Primul sondaj după anularea alegerilor, într-o eventuală candidatură, Călin Georgescu și Crin Antonescu se bat pentru turul al doilea la prezidențiale.
Fostul candidat Călin Georgescu ar urma să se confrunte într-un al doilea tur prezidențial cu Crin Antonescu, dacă alegerile s-ar desfășura în duminică.
Rezultatul apare într-un sondaj Avangarde, difuzat luni seară de Antena 3 CNN.
Astfel, într-un prim tur de scrutin, Călin Georgescu își adjudecă primul loc, cu 38%.
Urmează Crin Antonescu (25%), Nicușor Dan (17%), George Simion (6%), Elena Lasconi (6%) și Diana Șoșoacă (5%).
Sondajul explorează și scenariile în care Călin Georgescu intră în turul al doilea cu unul dintre competitori.
Dacă în turul 2 intră Călin Georgescu și Crin Antonescu, Georgescu câștigă la limită, cu 39%, în fața lui Antonescu, care ar obține 38%.
În scenariul Călin Georgescu și Elena Lasconi în turul 2, Georgescu câștigă cu 44% la 31%.
Dacă în turul 2 prezidențial promovează Călin Georgescu și Nicușor Dan, primul ar urma să întrunească 43%, iar cel de-al doilea, 32%.
Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 10 – 16 ianuarie 2025, pe un eșantion de 1354 de participanți adulți, prin metoda interviului telefonic.
Marja de eroare este +/- 2,6%, la un nivel de încredere de 95%.
Bolojan, mesaj pentru Crin Antonescu: ”Trebuie să se reconecteze cu electoratul tânăr, în câteva zile ştim rezultatul sondajului”. Ce spune despre votul din Diaspora.
Liderul PNL anunţă că în zilele următoare se vor închide sondajele şi îi cere lui Crin Antonescu „să se reconecteze cu electoratul, mai ales cu electoratul tânăr, să-şi transmită mesajele şi să spună ce vrea să facă pentru România”
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni despre candidatul coaliţiei, Crin Antonescu, că trebuie să se reconecteze cu electoratul, mai ales cu electoratul tânăr, să-şi transmită mesajele şi să spună ce vrea să facă pentrru România, arătând că el are încredere în el. Liderul PNL a mai spus că în zilele următoare se vor închide sondajele partidelor, care nu sunt de natură a schimba un candidat cu altul, ci de a vedea nemulţumirile populaţiei.
”Urmează ca la finalul acestei luni să fie validat candidat de către partidele din coaliţie. Odată validat, va fi un semnal cât se poate de clar, că coaliţia nu bâjbâie, nu mai lasă loc de întors şi este un prim punct important să perceapă oamenii, da, acesta este candidatul sau aceştia sunt candidaţii şi să se uite cu atenţie la ei”, a spus Ilie Bolojan, la Euronews, despre candidatul comun al coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu.
El a precizat că va fi o campanie în care Crin Antonescu trebuie să se reconecteze cu electoratul, mai ales cu electoratul tânăr, să-şi transmită mesajele şi să spună ce vrea să facă pentru România.
”Eu personal am încredere în dânsul, pentru că am lucrat cu el mulţi ani de zile, îl ştiu, e un om care sunt convins că va face acest lucru şi se va bate pentru România, dacă va fi ales preşedinte”, a mai declarat preşedintele PNL.
Despre sondajele comandate de coaliţie, Ilie Bolojan a spus că acestea sunt în curs de finalizare.
”Avem sondajele într-o stare avansată de finalizare, zilele următoare se vor închide aceste sondaje, dar ele nu sunt de natură a schimba un candidat cu altul, ci sunt pur şi simplu nişte sondaje în care, cred că atunci când eşti în guvernare, este raţional ca periodic să faci nişte sondaje, să vezi care sunt temele de pe agenda populaţiei, ca să răspunzi acestor teme, să vezi care sunt îngrijorările românilor, care sunt supărările lor. (..) Deci ele nu fac decât să-ţi dea un rezultat mai bun, ca să ştii cum să abordezi campania. Ăsta este rostul lor”, a explicat Bolojan.
”Din punctul meu de vedere, atunci când eşti într-o coaliţie şi ai trecut printr-un experiment nefericit, cum a fost cel de anul trecut, în care, dacă ne aducem la minte, partidele, după ce s-au gândit să candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare, n-au mai avut un candidat unic la preşedinţie, au avut fiecare candidatul lui şi au început acele conflicte foarte dure. Şi coaliţia, practic, a avut de suferit, dar nu numai coaliţia a avut de suferit, a avut şi ţara noastră, ca stabilitate, ca şi percepţie, de suferit. Dacă nu învăţăm din acele greşeli, că o coaliţie poate funcţiona bine în paralel cu nişte alegeri, dacă are un candidat comun în acele alegeri, înseamnă că n-am înţeles nimic”, a completat Bolojan.
El a menţionat că ”a merge fiecare cu un candidat nu face decât să genereze discordie în coaliţie, pentru că e greu ca seara să te critici foarte dur şi dimineaţa să lucrezi umăr la umăr pentru a lua nişte măsuri nepopulare.
”Eu sper că toate partidele, PNL, PSD, UDMR, au învăţat din experienţa de anul trecut şi unul din elementele de bază ale recâştigării încrederii între partide, între oameni, vizavi de lumea politică, este că atunci dacă ai făcut o înţelegere, trebuie să cauti să o respecţi. Şi asta ţine de ceea ce vorbeam mai înainte, de partea de responsabilitate. Şi eu sper într-o decizie raţională şi o să o vedem în perioada imediat următoare”, a declarat Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan, despre criticile privind închiderea votului în diaspora la ora 21.00 ora României: Este un joc politic, dreptul diasporei de a vota n-a fost deloc afectat / 99% din diaspora, care este concentrată în Europa, are câteva ore în plus.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni, despre criticile privind închiderea votului în diaspora la ora 21.00 ora României că este un joc politic, pentru că dreptul diasporei de a vota n-a fost deloc afectat şi 99% din diaspora, care este concentrată în Europa, are câteva ore în plus. El a amintit ce s-a întâmplat după anunţarea exit-polului în România, la ultimele alegeri, când se făceau apeluri şi se făcea în continuare campanie în anumite secţii din Statele Unite
”Aici din nou este un joc politic, nu trebuie să ne ascundem de această formulă. Guvernul, prin ordonanţa pe care a adoptat-o, a stabilit o oră la care să se finalizeze votul în toată lumea, în sensul ora de finalizare în România. Dar, în acelaşi timp, compensatoriu, în loc de viner, începerea votării la prânz, începe votarea de vineri dimineaţa. Deci, aceste două, trei ore care se pierd, să spunem, la vot, acolo unde fusul orar este total diferit de al României, în Statele Unite, de exemplu, se câştigă prin votul de vineri dimineaţa. Deci nu se pierde nimic. Şi, practic, 99% din diaspora românească, care este concentrată în Europa, hai să nu ne ascundem, are câteva ore în plus”, a declarat Ilie Bolojan, la Euronews, despre criticile venite din mediul politic, după Ordonanţa guvernului care a stabilit că votul în diaspora se încheie la ora 21.00 ora României.
El a amintit ce s-a întâmplat după anunţarea exit-polului în România, de exemplu, la ultimele alegeri, când ”se făceau apeluri şi se făcea în continuare campanie în anumite secţii din Statele Unite, cu votaţi într-un anumit fel, ca să se recuperăm şi aşa mai departe”.
”Dacă ai încheiat un proces electoral, la o anumită oră, e bine să-l închei peste tot. Deci, din punctul meu de vedere, dreptul diasporei de a vota n-a fost deloc afectat. (..) Deci sunt trei zile de vot în diaspora. Doar aceste secţii de vot care sunt la extreme. În rest, din Moldova şi până în Spania şi în Portugalia, nu se întâmplă absolut nimic. Deci e mult zgomot, dar fondul nu există, la modul cinstit”, a mai afirmat preşedintele PNL.
Bolojan a precizat că nu este ”un apărător al Autorităţii Electorale Permanente, dar caută să trateze corect o problemă, nu să facă din ea doar un motiv de un comunicat de presă şi de un scandal”.
”Credeţi-mă că, dacă s-ar fi afectat, într-adevăr, capacitatea românilor din afară să voteze prin această măsură, n-am fi fost de acord. Dar se uniformizează procesul de vot. Acesta este realitatea. Am văzut forma şi miniştrii noştri au avizat-o”, a mai arătat Bolojan.
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat despre decizia Guvernului Ciolacu de a limita timpul de votare pentru românii din străinătate că asistăm la o discriminare şi la o încălcare gravă a dreptului de a vota iar Avocatul Poporului ar trebui să sesizeze de urgenţă CCR.
”Ce idee credeţi că i-a mai venit lui Ciolacu cu privire la alegeri? A limitat timpul de votare pentru românii din diaspora. Urnele din străinătate se vor închide, duminică, la ora 21:00, ora României, „ca să nu mai existe influenţări ale votului”. La ora 21:00 în Bucureşti, în Los Angeles e ora 11:00 dimineaţă, în Montreal e ora 14:00. Asistăm la o discriminare şi la o încălcare gravă a dreptului de a vota al românilor din diaspora”, spune Lasconi într-o postare.
Ședința Coaliției de guvernare, la care urmau să se analize sondajele interne privind intenția actuală de vot la alegerile prezidențiale, dar și proiectul de buget, a fost amânată și nu va mai avea loc luni. Decizia ar fost luată pentru că liderul UDMR Kelemen Hunor n-ar fi putut să ajungă.
Printre subiectele centrale care ar fi urmat să fie analizate se numără și definitivarea candidaturii comune pentru scrutinul prezidențial, în persoana lui Crin Antonescu, dacă acesta va avea un procent favorabil.
De asemenea, partidele componente ale coaliției – PSD, PNL, UDMR și minoritățile – au planificate ședințe separate în cursul săptămânii, pentru a valida oficial o eventuală decizie privind candidatura unică.
Un alt punct cheie pe agenda ședinței era proiectul de buget pentru anul în curs. Liderii coaliției intenționează să finalizeze detaliile acestui document crucial pentru a-l prezenta în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie.
Prioritatea principală este adoptarea rapidă a bugetului pentru a asigura stabilitatea economică și susținerea proiectelor majore propuse de coaliție.