Acasă Actualitate Anticorupta Kovesi, a descălecat din nou în România, pentru ”prinderea” evazioniştilor români, discuţii cu Lucian Heiuș la ANAF

Anticorupta Kovesi, a descălecat din nou în România, pentru ”prinderea” evazioniştilor români, discuţii cu Lucian Heiuș la ANAF

0
0
502

Anticorupta Codruța Kovesi, a descălecat din nou în România, pentru ”prinderea” evazioniştilor români, Lucian Heiuș ANAF: ”Astazi am o intalnire cu doamna Laura Codruta Kovesi, care este procuror european”.

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a fost în vizită la ministere din România, în ceea ce privește achiziția vaccinurilor pentru virusul Sars-Cov2. Primul minister a fost la cel al Justiției, apoi s-a dus la Ministerul de Finanțe, condus de Adrian Câciu. Fosta șefă DNA s-a întâlnit și cu șeful ANAF, în vederea unui parteneriat pentru a combate evaziunile fiscale care continuă să ia amploare.

Laura Codruța Kovesi, care este procuror european, are anumite competențe pe tranzacțiile transfrontaliere de peste 10 milioane euro”, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF, într-o conferință organizată de cursdeguvernare. “Evaziunea pe TVA este deja pe competența lor și ne întâlnim ca să găsim mecanisme pentru a putea să oprim această evaziune pe TVA”, a spus Heiuș.

Seful ANAF, Lucian Heius, a anuntat marti ca are o intalnire cu sefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, privind ”evaziunea pe TVA”.

Astazi am o intalnire cu doamna Laura Codruta Kovesi care este procuror european si are anumite competente pe tranzactiile transfrontaliere de peste 10 milioane euro. Evaziunea pe TVA este deja pe compententa lor si ne intalnim ca sa gasim mecanisme pentru a putea sa oprim aceasta evaziune pe TVA. (…) Vom actiona foarte ferm acum si anul viitor”, a declarat Heius la o conferinta organizata de site-ul Curs de Guvernare.

De exemplu, tranzactiile transfrontaliere de peste 10 milioane de euro pe evaziunea pe TVA – este deja de competenta lor si ne intalnim pentru a gasi mecanisme ca sa colaboram pentru a opri aceasta evaziune pe TVA”, a adaugat presedintele ANAF.

Laura Codruta Kovesi, procuror-sef la Parchetul European (EPPO), a declarat la inceputul lunii iunie pentru Euronews ca autoritatile fiscale din UE nu reusesc sa colecteze TVA-ul de aproximativ 130 de miliarde de euro anual, dintre care intre 30 si 60 de miliarde de euro sunt pierdute din cauza fraudei sau ”pur si simplu furate” din visteria tarii.

Autoritatile din statele membre UE nu manifesta suficienta dorinta pentru a recupera zeci de miliarde de fonduri pierdute in fiecare an din cauza fraudei, a declarat Laura Codruta Kovesi, sefa Parchetului European, intr-un interviu acordat pentru Euronews la un an de la infiintarea EPPO.

Dacă aș fi ministru de Finante, probabil ca mi-as fi pierdut somnul din cauza asta. Mai ales in contextul economic actual, cand inflatia este foarte mare”, a precizat Kovesi.

Partea de legislaţie este gestionată de Ministerul de Finanţe, dar eu şi colegii mei din ANAF avem o mare, mare problemă pe partea de colectare a TVA. Ştiţi că există un gap foarte mare de TVA în România şi ăsta este unul din punctele, din impozitele în care noi vom acţiona foarte ferm şi acuma, dar şi anul viitor. Unul din elementele pe care vom direcţiona analiza de risc anul viitor va fi tocmai partea de TVA”, a afirmat Lucian Heiuş, la o conferinţă organizată de Curs de Guvernare.

El a mai anunțat că inspecţiile fiscale pe anul 2023 se vor concentra pe TVA, tranzacţii pe persoane afiliate, contribuabilii care au beneficiat de diverse forme de ajutor din partea statului, precum şi pe industriile cu creştere economică, nereflectată în volumul de taxe.

Conform strategiei ANAF, eficienţa colectării se va realiza prin sprijinirea conformării, în special, precum şi din combaterea evaziunii fiscale la declarare şi plata impozitelor şi taxelor. ANAF continuă procesul de reformă, implementarea planurilor de eficientizare a activităţii şi, nu în ultimul rând, colaborarea eficientă pe plan internaţional şi deschiderea către bunele practici adoptate de către alte state. Obiectivele strategice ale ANAF prin simbioza a două componente strategice principale: digitalizarea şi gestionarea eficientă a resurselor umane. La rândul lor, obiectivele strategice pentru perioada 2021 – 2024 vor contribui la creşterea accelerată a veniturilor colectate de ANAF şi la combaterea eficientă a evaziunii fiscale. În 2023, inspecţiile fiscale se vor concentra pe TVA, tranzacţiile pe persoane afiliate, contribuabilii care au beneficiat de diverse forme de servicii din partea statului, dar şi în industriile cu creştere economică în ultima perioadă, creştere care nu s-a reflectat şi în volumul de taxe declarate”, a spus Heiuș.

”Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gabriela Scutea, a avut, în cursul zilei de azi, 18 octombrie 2022, o întrevedere cu Laura Codruța Kövesi, Procurorul Șef al Parchetului European (EPPO), aflată într-o vizită oficială în România.

În cadrul întâlnirii, Procurorul Șef European și-a exprimat aprecierea cu privire la eforturile Ministerului Public întreprinse pentru operaționalizarea în România a EPPO, precum și pentru performanțele procurorilor europeni delegați din România.

De asemenea, la propunerea procurorului general al PÎCCJ, reprezentanții EPPO au arătat că intenționează să împărtășească cu Ministerul Public din România bunele practici pe care le-au dezvoltat în relația cu alte state membre ale cooperării consolidate privind Parchetul European.

Procurorul Șef European a subliniat că la nivelul EPPO pot fi organizate vizite de studiu și de formare profesională, inclusiv pentru procurorii români, în special în materia investigațiilor financiare. De asemenea, EPPO poate desemna experți pentru traininguri organizate de Ministerul Public.

Totodată, Laura Codruța Kövesi și-a exprimat interesul pentru completarea schemei de procurori delegați europeni din România.

La întrevedere, din partea Parchetului European, au mai participat Cătălin Borcoman, Procuror European, Milan Jaroň, director al Biroului de strategie și coordonare, Titus Poenaru, consilier pentru relații inter-instituționale, și Tine Hollevoet, director de comunicare.

Din partea Ministerului Public, au participat la întâlnire Maria Magdalena Militaru, prim-adjunct al procurorului general, Adriana-Denisa Cristodor, procuror șef al Secției de urmărire penală și criminalistică, Marius-Ionuț Voineag, procuror șef secție adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică, și Gheorghe Bocșan, procuror în cadrul Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe” arată comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Predoiu, după discuția cu Laura Codruța Kovesi: Vom face toate demersurile necesare.

La data de 18 octombrie 2022, ministrul Justiţei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere cu procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi. Oficialul european a mulţumit pentru măsurile deja luate în vederea susţinerii EPPO în România şi, în special, pentru asigurarea unui sediu adecvat.

Laura Codruța Kovesi și Cătălin Predoiu au agreat necesitatea lansării, în viitorul apropiat, a unei noi proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegaţi, având în vedere că încă 9 posturi din schema naţională sunt vacante. Procurorul-şef european a apreciat menţinerea statu quo-ului legislativ care reglementează poliţia judiciară pusă la dispoziţia EPPO.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017, de înfiinţare a EPPO, stadiul legii de transpunere a Directivei 1937/2019 privind avertizorii de integritate şi modificarea normelor naţionale care transpun complet Directiva 1371/2017 privind protecţia intereselor financiare ale UE.

Am susţinut şi vom susţine în continuare Parchetul European şi vom face toate demersurile necesare bunei funcţionări a acestuia la nivel naţional. În acelaşi timp, vom susţine toate iniţiativele Comisiei Europene şi ale Consiliului UE, prin care se urmăreşte consolidarea acestei instituţii şi extinderea competenţelor, inclusiv în ceea ce priveşte nerespectarea sancţiunilor UE”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…