![](https://www.criticmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/parlamentul-a-votat-poiectul-legii-bugetului-de-stat-si-proiectul-legii-bugetului-850x491.jpg)
Parlamentul a votat, miercuri seară, Proiectul Legii bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri seară, după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025, că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru ”a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.
Legea bugetului de stat a fost adoptată cu 254 de voturi ”pentru” şi 192 de voturi ”împotrivă”.
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 a fost adoptată, de asemenea, fiind înregistrate 255 de voturi ”pentru” şi tot 192 de voturi ”împotrivă”.
În sală s-au aflat 447 de parlamentari.
Bugetul pentru 2025 şi bugetul asigurărilor sociale, adoptate de Parlament. Parlamentul a votat, miercuri seară, Proiectul Legii bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri seară, după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025, că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru ”a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.
Legea bugetului de stat a fost adoptată cu 254 de voturi ”pentru” şi 192 de voturi ”împotrivă”. Bugetul este construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 a fost adoptată, de asemenea, fiind înregistrate 255 de voturi ”pentru” şi tot 192 de voturi ”împotrivă”. Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în forma elaborată de Guvern.
Premierul Marcel Ciolacu a spus, despre bugetul de stat din anul 2025, că unii spun că bugetul este optimist, alții că este de austeritate, „dar este un buget de dezvoltare”. În timpul discursului, din sală s-a strigat „demisia”.
”Vreau să dau câteva explicații generale despre modul în care am construit bugetul pe 2025, anticipând și o serie de critici care vor veni sigur și azi. Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget – în mod paradoxal, aflate în totală antiteză una față de cealaltă. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalți spun că, dimpotrivă, este un buget optimist și că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor și pensiile, s-a mărit TVA-ul și s-au luat bani cu împrumut de la FMI.
Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creștere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creștem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populației, în special al celor cu venituri mici. Și nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene și bani din PNRR”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai spus că bugetul are cea mai mare alocare de resurse din finanțări europene de la aderarea europeană, investiții majorate la 150 de miliarde de lei pe an, bani în plus pentru spitale și servicii medicale, pentru educație, pentru dezvoltare regională și pentru infrastructură.
”Să trecem la cealaltă critică – bugetul este prea generos cu cheltuielile. Am auzit un cunoscut om de afaceri care spunea că bugetul țării ar trebui să fie sinonim cu cel al unei firme, să nu ai costuri mai mari decât veniturile. Adică, dacă ai deficit bugetar este ceva rău. Este o abordare extrem de simplistă, care nu ține cont de realitățile țării și mai ales, de contextul economic de dezvoltare în care se află România.
Nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca și noi, făcând deficite bugetare semnificative. Spania, Italia, Franța, Portugalia, Belgia sau Grecia și alte țări moderne ale continentului au cheltuit masiv – și nu doar din bani europeni. Dacă ne uităm la gradul lor de îndatorare publică și îl comparăm cu al României, suntem la jumătate din ponderea lor! Iar 2025 și 2026 sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre – aceasta este adevărul acceptat de partenerii din Comisia Europeană prin Planul Bugetar Structural.
Am câștigat o fereastră uriașă de timp pentru a ne dezvolta țara, 7 ani, și am de gând să o folosesc la maximum, în același timp cu a onora la virgulă angajamentul luat în fața Comisiei de a reduce deficitul și a ne încadra în 7% din PIB”, a adăugat premierul.
USR anunţă, miercuri seară, că parlamentarii proprii nu au votat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru 2025 prezentate de Guvernul Ciolacu pentru că ”sunt bugete nerealiste, cu venituri umflate doar ca să acopere continuarea dezmăţului pe bani publici în timp ce românii sunt condamnaţi la sărăcie”. USR anunţă că a votat, miercuri, şi împotriva Legea plafoanelor.
Buget de aproape 2 miliarde de lei. În sală s-au aflat 447 de parlamentari. Bugetul de anul acesta este proiectat la 1.912 miliarde de lei.
155 miliarde de lei din bugetul pe 2025 sunt rezervaţi pentru plata pensiilor. Care rămân însă îngheţate. „Este o prioritate pentru acest guvern plata acestor drepturi la nivelul anului 2024. Într-adevăr, bugetul nu a făcut posibilă indexarea în 2025, ea este amânată, sper ca evoluţia economiei să permită o recuperare a acestei amânări în momentul în care cifrele, veniturile vor face posibil acest lucru”, a declarat Tzancos Barna, ministrul Finanţelor. Planurile guvernului au fost criticate dur de opoziţie.
Pe minus faţă de 2024 ies Ministerul de Externe, Dezvoltarea, Agricultura şi Ministerul Culturii. Astăzi a fost votată reducerea şi reducerea de posturi pentru angajaţii de la Camera Deputaţilor.
Bugetul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru 2025 a fost aprobat marți de comisiile parlamentare pentru buget, finanțe și bănci, cu 23 de voturi „pentru” și 20 „împotrivă”. Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan, a anunțat că bugetul instituției este de 22,25 milioane de lei, în creștere cu 29% față de anul anterior.
Huiduieli și pancarte la dezbaterea din Parlament. ”Am sentimentul că sunt pe Arena Națională”. Ciolacu a prezentat bugetul pentru 2025.
Dezbaterile asupra bugetului de stat pe anul 2025 au început, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în huiduielile Opoziției. Premierul Marcel Ciolacu a ținut un discurs în plen în care a vorbit despre bugetul pentru anul în curs, în timp ce parlamentarii Opoziției i-au cerut demisia. Cei de la AUR și de la USR au venit în plen cu pancarte. La şi membri ai Guvernului.
„Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget – în mod paradoxal, aflate în totală antiteză una față de cealaltă. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalți spun că, dimpotrivă, este un buget optimist și că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor și pensiile, s-a mărit TVA-ul și s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creștere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creștem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populației, în special al celor cu venituri mici. Și nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene și bani din PNRR”, a declarat, în plenul Parlamentului, premierul Marcel Ciolacu.
În debutul ședinței de plen, parlamentarii Opoziției i-au cerut premierului demisia și l-au huiduit. ”Nu-i nicio problemă dacă simțiți nevoia unei manifestări fac pauză. Doriți să încep cu o pauză”, a replicat Ciolacu.
După premier, a luat cuvântul deputatul PSD Daniel Zamfir. ”Mă uit în băncile Opoziției și văd aici două categorii de parlamentari: unii care n au fost niciodată la guvernare, alții care au fugit de guvernare. unii propun experimente care mai de care mai abracadabrante, alții care sunt votați degeaba pentru că nu își asumă niciodată sarcina grea a unei guvernări.”
Și deputatul PSD a fost huiduit. ”Am sentimentul că sunt pe Arena Națională, nu în Parlamentul României. Zero măsuri, zero propuneți asta sunteți zero”, le-a transmis Zamfir colegilor parlamentari care îl huiduiau.
”Dar unde e magazionerul? A plecat săracu. Pe la izvoare nu mai apare, nu mai răsare niciun haiduc. Unde au apus, unde s-au dus anii de sus ai gloriei lor? am auzit un discurs demagog din partea celui care încă e premier despre anii de glorie care au fost, ani care au dus în ruină țara noastră, care ne-au dus în această criză. Îmi pare rău că nu e domnul Ciolacu aici. Am ajuns în stadiul junk, îi traduceam eu, înseamnă gunoi. Coaliția și Iohannis au dus țara în gunoi”, a transmis președintele AUR, George Simion.
”Prima lecție a economiei e că nu avem niciodată destul resurse pentru a acoperi toate nevoile iar un mare economist spunea că prima lege a politicii e să ignorăm prima lege a economiei. Ați fost campioni la politică, dar repetenți la economie. Povestea se repetă în fiecare an, aceleași minciuni, aceleași venituri umflate ca să justifice cheltuieli mai mari”, a declarat și deputatul USR Claudiu Năsui.
Președinta partidului POT l-a criticat în termeni duri pe premierul Marcel Ciolacu pentru că nu a participat la dezbaterile pe buget.
”Unde e domnul pretins premer? A fugit? Asta e sfidare. Vine ne prezintă bugetul și pleacă?Mă adresez domnului pretins prim-ministru care nu mai e în sală. Dacă nu avem nevoie de bani de la FMI de ce vine FMI în România? Spuneți că ați dezvoltat țara, ați dezvoltat-o de au plecat românii și ne-ați îngropat în datorii. Domnule Ciolacu ați spus că nu există dovezi pentru anularea turului 2, de ce nu organizați alegerile pentru turul 2? Ce vă împiedică?Aveți nevoie de timp ca să găsiți un candidat prin care să justificați câștigarea frauduloasă a alegerilor prezidențiale în fața lui Călin Georgescu. Tot încercați să veniți cu acest om Crin Antonescu, nu se califică, Ponta nu se califică și voi rămâneți fără timp”, a spus Anamaria Gavrilă.
A luat cuvântul și ministrul Finanțelor Tanczos Barna, care a explicat că o prioritate în acest an pentru Guvern este reducerea deficitului bugetar.
”Am vorbit foarte mulți despre bugetul pentru 2025. Suntem mulți economiști în sală, avem viziuni diferite. Ne bazăm practic pe veniturile realizate în economia națională, pe companiile private care produc și plătesc impozite, pe veniturile românilor. Indiferent de filosofia noastră veniturile sunt aceleași în mare măsură și cheltuielile trebuie ținute sub control astfel încât să ne încadrăm în deficitul de 7%.
Deficitul afectează atât bugetul de stat cât și bugetul asigurărilor sociale, motiv pentru care reducerea cheltuielilor e o prioritate pentru 2025. Am auzit propuneri cu bună credință, reducerea cu 10% anvelopei salariale e o măsură pe care o susțin și eu, dar cred că trecerea la un stat mai suplu trebuie să se facă treptat, ca să nu afectăm funcționarea instituțiilor. Nu putem reduce personalul peste noapte în Ministerul Educației, în Ministerul Sănătății, chiar și în MAI”, a spus Tanczos Barna.
Marţi dimineaţă, bugetul a fost dezbătut în comisiile de specialitate, în prezenţa ordonatorilor principali de credite, fiind date avize favorabile de către parlamentari. În jurul prânzului, au început discuţiile în Comisiile pentru buget-finanţe, care s-au încheiat noaptea târziu, fiind întocmite rapoarte favorabile.
![](https://www.criticmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/parlamentul-a-votat-poiectul-legii-bugetului-de-stat-si-proiectul-legii-bugetului.jpg)