În unanimitate de voturi, CEDO respinge cererea procesomanului Călin Georgescu de reluare a alegerilor cu turul al doilea: ”Cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39”.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis astăzi, reunindu-se în complet de Cameră și în baza unui vot unanim, sa nu indice nicio măsura provizorie in cauza Călin Georgescu c. România, se arată într-un comunicat al Curţii.
Călin Georgescu ceruse CEDO să dispună anularea deciziei CCR şi să ceară României să reia alegerile prezidenţiale cu turul al doilea.
„Decizia a fost adoptată, în unanimitate, de o Cameră compusă din șapte judecători. În decizia sa, Curtea a reamintit că, în conformitate cu articolul 39 din Regulament, măsurile provizorii sunt aplicabile numai în caz de risc iminent de vătămare ireparabilă a unui drept prevăzut de Convenție care, dat fiind natura sa, nu ar putea fi reparată, iar persoana care invocă asemenea drept nu ar putea fi repusă in situaţia anterioară sau despăgubită în mod corespunzător.
În plus, astfel de măsuri nu pot fi adoptate decât în circumstanțe excepționale, atunci când acest lucru este necesar în interesul.
părților sau pentru buna desfășurare a procedurii.
Curtea a respins cererea dlui Georgescu ca fiind in afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament. Luând in considerare cererea prezentată, împreună cu temeiurile si motivele pe care aceasta se bazează, Curtea a decis in conformitate cu practica sa bine stabilită că cererea dlui Georgescu nu se referă la o vătămare ireparabilă în înțelesul articolului 39 din Regulamentul Curții. Curtea a considerat că cererea este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulament.
Curții și a decis sa nu indice Guvernului României nicio măsură provizorie dintre cele solicitate”, explică CEDO în comunicat.
Călin Georgescu declarase, în urmă cu o săptămână, că a fost plecat în Franţa şi Germania pentru a discuta cu avocaţii care l-au reprezentat la CEDO şi pentru a discuta despre ce alte căi de atac pot fi luate în calcul.
Dosarul vizează anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a României. Fostul candidat Călin Georgescu a solicitat suspendarea deciziei Curții Constituționale și reluarea procesului electoral. CEDO a considerat că cererea depusă este în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul său, care prevede măsuri provizorii, și a respins-o.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis astăzi, reunindu-se în complet de Camera și în baza unui vot unanim, sa nu indice nicio măsura provizorie în cauza Călin Georgescu c. România (cererea nr. 37327/24). Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care dl. Georgescu a fost candidat.
Dl. Georgescu ceruse adoptarea de masuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată şi procesul electoral să fie reluat. Curtea a respins cererea de masuri provizorii ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii)”, se arată în comunicat.
„Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curţii (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri în fata Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă”, a mai transmis CEDO.