Fostul lider PNL Crin Antonescu a afirmat, luni seară, că are încredere în instituţia PSD şi în preşedintele social-democraţilor, Marcel Ciolacu, atâta timp cât a acceptat propunerea lor de a fi candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidenţiale.
Crin Antonescu a fost întrebat, luni seară, dacă mai poate avea încredere în sinceritatea lui Marcel Ciolacu şi a social-democraţilor, după ce mai mulţi lideri ai formaţiunii au contestat eventuala sa candidatură din partea coaliţiei.
”Da, eu asta voi face. Nu putem vorbi acum de mulţimi mari, nu pot să am încredere în toţi. În instituţia PSD şi în conducătorul ei actual, Marcel Ciolacu, este evident că am încredere, de vreme ce, la propunerea lor şi a lui în primul rând ca prim-ministru şi preşedinte al celui mai mare partid din această coaliţie, eu am răspuns da. Cum ar fi fost să n-am încredere? Sigur că am încredere. Şi am încredere în continuare”, a afirmat Antonescu.
El a precizat că înţelege mai multe lucruri decât se văd.
”Eu pot să înţeleg mai multe lucruri decât se văd datorită experienţei mele politice. Am condus şi eu un partid, un partid în care foarte multe voci au vorbit totdeauna. Am făcut şi eu parte dintr-un partid în care la rândul meu, nemaifiind preşedinte am vorbit altceva decât partidul, vezi recenta campanie electorală a Partidului Naţional Liberal la prezidenţiale, când eu am fost unul dintre cei mai acerbi critici ai candidaturii domnului Ciucă, atunci candidat al PNL”, a declarat Crin Antonescu.
El a menţionat că poate l-a ajutat pe Ciolacu să clarifice anumite lucruri la el în partid.
”Ştiu ce înseamnă un partid mare, ştiu cât de delicată poate să fie poziţia liderului în aceste împrejurări delicate. Aştept ca domnul Ciolacu să facă – poate că l-am ajutat cumva pe domnul Ciolacu să clarifice acest lucru la dânsul în partid. Are nişte opinii, sunt nişte oameni, au dreptul la ele, poate sunt unele şi nu s-au exprimat public şi în PNL. Poate să fie oriunde, şi la UDMR. Îşi fac forurile respective, şedinţele hotărăsc într-un fel sigur după aceea se intră în altă logică. Tocmai asta am spus eu, dar încredere am pentru că, repet, altfel nu aş fi acceptat propunerea pe care aceşti oameni mi-au făcut-o. (…) A fost o discuţie extraordinar de scurtă şi răstimp de o noapte în care eu am avut timp să dau răspuns acestei solicitări”, a afirmat Crin Antonescu.
Şeful PSD Cluj, eurodeputatul PSD Vasile Dîncu, a declarat, după ce Crin Antonescu şi-a suspendat candidatura la alegerile prezidenţiale şi acordul cu partidele din coaliţia PSD-PNL-UDMR, că oricum acesta nu ar fi fost o opţiune viabilă.
”Trebuia să scoată un candidat, unul care să aibă o oarecare notorietate şi nu au apucat să facă nici sondaje, nu au apucat nici să legitimeze în interiorul partidelor o asemenea candidatură. Deci a fost, din nefericire domnul Antonescu, un candidat de rezervă, un candidat care era bun pentru vremurile respective. Eu am un respect deosebit pentru Crin Antonescu, pentru că este ultimul romantic al politicii, după părerea mea, dar domnia sa aparţine unei epoci a oralităţii politicie. Acum trăim o eră digitală”, a declarat Vasile Dîncu la Euronews România.
Crin Antonescu: Știți destinul câtor copii se rătăcește din cauza unor tehnologii comunicaționale? Ele în sine sunt bune, dar unde e granița în care noi ne apărăm sănătatea, libertatea, cum facem? Aceste lucruri pare că nu preocupă.
Nu am nimic cu concediul nimînui, dar după trauma anulării alegerilor, nu poate să mai existe concediu. Când câștigi câteva mii de euro pe lună, te pensionezi la vârsta la care te ăensionezi, ai avantajele pe care le ai și știe o lume întreagă, fă un sacrificiu și renunță la concediu, fie și de sărbători, și apără țara care a fost atacată, că nu are cine să o apere.
Crin Antonescu: Nu îl invidiez deloc pe care care va fi președintele României, pe cel care este premierul României sau pe toți decidenții. Suntem în fața unor provocări enorme. Sub forma unui conspiraționism care a început încă de la Codi, care s-a extins și la războiul din Ucraina,în care tot domnul Georgescu a afirmat că niciun ban din PNRR nu a intrat în România, ci au fost dați toți Ucrainei.
Astea se fac de câțiva ani, se bagă în vocea românilor, prin vreo două televiziuni, că nimic din Occident nu e bine, că tot ce e din Occident e minciună, că ortodoxia noastră este ceea ce face Putin și patriarhul său, că Zelenski a generat războiul din Ucraina, că Biden este groparul păcii, că războiul din Ucraina e o problemă a americanilor în care suntem și noi târâți.
Conspiraționismul ăsta care mocnește, care a crescut și se comportă ca o infecție, când vine vorba despre alegeri, vă dați seama cu cât spor funcționează?
Crin Antonescu: Până în acest moment, toți liderii partidelor politice au fost în contact cu mine, am comunicat și, săptămâna aceasta, pe 8-9 vor avea loc discuții. Nu au de ce să mă invite la ședință, nu sunt membru al coaliției. Dacă există niște informașii pe care vreau să le dau, mă pot invita, dar nu sunt membru de drept al acestei coaliții.
Deciziile sunt exterioare mie. Nu e o problemă că nu sunt invitat, nu are o semnificație politică. Cu ce să mă consulte? Cu data alegerilor? Cât mai repede, am spus.
Crin Antonescu: Da. Nu pot vorbi despre toți, dar în PSD și în conducerea partidului este evident că am încredere, de vreme ce, la propunerea lor, eu am răspuns „da”. Am încredere în continuare. Eu pot să înțeleg mai multe lucruri decât de văd datorită experienței politice. Știu ce înseamnă un partid mare, știu cât de delicată poate să fie poziția liderului în această stuaie. Aștept ca domnul Ciolacu să clarifice acest lcuru la dânsul în partid. Poate sunt opinii și în PNL sau UDMR. Își fac forurile, hotărăsc într-un fel și apoi se intră în altă logică.
Crin Antonescu: Noi nu avem timpul și nici nivelul să îl contrazic pe Victor Ponta. A fost partenerul meu, am fost integral și până în ultimul momentul corect în acest parteneriat, am construit împreună cu PSD-ul condus de Ponta cea mai mare alianță politică validată prin votul românilor din istorie. M-am despărțit de el în momentul în care Ponta a trădat.
Eu am avut acest USL, un proiect care nu a fost ușor de construit. Prețul îl plătesc până astăzi, în fața tuturor unităților de atac ale armatei Băsiste, care este intactă. Nu mă dezic de ce am făcut.
Nu domnului Ponta trebuie să îi dau eu socoteală pe proiectele mele, ciacă voi fi candidat, cetățenilor români care vor dori să știe. Eu nu am trădat niciodată pe nimeni și în sine ăsta este un proiect pe care l-am dus la capăt, spre deosebire de alții.
Crin Antonescu: Despre Nicușor Dan am vorbit și am să vorbesc până la finalul campaniei, chiar dacă ar fi contracandidatul meu, numai de bine, nu o să îl atac. De ce? Pentru că este un candidat din tabăra democratică. Dacă în turul doi trebuie să îmi îndemn alegătorii să îl voteze pe el? Sau ce fac dacă sunt eu în turul doi, după ce l-am înjurat pe Nicușor Dan? Am dat exemplul lui, dar putem discuta de orice, Lasconi, Ciolacu. Oricare dintre ei e un candidat care îmi garantează menținerea orietării democratice și pro-europene a României. Dar a face această pre campanie absolut stupidă, cum o fac unii, absolut sectară. Ai 15% dar vrei ca 65% din țară să vină alături de tine. Asta nu se poate.
Crin Antonescu: Avem o stare de provizorat, nu știm când vor fi alegerile, avem un președinte interimar. Miza este enorma: est sau vest, democrație sau discurs de tip Georgescu. Atrag atenția celor care nu au luat cunoștință de micuțele discursuri ca dacă vor lua discursurile lui Hitler vor vedea simitilitudini înfiorătoare. Nu îl acuz că ar fi nazist, dar sunt similitudini. Sunt aceleași partide care fac rău poporului și care trebuie să dispară, același duh al poporului, același izolaționism aberand în raport cu vecinătatea și cu tot ceea ce înseamnă civilizația contemporană.
Sunt absolut convins că am făcut bine ce am făcut în 2012 dar nu discutam despre asta astăzi. Astăzi discutăm despre opțiunile României. Nimeni nu pune problema impactului devastator în interiorul unei societăți a victoriei unui asemenea discurs susținut de un asemenea om.
Din acest motiv noi la PNL și chiar domnul Ciolacu am ieșit să spunem că o susținem pe Elena Lasconi deși din multe puncte de vedere nu era președintele ideal pentru noi.
Călin Georgescu este o opțiune pro-Putin și împotriva democratiei. Când spui ca nu mai vrei partide spui ca nu mai vrei democrație, nu mai vrei Parlament.
Crin Antonescu: Se află nevoia de clarificare și de adaptare la realitatea politică pe care o trăim. Eu nu am spus altceva decât că suspend acordul dintre mine, candidat comun desemnat printr-un act politic, și partenerii mei, până când nu clarificăm două lucruri: data alegerilor prezidențiale și angajamentul forțelor politice care m-au propus candidat comun, sau nu, în acest demers.
Am văzut că există încă nelămuriri. L-am văzut pe Mircea Badea crezând că prin sms s-a dat că mă sustin, nu a fost prin sms, a fost prin acord politic. Toate bune și frumoase, validările încă nu au avut loc. Am simțit această nevoie pentru ca oameni politici au formulat nu doar îndoieli chiar și critici la adresa acestei candidaturi. Pentru că e greu sa fii candidat când vin oameni politici și spun dar nu ești candidat, dar mai vedem.
Este spre binele tuturor, este spre binele viitorului candidat, ca voi fi eu sau altul. Partidele urmează să valideze această hotărâre sau să ia alta. Decizia candidaturii a fost pusă sub semnul întrebării de domnul Dâncu, de domnul Ponta. Nu doresc decât o clarificare rapidă.
Politicienii momentului s-au întors un pic în timp, odată cu anularea alegerilor, parcă nu știu ce s-a întâmplat la alegeri. Eu contribui la revenirea în realitatea lui ianuarie 2025. Am văzy reacțiile partidelor și poziția premierului. Înțeleg că în cursul acestei săptămâni lucrurile se vor clarifica și după aceea într-un timp rezonabil vor avea și forurile partidelor unde vor spune opiniile și se vor lua niște decizii. Să știm încotro merge sau cum ne vedem fiecare de drum. Eu pot să mai aștept, dar partidele nu au acest drept să întârzie pentru că ele conduc o țară în derivă.
Crin Antonescu: Aștept și eu, cum așteaptă oricine, cât de multe informații ni se pot da despre acest lucru. Mai ales că există o consecință gravă: realinierea la startul alegerilor prezidențiale atunci când vor avea loc. Dacă, de exemplu, Călin Georgescu mai poate participa la aceste alegeri. Asta ne va spuen tot CCR. Sunt lucruri importante care nu țin doar de soarta persoanlă a cuiva. Ci de calitatea și impasul democrației româneti și de cum noi trecem peste această traumă.