Haos în Ministerul Educației, care propune echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. Astfel, în lipsa examenelor orale, această echivalare se va realiza ţinând cont de anumiţi parametri. Fiecare evaluare va avea un calificativ.
Probele orale de la Bacalaureat 2023 nu se vor mai susține, ci se vor echivala cu notele din liceu. Ce se întâmplă cu examenele naționale.
În contextul grevei generale a profesorilor, Ministerul Educației a propus, într-un proiect de ordonanță de urgență, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu.
Ministerul Educației a propus, într-un proiect de ordonanță de urgență, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu. În același timp, e posibil ca evaluarea de la clasa a VI-a să nu se mai ţină.
”În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele: La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a transmis Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.
În anul colar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se mai organizează, conform proiectului de OUG.
”Pentru a proteja interesele legitime ale elevilor, Ministerul Educației a inițiat proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022 – 2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar”, precizează Ministerul Educației.
”Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei”, mai prevede proiectul de act normativ, potrivit comunicatului.
Notele din liceu vor fi cele care vor conta în procesul de echivalare a probelor orale de la Bacalaureat. Asta vrea să facă Ministerul Educaţiei, în condiţiile în care, în acest moment, examenele orale de la Bacalaureat au fost decalate cu două zile.
Probele de competențe s-ar echivala cu media notelor din cei patru ani de liceu, iar fiecare echivalare va primi un calificativ, în funţie de această medie.
Pentru echivalarea competenţelor într-o limbă străină vor exista patru califiative care pot fi obţinute: A1, A2, B1 şi B2. Departajarea se va realiza pe baza mediei obţinute în cei patru ani de liceu după cum urmează
În schimb, pentru evaluarea competenţelor în limba română/maternă vor exista trei categorii de calificative: utilizator mediu, avansat sau experimentat.
Minsterul Educaţiei a anunţat că probele orale de la Bacalaureat se vor echivala în 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
”La examenul naţional de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.
Ministerul Educaţiei a precizat, într-un comunicat de presă, că probele orale se echivalează în 7 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.
De asemenea, ministerul publica Metodologia pe baza căreia se vor echivala aceste probe.
”Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în Nota de fundamentare a OUG supuse dezbaterii publice.
”În sesiunea 2023, concursul naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar va consta în susţinerea de către candidaţi a unei probe scrise, similar modalităţii de organizare a acestui concurs în sesiunile 2020 şi 2021. Organizarea concursului va asigura încadrarea unităţilor de învăţământ cu personal didactic de predare calificat”, se mai arată în documentul citat.
Ministerul Educaţiei, a precizat că propune aceste mpsuri, în principal, ”în vederea asigurării dreptului constituţional al tuturor absolvenţilor la învăţătură, examenul naţional de bacalaureat să poată fi susţinut în timp util, de un număr de 147.491 de elevi, astfel încât să nu se perturbe nici calendarele de admitere în învăţământul postliceal/universitar, dar nici calendarul examenelor celorlalte examene naţionale care se desfăşoară în această perioadă”.
”În contextul în care activităţile specifice procesului educaţional sunt afectate de desfăşurarea grevei generale din învăţământul preuniversitar, iar susţinerea examenului de bacalaureat presupune încadrarea într-un calendar care să nu afecteze dreptul absolvenţilor care promovează examenul de a-şi continua studiile în învăţământul postliceal/universitar, se impune luarea unor măsuri administrative cu privire la modul de desfăşurare şi de susţinere de către aceştia a examenului, programat după încheierea cursurilor anului şcolar 2022 – 2023. În acest sens, subliniem faptul că evaluarea continuă la disciplinele subsumate probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale a fost finalizată prin medie anuală, iar nivelul mediilor multianuale – echivalate cu niveluri de competenţă în baza unei metodologii specifice – pot suplini cu succes o evaluare sumativă, finalizată cu un nivel de competenţă”, se mai aratră în document.
Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie
- 29 mai – 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
- 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
- 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale