Trump bagă capul în poză și își asumă meritele pentru armistițiul din Gaza: ”Am realizat atâtea lucruri deja”, replica lui Biden: ”E o glumă, nu!?”
Trump își asumă meritele pentru armistițiul din Gaza: ”Am realizat atâtea lucruri deja”. Răspunsul lui Biden: ”E o glumă, nu?”
În timp ce Donald Trump se felicita pe rețeaua sa socială pentru armistițiul din Fâșia Gaza, Joe Biden declara, într-o conferință de presă, că a fost un efort de echipă, iar atât el, cât și președintele-ales al SUA au vorbit pe aceeași voce la negocierile pentru acord. Întrebat totuși cine ar trebui să își aroge meritele pentru acordul de încetare a focului, Joe Biden a întrebat „e o glumă, nu?” și apoi a plecat.
La conferința de presă în care a dat detalii despre armistițiul pentru Fâșia Gaza, negociat la Doha, Joe Biden a spus că echipa sa și a lui Donald Trump au acționat ca „o echipă” și au avut aceleași mesaje la negocieri.
Chiar la finalul conferinței însă, când se pregătea să plece, președintele în funcție al Statelor Unite a fost întrebat totuși cine ar trebui să își aroge meritele pentru armistițiu, el sau Trump, moment în care Biden a replicat „e o glumă, nu?”.
Iată schimbul de replici:
De altfel, Joe Biden a creditat diplomația americană ca factor cheie în negocierea acordului pentru încetarea focului.
”Armistițiul este rezultatul presiunii uriașe sub care s-a aflat Hamas, dar și a schimbării ecuației regionale, după acordul de încetare a focului din Liban și slăbirea Iranului – dar și al diplomației americane. Diplomația mea nu și-a întrerupt niciodată eforturile pentru a obține acest acord”, a spus Joe Biden.
În paralel, chiar înainte de anunțul oficial, președintele ales al SUA se felicita pe rețeaua lui socială și își aroga meritele pentru pentru armistițiu.
”Am realizat atâtea lucruri fără ca măcar să fim la Casa Albă. Acest acord de încetarea focului EPIC nu ar fi putut să fie încheiat decât în urma victoriei noastre istorice din noiembrie, pentru că el a arătat lumii întregi că administraţia mea va căuta pacea şi va va negocia acorduri pentru a garanta securitatea tuturor americanilor şi aliaţilor noştri”, a scris Donald Trump pe Truth Social.
Donald Trump este de părere că ”echipa (sa) de securitate naţională, prin intermediul emisarului special în Orientul Mijlociu Steve Witkoff” a jucat un rol în deznodământul favorabil al conflictului israeliano-palestinian.
Negocierile pentru un acord de încetare a focului între Israel și Hamas au început la jumătatea lui 2024, sub egida Qatarului și Egiptului ca intermediari, cărora li s-a alăturat și SUA.
Israel şi Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza. 15 luni de conflict, mii de morţi şi zile întregi de eforturi diplomatice.
Israelul şi Hamasul au ajuns la un acord de încetarea focului în Războiul din Fâşia Gaza, declară o sursă apropiată negocierilor AFP, iar gruparea armată palestiniană Jihadul Islamic anunţă la rândul ei un acord, după 15 luni de conflict armat sângeros şi opt luni de negocieri nerodnice, sub egida Qatarului, Egiptului şi Statelor Unite, după ce negocieri s-au intensificat cu o săptămână înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă.
Israelul şi Hamas au acceptat miercuri un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor, punând capăt celor 15 luni de război care a făcut zeci de mii de morţi pe teritoriul palestinian, a declarat miercuri pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor, după zile de eforturi diplomatice intense la Doha.
„Un acord pentru încetarea focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor a fost încheiat în urma întâlnirii premierului Qatarului (Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani) cu negociatorii Hamas şi, separat, cu negociatorii israelieni, în biroul său”, a afirmat sursa sub rezerva anonimatului.
Acordul, negociat de mediatorii internaţionali, Qatar, SUA şi Egipt, şi încheiat cu câteva zile înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, prevede eliberarea de ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni reţinuţi de Israel.
33 de ostatici ar urma să fie eliberaţi în schimbul a o mie de palestinieni
Într-o primă fază, 33 de ostatici ar urma să fie eliberaţi în schimbul a o mie de palestinieni reţinuţi de Israel, potrivit unei a doua surse apropiate negocierilor. Ostaticii ar urma să fie eliberaţi „în grupuri, începând cu copiii şi femeile”.
Cea de-a doua fază prevede eliberarea ostaticilor rămaşi, „soldaţi şi bărbaţi cu vârsta de recrutare”, precum şi returnarea cadavrelor ostaticilor morţi, potrivit Times of Israel.
Un oficial israelian a avertizat însă marţi că Israelul „nu va părăsi Gaza până când toţi ostaticii nu se vor întoarce (în ţară), vii sau morţi”.
Reacţia lui Donald Trump
„Avem un acord privind ostaticii din Orientul Mijlociu. Vor fi eliberaţi în curând”, a anunţat miercuri preşedintele ales al SUA, Donald Trump, pe reţeaua sa Truth Social, în timp ce actualul locatar al Casei Albe, Joe Biden, nu a făcut încă nicio declaraţie pe această temă.
Viitorul emisar special al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a fost implicat alături de reprezentanţi ai administraţiei Biden în discuţiile conduse sub egida Qatarului şi a Egiptului în vederea obţinerii unui armistiţiu în Fâşia Gaza.
UE „salută” acordul între Israel şi Hamas
Uniunea Europeană „a salutat” miercuri anunţarea unui acord de armistiţiu între Israel şi Hamas, după mai bine de 15 luni de război, relatează AFP.
„Salut acordul de încetare a focului şi acordul privind ostaticii între Israel şi Hamas, care vor aduce un răgaz atât de necesar celor afectaţi de acest conflict devastator”, a declarat comisarul european Dubravka Suica pe platforma X .
Israelul şi Hamas au acceptat miercuri un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor, punând capăt celor 15 luni de război care a făcut zeci de mii de morţi pe teritoriul palestinian, a declarat miercuri pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor, după zile de eforturi diplomatice intense la Doha.
„Un acord pentru încetarea focului în Gaza şi pentru eliberarea ostaticilor a fost încheiat în urma întâlnirii premierului Qatarului (Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani) cu negociatorii Hamas şi, separat, cu negociatorii israelieni, în biroul său”, a afirmat sursa sub rezerva anonimatului.
Acordul, negociat de mediatorii internaţionali, Qatar, SUA şi Egipt, şi încheiat cu câteva zile înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, prevede eliberarea de ostatici israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni reţinuţi de Israel.
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a salutat, miercuri, acordul dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas, notând că este rezultatul eforturilor diplomatice intense și al modificării contextului în Orientul Mijlociu.
Joe Biden a dezvăluit că acordul are trei etape și prevede un armistițiu durabil, precum și eliberarea ostaticilor din Fâșia Gaza.
”Este o după-amiază foarte bună, pentru că, în sfârșit, pot anunța că s-a ajuns la un armistițiu și la un acord de eliberare a ostaticilor între Israel și Hamas. După peste 15 luni de conflict, declanșat de masacrul brutal comis de Hamas pe 7 octombrie 2023, după 15 luni de teroare pentru ostatici și pentru familiile lor, pentru poporul israelian, după peste 15 luni de suferințe pentru oamenii nevinovați din Fâșia Gaza, luptele se vor opri și, în curând, ostaticii vor fi eliberați și vor reveni acasă la familii”, a afirmat Joe Biden, într-un discurs rostit la Casa Albă.
”Astăzi, după multe luni de diplomație intensă a Statelor Unite, împreună cu Egiptul și Qatarul, Israelul și Hamas au ajuns la un armistițiu și la un acord pentru eliberarea ostaticilor. Diplomația mea nu a încetat niciun moment eforturile pentru a realiza acest acord”, a precizat președintele SUA.
Biden: ”Armistițiul va continua cât timp vor continua negocierile”
Președintele Statelor Unite a precizat că acordul Israelului cu grupul Hamas este structurat pe trei etape și prevede un armistițiu durabil.
”Elementele acestui acord au fost formulate de mine și au fost prezentate detaliat în mai anul trecut, fiind acceptate de numeroase țări, precum și de Consiliul de Securitate al ONU. Acordul este structurat pe trei etape: prima etapă va dura șase săptămâni și include un armistițiu total, retragerea armatei israeliene din toate zonele populate ale Fâșiei Gaza, precum și eliberarea unui număr de ostatici deținuți de Hamas, inclusiv femei, persoane în vârstă și răniți. Sunt mândru să anunț că vor fi eliberați și ostatici americani în prima etapă. Israelul va elibera sute de deținuți palestinieni. Tot în prima etapă, palestinienii vor putea reveni la casele lor, în toate zonele din Gaza. Va începe și intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza. În următoarele săptămâni, Israelul va negocia aranjamentele necesare ale etapei a doua, care înseamnă oprirea permanentă a războiului”, a subliniat Biden.
Președintele SUA a explicat că, în cazul în care negocierile vor dura mai mult de șase săptămâni, ”armistițiul va continua cât timp vor continua negocierile”.
”În etapa a doua, vor fi eliberați restul ostaticilor aflați în viață, inclusiv militari, iar toate forțele militare israeliene vor fi retrase din Gaza. Iar armistițiul temporar va deveni permanent. În final, în etapa a treia, resturile ostaticilor uciși vor fi returnate familiilor și va începe un plan major pentru reconstrucția Fâșiei Gaza”, a precizat Biden.