Update: Florin Cîțu a declarat, miercuri, la Guvern, că a fost prelungită valabilitatea voucherelor de vacanță emise în 2019 și 2020. Premierul afirmă că românii nu au putut să le folosească pe cele emise în ultimii doi ani din cauza pandemiei.
„În ceea ce privește voucherele de vacanță, pentru că am văzut această discuție în spațiul pubic, pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, venit suplimentar, în România astăzi au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite pentru că, știți foarte bine, pe de o parte industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanță, pe de altă parte este nevoie, le-am dat voie să fie folosite anul acesta, sunt în circulație 2,4 miliarde de lei. Voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta, vor fi emise anul viitor și avem această economie la buget„, a spus Florin Cîțu.
„Ştiţi foarte bine, vorbim despre un punct de pensie care a fost modificat din motive electorale să crească în septembrie. Rectificăm această problemă, şi punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022. Trebuie să ştim că anul acesta punctul de pensie este de 1442 lei, mai mare decât a fost punctul de pensie anul trecut, în jur de 1300 de lei.
La acest punct de pensie, de anul acesta, efortul suplimentar bugetar este deja de 8 miliarde de lei. Deja am început bugetul cu 8 miliarde de lei în plus. Sunt 19 miliarde de lei în plus faţă de 2019. Vorbim de o criză economică fără precedent în 2020 şi o perioadă de revenire în 2021„, a declarat Florin Cîţu.
„Eu cred că trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte și trebuie să ne dăm seama că așa nu se mai poate și nu putem merge mai departe. Vorbim de cheltuieli care nu pot fi susținute de această economie, cheltuieli care au fost crescute din pix în ultimii patru ani de zile și bineînțeles nu sunt tăiate, dar sunt plafonate pentru a putea merge mai departe.
Am spus Comisiei Europene, am spus agenției de raiting și tuturor investitorilor că în 2021 vom recalibra finanțele României și vom începe cu o creștere a veniturilor care anul acesta este de aproape 13% față de anul trecut și o plafonare a cheltuielilor. Cheltuielile cresc cu doar 5%, în condițiile în care PIB-ul este estimat să crească cu doar 7%. Încercăm în aceste condiții să ținem lucrurile sub control.„, a declarat Florin Cîțu în cadrul unei conferințe de presă.
Guvernul condus de Florin Cîţu, este aşteptat să adopte în şedinţa de miercuri ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri bugetare. Aceasta nu o să prevadă eliminarea sporurilor bugetarilor, cu toate că atât premierul, cât şi liderii coaliţiei guvernamentale au vehiculat acest lucru în spaţiul public. Amânarea deciziei privind tăierea sporurilor pentru bugetari ar fi necesară deoarece este nevoie de o analiză a impactului pe care îl va avea o astfel de măsură asupra angajaţilor din aparatul de stat fără funcţii de execuţie.
Guvernul amână tăierile de sporuri la bugetari. O decizie definitivă va fi luată, cel mai probabil, peste câteva luni, printr-un proiect de lege pentru a schimba din nou legea salarizării, au precizat surse guvernamentale. De altfel, ordonanţa de urgenţă care va fi adoptată miercuri prevede doar eliminarea sporului Covid de 30% din salariu, primit de angajaţii Prefecturilor şi eliminarea tichetelor de vacanță pe anul 2021.
De asemenea, era vizată şi eliminarea subvenţiilor pentru transportul studenţilor, însă guvernanţii au decis o reducere cu 50 la sută, în urma protestelor organizaţiilor studenţeşti.
De altfel, Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat încă de luni că nu vor creşte pensiile până la 1 ianuarie 2022. Fostul premier a precizat că e nevoie de modificarea legii salarizării pentru a se putea renunța la sporurile bugetarilor.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a fost cea care a fost mandatată de liderii coaliţiei să realizeze până la 1 martie a impactului acestor sporuri asupra salariilor bugetarilor.
”În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul venitului lunar. Vom face o analiză a tuturor sporurilor și o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută”, a anunțat vicepremierul Kelemen Hunor, miercuri dimineață.
În ultimele zile, premierul Florin Cîţu şi mai mulţi miniştri au dat de înţeles că Guvernul va elimina anumite dintre sporurile bugetarilor. 50 dintre acestea au fost dezvăluite marţi de Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii. Este vorba despre sporuri pentru munca la domiciliu, sporuri pentru folosit calculatorul, sporuri de periculozitate în instituții precum Curtea de Conturi, sporuri de păstrarea confidențialității în cazul judecătorilor etc.
Premierul a arătat că, din estimările actuale, cheltuielile cu sporurile în sistemul bugetar reprezintă în jur de 600 de milioane de lei.
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a venit cu precizări privind acordarea gratuității pe tren:
”Se va menține gratuitatea pentru studenți, dar se va menține pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea unde își efectuează studiile. Nu se renunța la gratuitatea pentru transportul către Facultate și invers. De asemenea, vor beneficia în continuare de niște reduceri ale cuantumului călătoriilor de care au beneficiat. Poate nici eu nu am fost destul de clar, dar nu înseamnă că nu permitem deplasarea către facultate“, a precizat președintele Camerei Deputaților.
Din bugetul Ministerului Sănătăţii, banii care pleacă către Casa de Asigurări de Sănătate sunt cu trei miliarde mai puţini.
Bani mai puţini la Sănătate, în plină pandemie.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este unul dintre miniştrii care ameninţă că nu va vota bugetul, nemulţumit de banii pe care ar urma să-i primească.
Miniştrii sunt foarte nemulţumiţi de acest buget, potrivit surselor.
Este supărare mare la Ministerul Sănătăţii, care anul acesta va avea un buget de 17 miliarde, din care 6 miliarde merg la Casa de Sănătate pentru echilibrare.
Spre comparaţie, anul trecut, mergeau la Casă 9 miliarde. De la Casa de Sănătate, se taie bani, astfel că bugetul pe care Ministerul îl trimite către Casă este mai mic cu 3 miliarde.
Casa de Sănătate a cerut 53 miliarde lei şi a primit 44,8 miliarde, într-un an la pandemiei.
În schimb, bugetul Ministerului Sănătăţii rămâne la fel ca anul trecut, 11 miliarde lei, nu are nicio creştere.
Tăieri şi la Economie şi Cultură. Tăieri drastice sunt şi la Ministerul Culturii.
Sunt tăieri şi la Ministerul Economiei, iar miniştrii USR ameninţă, miercuri, că ei nu vor vota proiectul de buget pe acest an, pentru că este unul auster.
Iată, mai jos, cum arată draftul de buget pe anul în curs:
La aceasta oră încă au discuţii aprinse în Coaliţie pe alcătuirea bugetului.
Sunt încă certuri între partidele aflate la guvernare, pentru că fiecare vrea să primească mai mulţi bani pentru ministerele pe care le gestionează.
Ministerul de Finanţe urma să facă public, miercuri, bugetul pentru anul 2021.
Proiectul care anunţă o serie de măsuri de austeritate, care afectează milioane de români, va merge apoi în Parlament, unde va fi suspus la vot.
Revoltă, în rândul membrilor Cabinetului Cîţu din cauza bugetului.
Se anunţă plafonări ale salariilor bugetarilor, dar şi eliminarea unor sporuri. Vouchere de vacanţă vor fi tăiate, la fel şi gratuităţile pentru studenţi.
Totodată, este revoltă şi în rândul membrilor Cabinetului Cîţu. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că îşi va da demisia, dacă ministerul nu va primi un buget mai mare.
Era de aşteptat să apară şi tensiuni între PNL şi USR din cauza sumelor alocate.