Acasă Actualitate AEP a trimis Parchetului ”probe relevante” care arată că s-ar fi cheltuit sume importante în campania impostorului șarlatan, Călin Georgescu

AEP a trimis Parchetului ”probe relevante” care arată că s-ar fi cheltuit sume importante în campania impostorului șarlatan, Călin Georgescu

0
0
8

AEP a trimis Parchetului ”probe relevante” care arată că s-ar fi cheltuit sume importante în campania impostorului șarlatan, Călin Georgescu.

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis Parchetului ”probe relevante” care arată că s-ar fi cheltuit sume importante în campania lui Călin Georgescu.

Investigația privind campania electorală a lui Călin Georgescu implică două instituții cheie: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), responsabilă pentru supravegherea finanțării electorale, și Parchetul General, care gestionează ancheta penală.

Conform surselor apropiate anchetei, AEP a colectat ”probe relevante” și le-a transmis Parchetului General. Acestea au fost adunate după desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale și după ce Curtea Constituțională a decis anularea turului secund, în care ar fi trebuit să se confrunte Călin Georgescu și Elena Lasconi.

Documentele relevante sunt în prezent în posesia Parchetului General, fiind predate de mai bine de o săptămână.

Deși a declarat oficial că nu a avut venituri sau cheltuieli electorale, Călin Georgescu a fost votat de peste două milioane de alegători.

”Am identificat mai multe tipuri de cheltuieli nedeclarate, inclusiv pentru promovare politică online pe platforme precum TikTok, administrarea conturilor de Telegram și coordonarea campaniei prin mesaje de echipă. De asemenea, au fost tipărite materiale de campanie”, au declarat pentru Snoop surse din cadrul anchetei.

Toate documentele ce arată că finanțarea campaniei nu a fost zero au fost predate Parchetului General, conform acelorași surse.

Tipografiile unde s-au imprimat materialele de campanie ale lui Călin Georgescu vor fi verificate pentru a stabili cine le-a comandat și achitat.

”Probe clare arată că finanțarea campaniei nu a fost inexistentă. Toate cheltuielile electorale trebuie declarate și plătite din contul oficial al candidatului. Orice altă metodă de plată încalcă legea privind finanțarea campaniilor”, au precizat surse din AEP pentru sursa citată.

Dacă ancheta procurorilor confirmă ilegalități financiare, dosarul ar putea fi trimis în instanță. Totuși, o hotărâre judecătorească nu este așteptată înainte de viitoarele alegeri prezidențiale, din cauza termenului scurt.

”Probele pot fi prezentate în instanță”, au adăugat surse din AEP pentru sursa citată.

Parchetul General a chemat la audieri șase influenceri care l-au promovat pe Călin Georgescu în timpul campaniei electorale. Recent, au avut loc și percheziții la proprietățile lui Bogdan Peșchir, cunoscut ca BOGPR, suspectat că a finanțat campania.

Peșchir a declarat pentru Europa Liberă că a donat sute de mii de euro către conturi care sprijineau candidatura lui Călin Georgescu, susținând că plățile au avut loc înainte de începerea oficială a campaniei.

Un document înaintat CSAT de către SRI arată că Bogdan Peșchir a efectuat plăți de 381.000 de euro între 24 octombrie și 24 noiembrie 2024 către creatori de conținut pe TikTok care îl promovau pe Călin Georgescu.

Deciziile Biroului Electoral Central (BEC)

Cu patru zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 20 noiembrie, BEC a ordonat eliminarea materialelor electorale online fără codul de identificare al mandatarului financiar, care îl promovau pe Călin Georgescu.

Implementarea deciziei a fost încredințată AEP și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, în urma unei contestații depuse pe 18 noiembrie 2028.

Conform legislației, materialele electorale trebuie să includă codul atribuit de AEP. Spre exemplu, toate postările de pe Facebook ale candidaților trebuiau să aibă codul CMF – Cod mandatar financiar.

Materialele electorale care îl promovau pe Călin Georgescu nu aveau acest cod. Afișele sale ar fi trebuit să includă numele tipografiei, tirajul și codul unic de identificare.

Cheltuielile celorlalţi candidaţi

Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a raportat cele mai mari cheltuieli, depășind 11 milioane de euro, însă nu a reușit să intre în turul secund, fiind primul candidat PSD care nu accede în finală.

Cheltuielile declarate de principalii candidați:

Marcel Ciolacu – 56.576.410 lei

Nicolae Ciucă – 17.650.605 lei

Elena Lasconi – 16.537.835 lei

Mircea Geoană – 9.059.830 lei

George Simion – 6.714.821 lei

Kelemen Hunor – 1.632.019 lei

Rambursarea cheltuielilor electorale

Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care toate cheltuielile electorale vor fi restituite candidaților eligibili. În termen de zece zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, AEP va rambursa sumele pe baza rapoartelor financiare depuse.

Analiză BBC: ”României i-a trecut glonțul rusesc pe la ureche”. De ce au rezonat, totuși, românii cu mesajele bizare ale lui Călin Georgescu.

TikTok a fost clar portavoce pentru mesajele naționaliste, religioase și uneori de-a dreptul bizare ale candidatului Călin Georgescu, însă alegătorii români sunt cei care au rezonat cu mesajele lui, scrie, de la București, corespondenta BBC pentru Europa de Est. În analiza BBC, jurnalista arată cum nemulțumirile românilor privind actuala clasă politică și frica de un război cu Rusia, au făcut România mai vulnerabilă la strategiile rețelelor pro-ruse de a influența scrutinul.

Românii sunt încă șocați de anularea, în ceasul al 12-lea, a alegerilor prezidențiale, după acuzații de interferență „masivă” și „agresivă” a Moscovei pentru a manipula votul în favoarea unui candidat.

”României i-a trecut glonțul pe la ureche. Dar a fost foarte aproape. Dacă Moscova poate face asta în România, o țară profund anti-Rusia, înseamnă că o pot face oriunde ”, a avertizat Mircea Geoană, fost candidat la prezidențiale.

În timp ce campania lui Călin Georgescu a fost amplificată masiv de Tik Tok, românii au rezonat totuși cu mesajele naționaliste, religioase și uneori de-a dreptul bizare ale candidatului de extremă dreaptă, scrie în analiza BBC. Un om anti-sistem, care și-a început cariera în sistem, la Ministerul de Externe, care în timp a devenit adeptul teoriilor conspiraționiste: a spus că virusul Covid nu a existat, se îndoiește că aselenizarea a avut loc, și spune că apa nu e H2O.

”Rușii sunt foarte sofisticați. Dar ar fi o greșeală uriașă să credem că tot ce s-a întâmplat în aceste alegeri a fost din cauza Rusiei. În societatea noastră există un cocktail de nemulțumiri. a spus Geoană.

În ziua în care ar fi trebuit să aibă loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, corespondenta BBC a fost la București, unde l-a urmărit pe Călin Georgescu, în fața unei secții de votare închise, denunțând anularea votului drept „un abuz și o crimă”. A fost întâmpinat de o mână de fani.

”Oamenii de aici nu sunt mulţumiţi de actualul regim. Ei nu au făcut absolut nimic timp de 35 de ani. Doar câteva borduri noi, atâta tot”, a spus o pensionară corespondentei BBC.

Sărăcia, în special discrepanţa dintre viaţa rurală şi cea urbană, este o cauză majoră a resentimentelor de aici, alături de o percepţie a corupţiei din rândul elitei, notează BBC.

Aparența de lider de cult religios a lui Georgescu îi atrage pe români, se arată în analiza BBC. De asemenea, promisiunile legate de revenirea suveranității și a mândriei naționale funcționează bine.

”Este ca un predicator, cu o Biblie în mână, şi am crezut că spune doar adevărul. El vorbeşte despre drepturi şi demnitate. omânii pleacă în alte ţări pentru a munci, dar noi avem atât de multe resurse aici. Lemn, cereale – iar solul nostru este foarte bogat. De ce ar trebui să fim vagabonzi prin Italia?”, i-a mărturisit corespondentei BBC un român.

”Este corupt? E cu Putin? Nu, nu este. El este cu poporul. Cu România. Georgescu este un patriot. El vrea pace, nu război, şi asta vrem şi noi”, a spus o altă tânără.

Corespondenta BBC a reuşit să se apropie de Călin Georgescu. „M-am întrebat dacă acum îi cheamă pe oameni să iasă în stradă pentru a cere ca „lovitura de stat” pe care a susţinut-o să fie anulată?”, mărturiseşte ea. ”Nu sunt aici să protestez, am fost aici doar să mă rog”, i-a răspuns misterios Georgescu, fără să se oprească din mers. „Gărzile sale m-au dat apoi la o parte şi l-au băgat pe el în maşină”, a scris corespondenta BBC Sarah Rainsford.

Rusia neagă orice interferență în alegerile din țara noastră, scrie corespondenta BBC, însă notează că, „într-o mișcare extrem de neobișnuită”, au fost declasificate documentele agențiilor de informații de la București care detaliază o operaţiune majoră de influenţă folosind aplicaţia de social media TikTok. Decizia a venit după o victorie şoc în primul tur a lui Călin Georgescu, o figură de la extremitatea politicii româneşti. Curtea Constituţională a oprit alegerile pe motive de securitate naţională, iar întregul proces va fi reluat anul viitor, rezumă BBC. Încă susținătorii rămân.

”Cineva vrea ceva bun pentru ţara sa şi nu îi vor permite să facă asta. Poate va fi în închisoare peste câteva luni şi pentru ce? Pentru nimic. Ne simţim pierduţi acum, fără speranţă”, crede Raluca, sigură că acest candidat pentru care a votat nu va mai avea voie să candideze din nou.

Oprirea şocantă a alegerilor a fost urmată de apeluri la calm, nu de proteste de stradă – şi asta ţine până acum. Dar Mircea Geoană crede că România era „pe marginea prăpastiei” când a intervenit Curtea Constituţională.

”Am câştigat ceva timp. Dar există o furie reală aici. Şi dacă nu facem ceva, s-ar putea să se repete”, este avertismentul lui Mircea Geoană cu care se încheie reportajul BBC.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii, Departamentul de Stat al SUA va face anunțul oficial vineri, de la Washington

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Românii vor călători fără vize în Stat…