Din declarațiile domnului președinte Klaus Iohannis, putem doar trage concluzia, că un demers perfect Constituțional și democratic este ”o bătaie de joc” și asta doar pentru că vine din partea unui anumit partid politic neagreat de domnia sa, președintele.
Atunci când același demers venea din partea PNL, din partea partidului domniei sale, era un demers legitim, necesar, esențial într-o democrație funcțională, democratic și Constituțional. Acum că acesta este îndreptat împotriva ”Guvernului Meu”, este o ofensă, o ”bătaie de joc” și acesta ”aruncă țara în aer”.
Ipocrizia și dubla măsură cu care președintele Klaus Iohannis înțelege să ne ”traducă” precum la proști ce se întâmplă în țara asta, e pur și simplu insultătoare!
”Peste două zile, mai exact pe 27 august (sic!) debutează campania electorală pentru alegerile locale care vor avea loc în luna septembrie.
Este pentru prima dată când scrutinul electoral și campania aferentă se vor defășura în condiții excepționale generate de epidemia de COVID-19, o premieră pe care nu și-a dorit-o nimeni, dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putință.
Obiectivul principal este acela de a organiza atât evenimentele din campanie electorală, cât și scrutinul propriu zis în condiții de maximă siguranță sanitară, pentru a proteja sănătatea oamenilor și pentru a reduce riscul infectării participanților la procesul electoral.
Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri menite tocmai să asigure un cadru optim de desfășurare a actiunilor electorale în condiții speciale.
Există precedente, sunt țări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în această pandemie fără ca acest lucru să fi avut ulterior un impact negativ asupra numărului de infectări.
Trebuie să fim realiști: un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri speciale sunt înțelese, însușite și aplicate, atât de organizatori, cât și de cetățeni, riscul poate fi redus la un minim.
Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să inițieze o campanie de comunicare și informare cu privire la aceste proceduri, astfel încât toată lumea să știe ce trebuie să facă, ce este permis și ce nu este permis, atât pe perioada campaniei, cât și, evident, în ziua votului.
Fac un apel la responsabilitate! Și aici mă adresez în special candidaților la alegerile locale, precum și echipelor acestra de campanie: respectatați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării!
Niciun obiectiv electoral nu este mai important decât sănătatea, iar orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată.
Toate aceste proceduri elaborate de Guvern și de Autoritatea Electorală Permanentă sunt gândite tocmai pentru a facilita accesul la urne al fiecărui cetățean al României cu drept de vot în condiții de maximă siguranță, dar și să îi ofere oportunitatea de a-i cunoaște pe cei care candidează și oferta lor electroală, pentru că alegeri în absența unei campanii, fie ea și atipică, nu pot fi imaginate într=o democrație.
Cum, de asemenea, e foarte dăunător pentru o democrație să amâni pe termen nedefinit alegerile. Alegerile reprezintă fundamentul democrației, chiar dacă trăimi una dintre cele mai complicate perioade din istoria recentă a României, democrația nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile și libertățile de care ne bucurăm.
Să nu uităm că alegerile locale în România au fost deja amînate, pentru că la momentul respectiv nu ar fi putut fi organizate în siguranță. Acum, însă, știm care sunt măsurile de protecție care limitează transmiterea coronavirusului, ele se aplică deja în toate domeniile și vedem că funcționează, de aceea putem avea în România un proces electoral corect, care să se desfășoare în siguranță.
Mă refer, desigur, la principalele reguli, care fac parte deja din viața noastră de zi cu zi, cele privind purtatul măștii, păstrarea distanței, igiena mâinilor, cărora li se vor adăuga, în mod firesc, și norme specifice perioadei electorale.
Dragi români, e important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți în următorii patru ani, să-i alegeți în cunoștință de cauză pe cei care vă inspiră încredere, care sunt competenți și pot aduce dezvoltarea în orașele, în muncipiile, în comunele în care locuiți.
În încheiere vreau să subliniez că e esențial să facem tot ce ține de noi, autorități și cetățeni, pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă.
Printre efectele nocive ale acestei pandemii nu trebuie să lăsăm să de adauge și un deficit de legitimitate a aleșilor, care, pe termen lung, riscă să ducă la slăbirea reprezentării cetățenilor și implicit a drepturilor lor civice.”
Despre reschiderea restaurantelor și deschiderea teatrelor și cinematrografelor, de la 1 septembrie
”Pot să va dau câteva informații noi și cred foarte importante. Sunt doua domenii în care consider că e cazul, e important să se reia activitatea atât cât se poate și acolo unde se poate în condiții de siguranță.
Primul sector, și aici recunosc că e un sector la care țin foarte mult, este zona culturală.
Teatrele, cinematografele și sălile de spectacol în general se vor putea deschide, probabil începând cu 1 septembrie, sigur, în condiții speciale de siguranțăm, vor trebui lăsate locuri libere între spectatori, trebuie toată lumea să poarte mască, trebuie respectate acumite condiții speciale care vor fi stabilite de specialiști.
Dar cred că e important ca, acolo unde condițiile permit, să se reia actul de cultură. Ce-am fi fără cultură? Cred că este important.
Al doilea sector, care este în suferință și unde cred că este bine, de asemenea, să se reia activitatea acolo unde se poate, este sectorul HORECA, în special funcționarea restaurantelor în interior.