Acasă Externe După ce s-au întâlnit și au discutat mai bine de 4 ore la Riad, delegațiile Rusiei și SUA, au convenit că: ”Vor exista discuții despre împărțirea teritoriilor din Ucraina”

După ce s-au întâlnit și au discutat mai bine de 4 ore la Riad, delegațiile Rusiei și SUA, au convenit că: ”Vor exista discuții despre împărțirea teritoriilor din Ucraina”

0
0
44

După ce s-au întâlnit și au discutat mai bine de 4 ore la Riad, delegațiile Rusiei și SUA, au convenit că: ”Vor exista discuții despre împărțirea teritoriilor din Ucraina”

Oprirea Războiului din Ucraina necesită concesii ale tuturor părţilor, declară marţi, la Riad, în urma unei întâlniri cu oficiali ruşi de rang înalt, secretarul de State american Marco Rubio.

Întrebat despre sancţiunile impuse Rusiei, Rubio a subliniat că aceste măsuri au fost impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia şi a precizat că nu doar Statele Unite au impus sancţiuni Moscovei.

”Uniunea Europeană (UE) va trebui să stea la masa (negocierilor) la un moment dat, pentru că a impus sancţiuni” Rusiei din cauza Războiului din Ucraina, a declarat şeful diplomaţiei americane.

El a apreciat după întâlnirea cu omologul său rus că relaţiile Washingtonului cu Moscova se pot consolida dacă se încheie Războiul din Ucraina.

”Există oportunităţi extraordinare ale unui parteneriat” cu Rusia, a declarat presei secretarul de Stat american.

Însă ”cheia în vederea ajungerii la acesta este sfârşitul conflictului”, a subliniat Marco Rubio.

Lavrov pretinde că în România și alte țări UE se discută despre pretenții teritoriale asupra Ucrainei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi, fără a prezenta dovezi, că în unele țări ale Uniunii Europene, inclusiv în România, se discută despre pretenții teritoriale asupra Ucrainei. Afirmaţia a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținute la Riad, după negocierile cu delegaţia americană, care au durat 4,5 ore şi la care UE şi Ucraina nu au luat parte.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă la Riad, că în anumite state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, există discuții despre posibile pretenții teritoriale asupra Ucrainei.

„Astfel de discuții au loc. Politicieni din România au făcut astfel de declarații recent”, a afirmat Lavrov, fără a furniza detalii sau exemple specifice. Şeful diplomației ruse a evitat să coreleze aceste presupuse pretenții cu dorința Uniunii Europene de a participa la negocierile pentru soluționarea conflictului din Ucraina. „Nu voi specula”, a adăugat el.

Înaintea discuţiilor de azi de la Riad, oficialul rus a lăsat de înţeles că prezenţa UE la negocieri nu e necesară: „Dacă Europa intenționează să continue războiul în Ucraina, atunci ce motiv există pentru a o invita la negocieri?”

Lavrov: ”Rusia se opune desfășurării trupelor NATO în Ucraina, indiferent de steagul sub care acționează.”

Rusia respinge categoric desfășurarea de trupe din state membre NATO în Ucraina, fie că acestea acționează sub steaguri naționale sau sub egida Uniunii Europene, a mai declarat Serghei Lavrov după negocierile de la Riad.

„Am explicat astăzi că desfășurarea în Ucraina a unor trupe aparținând forțelor armate ale statelor NATO, fie sub steagul Uniunii Europene, fie sub steaguri naționale, nu schimbă cu nimic situația”, a afirmat Lavrov. „Este, bineînțeles, inacceptabil”, a subliniat ministrul rus de externe.

Liderii europeni au discutat posibilitatea trimiterii unor astfel de forțe pentru a asigura securitatea Ucrainei și pentru a garanta respectarea unui viitor acord de pace.

Lavrov: „Americanii au început să înțeleagă mai bine poziția noastră”

Statele Unite „încep să înțeleagă mai bine” poziția Rusiei, a susținut Lavrov în cadrul conferinței de presă de la Riad. „Am motive să cred că americanii au început să înțeleagă mai bine poziția noastră”, a afirmat ministrul rus de externe.

El a descris discuțiile cu secretarul de stat american Marco Rubio drept „utile”. „Nu ne-am limitat doar la a ne asculta reciproc, ci ne-am înțeles”, a adăugat Lavrov.

Lavrov: ”SUA neagă existența unui plan în trei puncte pentru Ucraina”.

Statele Unite au respins informațiile privind un presupus plan în trei puncte pentru soluționarea conflictului din Ucraina, a mai afirmat Serghei Lavrov, citat de TASS.

„În ceea ce privește acest așa-zis plan în trei puncte, nu am văzut astfel de informații sau rapoarte”, a spus Lavrov.

„I-am întrebat astăzi pe (secretarul de stat american Marco) Rubio și (consilierul pentru securitate națională Mike) Waltz despre acest subiect, iar ei au spus că este un fals.”

Lavrov a menționat că anterior a văzut o referire la o declarație a ministrului polonez de externe, Radoslaw Sikorski, pe această temă.

„A spus, pe coridoarele Conferinței de la München, că s-a întâlnit cu reprezentantul SUA, Keith Kellogg, care i-ar fi vorbit despre un plan. Nu s-a menționat vreodată dacă avea trei sau patru puncte, însă Sikorski, comentând acest plan, a spus că nu poate dezvălui detaliile, că este un plan atipic, dar ar putea fi foarte interesant”, a explicat Lavrov.

Jacqui Heinrich, corespondent principal la Casa Albă pentru Fox News, a relatat marţi citând surse diplomatice apropiate discuțiilor ruso-americane din Arabia Saudită, despre un plan de pace în trei etape, mai întâi încetarea focului, apoi alegeri în Ucraina și la final semnarea unui acord de pace.

Lavrov refuză să comenteze participarea Ucrainei la negocieri

Întrebat despre declarațiile repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform cărora nu va accepta un acord de pace între Rusia și Ucraina fără implicarea directă a Ucrainei, Lavrov a evitat să intre în detalii.

„Acest subiect a fost deja abordat de președintele Putin într-un interviu recent cu jurnalistul rus Pavel Zarubin”, a afirmat Lavrov.

Rușii vor din Ucraina și teritoriul pe care nu l-au ocupat. Kremlinul cere să negocieze cu SUA și securitatea Europei.

Kremlinul și-a reiterat cererile ca Ucraina să cedeze Rusiei teritorii suplimentare în estul și sudul Ucrainei și să desființeze armata ucraineană în viitor, continuând să transmită mesajul că Moscova nu este dispusă să facă concesii teritoriale în viitoarele negocieri de pace. De asemenea, în ziua primelor discuții SUA-Rusia din Arabia Saudită, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „o reglementare în Ucraina este imposibilă fără abordarea problemelor de securitate din Europa”.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat luni, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, că Ucraina a ”pierdut irevocabil” Crimeea, ”republicile populare Donețk și Lugansk” (referindu-se la oblastele ocupate Donețk și Lugansk) și oblastele Zaporijia și Herson, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Nebenzia a insinuat că negocierile de pace ar trebui să ”corecteze” situația din aceste regiuni și că Ucraina ar trebui să cedeze părțile rămase din cele patru regiuni pe care Ucraina le controlează în prezent. Nebenzia cere ca Ucraina să cedeze aproximativ 30% din suprafața regiunilor Donețk, Zaporijia și Herson pe care Rusia nu o ocupă în prezent. (Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 99 la sută din regiunea Lugansk.)

Ambasadorul rus a cerut, de asemenea, ca Ucraina să devină un stat neutru ”demilitarizat” în viitor și ca Ucraina să nu se alăture niciunei alianțe sau blocuri de securitate. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins pe 17 februarie posibilitatea ca Rusia să facă concesii teritoriale în cadrul negocierilor viitoare. Președintele rus Vladimir Putin a susținut în iunie 2024 că Ucraina ar trebui să-și retragă forțele și să cedeze orice teritoriu neocupat din regiunile Lugansk, Donețk, Zaporijia și Herson Rusiei, iar Nebenzia pare să reînvie această cerere înainte de negocierile bilaterale dintre SUA și Rusia.

Kremlinul a transmis anterior că Vladimir Putin este pregătit să discute cu Zelenski „dacă va fi necesar”. Lavrov a încheiat conferința de presă subliniind că discuțiile de la Riad „nu au fost fără rezultate”.

Trimisul prezidențial special al SUA pentru Rusia și Ucraina Keith Kellogg a declarat în cadrul Conferinței de securitate de la München din 15 februarie că Rusia trebuie să facă concesii teritoriale în timpul negocierilor, iar secretarul de stat american Marco Rubio a remarcat pe 16 februarie că președintele american Donald Trump dorește ca războiul să se încheie într-un mod care „protejează suveranitatea Ucrainei”.

Marți, imediat după începerea negocierilor dintre SUA și Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adus din nou în discuție situația de securitate din Europa. „O reglementare în Ucraina este imposibilă fără abordarea problemelor de securitate din Europa”, a declarat acesta.

Înainte de începerea invaziei din Ucraina, Vladimir Putin a cerut SUA să se retragă din țările de pe flancul estic, iar NATO să revină la granițele din 1997, ceea ce ar însemnă că România ar fi în afara Alianței.

„Kremlinul va urmări îndeaproape faptul că UE ar putea avea „planuri comune de apărare”. Putin este, de asemenea, gata să negocieze cu Zelenski, dar eligibilitatea sa este discutabilă. Rusia trebuie să își atingă obiectivele în cadrul unei operațiuni speciale, de preferință prin mijloace pașnice”, a mai declarat Peskov.

Peskov a arătat că Rusia ar fi deschisă să accepte aderarea Ucrainei la UE.

„Rusia consideră aderarea Ucrainei la UE drept un drept suveran al Kievului, nefiind vorba de o asociere militară”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Marți, la Riad, au loc primele discuții între reprezentanți americani și ruși pe tema războiului.

Vladimir Putin va stabili cine din Rusia va participa la discuțiile cu Statele Unite privind Ucraina atunci când guvernul american va anunța componența delegației sale, a declarat consilierul său, Iuri Ușakov.

„Americanii ar trebui să își desemneze reprezentanții, iar noi îi vom desemna pe ai noștri, iar apoi, probabil, lucrările vor continua”, a declarat el într-un interviu acordat Channel One, răspunzând unei întrebări privind momentul în care echipele de negociere ale Rusiei și SUA ar putea începe contactele pe tema Ucrainei.

Întrebat cine va prelua negocierile din partea Rusiei, Ușakov a spus: „Nu este clar încă. Președintele însuși va decide atunci când vom primi numele participanților americani”.

Presa rusă relatează că discuțiile dintre cele două delegații, americană și rusă, s-au încheiat, la Riad, în Arabia Saudită, după 4 ore și jumătate.

Potrivit TASS, discuțiile dintre Rusia și Statele Unite „au decurs bine”, a declarat Iuri Ușakov, consilierul lui Putin care a discutat, alături de Serghei Lavrov, cu delegația SUA.

Rusia și Statele Unite au căzut de acord să țină cont de interesele reciproce.

„O conversație serioasă pe toate problemele”, a spus acesta, potrivit Interfax și Tass, citate de Reuters.

El a mai spus că cele două părți au convenit ca negociatorii să discute despre Ucraina și au discutat pe scurt condițiile necesare pentru un summit Putin-Trump.

„Este încă dificil să spunem că Federația Rusă și Statele Unite se apropie, dar s-a vorbit despre acest lucru”, a spus Ușakov. „Întâlnirea Putin și Trump este puțin probabil să aibă loc săptămâna viitoare”, a mai spus acesta.

Preşedintele rus Vladimir Putin este „gata să negocieze” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski „dacă este necesar”, a dat asigurări marţi Kremlinul, după aproape trei ani de la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina şi în plină accelerare a discuţiilor în jurul reglementării conflictului, informează AFP, citată de Agerpres.

„Putin a declarat el însuşi că, dacă este necesar, el este gata să negocieze cu Zelenski, însă cadrul juridic al acordurilor trebuie să fie discutat ţinând cont de realitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, cu referire la „lipsa de legitimitate”, potrivit Moscovei, a liderului ucrainean, în condiţiile în care mandatul său a expirat oficial în mai 2024.

Legea marţială în vigoare în Ucraina din februarie 2022 exclude cu toate acestea organizarea de alegeri.

Pe 14 februarie, Volodimir Zelenski s-a declarat la rândul său „gata” să aibă o întrevedere cu Vladimir Putin, cu condiţia ca „un plan comun” să fie convenit în prealabil „cu (Donald) Trump, cu Europa”.

Preşedintele ucrainean a estimat totodată că o condiţie pentru discuţiile cu Rusia este de se ajunge iniţial la o poziţie comună ucraineano-occidentală, în special asupra problemei privind garanţiile de securitate dorite de Kiev.

Potrivit Departamentului de Stat, SUA și Rusia sunt de acord să lucreze la normalizarea relațiilor diplomatice. Rubio și Lavrov sunt de acord să creeze un mecanism de consultare pentru a evita „iritanții” în relațiile SUA-Rusia, mai transmite Departamentul de Stat.

Delegația Statelor Unite a susținut o conferință de presă, după întâlnirea cu rușii, din Arabia Saudită.

„În mod clar trebuie să vedem că acest conflict se încheie până la urmă. În cele din urmă am fost de acord ca echipele noastre să lucreze împreună. Cu toții rămânem determinați să continuăm acest proces într-un mod productiv”, spune reprezentanții americani.

Întrebați despre ce înțeleg prin pace durabilă, aceștia au răspuns:

„Există câteva principii de bază trebuie să fie vorba de o încheiere permanentă a acestui război, nu o încetare temporară a focului. Vor exista anumite discuții în ce privește împărțirea teritoriilor și cu privire la garanțiile de securitate

Cel mai important lucru e că președintele Trump și-a exprimat determinarea de a pune captă acest război.

Toate aceste lucruri vor conduce negocierile pe viitor. Președintele Trump a spus că își dorește ca discuțiile să se încheie rapid. A existat o discuție între cei doi președinți în urmă cu o săptămână și iată că a și avut loc o întâlnire la cel mai înalt nivel și ne așteptăm ca acest ritm să continue.

Jurnalist: Rusia va putea să păstreze o parte din teritoriile anexate?

„Acestea sunt lucruri care trebuie discutate, va trebui să începem să muncim din greu…cel mai important e că am început acest lucru.

Acest război a devenit o mașină de tocat carne de ambele părți. Doar în câteva luni președintele Trump a reușit să schimbe conversația globală de la când se va încheia acest război la cum se va încheia. Și Putin și Zelenski i-au spus lui Trump că doar el poate încheia acest război.

Pentru ca un conflict să se poată încheia fiecare parte a acestui război trebuie să fie de acord cu termenii.

Scopul acestei întâlniri a fost să fie o continuare a discuției telefonice dintre Trump și Putin, o restabilire a dialogului.

Jurnalist: Vor exista sancțiuni în acord?

„Sancțiunile sunt rezultatul acestui conflict, au fost impuse după conflict, pentru a încheia orice conflict trebuie să existe concesii de ambele părți. Nu vi le pot spune acum, le vom negocia. Și Uniunea Europeană trebuie să ia parte la negocieri la un moment dat, pentru că și UE a impus sancțiuni.

„În mod clar trebuie să vedem că acest conflict se încheie. Până la urmă, am fost de acord ca echipele noastre să lucreze împreună toți 5 care am fost prezenți astăzi. Cu toții vom rămâne determinați să continuăm acest proces într-un mod productiv.”

Jurnalist: La ce concesii vă așteptați?

Încă o dată nu o să vorbim despre această etapă a prenegocierilor. Aceste lucruri trebuie să se întâmple prin diplomație, în spatele ușilor închise. Sancțiunile sunt rezultatul acestui conflict, au fost impuse după conflict, pentru a încheia orice conflict trebuie să existe concesii de ambele părți.”

Jurnalist: Ucraina se simte dată la o parte

Nimeni nu a fost dat la o parte, dar Trump e într-o poziție a și făcut campanie cu asta, a spus că va pune capăt războiul. Ce încearcă președintele Trump e să facă pace, a făcut campanie pentru asta, iar lumea ar trebui să îi mulțumească pentru că a făcut ce nu a făcut altcineva în 3 ani și jumătate adică să înceapă acest proces serios, evident că mai e mult de lucru.

Vorbim cu ambele părți. Secretarul Rubio s a întâlnit cu președintele Zelenski, președintele nostru a vorbit cu premierul britanic, cu președintele Macron. Aliații noștri sunt consultați, nu au fost dați la o parte. Vorbim cu ei în fiecare zi.

Nu am stabilit o dată pentru întâlnirea celor doi președinți.

Jurnalist: Ați plecat din această întlnire convinși că rușii își doresc pacea?

Marco Rubio: Nu văd diplomația în acest mod, cred că diplomația se bazează pe acțiuni, pe promisiuni respectate, și angajamente respectate, am venit azi convinși că rușii sunt hotărâți să se angajeze într-un proces pentru a pune capăt acestui război.

Dacă vom reuși depinde de ambele părți implicate în conflict și de concesiile pe care sunt dispuse sunt le facă. Președintele Trump a spus clar din campanie că acest conflict trebuie să se încheie. Când vorbim de o încheiere de durată și sustenabilă e una acceptabilă pentru fiecare dintre părțile incluse în conflict.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

În timp ce Trump îl critică și îl insultă, Zelenski a fost lăudat de trimisul său în Ucraina, Keith Kellogg: ”Liderul curajos al unei țări în luptă”

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email În timp ce Trump îl critică și îl …