Acasă Declarații Crin Antonescu: ”Suntem la un pas de coșmar, singura soluție, o coaliție pro-occidentală PSD-PNL-USR-UDMR”, USR: ”Nu putem să apărem lângă Ciolacu”

Crin Antonescu: ”Suntem la un pas de coșmar, singura soluție, o coaliție pro-occidentală PSD-PNL-USR-UDMR”, USR: ”Nu putem să apărem lângă Ciolacu”

0
0
7

Crin Antonescu: ”Suntem la un pas de coșmar, singura soluție, o coaliție pro-occidentală PSD-PNL-USR-UDMR”, USR: ”Nu putem să apărem lângă Ciolacu”.

Crin Antonescu a declarat, duminică seara, că România pro-europeană și pro-NATO rămâne în pericol. Călin Georgescu și ”apostolii” lui vor să rupă țara de civilizația occidentală, spune fostul președinte al PNL.

Crin Antonescu: „Rămânem la un pas de coșmar ce pare a nu fi fost bănuit nimeni. Pentru că, dacă niște lucruri au fost clare în peisajul public și politic românesc de vreo 20 de ani încoace, acestea erau consensul euroatlantic, orientarea și direcția a țării. În această privință, la nivelul tuturor forțelor politice, apariția, la ultimele alegeri parlamentare, a unui partid relativ mic, chiar dacă neașteptat, n-a îngrijorat foarte tare pe nimeni. Și acum trei-patru luni de zile, la alegerile locale și europarlamentare, toată lumea defila în continuare, fără niciun fel de problemă. Semne de neliniște existau de mai multă vreme și pe mai multe planuri. Și este o analiză întreagă de făcut de ce și dacă chiar n-a știut nimeni ce se apropie și pe ce stăm (…)

Mi-e greu să spun acest lucru. Văd că și sociologii, și cei care fac analize și sondaje au ezitări. Eu cred că și unii, și alții sunt motivați. Eu cred că cei care doresc să răspundă riscant la acest referendum, cei care doresc să respingă practicile, clasa politică, establishment-ul politic, locurile de siguranță de până acum au căpătat nejustificat, din punctul meu de vedere, dar justificat, din punctul lor de vedere, care contează, un sentiment de identitate, de apartenență și sentimentul că fac o revoluție. Sigur că ăsta e coșmarul care ne pândește, pentru că beneficiarii sunt niște oameni, când nu sunt șarlatani direct, sunt niște oameni care nu au cu adevărat nicio soluție în România.

Cu aceste partide vai de capul lor, cu aceste instituții vai de capul lor, totuși, singurele lucruri care s-au făcut și singurele ce certitudini și singurele șanse pe care toți le-am avut în acești 20 de ani din urmă au fost cele care țin de apartenența la Uniunea Europeană, de apartenența la NATO, de apartenența la civilizația occidentală. Pentru că de fapt, și domnul Georgescu, și ceilalți apostoli, în ghilimele, ai acestei revoluții în ghilimele, asta contestă întreaga: civilizația și valorile occidentale, nu doar NATO, nu doar UE.

Nu trebuie să fiu eu liderul lui partid. Cred că este absolut evident că șansa celor care vor să păstrăm calea occidentală este nu un guvern de uniune națională, cum greșit este numit, pentru că și așa-zis suveraniști fac parte din națiune și vor fi partide reprezentate în Parlament, ci o coaliție pro-occidentală care este clară, nu știu în ce ordine, dar cu PSD, cu PNL, cu USR, cu UDMR. Alta nu există. Și măcar în al 12-lea ceas, oameni care semnau hârtii stupide că nu vor face guvern cu PSD-ul, deși erau în guvern, oameni care, săptămâna trecută, după ce am avut fenomenul Georgescu, se răfuiau cu PSD-ul și cu PNL-ul, vor înțelege, totuși, că suntem la un pas de un coșmar și că asta este singura formulă, indiferent cine sunt liderii partidelor actuale. Cu atât mai mult cu cât în cazul PNL-ului e vorba de un lider care are ‘vârsta’ de câteva zile ca lider și care, în niciun caz nu poartă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat până acum.

Eu sper că nu. Că doamna Lasconi nu e pregătită pentru asta, nu putem nega, pentru că am fi caraghioși, la rândul nostru. Că este vorba, citez, de un referendum la care răspunsul, pentru mine, este clar e la fel de adevărat. Deci, sfatul meu, dacă îndrăznesc să spun așa, și pentru prietenii de la USR care au candidatul, care au produs candidatul, care ne-au dat nouă, țării acest candidat, dar și pentru toți cei care avem această alegere de făcut, este să ne fixăm asupra domnului Călin Georgescu mai degrabă și să votăm ca la un referendum. Să nu vedem două persoane sau două partide, ci să vedem două direcții mari de civilizație, între care România a trăit sute de ani și pentru care am făcut o opțiune, sper eu, ireversibilă. Lăsați-ne să n-o vedem prea mult pe doamna Lasconi. Lăsați-ne să ne concentrăm pe Cătălin Georgescu și atunci sper că va fi bine.”

Socotelile politice care ar putea da foc la țară, înainte de finala Lasconi-Georgescu. Surse USR: ”Nu putem să apărem lângă Ciolacu”.

După alegerile parlamentare de duminică, formarea unei coaliții guvernamentale care să dea următorul Executiv devine o misiune dificilă. În timp ce fiecare partid își face propriile calcule politice, România se îndreaptă, cel mai probabil, spre finala prezidențială Lasconi-Georgescu de săptămâna viitoare, dacă CCR va decide să nu anuleze primul tur de duminica trecută.

Votul de la parlamentare pare să lase loc inclusiv pentru un guvern de uniune națională, despre care liderii PSD au vorbit încă de duminică seara. Însă, dacă unii lideri politici se așteaptă ca negocierile să înceapă imediat ce vom avea rezultatele la parlamentare, alții vorbesc despre termene lungi si guverne interimare.

După rezultatele exit-poll de duminică seara, singurul candidat pro-european rămas în competiția prezidențială, Elena Lasconi, a anunțat că „dacă suntem uniţi, roboţii ruşi de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democraţia”.

Pentru USR, rezultatul de aproape 16 procente, apropiat de scorul PNL, nu oferă varianta unui guvern „de dreapta” PNL-USR-UDMR. În lipsa acestei variante, liderii USR spun că „toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv intrarea în Opoziție”.

USR ar vrea la guvernare, dar nu există în acest moment o formulă fără PSD. „Să facem guvern cu PSD și PNL e greu”, spun surse din partid. Aceleași surse spun că Elena Lasconi nu ar trebui să negocieze formula de guvernare înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale pentru că „dacă apărem alături de Ciolacu sau PSD, pierdem din baza de votanți”.

”Putem începe discuțiile despre guvern după alegerile prezidențiale. Putem avea Guvern interimar. Nu e neapărat nevoie să împărțim ministere înainte de Crăciun, să se vadă fiecare cu ministerul în traistă, și să plece cu el acasă de sărbători. Sunt țări care au negocieri pentru formarea majorităților și guvernelor cu lunile”, a declarat unul dintre liderii importanți ai USR, pentru Antena3.ro.

O perspectivă guvernamentală înaintea alegerilor prezidențiale de duminică, și o eventuală coalizare a partidelor pro-europene înainte de scrutinul prezidențial crucial par nerealizabile. Liderii politici ai partidelor democratice au rămas încă în logica războiului politic meschin, chiar și fața în față cu bezna „misticismului extremist”, așa cum o numea președintele încă în funcție Klaus Iohannis.

Duminică, însă se mai aruncau săgeți dinspre USR spre PSD și viceversa. Lasconi spunea că i-a scris lui Ciolacu, dar nu acesta nu i-a răspuns, zilele trecute Marcel Ciolacu spunea că nu îi va răspunde până nu își cere scuze. De la PNL, Ilie Bolojan a dat semnalul că ar vrea să intre la guvernare într-o coaliție, însă sunt lideri ai partidului care vorbesc și de varianta intrării în opoziție.

Pe holurile sediului de campanie de la USR se discuta inclusiv varianta în care PSD și PNL să poată forma o coaliție împreună cu UDMR.

Așa cum arată rezulatele exit-poll, luând în calcul și redistribuirea, care va avantaja partidele mai bine plasate, adică PSD și AUR, variantele de coaliție guvernamentală ar fi următoarele:

  • Guvern de uniunea națională PSD-PNL-USR-UDMR;
  • Guvern PSD-PNL-UDMR la limită după redistribuire, susținut de USR în Opoziție;
  • Guvern PSD-AUR, deși liderii PSD au o decizie luată în CPN prin care au respins coaliție cu cei de la AUR;
  • Guvern minoritar (aici ar putea fi mai multe variante, dar este cea mai puțin posibilă soluție într-o perioadă complicată pentru România)

Dacă USR nu va fi de acord să negocieze cu PNL și PSD, un guvern minoritar ar fi lăsat la mâna unui Parlament în care AUR, SOS și POT vor boicota și bloca toate proiectele Executivului. În condițiile în care Georgescu ar câștiga prezidențialele, o coaliție extremistă în Parlament ar fi potențată de un Președinte care el însuși se declară opozant al proiectelor europene.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După suspendarea candidaturii, alegerile prezidențiale ar urma să fie organizate în luna mai, Crin Antonescu rămâne momentan candidatul Coaliției la prezidențiale

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Alegerile prezidențiale ar urma să fie…