Euro a depășit cotația istorică pe piața interbancară și se tranzacționează acum cu 4,87 bani. Specialiștii estimează însă că ne îndreptăm spre o cotație de 4,95 și chiar 5 lei în a doua parte a anului.
Adrian Negrescu, consultant financiar, a declarat în direct la Antena 3 că deocamdată nu vom asista la o intervenție a BNR privind cursul interbancar.
„Mai mult ca sigur că Banca Națională nu va interveni pentru moment în evoluția cursului pentru că nu este o creștere semnificativă față de perioada anterioară. Pe termen mediu și lung, BNR va trebui să ia o decizie privind evoluția cursului pentru că toate estimările din piață merg pe ideea unei creșteri a cursului euro spre 4,95, chiar 5 lei, în partea a doua a anului, pe fondul problemelor economice și nevoii statului, căruia îi trebuie euro pentru a plăti datoriile în creștere de la bugetul de stat„, a declarat Negrescu.
Condițiile pentru accelerarea deprecierii.
„Totul va depinde de modul în care pandemia va influența evoluția economică. Iar din aceste puncte de vedere nu există semnale foarte pozitive, dincolo de așteptările optimiste ale guvernului Cîțu, legată de o creștere economică de 4,3 %.
Probabil în a doua parte a anului, pe fondul eliminării restriicțiilor și pe fondul eliminării facilităților oferite pentru mediul privat la plata taxelor, impozitelor și leasing-urilor bancare vom vedea cum arată exact evoluția, realitatea din economie. Leul – principalul indicator al sănătății economiei – va evolua într-un sens sau altul. Din estimările noastre este posibil să mergem spre 4,95 lei în această parte a anului, mai cu seamă că fondurile europene vor veni abia atunci și nu vor avea o influență foarte mare în dinamica cursului valutar„, a mai explicat consultantul financiar.