După ce și-a băgat coada în alegerile din țara noastră, Rusia încearcă să provoace România. Ambasadorul lui Putin a înfipt, la propriu, steagul Rusiei în Vrancea
Steagurile Rusiei și Belarusului au fost arborate luni seara la monumentul generalisimului Alexandr Suvorov din comuna Dumbrăveni, județul Vrancea, cu ocazia împlinirii a 294 de ani de la nașterea sa, în prezența conducerii asociațiilor de prietenie a României cu Federația Rusă și Republica Populară Democrată Coreeană. Belarus este un aliat ferm al Kremlinului iar Coreea de Nord a trimis recent trupe în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei.
Provocarea Moscovei are loc în plină campanie electorală, în condițiile în care Kremlinul este extrem de interesat de alegerile din România. Imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale câștigate de Călin Georgescu, presa rusă a comentat în termeni elogioși rezultatul spunând că scrutinul a fost câștigat de un ”aliat al Rusiei”.
De asemenea, marți, ideologul lui Putin, Alexandr Dughin, a comentat și el alegerile din România, spunând despre Georgescu că „este mult mai ușor să ai de-a face cu un astfel de politician decât cu altcineva pentru Rusia.” Ideologul lui Putin spune că ”acest candidat patriot” nu va ajuta Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.
Pe lângă ambasadorul Rusiei în România, Vladimir Lipaev, la evenimentul din Vrancea au mai fost prezenți Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Republicii Belarus în România, Serghei Zhartun și atașatul militar, aerian și naval al Ambasadei Rusiei, Alexander Chuprina.
La evenimentul de depunere de coroane care a avut loc anul trecut nu a fost prezent niciun reprezentat asociat cu Coreea de Nord. De notat că diplomația rusă recurge frecvent la acțiuni și declarații cu puternică valoarea simbolică.
Ambasadorul Rusiei în România, Vladimir Lipaev, a declarat la festivitate că Suvorov “nu a pierdut nicio bătălie pe parcursul carierei sale” iar “bătăliile de la Focșani și râul Râmnic, precum și capturarea cetății înainte inexpugnabile Ismail de către luptătorii lui Suvorov în 1790, au devenit cele mai importante repere istorice pe calea eliberării Balcanilor de sub stăpânirea otomană veche de secole și la formarea viitoarei statalități românești”, potrivit unui comunicat al Ambasadei Rusiei postat pe Facebook.
La evenimentul au mai fost prezenți Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Republicii Belarus în România, Serghei Zhartun și atașatul militar, aerian și naval al Ambasadei Rusiei, Alexander Chuprina.
Potrivit Ambasadei Rusiei, la evenimentul organizat în 2023 au fost prezenți însărcinatul cu afaceri al Republicii Belarus în România – Serghei Zhartun, atașatul militar, aerian și naval al Ambasadei Rusiei – Alexander Chuprina, conducerea Asociației de Prietenie Româno-Ruse, a Camerei de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă și a Fundației Dimitrie Cantemir filiala București, potrivit Ambasadei Rusiei.