Acasă Coronavirus După ce 14 țări Europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, ”România Normală” decide să continue

După ce 14 țări Europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, ”România Normală” decide să continue

0
1
1,180

România va continua vaccinarea cu AstraZeneca, au decis reprezentanţii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință extraordinară la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

În urma analizării rapoartelor de reacții adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte țări, a evenimentelor raportate la nivel internațional, dar și a recomandărilor autorității de reglementare de la nivel european, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanții din cadrul instituțiilor mai sus menționate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de față la nivel european.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie, EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului, precizează CNCAV.

În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

Germania, Franța, Italia, Spania, Slovenia – tot mai multe țări suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, în așteptarea unui aviz din partea Agenției Europene a Medicamentului

Germania va opri administrarea vaccinului anti-Covid al AstraZeneca, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății de la Berlin. Germania se alătură astfel mai multor țări europene care au suspendat imunizarea cu acest ser după raportarea mai multor cazuri de îmbolnăvire în rândul celor care au primit vaccinul.

Slovenia a suspendat luni vaccinările anti-Covid cu AstraZeneca „ca măsură de precauție”, adăugându-se pe lista lungă a țărilor care au luat această măsură din cauza temerilor legate de cheagurile de sânge, potrivit AFP.

Am luat această decizie de a întrerupe temporar utilizarea vaccinului din laboratorul suedez-britanic AstraZeneca pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță posibil pentru concetățenii noștri”, a declarat ministrul sănătății Janez Poklukar la o conferință de presă.

Nu există expertiză medicală care să justifice această oprire”, dar este o măsură preventivă în așteptarea unui aviz din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), a spus el.

Spania va suspenda vaccinarea cu serul dezvoltat de AstraZeneca pe o perioadă de 15 zile, în urma acordului convenit în cadrul reuniunii de urgenţă convocate luni pentru a dezbate acest subiect de guvernul central cu provinciile regionale, relatează agenția EFE.

Această decizie a fost adoptată la câteva ore după ce Franţa, Germania şi Italia s-au alăturat listei ţărilor care au suspendat administrarea acestui vaccin, în condiţiile în care se investighează circa 30 de cazuri de tromboză apărute în mai multe ţări europene.

Franța a decis și ea luni să „suspende din precauție” folosirea vaccinului AstraZeneca, în așteptarea unui aviz al autorității europene a medicamentului așteptat marți, a anunțat președintele Emmanuel Macron, într-o conferință de presă la Montauban, potrivit AFP.

Șeful statului a afirmat că „speră să se reia rapid” vaccinarea cu acest ser „dacă avizul autorității europene o va permite”, în condițiile în care mai multe țări europene au suspendat și ele acest vaccin, printre care Germania și Italia, tot luni.

Italia a suspendat luni, din rațiuni de precauție, administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19 pe întregul teritoriu al țării, după semnalarea unor posibile efecte secundare, anunță AFP.

Agenția italiană a medicamentului, AIFA, „a decis cu titlu preventiv și de manieră temporară, în așteptarea unei decizii a EMA”, Agenția Europeană a Medicamentului, „interzicerea folosirii vaccinului AstraZeneca pe întreg teritoriul național”, potrivit unui comunicat al AIFA.

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus
Comments are closed.

Vezi Și

Motivul pentru care AstraZeneca a fost nevoită să retragă de pe piață, la nivel mondial, propriul vaccin anti-Covid care a făcut atât de mult rău

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Motivul pentru care AstraZeneca a fost…