaria-Austria de la Brdo (Slovenia), partea austriacă a confirmat oficial acordul pentru ridicarea controalelor la frontiera aeriană, dar, la propunerea părţii române, au fost înregistrate şi progrese semnificative legate de frontiera maritimă, partea austriacă reiterând, pe de altă parte, faptul că poziţia legată de controlul la frontierele terestre va rămâne neschimbată în 2023. Cele trei părţi au convenit continuarea discuţiilor cu obiectivul de a realiza un acord politic şi a genera condiţiile pentru o Decizie a Consiliului UE privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului 2023. În urma contactelor şi reuniunilor online care au urmat, cele trei părţi au ajuns la acordul politic din 23 decembrie 2023”, a mmai transmis ministerul.

Potrivit acestuia, ca urmare a acestui acord politic din 23 decembrie 2023, din data de 26 decembrie 2023 au avut loc discuţii bilaterale, trilaterale şi multilaterale între partea română, partea austriacă, partea bulgară, Comisia Europeană şi Preşedinţia spaniolă, soldate cu un acord asupra Proiectului de Decizie a Consiliului UE, acord la care s-a ajuns în data de 29 decembrie 2023, ora 23.40h.

În data de 30 decembrie 2023, între orele 20.00h şi 22.00h, Decizia Consiliului UE a fost votată de toate Statele Membre al UE.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electora…