Adio beţişoare de urechi şi pahare din plastic, de luna viitoare vor dispărea definitiv de pe rafturile magazinelor o serie de produse fabricate din plastic. Este directivă europeană în acest sens iar noi trebuie să ne conformăm.
De pe 3 iulie sunt interzise beţişoarele de urechi, farfuriile şi tacâmurile din plastic, paiele pentru băuturi, paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat.
Avem alternative, biodegradabile, dar, mai scumpe. O spun producătorii care vorbesc de o dublare sau chiar triplare a preţurilor. Dacă acum plătim pentru un set de farfurii din plastic undeva la 12-13 lei, când ele vor fi înlocuite de cele din trestie de zahăr, de exemplu, vom da 25 – 30 de lei.
În cazul unor produse biodegradabile mai sunt şi alte dezavantaje. Paiele din hârtie se înmoaie în băutură. Dar, este obligatoriu să ne adaptăm pentru a reduce avalanşa de plastic ce ne sufocă atât pe uscat cât şi în apă.
Produse interzise de luna viitoare
– beţişoare de urechi
– farfurii şi tacâmuri din plastic
– paie pentru băuturi
– pahare din plastic
– caserole din plastic şi polistiren expandat
Alternative biodegradabile
– paie pentru băutură din hârtie
– farfurii din trestie de zahăr
– pahare din carton
Costuri produse din plastic vs. produse biodegradabile
– set farfurii din plastic – 13 de lei
– set farfurii biodegradabile – 25 de lei
Comisia Europeana a publicat un ghid pentru respectarea normelor UE privind plasticul de unică folosință
Saptamana aceasta, Comisia Europeana a publicat un ghid care urmareste ca normele UE privind plasticul de unică folosință să fie aplicate uniform de către toate statele membre.
Conform Directivei UE 2019/904 până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE.
Acestea sunt produse pentru care există deja alternative pe piata, din diverse materiale: tacâmuri, bețisoare de bumbac, farfurii, paie, palete pentru cafea, bastoane pentru baloane, precum și unele produse din polistiren expandat (recipiente pentru alimente și băuturi) și toate produse din plastic oxo-degradabil.
Pentru alte produse din plastic, cum ar fi uneltele de pescuit, pungi de plastic de unică folosință, sticle, recipiente pentru băuturi și alimente pentru consum imediat, pachete și ambalaje, filtre pentru tutun, obiecte sanitare și șervețele umede, se aplică diferite măsuri.
Acestea includ limitarea utilizării acestora, reducerea consumului și prevenirea aruncării la gunoi prin măsuri de etichetare, scheme extinse de responsabilitate a producătorului (principiul „poluatorul plătește ”), campanii de sensibilizare și măsuri de proiectare a produselor.