Acasă Actualitate CCR respinge sesizarea președintelui Iohannis: Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare

CCR respinge sesizarea președintelui Iohannis: Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare

0
0
704

Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis, în privința scrutinului parlamentar. Judecătorii au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor din acest an.

Potrivit sesizării de neconstituționalitate transmisă CCR, Legea privind organizarea alegerilor parlamentare a fost adoptată atât de Senat cât și de Camera Deputaților în 27 iulie și transmisă două zile mai târziu la Președinție în vederea promulgării.

Klaus Iohannis a cerut CCR să admită sesizarea de neconstituționalitate și să constate că legea este neconstituțională în ansamblu.

Similar stabilirii datei alegerilor locale, Parlamentul a optat pentru o soluție legislativă potrivit căreia data următoarelor alegeri pentru Senat și Camera Deputaților va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Prin conținutul normativ, această reglementare încalcă prevederile mai multor articole din Constituție”, arăta Klaus Iohannis.

În sesizare se subliniază că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor, prin derogare, creează un cadru legislativ special doar pentru următoarele alegeri parlamentare.

Apreciem că o atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, a explicat președintele, potrivit căruia s-a instituit astfel o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreționar data alegerilor parlamentare.

”În actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabilește data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situația în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgență. Este posibil ca legea organică prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare să fie necesar să fie modificată din considerente ce țin de evoluția situației sanitare”, a menționat Klaus Iohannis.

Acesta susține că prin intervenția intempestivă și formalizarea excesivă a procedurii de stabilire a datei alegerilor „se creează premisele încălcării altor dispoziții și garanții constituționale”.

Dacă senatorii și deputații vor fi obligați să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voința parlamentarului nu mai este liberă, mandatul devine unul imperativ, ceea ce plasează legea criticată pe tărâmul nulității absolute”, a mai spus Klaus Iohannis.

Conform legislației, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor, iar aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 182 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…