Alegerile prezidențiale ar urma să fie organizate în luna mai, Crin Antonescu rămâne candidatul Coaliției la prezidențiale. PSD, PNL și UDMR s-au angajat să îl valideze la începutul lui februarie.
Liderii Coaliției au decis, în prima ședință din 2025, ca alegerile prezidențiale să fe organizate în luna mai. Astfel, primul tur va avea loc pe data de 4 mai, iar cel de al doilea tur va fi organizat pe 18 mai. De asemenea, pe 4 mai vor fi organizate și alegeri parțiale pentru 13 comune și pentru primăriile din Zalău și Bușteni, precum și pentru șefia CJ Bihor. Liderii PSD, PNL și UDMR au „reconfirmat” susținerea candidaturii lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale.
Potrivit unui comunicat de presă, Coaliția a stabilit data alegerilor în funcție de Paște și Florii.
”În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai.
Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii.
Astfel, săptămâna viitoare Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor Coaliției.
Coaliția a reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidențiale.
Totodată, s-a decis ca, până la data de 27 ianuarie, bugetul de stat să fie prezentat în cadrul ședinței Coaliției, astfel încât în prima săptămână din luna februarie să fie adoptat de Parlamentul României”, se arată în comunicat de presă.
Liderii Coaliției, reuniți miercuri seara, la Palatul Victoria, după ultimatumul dat de Crin Antonescu, s-au reangajat ca acesta va rămâne candidatul PNL-PSD-UDMR la alegerile prezidențiale și că luni, PSD și PNL vor stabili calendarul clar al validării statutare a candidaturii, conform statutelor ambelor partide, au declarat, pentru Antena3.ro surse participante la ședință.
După terminarea ședinței, un comunicat oficial al Coaliției anunță că cei trei lideri ”au reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul pentru alegerile prezidențiale”
Îndoielile celor de la PNL și UDMR legate de susținerea pe care Crin Antonescu ar avea-o, în realitate de la PSD, nu au fost spulberate, în totalitate, susțin sursele citate, deși Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan s-au angajat ca social-democrații și liberalii să convoace simultan ședințele forurilor lor de conducere pentru ca, la începutul lunii februarie, Crin Antonescu să fie validat statutar de membrii celor două partide.
Și UDMR va face același lucru, dar nu se pusese în discuție sprijinul acesteia pentru candidatul Coaliției, având în vedere că Kelemen Hunor a fost cel care l-a propus și l-a susținut puternic pe fostul liedr liberal pentru a fi candidatul Coaliției.
Crin Antonescu a anunțat, sâmbătă seara, că își suspendă candidatura deoarece nu se simte sprijinit de toate partidele din Coaliție. Nemulțumirile sale au fost legate de faptul că unii lideri ai PSD l-au atacat, în frunte cu Victor Ponta, și nu a fost apărat de ceilalți, pe criteriul de parteneriat. În plus, din cauza ezitărilor și a mesajelor amestecate venite din partea PSD, s-a vehiculat și teoria conform căreia, de fapt, Marcel Ciolacu și-ar dori să candideze el însuși, din nou, la alegerile prezidențiale.
Acest lucru, însă, ar fi aruncat în aer Guvernul.
Totuși, nici după reasigurările de miercuri seara, nu există un mare nivel de încredere între membrii Coaliției că partenerii se vor ține de cuvânt, susțin lideri politici participanți la ședința de la Palatul Victoria. Nici liberalii nu sunt convinși că PSD îl va susține pe Crin Antonescu până la capăt, nici ceilalți nu sunt coinvinși că toți liberalii sunt fericiți cu această formulă, având în vedere vehiculata dorință a lui Ilie Bolojan de a o susține pe Elena Lasconi.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, consideră că o decizie privind organizarea alegerilor poate veni doar după ce Călin Georgescu epuizează toate căile de atac în justitie. Călin Georgescu a depus recent o contestaţie la CEDO privind anularea alegerilor, iar soluţionarea acesteia poate dura ani de zile.
”Există o sigură chestiune pe care nu vreau să o minimalizez şi care cu certitudine trebuie luată în discuţie când se stabileşte calendarul – aceea a demersurilor în Justiţie ale domnului Georgescu. Dacă, cumva, demersurile din Justiţie vor avea un alt deznodământ decât cel pe care, eu, cel puţin, îl aştept, atunci tot calendarul pe care l-am putea avea poate fi dat peste cap”, a spus Romaşcanu.
În ceea ce priveşte candidatul la preşedinţie, Romaşcanu a confirmat că înţelegerea politică dintre liderii coaliţiei privind susţinerea lui Crin Antonescu rămâne valabilă. El a menţionat că această decizie trebuie însă confirmată oficial de conducerile partidelor membre ale coaliţiei.
”Nu sunt un specialist, dar până la epuizarea tuturor căilor din instanţă, probabil că nu trebuie luată o decizie. Eu, în acest moment sunt convins că asta se va discuta şi este pe agendă data alegerilor. Este doar o părere personală pe care vreau să o pun în discuţia publică”, a adăugat acesta.
Referitor la recenta decizie a lui Crin Antonescu de a se retrage temporar din activitatea politică, Romaşcanu a sugerat că acesta ar trebui să ofere mai multe explicaţii publice. Antonescu nu va fi prezent la şedinţa coaliţiei programată pentru ora 17:00, întâlnire care se va concentra pe aspecte administrative şi guvernamentale.