Pentru merite deosebite în colonie și ingerințe poitice, Președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe ambasadorul Adrian Zuckerman cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Cruce, într-o ceremonie care a avut loc luni, la Palatul Cotroceni.
”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a Excelenței Sale domnul Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București. Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul mandatului său în România, precum şi pentru implicarea substanțială în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țara noastră şi Statele Unite ale Americii, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Mare Cruce Excelenței Sale domnului Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București”, se arăta în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Ceremonia de decorare are loc cu două zile înainte ca ambasadorul SUA să își încheie mandatul la București, odată cu terminarea mandatului de președinte al lui Donald Trump.
Președintele Iohannis i-a mulțumit ambasadorului Zuckerman pentru inițiativele din domeniile economic, militar și cultural și a spus că România rămâne un parteneriat de încredere al SUA.
Ambasadorul Adrian Zuckerman a fost numit în post de Donald Trump în decembrie 2019. El s-a remarcat în 2020 prin susținerea PNL și atacurile constante la PSD în timpul celor două campanii electorale.
Iohannis, declarații luni seară la Cotroceni…
”Aprofundarea și extinderea Parteneriatului strategic dintre România și SUA constituie unul dintre pilonii de bază ai politicii externe și de securitate a țării noastre. Îndeplinirea acestui deziderat s-a reflectat pe deplin, domnule ambasador, în activitatea dvs. Contribuția substanțială pe care ați avut-o la consolidarea parteneriatului strategici e evidențiată de progresele înregistrate în ultimul an și de proiectele bilanterale importante din domeniul securității și apărării, precum și din cel economic și al cooperării energetice.
Toate aceste realizări sunt în conformitate cu obiectivele stabilite în Declarația comună pe care am agreat-o la vizita mea în Washington din 2019. Coperarea noastră pe palierul apărării și securității a fost consolidată anul trecut prin semnarea Foii de parcurs privind coperarea în domeniul apărării între România și SUA pe o perioadă de 10 ani, care prevede prioritățile strategice bilaterale și cadrul pentru dezvoltarea capacităților și a nivelului de pregătire militară.
Reiterez interesul crescut al României pentru o prezență militară americană sporită în România.
De asemenea, componenta economică și de energie a Parteneriatului strategic a fost extinsă prin încheierea Acordului interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și prin progresele înregistrate în identificarea de resurse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu și pentru proiectele majore de interconectare regională promovate de România.
Totodată, în spiritul Parteneriatului nostru strategic, statele noastre s-au sprijinit reciproc în contextul combaterii pandemiei de coronavirus, inclusiv prin ajutorul SUA dedicat luptei împotirva COVID-19 în țara nostră, repatrieri de cetățeni sau trimiterea unei echipe medicale române în statul Alabama.
Dvs, dle ambasador, ați susținut toate aceste evoluții. 2020 a fost și anul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice bilaterale, un moment de proieție spre viitor cu încrederea că legăturile dintre țările noastre sunt mai puternice ca oricând.
2021 e anul celebrării unui deceniu de la încheierea Declarației comune privind Parteneriatul startegic pentru secolul XXI între România și SUA și a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare antirachetă a SUA”, a declarat Iohannis.