Acasă Politic Liberalul Crin Antonescu, prima apariție după desemnarea ca și candidat unic la alegerile prezidențiale din partea coaliției PSD-PNL-UDMR

Liberalul Crin Antonescu, prima apariție după desemnarea ca și candidat unic la alegerile prezidențiale din partea coaliției PSD-PNL-UDMR

0
2
39

Liberalul Crin Antonescu, prima apariție la o televiziune, după desemnarea ca și candidat unic la alegerile prezidențiale din partea coaliției PSD-PNL-UDMR.

Crin Antonescu a dezvăluit cine a fost primul lider din coaliție care l-a abordat și cu cine a votat la alegerile parlamentare

Crin Antonescu a explicat cine a venit cu propunerea să intre în noua cursă pentru Cotroceni și cu cine a votat la alegerile parlamentare.

Numele lui Crin Antonescu a fost vehiculat în spațiul public în ultimele zile. În perioada în care fostul președinte Băsescu a fost suspendat din funcție, în calitate de președinte al Senatului României, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României între 10 iulie 2012 și 27 august 2012.

Fostul lider al național-liberalilor a acceptat, acum, să fie candidatul comun al coaliției formate din PSD, PNL, UDMR și minorități la alegerile prezidențiale din 2025. Crin Antonescu, fost președinte al PNL și al Senatului, a afirmat că nu a avut intenția și nu a cerut să candideze la funcția de președinte, dar a acceptat invitația venită din partea liderilor coaliției PSD-PNL-UDMR și a reprezentanților minorităților naționale de a deveni candidatul unic.

Totodată, în cadrul unui interviu la Antena 3 CNN, acesta a explicat cine a venit cu propunerea de a intra în noua cursă pentru Cotroceni și cu cine a votat la alegerile parlamentare.

Alegerile prezidențiale urmează să fie repetate în anul 2025. Anterior, scrutinul prezidențial a fost anulat înainte de turul al doilea, care trebuia să se desfășoare pe 8 decembrie 2024, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Cine a venit cu propunerea ”Crin Antonescu candidat comun”.

”Primul lider propriu-zis dintre cei trei a fost, într-adevăr, Kelemen Hunor. Totuși, cred că e mai puțin important, pentru că eu am vorbit în primele mele intervenții, doar telefonice, despre propunerea care mi-a fost făcută. Din acest moment, odată implicat, cred că nu mai trebuie «să dau vina pe ei», ca să spunem așa, și vorbesc despre un lucru pe deplin asumat, în deplină cunoștință de cauză și în deplină determinare de către mine însumi.

Întâmplarea, probabil, a făcut ca domnul Kelemen Hunor, un om pe care, sigur, îl cunosc de mult, foarte de mult, dacă mă gândesc, de pe vremea guvernelor Convenției Democratice, când eu eram ministrul Sportului, domnia sa era secretar de stat la Cultură, să mă abordeze. E o stimă reciprocă, din partea mea, în orice caz. Noi nu mai vorbisem în ultimii 10 ani. N-am mai vorbit deloc. Nu am mai avut prilejul. În 2014, mă rog, când m-am retras eu, nu eram în cele mai fericite relații politice, pentru că USL nu cooptase la guvernare UDMR, având atunci un scor foarte mare.

În fine, relațiile la nivel personal au fost întotdeauna bune și da, dânsul a fost primul lider care m-a întrebat. Eu eram la Bruxelles, cum am spus, și nu am exagerat cu nimic. Eu, în toți acești ani, departe de politică, în sensul activității politice, am tot urmărit ce se întâmplă cu interes. Știți că am și intervenit în diverse momente ale istoriei PNL, chiar și după alegeri. Eu nu am avut până acum ideea că s-ar putea să se pună această problemă în legătură cu mine. Era ultima dintre ele. Am avut și eu, să spun așa, îndoielile mele”, a explicat Crin Antonescu.

Cu cine a votat la alegerile parlamentare

”Favoriți nu am avut neapărat, dar dacă aș spune cu cine am, ar fi interesant. Am votat în Diaspora. La alegerile parlamentare, la Senat, am votat cu PNL, iar la Cameră am votat cu UDMR ca să dau un vot util. Celelalte partide despre care eu credeam că ar fi bine să intre în parlament nu aveau nevoie de atât de multe voturi, și atunci, cum se punea problema la un grad de prezență mare că UDMR va fi la limită, am făcut această alegere. Eu consider UDMR, fără a fi maghiar, o formațiune serioasă, poate chiar cea mai serioasă la momentul în care vorbim în peisajul politic românesc”, a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu le-a transmis și un mesaj românilor:

”Eu înțeleg nevoia de o identitate puternică, redobândită sau dobândită și respectabilă. Știu că oameni din diaspora au votat pentru că nu se simt suficient de respectați, pentru că nu se simt parte a unui grup prestigios și acest grup nu poate fi decât națiunea lor, aici sau acolo. Înțeleg acest lucru, dar noi nu putem să câștigăm asta printr-un refuz al bătăliei pe care o dăm pentru identitate în Occident, ci trebuie să dăm această bătălie până la capăt, pentru că avem toate șansele să o câștigăm.

Unii poate mă așteptau, alții ar fi vrut să vin, dar nu se gândeau că mai vin, iar alții fac acum cunoștință. Acum 10 ani, într-o discuție am zis că eu când vin, vin și când plec, plec. Aș întoarce acum termenii și le-aș spune că atunci când am plecat, am plecat, acum dacă am venit, am venit.

Sunt aici, vom da această bătălie și vom face tot ce este în obligația noastră să facem ca să o câștigăm pentru noi toți și pentru viitor”.

Antonescu: ”Nu există securitate pentru România acum și în viitorul previzibil fără NATO”

Crin Antonescu a mai declarat că „nu există securitate pentru România acum și în viitorul previzibil fără NATO, că nu există prosperitate și libertate pentru România acum și în viitor fără UE”.

”Trebuie să înțelegem că nu există securitate pentru România acum și în viitorul previzibil fără NATO, că nu există prosperitate și libertate pentru România acum și în viitor fără UE, dar că NATO însuși, Europa europeană însăși, că civilizația occidentală care e în pericol au nevoie de o țară ca România cum au nevoie în principal de țările mai tinere, mai noi, mai însetate de împlinirea marilor valori democratice pe care le-o oferă aceste instituții. Noi trebuie să ne comportăm ca un acționar, ca un partener, ca un coleg de la care Washington și Bruxelles au ce câștiga și învăța”, a mai explicat el.

De asemenea, a mai subliniat că România trebuie să fie în Occident.

”Aspirația de suveranitate, de demnitate a României nu înseamnă să plecăm unde nici noi nu știm, din locul care e al nostru, pe care l-am câștigat, pe care ni-l conferă istoria, în care să ne păstrăm identitatea, să ne-o manifestăm, să lucrăm pentru ceea ce trebuie reparat sau salvat în Occident. Eu cred că trebuie să fim în Occident”, a mai adăugat Antonescu.

Antonescu, despre Iohannis: ”E un păcat care a copleșit mandatul, iar acela e tăcerea”.

În ceea ce îl privește pe președintele Klaus Iohannis, Antonescu a declarat că ”a avut lucruri bune, dar și lucruri rele”, adăugând că „tăcerea a copleșit mandatele sale”.

”Klaus Iohannis a avut lucruri bune și lucruri rele, categoric, neinspirate, cel puțin. A avut și lucruri bune în mandatul său. E un păcat care a copleșit mandatul, iar acela e tăcerea. Președintele României nu are voie să tacă. Marele Lev Tolstoi a scris la un moment dat un articol care se numea ‘Nu pot să tac’. Președintele nu poate să tacă”, a mai spus Antonescu.

Întrebat ce promite că va face dacă va câștiga alegerile prezidențiale, Crin Antonescu a răspuns că „va fi un lider necesar, potrivit României de azi și din următorii ani”.

Pe de altă parte, a promis că „nu va uita niciodată că obligația unui lider nu e doar de a fi în frunte, ci de a fi în frunte cu demnitate și de a-i uni, pe cât posibil, pe cei din jurul său”.

”În opinia mea, un lider nu e undeva sus sau mai departe, ci în mijloc, în locul în care oamenii fiind împreună se uită. Președintele trebuie să fie chipul României înăuntru și în afară, să facă ordine atât cât poate, în sensul de a pleda și de a încerca să așeze cu oamenii, în mintea lor, ierarhii de valori. Și în al treilea rând, să comunice”, a mai spus Antonescu.

Întrebat despre potențialii contracandidați, Antonescu a răspuns că „vede cu ochi buni și cu respect pe oricine asumă o asemenea candidatură”.

„Văd cu ochi buni și cu respect pe oricine asumă o asemenea candidatură. Nu e ușor, sper că nu toți vor avea parte de un tratament pe care eu se presupune că-l suport mai ușor.

Elena Lasconi a luat un număr spectaculos de voturi. E cea mai mare performanță electorală pe care a obținut-o prin reprezentantul ei această formaiune politică de la înființare până azi.

Nicușor Dan e și el un câștigător, chiar dacă eu nu l-am votat.

La Călin Georgescu nu știm exact care au fost voturile, dar au fost, și el este astăzi în mintea românilor, că unii îl susțin sau nu. E un om care polarizează.

Victor Ponta e și el un lider experimentat, despre care multe se pot spune, în bine sau rău.

Ce aș constata, e că pare că competiția e puțin mai sus de data aceasta decât în prmul tur. Atunci s-a bătut un record negativ de calitate”, a mai declarat Antonescu.

Crin Antonescu a dezvăluit că s-a retras din viața politică din cauza eșecului USL.

”M-am retras din cauza eșecului USL. Eu n-am plecat de asta, am făcut ceea ce trebuia să fac și am făcut mișcări costistioare politic pe care a trebuit să le asum, pentru că eram liderul PNL. Am făcut niște lucruri care au fost necesare, am pornit unificarea PNL cu PDL, am dus PNL în PPE și chiar dacă am participat la competiția pentru desemnarea candidatului, cel care a câștigat, Klaus Iohannis, indiferent cum îi privim mandatele acum, e un om pe care eu l-am adus și le-am lăsat un candidat la îndemână cu care să poată câștiga.

Mi-am socotit încheiat parcursul pe care eu ca lider puteam să-l fac. Există oameni care doresc să atârne prin culoarele politicii cât le dă Dumnezeu zile. Pentru mine politica a fost ca o chemare la oaste. De când am început, din 1990, când am simțit că o bătălie, una în care aveam un rost, s-a încheiat, am plecat în viața civilă și se întâmplă astăzi, ca veteran cumva, să simt aceeași chemare și să nu ezit să-i dau curs, deși toate rațiunile egoiste și de comoditate m-ar fi putut face să stau deoparte”, a mai spus el.

Antonescu spune că are calitățile și experiența de a fi liderul de care are nevoie România.

”Eu cred că la ceea ce am văzut în primul tur și la ce se prefigurează, cred că am calitățile, experiența și deschiderea de a fi acel lider. Eu am dovedit și curaj și capacitatea ca pentru anumite crezuri, pentru demnitate să-mi risc și chiar să-mi abandonez cariera politică. Din punctul meu de vedere, când vorbim de rolul președintelu, noi începem întotdeauna cu prezentarea unui program, însă primul lucru despre care trebuie să vorbim e despre ce e un lider și de ce fel de lider are nevoie România, care sunt calitățile lui, ori din punctul meu de vedere nu sunt nici cele legate de diplomație, dimensiune fundamentală a exercițiului prezidențial, ci e vorba de un anumit caracter care înseamnă forță, deschidere, capacitate de a umi tot ce e de unit în România.

Unirea nu e o adunare aritmetică, ca la voturi, e un sens pentru care chemi și inspiri oamenii și asta se face dincolo de partide, etnie, religie. Trebuie să existe ceva în această Românie pentru care tu și numai tu, în nume propriu, președintele României, o poți reprezenta pentru toți, pentru că toți ceilalți, Parlament, Guvern, derivă tot din votul oamenilor, dar sunt indirecte sau colective. E un singur om care poate vorbi și trebuie să vorbească în numele tuturor românilor, președintele României.

Pentru asta trebuie să fii foarte puternic, generos, deschis la minte, incluziv, să ai capacitatea să vezi că peste tot, în toate aceste lucruri, instituții, partide, moravuri, apucături, există și lucruri bune și rele”, a mai explicat Crin Antonescu.

Candidatul Coaliției crede că ar fi un dezastru dacă Georgescu ar câștiga Președinția României.

„Călin Georgescu, despre care cred că ar fi un dezastru dacă ar câștiga Președinția României, el a făcut un lucru riscant, dar pe care eu îl respect. S-a îmbrăcat la costum și la cravată, nu a vorbit despre ce e cool și ce nu e cool, a vorbit despre niște lucruri mari, în mod fundamental fraudulos, dar a făcut acest pariu despre care nu mulți ar fi crezut la început că ar avea succes.

Fugi de aici, ești un om de 62 de ani, vii la costum și la cravată și vorbești. Și iată că exista și această nevoie.

Să nu se înțeleagă că eu am intrat în bătălie ca să imit și să ofer o variantă mai bună decât Călin Georgescu. Doamne ferește. Din punctul meu de vedere, dacă se vorbește pe limba oamenilor care vorbesc această limbă ș sunt compatrioții noștri, atunci e un teritoriu de imaginație, de risc, de curaj, nu trebuie să copiezi pe nimeni.

Cred că fiecare dintre noi, candidați, trebuie să venim cu un proiect de țară, dar care să aibă încastrat ceva despre care s-a vorbit mai puțin, un proiect de președinte, un model de președinte.

Partidele sunt la un minimum. Nu mai avem partide mari, avem o coaliție de bine, de rău, avem un minimum garantat de stabilitate pe baza coaliției, dar e clar că e o criză, un loc mai mare decât a fost până acum care nu poate fi umplut decât de acest lider.

Trebuie să le cerem oamenilor susținerea pentru un anumit tip de lider, de personaj”, a mai spus el.

De asemenea, el a mai afirmat că pentru a decide soarta ţării, este nevoie de răbdare pentru a urmări dezbaterile candidaţilor. Pe reţelele sociale, în special TikTok, se poate viraliza orice, însă „ceea ce trebuie viralizat acum, ca să mai putem avea TikTok, este democraţia”.

”Acolo sunt copiii noştri. Şi nu e vorba numai de copii, că eu cunosc şi bunici care sunt pe TikTok, sunt aderenţi de dată recentă, maestrul Cristoiu, de exemplu, care face intens un laudatio pentru acest mijloc de comunicare, şi atâţia. Dar, ce facem? Eu încă nu înţeleg, că v-am spus, nu sunt iniţiat, o să mă pun la punct. Încap trei-patru capete de oameni în TikTok, acolo, în telefon, să facă un debate? Pentru că, totuşi, copii, – vorbesc aşa pentru că fiica mea e generaţia voastră – nu e de ajuns să vedeţi un om, Georgescu, Popescu, eu, altul, care vă vorbeşte oricât de frumos, oricât de percutant, oricât de incitant, un minut şi jumate până vă plictisiţi, sau ca să nu vă plictisiţi, e vorba de soarta unei ţări şi e vorba ca atunci când oamenii stau faţă în faţă şi discută lucruri despre acest subiect, este altceva. Aşa fac şi americanii, aşa face orice democraţie, nu pentru că ar fi un concurs de ciondăneli, nu pentru că ar fi un concurs de cine e mai bun de gură sau cine dă replica cea mai cool sau mai spectaculoasă, ci pentru că, într-un asemenea debate, îl vezi pe om, cu firea, cu nervii, cu răbdarea, cu sclipirea, cu ce are el. Îl vezi live”, a mai spus el.

Fostul lider PNL mai spune că nu are cont nici pe TikTok, nici pe Instagram, iar pe Facebook nu a postat de aproape un deceniu.

”Eu nu am avut în aceşti ani în care am lipsit din exerciţiul politic activ viaţă pe reţelele sociale, pe niciuna, pentru că nu am avut nevoie. Preocupările mele au fost de altă natură, am scris, am citit, am călătorit, am gândit, am observat. Am comunicat în regim intim”, a explicat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a declarat că „nu are sprijinul lui Donald Trump” și că „o relație bună cu președintele SUA, indiferent cine este el, e o datorie a viitorului președinte al României”.

”Dacă l-o fi comunicat n-am remarcat încă. Nu, nu am sprijinul lui Trump, și dacă e și o parte bună e că mitul omnipotenței americane sau străine în ceea ce privește rezultatul alegerilor din România a căzut sau s-a întrerupt o vreme. Eu am personal momente intense, ca să nu zic tensionate cu administrații democrate. Asta nu mi-a schimbat niciodată orientarea profund pro-americană.

Am văzut însă ceea ce cred că au fost erori ale administrației democrate din timpul mandatelor Obama, dar am și spus că dacă aș fi american aș vota cu Trump, chiar dacă nu sunt un fan. Asta nu mă face pe mine ca om implicat în politica din România sau președinte să încerc în cursul campaniei sau după acea să câștig un favor personal al lui Trump.

O relație bună cu președintele SUA, indiferent cine este el, e o datorie a viitorului președinte al României, și un beneficiu pentru români, dar ideea de a răspândi zvonuri, iluzii că am găsit pe cineva prin echipa lui Donald Jr, astea nu, nu sunt de demnitatea cuiva care vrea să fie președinte al României și nu cred că sporește simpatia sau prestigiul unui fruntaș român pe la Washington DC”, a explicat Antonescu.

Crin Antonescu spune că a fost surprins de rezultatul turului 1 al alegerilor prezidențiale. De asemenea, a mai explicat că „există o foarte mare frustrare în societate”.

”Am fost surprins. Au fost surprinse instituții ale statului care nu puteau fi surprinse, pentru că știau cam tot ce se întâmplă. Nu pot să nu fiu surprins când liderii politici ai României au fost în toate sensurile surprinși și cum nici din corpul analiștilor nu au fost mulți care au prevăzut așa ceva. Important e acum să vorbim cu oamenii care sunt mai atenți, mai exigenți și în mare măsură mai frustrați ca niciodată.

Unii sunt frustrați pentru că au avut votul anulat, alții, chiar dacă respiră ușurați, sunt frustrați că s-a ajuns aici. Un asemenea gen de frustrare o încerc și eu și o înțeleg. E momentul nu doar să înțelegem ce vor oamenii, ci să încercăm să-i facem să înțeleagă ce vrem noi, cei care ne vom alinia la bătălia asta. România e într-un moment complicat”, a mai spus el.

Crin Antonescu a fost întrebat dacă el crede că are șanse să câștige alegerile prezidențiale.

”Dacă socoteam că nu am șanse, nu aș fi intrat în luptă. Eu pornesc în această bătălie cu convingerea că e o șansă foarte bună. Pornesc cu ideea să o câștig, pentru că România are o nevoie decisivă să aibă în perioada următoare un președinte bun, un lider autentic. Întâmplarea face că mi-am dat seama că întâlnirea cu liderii a avut loc în dimineața zilei de 22 decembrie, exact la 35 de ani de la ziua în care regimul comunist oficial a căzut în România. Astăzi suntem printr-un drum pe care l-am făcut în istorie în fața unei alegeri care ar putea fi la fel de importantă ca cea de atunci și să pună în pericol tot ceea ce noi, cu atâtea eforturi, frustrări, bucurii, am reușit toți să facem în acești 35 de ani”, a răspuns Antonescu

Crin Antonescu spune că la alegerile prezidențiale nu a votat cu Călin Georgescu în primul tur și că, „la Parlament, la Cameră a votat cu UDMR”.

”Am votat, dar în Diaspora. Nu am votat cu Călin Georgescu. Pot să vă spun că la Parlament, la Cameră am votat cu UDMR ca să dau un vot util. Celelalte partide despre care credeam că ar fi bine să intre în Parlament nu aveau nevoie, se punea problema la un grad de prezență mare că UDMR ar putea fi la limită și o consider o formațiune serioasă, poate chiar cea mai serioasă”, a mai spus el.

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a dezvăluit că primul care l-a sunat pentru a discuta despre candidatura la Preşedinţie a fost preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El a mai declarat că nu va candida ca reprezentant al Partidului Naţional Liberal, admiţând, însă, că nu va avea o candidatură independentă, în sensul în care ştie că nu are, din punct de vedere financiar şi logistic, posibilitatea de a susţine aşa ceva.

”Primul, propriu-zis dintre cei trei lideri preşedinţi ai formaţiunilor (care a sunat pentru a discuta despre candidatură – n.r.), a fost, da, Kelemen Hunor. (…) El a fost primul care m-a întrebat dacă nu vreau să revăd nişte vechi prieteni. Eram la Bruxelles. Eu, toţi aceşti ani, departe de politică, în sensul activităţii politice, altfel totdeauna am urmărit cu interes, deci eu nu am avut, până în dimineaţa zilei de 25 noiembrie ideea că s-ar putea pune această problemă în legătură cu mine”, a afirmat Crin Antonescu.

El a dezvăluit că în ultimii zece ani nu a mai discutat cu Kelemen Hunor.

Încarcă mai mult
Load More In Politic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Deși instanța i-a respins cererea ca neîntemeiată, neolegionarul Călin Georgescu își continuă campania mediatică și face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Deși instanța i-a respins cererea ca n…