Acasă Externe Trump scoate SUA din Organizația Mondială a Sănătății și din Acordul climatic de la Paris, Uniunea Europeană și China reacționează

Trump scoate SUA din Organizația Mondială a Sănătății și din Acordul climatic de la Paris, Uniunea Europeană și China reacționează

0
0
7

Trump scoate SUA din Organizația Mondială a Sănătății și din Acordul climatic de la Paris: ”OMS ne-a jefuit, iar Acordul este o escrocherie”, UE și China reacționează cu scepticism.

Ieșirea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, criticată de UE. Ce zice Trump

Statele Unite vor ieși din Organizația Mondială a Sănătății, a declarat luni președintele Donald Trump. De asemenea, el a anunțat retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul climatic de la Paris.

Trump a declarat că OMS nu a reușit să acționeze independent de ”influența politică nepotrivită a statelor membre” și a acuzat plăți din partea Statelor Unite disproporționate față de sumele furnizate de alte țări mai mari, cum ar fi China, scrie Reuters.

”Organizația Mondială a Sănătății ne-a jefuit, toată lumea jefuiește Statele Unite. Nu se va mai întâmpla”, a declarat Trump la semnarea unui ordin executiv privind retragerea, la scurt timp după învestirea sa într-un al doilea mandat.

OMS nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Decizia preşedintelui Donald Trump de retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice este o „evoluţie cu adevărat nefericită”, a declarat marţi comisarul european pentru climă, zero emisii nete şi creştere curată Wopke Hoekstra, informează DPA.

Măsura înseamnă că Statele Unite vor părăsi agenția de sănătate a Organizației Națiunilor Unite peste 12 luni și vor opri toate contribuțiile financiare la activitatea acesteia. Statele Unite sunt de departe cel mai mare susținător financiar al OMS, contribuind cu aproximativ 18% din finanțarea sa totală. Cel mai recent buget pe doi ani al OMS, pentru 2024-2025, a fost de 6,8 miliarde de dolari.

Potrivit mai multor experți din cadrul și din afara OMS, plecarea SUA va pune probabil în pericol programele din întreaga organizație, în special cele care abordează tuberculoza, cel mai mare ucigaș de boli infecțioase din lume, precum și HIV/SIDA și alte urgențe sanitare.

Tot luni, președintele Donald Trump a retras din nou Statele Unite din acordul climatic de la Paris. Această măsură plasează Statele Unite, alături de Iran, Libia și Yemen, ca singurele țări din lume care nu fac parte din pactul din 2015, în care guvernele au convenit să limiteze încălzirea globală.

Decizia reflectă scepticismul lui Trump cu privire la încălzirea globală, pe care a numit-o o păcăleală, și se înscrie în agenda sa mai largă de a elibera companiile americane de foraj de petrol și gaze de reglementări, astfel încât acestea să poată maximiza producția.

Trump a semnat ordinul executiv de retragere din pact în fața susținătorilor adunați la Capital One Arena din Washington.

”Mă retrag imediat din escrocheria nedreaptă și unilaterală a Acordului de la Paris privind clima”, a declarat el înainte de a semna ordinul. ”Statele Unite nu vor sabota propriile noastre industrii în timp ce China poluează cu impunitate”, a mai spus Trump.

În ciuda retragerii, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, este încrezător că orașele, statele și întreprinderile americane „vor continua să dea dovadă de viziune și leadership, lucrând pentru o creștere economică cu emisii reduse de carbon și rezistentă, care va crea locuri de muncă de calitate”, a declarat purtătorul de cuvânt asociat al ONU, Florencia Soto Nino.

Statele Unite trebuie să îl notifice oficial pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu privire la retragerea sa, care – în conformitate cu termenii acordului – va intra în vigoare un an mai târziu.

Retragerea lui Trump din OMS nu este neașteptată. El a luat măsuri pentru a părăsi organismul în 2020, în timpul primului său mandat de președinte, acuzând OMS că a ajutat eforturile Chinei de a „induce lumea în eroare” cu privire la originile COVID.

„În pofida acestui obstacol, rămânem decişi să lucrăm cu SUA şi cu partenerii noştri internaţionali pentru a soluţiona chestiunea presantă a schimbărilor climatice”, a spus Hoekstra.

Luni, în ziua preluării mandatului de preşedinte, Donald Trump a iniţiat o nouă retragere a Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, o măsură care pune în pericol eforturile globale de a frâna schimbările climatice.

El a calificat acordul drept o „escrocherie” care prejudiciază consumatorii şi companiile din SUA. Republicanul, climatosceptic notoriu, s-a ţinut de cuvânt semnând în prima zi a revenirii sale la putere un ordin prezidenţial şi apoi o scrisoare către Naţiunile Unite în acest sens.

Acordul prevede o perioadă de preaviz de un an. În timpul primului său mandat la Casa Albă, Trump şi-a retras ţara din Acordul de la Paris, dar succesorul său, democratul Joe Biden, a reafirmat angajamentul Washingtonului faţă de pactul climatic.

Obiectivul Acordului de la Paris este de a stabiliza concentraţia de gaze cu efect de seră în atmosferă la un nivel care previne perturbarea periculoasă a sistemului climatic. Aflată la Forumul Economic de la Davos, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că „Acordul de la Paris continuă să fie cea mai bună speranţă pentru întreaga omenire”.

La rândul său, ministrul german al economiei Robert Habeck, membru al Partidului Verde, a spus că decizia lui Trump reprezintă un „semnal fatal”.

Acordul climatic de la Paris „rămâne cea mai bună speranță a întregii omeniri”, spune președinta Comisiei Europene.

Una dintre primele decizii luate de noul președinte al Statelor Unite, printr-un ordin executiv prevede retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris. A semnat ordinul pe un birou instalat pe o scenă a Capitol One Arena din Washington, în fața a 20.000 de susținători care îl aclamau. Un adevărat showman. Ordinele executive sunt directive pe care președintele le emite fără să fie nevoit să consulte Congresul, care este însărcinat cu adoptarea legilor obișnuite. Prin urmare, președintele poate ocoli Camera Reprezentanților și Senatul. Statele Unite sunt al doilea poluator mondial, după China. Măsura urmează să devină efectivă într-un an.

Putem spune că nu este nimic nou sub soare, dacă ne amintim că Donald Trump a mai retras, încă o dată, Statele Unite din Acordul de la Paris, în primul său mandat de președinte – mai exact în 2017- iar ulterior, Joe Biden și-a readus țara în acord. Înțelegerea prevede un efort global pentru combaterea încălzirii mediului.

Se cunoaște și faptul că Donald Trump pune sub semnul întrebării schimbările de mediu ca urmare a încălzirii mediului.

În plus, el a semnat un decret prin care declară „stare de urgență energetică” pentru a stimula producția de hidrocarburi în Statele Unite.

Sébastien Treyer este directorul general al Institului de Dezvoltare Durabilă și de Relații Internaționale cu sediul în Paris iar la microfonul RFI el își aduce aminte de primul episod în care Donald Trump a scos Statele Unite din acordul de la Paris: „În 2017, în primul mandat a lui Donald Trump, comunitatea internațională, practic celelalte state semnatare ale acordului de la Paris au continuat să se concentreze pe obiectivul principal: reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră. Iar China, Japonia, Europa, Coreea de Sud s-au angajat într-un fel de întrecere pentru a reduce emisiile poluante.

Astfel că în acest moment, putem doar estima că reziliența acordului de la Paris va funcționa în aceeași manieră, la 8 ani de la prima ieșire. Acum, este îngrijorător faptul că Donald Trump anunță atât retragerea din acord cât și o serie de războaie comerciale. Practic, va fi destabilizată dinamica ce exista acum 8 ani și care a permis statelor semnatare să rămână un bloc”.

China şi-a exprimat imediat îngrijorarea cu privire la decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

China şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a oficializa retragerea în chiar ziua învestirii, îndeplinind astfel una din promisiunile sale electorale

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Guo Jiakun, a subliniat marţi, într-o conferinţă de presă, că schimbările climatice reprezintă o provocare globală ce necesită cooperarea tuturor ţărilor.

”Schimbarea climatică este o provocare comună pentru întreaga umanitate şi nicio ţară nu poate acţiona doar în beneficiul său”, a spus Guo.

În plus, el a reiterat angajamentul Chinei de a continua să abordeze în mod activ această provocare. „Determinarea şi acţiunile Chinei în abordarea schimbărilor climatice rămân consistente”, a spus purtătorul de cuvânt.

Guo a subliniat, de asemenea, că Beijingul va colabora cu toate ţările pentru a avansa transformarea globală către „o economie verde şi cu emisii scăzute de carbon”.

Aceste declaraţii ale Beijingului vin după ce Donald Trump a semnat luni un ordin executiv de retragere a SUA din Acordul de la Paris, o măsură ce urmăreşte să acorde prioritate intereselor naţionale faţă de acordurile internaţionale, în special în ceea ce priveşte politicile climatice pe care preşedintele nou învestit le consideră dăunătoare economiei americane.

În aceeaşi conferinţă de presă, Guo Jiakun a evidenţiat rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în sistemul global de guvernare a sănătăţii, după ce noul lider de la Casa Albă a decis să retragă SUA din această organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a subliniat că OMS este „cea mai autorizată şi profesionistă instituţie internaţională în domeniul sănătăţii publice globale” şi că a jucat „un rol central în coordonarea globală a guvernării sănătăţii”.

”Rolul OMS trebuie să fie consolidat, nu slăbit”, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze. „China, aşa cum a făcut-o întotdeauna, va sprijini OMS în îndeplinirea misiunilor sale” de a promova ” sănătatea umanităţii”, a adăugat Guo Jiakun, potrivit AFP.

De la retragerea din Acordul climatic de la Paris şi OMS până la starea de urgenţă la graniţa cu Mexicul şi eliberarea condamnaţilor pentru 6 ianuarie 2021. Ce ordine executive a semnat Donald Trump în prima zi a celui de-al doilea mandat.

După o zi de ceremonii, Trump a semnat o serie de ordine executive pentru a limita imigraţia şi a reduce reglementările de mediu şi iniţiativele privind diversitatea rasială şi de gen. El nu a luat măsuri imediate pentru a creşte tarifele, o promisiune cheie a campaniei, dar a declarat că ar putea impune taxe de 25% asupra Canadei şi Mexicului la 1 februarie.

El a semnat un ordin care ar pune capăt unei politici care conferă cetăţenia celor născuţi în Statele Unite, ceea ce va declanşa cu siguranţă o lungă luptă în instanţă. Un alt ordin executiv a desemnat cartelurile de droguri mexicane drept organizaţii teroriste. „Scăpăm de tot cancerul cauzat de administraţia Biden„, a declarat Trump în timp ce semna un teanc de ordine executive în Biroul Oval.

Alte ordine au revocat politicile administraţiei Biden care reglementează inteligenţa artificială şi vehiculele electrice.

De asemenea, el a impus îngheţarea angajărilor la nivel federal şi a ordonat lucrătorilor guvernamentali să se întoarcă la birou, în loc să lucreze de acasă.

El a semnat, de asemenea, documente pentru crearea unui ”Departament al eficienţei guvernamentale”, un consiliu consultativ extern condus de miliardarul Elon Musk, care îşi propune să reducă o mare parte din cheltuielile guvernamentale. În cadrul Departamentului de Stat, mai mult de o duzină de diplomaţi de rang înalt nepartizani au fost invitaţi să demisioneze ca parte a unui plan mai amplu de înlocuire a funcţionarilor publici nepartizani cu loialişti.

De asemenea, Trump a declarat că va emite ordine de desfiinţare a programelor federale privind diversitatea şi va solicita guvernului să recunoască doar genurile atribuite la naştere.

Iată la ce se referă primele ordone executive semnate luni:

– Acordarea graţierii şi comutarea pedepselor pentru persoanele care au legătură cu revoltele din 6 ianuarie;

– Declararea imigraţiei ilegale la graniţa dintre SUA şi Mexic drept o urgenţă naţională;

– Desemnarea cartelurilor criminale drept organizaţii teroriste;

– Anularea acordării automate a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali;

– Suspendarea programului american de reinstalare a refugiaţilor timp de patru luni;

– Crearea Departamentului pentru eficienţă guvernamentală sau DOGE (care va fi condus de Elon Musk):

– Abordarea legii federale care interzice TikTok;

– Tragerea la răspundere a foştilor oficiali guvernamentali „pentru interferenţa în alegeri”;

– Scoaterea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii;

– Declararea unei urgenţe energetice naţionale pentru a permite extragerea de resurse suplimentare, inclusiv forarea în Alaska;

– „Protejarea femeilor împotriva ideologiei radicale de gen”.

IERTARE PENTRU ASALTUL ASUPRA CAPITOLIULUI

Donald Trump a graţiat aproximativ 1.500 dintre susţinătorii săi care au atacat Capitoliul Statelor Unite în urmă cu patru ani, în timp ce a trecut rapid la impunerea voinţei sale la doar câteva ore după ce şi-a revendicat preşedinţia, luni.

Decizia sa de a-i graţia pe susţinătorii care au atacat Capitoliul Statelor Unite la 6 ianuarie 2021 va înfuria cu siguranţă poliţia, legislatorii şi alte persoane ale căror vieţi au fost puse în pericol în timpul unui episod fără precedent în istoria modernă a SUA.

Printre cei vizaţi de ordin s-au numărat liderii grupurilor militante de extremă dreapta Oath Keepers şi Proud Boys, care executau pedepse lungi cu închisoarea.

IMIGRAŢIA ŞI CETĂŢENIA

La scurt timp după depunerea jurământului, autorităţile de frontieră americane au închis un program care permitea a sute de mii de migranţi să intre legal în SUA prin programarea unei întâlniri prin intermediul unui smartphone. Programările existente au fost anulate.

La Casa Albă, Trump a semnat un ordin prin care a declarat o urgenţă naţională la graniţa dintre SUA şi Mexic, ceea ce ar debloca finanţarea şi i-ar permite să trimită trupe acolo.

Trump a declarat că favorizează imigraţia legală în timp ce semna ordinele de declarare a unei urgenţe naţionale la graniţa dintre SUA şi Mexic, suspendând reinstalarea refugiaţilor şi punând capăt cetăţeniei automate pentru orice persoană născută în SUA.

Trump a recunoscut că se va confrunta cu o contestare juridică iminentă în ceea ce priveşte anularea cetăţeniei prin naştere, care a fost consacrată în Constituţia SUA din 1868. El a spus că cetăţenia automată este „pur şi simplu ridicolă” şi că el crede că se află pe „un teren (juridic) bun” pentru a schimba lucrurile. În schimb, Trump a declarat că forţa de muncă imigrantă este necesară pentru investiţiile pe care le anticipează că lvor însoţi impunerea de tarife mai mari. „Sunt de acord cu imigraţia legală. Îmi place. Avem nevoie de oameni”, a spus el.

TIKTOK

Trump a semnat un ordin executiv prin care TikTok continuă să funcţioneze timp de 75 de zile, ceea ce reprezintă o uşurare pentru utilizatorii platformei de social media, chiar dacă persistă întrebările legate de securitatea naţională. Compania mamă a TikTok, cu sediul în China, trebuia să găsească un cumpărător în SUA sau să fie interzisă la sfârşitul săptămânii trecute. Ordinul lui Trump le dă mai mult timp pentru a găsi un cumpărător.

”Cred că am o slăbiciune pentru TikTok”, a recunoscut Trump.

Biden a refuzat să aplice măsura bipartizană pe care a semnat-o ca lege, în timp ce Trump s-a angajat să menţină TikTok deschis după ce l-a creditat pentru ajutorul acordat victoriei sale în alegerile din 2024. Autoritatea legală a lui Trump de a păstra TikTok este neclară în conformitate cu termenii legii confirmate recent de Curtea Supremă a Statelor Unite.

URGENŢĂ ENERGETICĂ NAŢIONALĂ

Donald Trump a semnat luni un ordin executiv care permite Departamentului pentru Energie să reînceapă cât mai rapid examinarea cererilor de aprobare a proiectelor de export de gaze naturale lichefiate.

Într-un ordin executiv separat, Trump a declarat o urgenţă energetică naţională.

El a prezentat luni un plan radical de maximizare a producţiei americane de petrol şi gaze, inclusiv prin declararea unei urgenţe energetice naţionale, eliminarea reglementărilor şi retragerea SUA din pactul internaţional de combatere a schimbărilor climatice. Aceste măsuri semnalează o răsturnare dramatică în politica energetică a Washingtonului, după ce fostul preşedinte Joe Biden a încercat timp de patru ani să încurajeze o tranziţie de la combustibilii fosili în cea mai mare economie a lumii. Rămâne însă de văzut dacă măsurile vor avea vreun impact asupra producţiei, care se află deja la niveluri record, pe măsură ce companiile care forează urmăresc preţurile ridicate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din 2022.

”America va fi din nou o naţiune producătoare, iar noi avem ceva ce nicio altă naţiune producătoare nu va avea vreodată: cea mai mare cantitate de petrol şi gaze naturale dintre toate ţările de pe Pământ”, a declarat Trump în timpul discursului său de învestire.

Ulterior, Trump a semnat ordinele executive prin care declară o urgenţă energetică naţională şi retrage Statele Unite din Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice. De asemenea, a semnat ordine care vizează promovarea exploatării petrolului şi gazelor naturale în Alaska şi inversarea eforturilor lui Biden de a proteja vastele ţinuturi arctice şi apele de coastă ale SUA împotriva forajului.

Trump a declarat că se aşteaptă ca ordinele să contribuie la reducerea preţurilor de consum şi la îmbunătăţirea securităţii naţionale a Statelor Unite. „Vom reduce preţurile, ne vom umple din nou rezervele strategice, până la vârf, şi vom exporta energia americană în întreaga lume”, a spus el.

Grupurile de mediu au declarat că intenţionează să conteste ordinele executive în instanţă.

VEHICULE ELECTRICE

Trump a declarat, de asemenea, că anulează ceea ce el a numit obligativitatea impusă de Biden privind vehiculele electrice şi a promis să pună capăt dezvoltării de noi centrale eoliene.

Ordinul executiv din 2021 semnat de predecesorul său Joe Biden urmărea să se asigure că jumătate din toate vehiculele noi vândute în Statele Unite până în 2030 sunt electrice. Obiectivul de 50% al lui Biden, care nu era obligatoriu din punct de vedere juridic, a câştigat sprijinul producătorilor auto americani şi străini.

Trump a declarat într-un ordin executiv că va opri distribuirea fondurilor guvernamentale necheltuite pentru staţiile de încărcare a vehiculelor dintr-un fond de 5 miliarde de dolari, a cerut să se pună capăt unei derogări pentru ca statele să adopte norme privind vehiculele cu emisii zero până în 2035 şi a declarat că administraţia sa va lua în considerare eliminarea creditelor fiscale pentru vehiculele electrice.

FĂRĂ EOLIENE

Preşedintele Donald Trump a emis un ordin executivă prin care suspendă închirierea de energie eoliană offshore din toate zonele platformei continentale exterioare, în aşteptarea unei analize economice şi de mediu, a anunţat luni Casa Albă.

FĂRĂ TELEMUNCĂ PENTRU FUNCŢIONARII FEDERALI

Preşedintele Donald Trump a ordonat angajaţilor federali să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână, semnând luni un ordin executiv în faţa susţinătorilor entuziaşti de la Capital One Arena din Washington.

Măsura va obliga un număr mare de angajaţi guvernamentali să renunţe la munca de la distanţă, inversând o tendinţă care a luat amploare în primele etape ale pandemiei de COVID-19.

Unii dintre aliaţii lui Trump au afirmat că mandatul de întoarcere fizică la locul de muncă este menit să ajute la desfiinţarea funcţiei publice, facilitându-i lui Trump înlocuirea angajaţilor guvernamentali de lungă durată cu loialişti.

RETRAGERE DIN OMS

Statele Unite vor ieşi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat luni preşedintele Donald Trump, afirmând că agenţia globală de sănătate a gestionat greşit pandemia de COVID-19 şi alte crize sanitare internaţionale.

Trump a declarat că OMS nu a reuşit să acţioneze independent de „influenţa politică nepotrivită a statelor membre ale OMS„ şi a solicitat ”plăţi nedrept de oneroase” din partea Statelor Unite, care sunt disproporţionate faţă de sumele furnizate de alte ţări mai mari, cum ar fi China.

”OMS ne-a jefuit, toată lumea jefuieşte Statele Unite. Acest lucru nu se va mai întâmpla”, a spus Trump la semnare.

Măsura înseamnă că Statele Unite vor părăsi agenţia de sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite peste 12 luni şi vor opri toate contribuţiile financiare la activitatea sa. Statele Unite sunt de departe cel mai mare susţinător financiar al OMS, contribuind cu 18 % la finanţarea sa totală. Cel mai recent buget pe doi ani al OMS, pentru 2024-2025, a fost de 6,8 miliarde de dolari.

Retragerea lui Trump din OMS nu este neaşteptată. El a luat măsuri pentru a părăsi organismul în 2020, în timpul primului său mandat de preşedinte, acuzând OMS că a sprijinit eforturile Chinei de a ”induce lumea în eroare” cu privire la originile COVID.

OMS neagă vehement acuzaţia şi afirmă că a continuat să facă presiuni asupra Beijingului pentru a împărtăşi date care să determine dacă COVID a apărut în urma contactului oamenilor cu animale infectate sau datorită cercetării unor virusuri similare într-un laborator naţional.

SUSPENDAREA ASISTENŢEI STRĂINE PENTRU DEZVOLTARE

Preşedintele american Donald Trump a ordonat luni o suspendare pentru 90 de zile în ceea ce priveşte asistenţa străină pentru dezvoltare, în aşteptarea unor evaluări ale eficienţei şi coerenţei cu politica externă a SUA.

”Toţi şefii de departamente şi agenţii cu responsabilităţi pentru programele de asistenţă pentru dezvoltare externă ale Statelor Unite vor întrerupe imediat noile obligaţii şi plăţi ale fondurilor de asistenţă pentru dezvoltare”, se arată în ordinul executiv semnat de Trump.

FĂRĂ IMPOZIT MINIM PE PROFIT

Preşedintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care declară că acordul global privind impozitul minim pe profit susţinut de administraţia Biden şi negociat cu peste 100 de alte ţări nu are ”nicio forţă sau efect” în Statele Unite, cu excepţia unui act al Congresului care să adopte acordul.

TRANSGENDER

Preşedintele Donald Trump a anulat luni ordinele executive care promovau diversitatea, echitatea şi incluziunea (DEI) şi drepturile persoanelor LGBTQ+ şi ale minorităţilor rasiale, îndeplinindu-şi promisiunile de a reduce protecţiile pentru cei mai marginalizaţi americani.

”Administraţia anterioară a încorporat practici profund nepopulare, inflaţioniste, ilegale şi radicale în fiecare agenţie şi birou al guvernului federal”, a declarat Trump într-o declaraţie care însoţeşte ordinul său prin care a revocat zeci de ordine anterioare ale lui Biden, inclusiv protecţiile pentru transsexuali.

La scurt timp după preluarea mandatului, Trump a abrogat 78 de ordine executive semnate de predecesorul său Joe Biden, inclusiv cel puţin o duzină de măsuri de sprijinire a echităţii rasiale şi de combatere a discriminării împotriva persoanelor gay şi transsexuale.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Trump, a depus jurământul de învestitură, cu mâna dreaptă ridicată, dar fără a pune mâna stângă pe cele două Biblii pe care soția sa, Melania, le ținea alături

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Trump, a depus jurământul de învestitu…