Sloganul USR ”Fără penali în funcții publice” nu se aplică peste ocean, Trump este primul inculpat penal ales preşedinte, ce se întâmplă acum cu dosarele sale penale şi civile.
Donald Trump a fost reales la Casa Albă, deşi are statutul de infractor condamnat care îşi aşteaptă sentinţa la New York în cazul plăţilor disimulate către o actriţă porno şi încă încearcă să evite urmărirea penală în alte cazuri federale şi la nivelul unor state, relatează CNN şi Reuters.
Este o situaţie unică. Niciodată până acum un acuzat penal nu a fost ales în cea mai înaltă funcţie din Statele Unite, la fel cum niciodată până anul trecut un fost preşedinte nu mai fusese acuzat penal
”Este clar că a meritat să se insiste agresiv pentru a amâna aceste cazuri cât mai mult posibil”, a declarat Jessica Levinson, profesor de drept constituţional la Loyola Law School.
Între timp, un judecător din New York urmează să îl condamne pe fostul preşedinte la sfârşitul acestei luni, după ce a amânat pronunţarea pedepsei înainte de ziua alegerilor pentru a evita orice aparenţă de afectare a rezultatului cursei prezidenţiale. Este de aşteptat ca avocaţii lui Trump să îi ceară judecătorului să mai amâne pronunţarea sentinţei, acum că el este preşedintele ales.
Trump a pledat nevinovat la toate acuzaţiile şi a declarat în repetate rânduri că, dacă va câştiga, intenţionează să îl demită pe procurorul special Jack Smith şi să pună capăt cauzelor federale împotriva sa pentru încercarea de a anula alegerile prezidenţiale din 2020 şi gestionarea defectuoasă a documentelor clasificate.
Trump este programat să apară într-o sală de judecată din New York pe 26 noiembrie pentru a primi sentinţa pentru condamnarea sa de la începutul acestui an pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a înregistrărilor fiscale pentru a acoperi o plată, făcută în timpul campaniei din 2016, către vedeta de filme pentru adulţi Stormy Daniels, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea în privinţa unei pretinse relaţii cu Trump.
Rămâne deschisă întrebarea dacă această sentinţă va mai fi pronunţată sau nu. Judecătorul Juan Merchan a dat un termen limită – 12 noiembrie – pentru a decide dacă anulează sau nu condamnarea, ca urmare a deciziei Curţii Supreme din această vară de a acorda preşedintelui o anumită imunitate prezidenţială. Dacă Merchan face acest lucru, acuzaţiile vor fi respinse, iar el nu va fi condamnat.
Dar dacă judecătorul decide să păstreze condamnarea intactă, este de aşteptat ca avocaţii fostului preşedinte să îi ceară lui Merchan să amâne sentinţa lui Trump pentru a putea face apel. Iar dacă acesta nu acceptă, avocaţii intenţionează să facă apel la decizia privind imunitatea la curţile de apel de stat şi, eventual, la Curtea Supremă a SUA pentru a solicita instanţelor să amâne condamnarea lui Trump până la epuizarea tuturor căilor de atac, ceea ce ar putea dura luni de zile.
În cazul în care Merchan merge mai departe cu pronunţarea sentinţei, Trump ar putea fi obligat să execute până la patru ani de închisoare, însă judecătorul nu este obligat să îl condamne pe preşedintele ales la închisoare şi ar putea impune o pedeapsă mai mică, cum ar fi eliberarea condiţionată, arestarea la domiciliu, muncă în folosul comunităţii sau o amendă.
Orice sentinţă, desigur, va fi complicată de faptul că Trump urmează să preia funcţia la 20 ianuarie 2025. Este probabil ca avocaţii lui Trump să îşi adapteze apelurile pentru a ridica probleme constituţionale care să conteste că un judecător de stat poate condamna un preşedinte ales, ceea ce ar putea bloca cazul în instanţe timp de ani de zile.
Deoarece este un caz la nivel de stat (New York), Trump nu are puterea de a se graţia anul viitor, după depunerea jurământului.
Victoria în alegeri a lui Trump este pe cale să aibă cel mai mare impact asupra celor două cazuri penale federale intentate împotriva sa de procurorul Smith în Washington DC şi în Florida.
Deoarece aceste cazuri au fost intentate în 2023, principala strategie juridică a lui Trump în cadrul acestora a fost să amâne procesele până după alegeri, astfel încât, dacă va fi ales, să îl poată demite pe Smith, ceea ce ar duce la încheierea celor două dosare. La sfârşitul lunii octombrie, fostul preşedinte a declarat că ar face un astfel de pas fără ezitare. „Oh, este atât de uşor. Este atât de uşor”, a spus Trump când a fost întrebat de prezentatorul conservator de radio Hugh Hewitt dacă ”s-ar graţia” sau ”l-ar demite pe Jack Smith” dacă ar fi reales. ”L-aş concedia în două secunde”, a spus Trump.
Demiterea lui Smith ar permite Departamentului de Justiţie şi procurorului general al lui Trump să renunţe la acuzaţiile împotriva sa şi să pună capăt proceselor.
Dar până la ziua învestirii, pe 20 ianuarie, Smith are timp să îşi cântărească opţiunile cu privire la problemele cu care Departamentul Justiţiei nu a mai trebuit să se confrunte până acum.
Un prim obstacol ar fi dacă Biroul de consiliere juridică al Departamentului de Justiţie consideră că un preşedinte ales beneficiază de aceeaşi protecţie juridică împotriva urmăririi penale ca un preşedinte în exerciţiu. Această orientare ar determina următorul curs de acţiune, au declarat pentru CNN persoane informate cu privire la acest subiect.
Persoane apropiate procuroului Smith au declarat pentru CNN că acesta nu vrea să închidă cazul înainte de a primi ordinul de a face acest lucru sau de a fi dat afară de Trump.
Conform legii federale, Smith trebuie să furnizeze un raport confidenţial privind activitatea biroului său către procurorul general înainte de a părăsi postul.
În cazul de la Washington, Smith l-a acuzat pe Trump în legătură cu eforturile acestuia de a anula pierderea alegerilor în 2020. Cazul a fost blocat timp de luni de zile, deoarece Trump a făcut presiuni asupra instanţelor federale pentru a-i acorda imunitate prezidenţială, iar în iulie Curtea Supremă a emis o hotărâre istorică prin care a declarat că acesta are o anumită imunitate în faţa urmăririi penale.
Judecătorul federal care supervizează procesul a decis ce aspecte din comportamentul lui Trump sunt protejate de imunitate, după ce luna trecută procurorii şi-au prezentat argumentele pentru care hotărârea nu ar trebui să aibă niciun impact asupra cazului.
Acuzaţiile aduse de Smith împotriva preşedintelui ales în Florida îl acuză pe Trump că a luat ilegal documente clasificate de la Casa Albă şi că s-a opus încercărilor guvernului de a recupera materialele. Acest caz a fost respins în iulie de judecătoarea Aileen Cannon, însă procurorii au făcut apel la decizia acesteia, care a afirmat că numirea lui Smith de către procurorul general în funcţie, Merrick Garland, a încălcat Constituţia.
Soarta imediată a cauzei penale a lui Trump din Georgia depinde în mare măsură de faptul dacă procurorul districtului Fulton, Fani Willis, o democrată, este descalificată de la urmărirea penală a cazului ca urmare a relaţiei sale romantice anterioare cu un coleg procuror. Dar chiar dacă i se permite să continue urmărirea penală, cazul ar fi aproape sigur periclitat, acum că Trump a fost ales.
Acuzaţiile penale împotriva lui Trump pentru încercarea de a anula rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 sunt suspendate până ce curtea de apel decide dacă să o descalifice sau nu pe Willis, o decizie care nu este aşteptată până în 2025.
Dacă Willis este înlăturată, surse au declarat pentru CNN că este puţin probabil ca un alt procuror să dorească să preia cazul şi acesta va dispărea efectiv.
Surse familiare cu cazul au declarat că este puţin probabil ca un judecător la nivel de stat să permită continuarea procedurilor cât timp Trump este preşedinte şi, în acest scenariu, avocaţii lui Trump vor face cu siguranţă demersuri pentru a obţine respingerea cazului.
Nu există un răspuns clar la întrebarea dacă un procuror la nivel de stat, precum Willis, poate urmări în justiţie un preşedinte în exerciţiu.
Victoria lui Trump o obligă acum pe Willis să se confrunte cu această problemă constituţională, pe lângă problemele juridice existente care au creat deja incertitudini cu privire la viitorul cazului din Georgia.
Fostul preşedinte se apără, de asemenea, într-o serie de procese civile, inclusiv cele referitoare la rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, două cazuri de defăimare ale scriitoarei E. Jean Carroll şi un caz de fraudă civilă intentat de procurorul general din New York, în care Trump a fost obligat să plătească aproape 454 de milioane de dolari pentru declararea defectuoasă a veniturilor companiei sale Trump Organization.
În septembrie, curţile de apel (de stat şi federală) din New York au audiat argumentele pentru două dintre apelurile civile ale lui Trump.
Trump a pierdut două procese de defăimare împotriva lui Carroll în 2023 şi 2024 în instanţa federală, după ce un juriu l-a găsit responsabil pentru abuz sexual asupra editorialistei şi defăimarea ei ulterioară. Două jurii i-au acordat lui Carroll despăgubiri de 5 milioane de dolari şi 83 de milioane de dolari.
O curte federală de apel a audiat în septembrie apelul lui Trump de a respinge primul verdict în cazul lui Carroll. Curtea nu a emis încă o decizie.
Mai târziu în cursul lunii, o curte de apel din New York a audiat argumente în eforturile lui Trump de a respinge sentinţa civilă de fraudă în valoare de 454 de milioane de dolari împotriva sa, în care un judecător a constatat că el, fiii săi adulţi şi compania sa au umflat în mod fraudulos valoarea activelor lui Trump pentru a obţine rate mai bune la împrumuturi şi asigurări. Curtea de apel formată din cinci judecători a părut dispusă să reducă cel puţin amenda impusă lui Trump, deşi nu a emis încă o decizie. Această hotărâre poate fi atacată la cea mai înaltă curte de apel din New York.
De asemenea, Trump se confruntă în continuare cu procese civile intentate de parlamentari democraţi şi alte persoane cu privire la rolul său în atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu. Este posibil ca toate aceste cazuri să continue să se desfăşoare chiar şi în timp ce Trump îşi îndeplineşte al doilea mandat la Casa Albă. Într-o hotărâre a Curţii Supreme din 1997, care rezultă dintr-un proces civil în care a fost implicat preşedintele de atunci Bill Clinton, judecătorii au decis în unanimitate că preşedinţii în exerciţiu nu pot invoca imunitatea prezidenţială pentru a evita litigiile civile în timpul mandatului.
Aşadar, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane de miercuri este susceptibilă să pună capăt, în esenţă, proceselor penale intentate împotriva sa, cel puţin pentru cei patru ani în care va merge la Casa Albă.
Republicanul Donald Trump câștigă alegerile după o campanie de victimizare, scapă de mandate și devine al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
Donald Trump este noul președinte al SUA. Kamala Harris pierde și votul popular.
Rezultate Alegeri SUA 2024. Donald Trump se întoarce la Casa Albă după o victorie istorică. A câștigat statele cheie Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania şi Wisconsin și şi-a asigurat cel puțin 277 de electori. Pentru republicani este o triplă victorie: vor controla Casa Albă, Senatul şi cel mai probabil Camera Reprezentanţilor. În plus, Trump conduce şi la votul popular, unde are peste 70 de milioane de voturi.
Donald Trump a devenit al 47-lea preşedinte al SUA şi se întoarce la Casa Albă pentru al doilea mandat după o pauză de 4 ani. Este primul preşedinte american reales după ce a fost condamnat penal în New York pentru falsificarea unor documente în dosarul „Hush Money”. Mai are alte 3 dosare, este acuzat în Washington de conspiraţie la răsturnarea alegerilor din 2020, în Georgia este acuzat de interferență pentru răsturnarea rezultatului de la alegeri iar în Florida de manipularea necorespunzătoare a unor documente secrete. Pe lângă cele patru dosare penale, mai are un proces civil în New York unde un judecător a decis că Donald Trump trebuie să plătească o amendă de 454 de milioane de dolari pentru că a mințit cu privire la averea sa. Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile.
Donald Trump, triplă lovitură. Va controla Casa Albă, Senatul şi Camera Reprezentanţilor. De ce este important
Americanii nu şi-au ales doar preşedintele, ci şi membrii Congresului. Cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor vor fi reînnoite, pentru un mandat de doi ani.
În momentul de faţă, majoritari în camera inferioară sunt republicanii şi se pare că situaţia nu se va schimba după aceste alegeri. Încă se numără voturile aici. Conform primelor rezultate, republicanii au deja 201 locuri rezervate în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii 176.
Foarte important, proiecţiile tuturor companiilor media din SUA arată că republicanii au recâştigat şi Senatul. Rezultatele anunţate până acum ne arată că republicanii vor avea cel puţin 51 de locuri, cu aproape zece mai mult decât democraţii. Totodată, republicanii controlează şi Curtea Supremă de Justiţie unde au o majoritate de 6-3.
Viitorul Congresului este la fel de important ca şi noul lider de la Casa Albă. Rezultatele vor decide dacă noul preşedinte își va putea pune în aplicare programul în consens cu legislativul sau dacă se poate aștepta la blocaje. Cele două camere sunt la fel de importante şi în materie de politică externă, apărare, taxe vamale și ajutor internațional. Acestea au, de asemenea, un drept de control asupra executivului și sistemului judiciar.
Primul discurs al lui Donald Trump după ce a anunțat că a câștigat alegerile din SUA: „O victorie incredibilă! Va fi epoca de aur a Americii”
Alegeri SUA 2024. Donald Trump a anunțat că a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. „Am obținut o victorie incredibilă”, a spus el în fața propriilor suporteri din Florida. În plus, acesta le-a făcut o promisiune alegătorilor săi: „Va fi epoca de aur a Americii!”
Donald Trump s-a adresat miercuri susţinătorilor, cărora le-a mulţumit că au făcut să devină cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite. Discursul are loc după ce predicţiile media îl dau câştigător în trei state-cheie, între care Pennsylvania este cel mai important, ceea ce îi permite să aibă asigurate 266 din cele 270 de voturi necesare în Colegiul Electoral.
Republicanii au câştigat şi majoritatea în Senat, iar Donald Trump a anunţat că şi-au păstrat majoritatea şi în Camera Reprezentanţilor, ceea ce, dacă rezultatele oficiale o confirmă, îi va permite republicanului să aibă pârghii importante de putere când va ajunge la Casa Albă.
Discursul a fost ținut la puțin timp după ce estimările au arătat că Donald Trump s-a impus în cel puțin trei state cheie. „Țara noastră trebuie să se vindece, trebuie să apărăm frontierele și să rezolvăm toate problemele cu care se confruntă”, a spus Donald Trump în prima parte a discursului.
„Am obținut o victorie incredibilă este o victorie politică cum nu s-a mai inregistrat in țara noastră”, a adăugat Donald Trump.
El le-a făcut o promisiune americanilor. „Va fi epoca de aur a Americii”, a promis Trump.
Promisiunile pentru noul mandat la Casa Albă
Donald Trump promite că se va lupta pentru familiile americane în fiecare zi, iar victoria pe care a obținut-o este „cel mai frumos moment” din viața sa. „Sper că într-o zi veți privi înapoi și vă veți gândi că acesta a fost unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea, am votat pentru acest grup minunat de oameni”, spune Donald Trump.
El spune și că numărul victoriilor din Senat „a fost absolut incredibil”. „Nimeni nu se aștepta la asta. Vreau să vă mulțumesc pentru asta”, a mai spus Trump, apoi l-a felicitat pe vicepreședintele ales al Statelor Unite, JD Vance, care a spus, la rândul său, că „vom avea cea mai mare revenire din istoria Americii sub conducerea lui Donald Trump”.
„O să reparăm frontierele, o să reparăm totul în această țară. Este de departe cea mai grozavă țară din lume. Vom munci din greu pentru a o recupera. Vom închide granițele. Trebuie să permitem oamenilor să revină legal”, a mai spus Trump.
Donald Trump a promis că nu se va odihni „până nu vom avea o America puternică, sigură și prosperă”. „În fiecare zi”, a spus Trump, „voi lupta pentru tine cu fiecare respirație din corpul meu”.
„Dumnezeu mi-a cruțat viața cu un motiv”
„Mulți oameni au spus că acesta a fost ultimul nostru miting, dar acum vom face țara noastră mai bună ca niciodată. Mulți oameni mi-au spus că Dumnezeu mi-a cruțat viața pentru un motiv. Și acest motiv este să readuc America la măreție. Nu va fi ușor. Voi aduce fiecare gram de luptă pe care îl am în suflet. Aceasta este cea mai importantă slujbă din lume. Voi guverna după un motto simplu: promisiuni făcute, promisiuni ținute. Nimic nu mă va opri să-mi țin cuvântul față de voi”, a mai spus Trump, sigur de victoria sa.
Trump le-a promis americanilor că nu îi va dezamăgi: „Nu vă voi dezamăgi. Viitorul americanilor va fi mai mare, mai bun, mai îndrăzneț, mai bogat decât a fost vreodată înainte”.
Mai multe instituții media americane au anunțat că Donald Trump va fi al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Potrivit estimărilor, Trump a obținut deja numărul minim de 270 de electori. Astfel, Donald Trump devine al doilea președinte care revine la Casa Albă după o pauză de un mandat. Primul a fost democratul Grover Cleveland.
„Trebuie să lăsăm oamenii să vină în SUA, dar legal”, a fost declarația explozivă a noului președinte ales. Donald Trump a susținut că va închide granițele odată ce își începe cel de-al doilea mandat.
„Totul o să fie foarte bine. Este cea mai grozavă țară și posibil cea mai grozavă țară din lume de departe și acum o să lucrăm din greu să recuperăm toate astea. Să o facem cea mai bună de până acum. Putem să facem asta. Dacă ar fi trebuit să așteptăm puțin mai mult, nu știu ce să zic, ar fi fost rău. Trebuie să închidem granițele și trebuie să lăsăm oamenii să vină în țara noastră. Vrem ca oamenii să vină înapoi, trebuie să-i lăsăm să vină înapoi, dar trebuie să vină legal”, a declarat Donald Trump.
Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a câştigat nu doar majoritatea marilor electori care-i asigură revenirea la Casa Albă, ci şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani, consemnează agenţia EFE. Conform numărătorii parțiale, Trump are cu 5 milioane de voturi mai mult decât Kamala Harris.
Sistemul electoral american nu are la bază votul popular, ci votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat, iar candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska. Conform proiecţiilor date de mass-media americane, Trump are deja asiguraţi cel puţin 277 de electori, peste pragul minim de 270.
Dar el a câştigat şi votul popular, obţinând conform rezultatelor preliminare peste 71 de milioane de voturi, faţă de circa 66 de milioane pentru democrata Kamala Harris. Ultima dată când republicanii au câştigat votul popular a fost în 2004, când George W. Bush l-a depăşit cu circa 3,6 milioane de voturi pe democratul John Kerry. În 2016, când Trump a câştigat primul său mandat prezidenţial, el a fost depăşit la votul popular de Hillary Clinton.
„Succesul ne va uni, şi vom începe să punem Statele Unite pe primul loc. Nu vă voi dezamăgi”, a spus Trump în primul său discurs după victorie, vorbind pe un ton conciliant şi îndemnând „să fie lăsate în urmă diviziunile din ultimii ani”.
Candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a așteptat rezultatul alegerilor la reședința sa din Florida. Alături de Trump a fost și Elon Musk și alte persoane apropiate.
Mulţimea adunată la reşedinţa din Florida a lui Donald Trump a izbucnit în urale şi scandări „USA” după anunţul victoriei republicanului în statul crucial Carolina de Nord. Acesta este primul stat cheie pe care l-a câștigat Trump.