Florin Cîțu, a declarat, vineri, că Executivul nu a dat mandat niciunui ministru pentru discuții bilaterale cu Grecia în ceea ce privește pașaportul de vaccinare.
„Opinia Guvernului, așa cum am mai spus-o, este că nu avem această discuție în acest moment. Este prematur când ai doar un început de campanie de vaccinare nu poți vorbi de un pașaport de vaccinare.
Dacă vom avea toată populația vaccinată, atunci, da, bineînțeles.
Nu e niciun mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un pașaport de vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat niciunui ministru.
Nu putem discuta în acest moment despre așa ceva când avem doar o mică parte din populație (vaccinată – n.r.), chiar dacă suntem prin țările avansate din UE care au o campanie de vaccinare de succes.
Să avansăm cu campania de vaccinare și discutăm apoi„, a precizat premierul.
Declarația vine în contextul în care ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că lucrează deja la acorduri bilaterale cu mai multe țări, pentru ca cetățenii vaccinați să poată călători fără anumite restricții, printre acestea numărându-se Grecia și Israel.
”Ce ne dorim noi în industria turistică e să deschidem cât mai mult această industrie pentru toate ţările şi să avem inclusiv acorduri bilaterale cu unele ţări, probabil. Mă refer aici la Grecia, la Israel, ţări care şi-au arătat intenţia aceasta”, declara Claudiu Năsui.
Klaus Iohannis, a declarat despre pașaportul COVID: ”S-ar crea un cadru de discriminare inacceptabil”.
Președintele Klaus Iohannis a transmis liderilor europeni că viitorul certificat de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, distanțându-se astfel de statele cu economie dependente de turism, care fac presiuni pentru introducerea cât mai rapidă a unui astfel de document învederea facilitării circulației cetățenilor europeni.
Conform Administrației Prezidențiale, Iohannis susține „o abordare coordonată și unitară la nivel european” și apreciază că „certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale”.
Președintele român a exprimat această poziție la la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată în perioada 25-26 februarie 2021 în format de videoconferință.
Klaus Iohannis a semnalat faptul că, la nivelul UE, nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, precum restricțiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor.
Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”, menționează Administrația Prezidențială.
Cu câteva ore în urmă, cancelarul german Angela Merkel a transmis, în urma aceleiași reuniuni la care a participat și Klaus Iohannis, că certificatul de vaccinare ar urma să fie introdus în Uniunea Europeană „înainte de venirea verii”.
Angela Merkel a dezvăluit când va fi introdus certificatul de vaccinare în Europa.
Cancelarul german Angela Merkel a anunțat, joi seară, care va fi momentul aproximativ de la care vor fi disponibile certificatele digitale de vaccinare ce vor permite oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs.
Astfel, așa-numitele pașapoarte de vaccinare ar urma să intre în uz înaintea verii, conform estimării făcute de cancelarul german.
“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a spus Angela Merkel, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.
Acest calendar vine după ce liderii Uniunii Europene au discutat joi despre emiterea acestor documente pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva Covid-19.
Europarlamentarul Maria Grapini a avut un schimb aprins de replici cu Ligia Popescu, de la PNL, dar şi cu Alin Burcea, vicepreşedintele ANAT, pe tema paşaportului de vaccinare. Totul a plecat de la declaraţiile diferite ale ministrului Economiei, Claudiu Năsui, şi premierului Florin Cîţu pe acest subiect.
”Ce ne dorim noi în industria turistică e să deschidem cât mai mult această industrie pentru toate ţările şi să avem inclusiv acorduri bilaterale cu unele ţări, probabil. Mă refer aici la Grecia, la Israel, ţări care şi-au arătat intenţia aceasta”, declara Claudiu Năsui despre posibilitatea unui astfel de „paşaport„.
Maria Grapini, discuţii aprinse pe subiect. „Se transmite o chestiune eronată”. Iată mai jos dialogul dintre Maria Grapini, Ligia Popescu şi Alin Burcea.
Ligia Popescu: Vom vedea care va fi agenda discuţiilor premierului şi vă asigur că veţi avea poziţia oficială la fel de clară ca şi aceea exprimată de premier azi, care e singura poziţie oficială. (n.r. Iată ce a spus Ligia Popescu când i s-a amintit că vicepremierul Dan Barna a anunţat că se discută despre un paşaport de vaccinare) Bineînţeles că trebuie să se discute, cât timp se discută la nivelul UE. Până la mandat oficial, confirmat, pe baza căruia Guvernul acţionează, e cale lungă. Lucrurile sunt clare.
Maria Grapini: Vreau să îi spun doamnei Popescu că se naşte o confuzie. În momentul în care ministrul de resort spune limpede şi clar, nu ca răspuns la jurnalişti, că vrea acord bilateral cu Grecia şi Israel, se transmite o chestiune eronată şi spre operatorii din turism, nu doar spre cetăţeni. Dacă e o singură poziţie a Guvernului, atunci să o dea primul ministru, şi ministrul să meargă cu decizia premierului.
Alin Burcea: În primul rând, remarc cu stupefacţie că lucrurile nu sunt deloc aprofundate. Cei care discută vorbesc numai de o adeverinţă, deşi titlurile din presă zic de paşaport. Paşaportul ne zgârie pe ureche. Multă lume vine şi spune că sunt drepturi încălcate, dar în realitate lucrurile sunt altfel. Doamna Grapini a fost ministru, nici eu nu am fost portar în vreun Guvern, ci secretar de stat într-un minister serios. Vreau să spun că lucrurile nu sunt aşa. Nu trebuie să întrebe un ministru pe premier dacă se poate duce în stânga şi în dreapta. Dl Năsui a avut un set de discuţii cu Grecia, în care grecii, văzând că nu se mişcă nimic la Bruxelles pentru o decizie, vin cu propuneri pentru români. Grecii sunt dispuşi să ne primească la ei dacă avem vaccinul făcut; 2. dacă avem test PCR; 3. dacă avem 90 de zile de când am avut COVID şi este o adeverință care se dă; 4. se gândesc să facă un test rapid la frontieră. Săptămâna viitoare, din câte ştiu de la minister, trebuie să vină domnul Năsui cu un memorandum în Guvern.
Nu vorbim de paşapoarte, cred că e o greşeală să vorbim de asta. Dna Merkel a spus adeverinţă.
Maria Grapini: Dle Burcea, cu tot respectul, cum naiba un ministru să aibă puncte de vedere fără să le fi discutat în Guvern? Eu nu m-am dus niciodată, ca ministru, la discuţii cu IMM-urile fără să fi discutat în Guvern care este poziţia mea şi care este iniţiativa mea. Cum adică?
Alin Burcea: Doamna Grapini, dar nu trebuie să te duci la premier decât dacă ai ceva concret. Deci în discuţiile avute de dl Năsui cu ministrul Turismului din Grecia s-a stabilit ce îşi doresc, săptămâna viitoare se prezintă un memorandum în Guvern.
Maria Grapini: Nu, total greşit, cu tot respectul.
Alin Burcea: Probabil am fost în Guverne diferite, cu tehnică guvernamentală diferită.