Îngrijorări, cum ar putea rezultatul alegerilor din America să influențeze relația României cu SUA, politica externă geostrategică din Europa și din flancul estic.
Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a vorbit, despre lupta dintre cei doi candidați, dar și despre cum ar putea rezultatul acestor alegeri să influențeze relația dintre România și Statele Unite.
România, la pachet cu țările din Europa Centrală și de Est, ar putea beneficia de mai multă atenție din partea Statelor Unite în timpul celui de-al doilea mandat al lui Trump, așa cum s-a întâmplat în primul mandat, însă veștile sunt parțial bune. În primul rând, Trump privește Europa ca pe un rival comercial, care trebuie slăbit în relația cu America. Acest lucru l-a făcut deja în calitate de președinte al SUA, fie prin impunerea de taxe vamale pentru produsele europene, fie prin încurajarea mișcărilor suveraniste care subminează unitatea UE.
România a evitat mereu, în timpul primului mandat al lui Trump, să fie prinsă la mijloc, jucând un balet diplomatic între Washington și Bruxelles. Pe de-o parte, interesul Bucureștiului este să cultive cele mai bune relații cu partenerul strategic, de care depinde în primul rând securitatea țării, mai ales în contextul agresiunii rusești în Ucraina. Din acest motiv, a fost una dintre primele țări care s-a raliat aproape instantaneu cerinței lui Trump de a mări contribuția la NATO la 2,5% din PIB.
Cheltuielile militare ale României au vizat cu preponderență achiziții de tehnică militară americană. Acest atu, precum și loialitatea față de partenerul strategic, este o carte importantă pe care o poate juca România în al doilea mandat al lui Donald Trump. Totuși, este total neclar în acest moment care este poziția sa în ce privește războiul din Ucraina. În campanie a spus doar că-l va opri, dar nu se știe exact cum va face asta. Va pune punct ajutorului militar acordat Ucrainei? Va negocia cu Rusia noi zone de influență? Unde va pica România dacă la masa verde Trump și Putin vor trasa o nouă linie care va împărți Europa?
Sunt îngrijorări legitime, dar iarăși trebuie subliniat că România s-a ancorat solid în ultimele două decenii, după intrarea în NATO în 2004, în politica americană. A probat că este un partener loial în Irak și Afganistan, participând cu trupe alături de americani. Greu de crezut că această relație privilegiată se va schimba. Guvernele de la București din ultimii ani au manifestat la rândul lor o atitudine pro-americană fără echivoc. În toate sondajele de opinie, America este privită drept principalul aliat și prieten al țării noastre.
Singurul mare semn de întrebare este în ce măsură România va mai intra în programul Visa Waiver până la sfârșitul anului sau noua administrație Trump va pune în paranteză o decizie. Nu este clar acum în ce măsură politicile anti-imigrație ale candidatului republican vor afecta decizia de ridicare a vizelor pentru o țară cu potențial ridicat de a furniza un val de imigranți, la fel cum s-a întâmplat după intrarea României în UE. Din primele informații obținute de G4Media.ro, nu există în acest moment niciun semnal că echipa Trump va schimba politica privind intenția administrației americane de a ridica vizele în cel mai scurt timp. Dimpotriva, potrivit unor surse diplomatice, actuala administrație va face anunțul privind ridicarea vizelor până pe 20 ianuarie, când își încheie mandatul.
În rest, este de așteptat ca noua administrație Trump să se comporte și în România la fel de tranzacțional cum a făcut-o în primul mandat. Vă mai amintiți afacerea Broidy-Circinus, contractele de miliarde de euro pe care unul dintre apropiații lui Trump a încercat să le obțină în România? Dar de vizita lui Liviu Dragnea în ianuarie 2017 la ceremonia de inaugurare a lui Trump, asigurată de același Broidy, care a devenit ulterior subiect de dosar la DNA?
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România din primul mandat al lui Trump, a proiectat încă din iulie o perspectivă super-optimistă: „Dacă vine administrația Trump eu cred că lucrurile o să fie foarte, foarte bune. Cred că o să fie o foarte mare dezvoltare economică, o mare dezvoltare și creștere militară și cred că o să fie multă prosperitate, nu numai în România, dar și pentru Europa de Est și pentru toată Europa”. Nu chiar pentru toată Europa, dar cu siguranță abordarea tranzacțională, de business pur, va defini relația României cu noua administrație Trump.
Veștile mai puțin bune sunt în plan ideologic. Așa cum spuneam la început, Donald Trump a încurajat mișcările suveraniste din Europa. Este idolul lui Viktor Orban, iar în România George Simion s-a grăbit să-l aclame: „E o victorie a patrioților în fața globaliștilor. Mă aștept ca toată ideologia marxistă, woke, să se oprească”. Trump este, așadar, idolul suveraniștilor, dar și al conservatorilor. Asta complică puțin lucrurile într-o țară ca România, unde narativele rusești se suprapun peste narativele republicane conservatoare când vine vorba de familie, religie, LGBT etc.
”E multă implicare civică, e mult entuziasm, dar e și foarte multă tensiune socială. Și suntem aici în spatele capitolului, știm ce s-a întâmplat acum 4 ani și toată lumea se gândește la ce e mai rău dacă unul dintre candidați nu va recunoaște rezultatul, adică nu-și va recunoaște înfrângere. Mi se pare că există și o o zonă mare de de interes în societate americană. Mulți au votat prin corespondență, 78 de milioane de omeni și este posibil să se depășească numărul total de voturi care s-a înregistrat acum 4 ani, adică 158 de milioane de voturi exprimate, ceea ce l-ar face pe câștigătorul acestor alegeri personajul politic din istoria Statelor Unite, din toată istoria americană de peste aproape 250 de ani, care a înregistrat cel mai mare număr de voturi vreodată.
Și ar fi totuși o recunoaștere frumoasă a acestei victorii. Există aici două două componente: fie vom avea o victorie foarte strânsă, fie vom avea o victorie detașată a unuia dintre ei. S-ar putea să avem și o surpriză în acest punct de vedere. În 2016 și în 2020, cel care a fost dezavantajat de sondajele de opinie a fost Donald Trump. Adică sondajele au dat-o pe Hillary Clinton câștigătoare. Și câștigătorul a fost el în 2016, în timp ce în 2020, Joe Biden părea să câștige cu o marjă mult mai mare decât cele 81 de milioane de voturi cu care a câștigat atunci alegerile”, a explicat Andrei Muraru.
Andrei Muraru: ”Există șanse foarte bune ca acest parteneriat să crească, indiferent cine ajunge la Casa Albă”
”Cred că parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite nu va deveni relevant, dimpotrivă, va căpăta și mai multă consistență. În ultimii 27 de ani, de când a fost lansat acest parteneriat, s-au succedat la Casa Albă șapte administrații, patru democrate și trei republicane și fiecare din această administrație și-a arătat cumva nu doar interesul, dar și-a pus o amprentă importantă asupra relației cu România. În 2005, de exemplu, acest partenerat a fost lansat în timpul democraților, dar în 2005, în timpul președintelui Obama, a fost semnat acordul privind staționarea trupelor americane în România, apoi în 2011, în timpul administrației democrate, de această dată în timpul lui Barack Obama, România a semnat acordul privind instalarea scutului antirachetă. În timpul lui Donald Trump, România a semnat un memorandum privind securizarea rețelelor 5G, fiind prima țară din lume care face asta, a conturat și a lansat programul nuclear civil împreună cu americanii.
Apoi, în timpul lui Joe Biden, numărul de trupe americane în România a crescut de trei ori. Iată, vom avea un anunț cu ridicarea vizelor în ianuarie în timpul acestei administrații. Deci, aș spune că există foarte multe șanse ca acest parteneriat să crească, indiferent cine ajunge la Casa Albă”, a mai adăugat Andrei Muraru.
Victoria lui Trump are consecințe mari asupra siguranței Europei. Franța și Germania, întâlnire de urgență în această seară.
Victoria lui Donald Trump din SUA produce consecințe asupra marilor puteri ale Europei. Miniștrii Apărării din Franța și Germania au programat un summit nocturn la Paris pentru a discuta despre securitatea „bătrânului continent”.
Sebastien Lecornu din Franța și Boris Pistorius din Germania sunt așteptați să discute despre consecințele alegerilor din SUA pentru apărarea Europei, a confirmat ministerul francez. Cei doi miniștri vor vorbi public după întâlnire.
În timpul primului mandat al lui Trump, acesta a acuzat frecvent națiunile europene că profită de puterea militară americană și că nu investesc suficient pentru apărare, vizând în special Germania.
La începutul acestui an, Trump a părut să încurajeze Rusia să atace aliații NATO care nu „plătesc”. Atât Trump, cât și JD Vance au amenințat că vor reduce sprijinul militar pentru Ucraina.
Franța și Germania se luptă să avanseze cu programele industriale de apărare comune și sunt divizate cu privire la o serie de chestiuni de politică militară.
Victoria lui Trump sporește sentimentul de urgență privind apărarea în Europa.
”Vom lucra pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai suverană… cooperând cu Statele Unite ale Americii și apărându-ne interesele și valorile”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron pe X, după o discuție cu cancelarul german Olaf Scholz.
Rezultate Alegeri SUA 2024. Donald Trump se întoarce la Casa Albă după o victorie istorică. A câștigat statele cheie Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania şi Wisconsin și şi-a asigurat cel puțin 277 de electori. Pentru republicani este o triplă victorie: vor controla Casa Albă, Senatul şi cel mai probabil Camera Reprezentanţilor. În plus, Trump conduce şi la votul popular, unde are peste 70 de milioane de voturi.
Donald Trump, triplă lovitură. Va controla Casa Albă, Senatul şi Camera Reprezentanţilor. De ce este important.
Americanii nu şi-au ales doar preşedintele, ci şi membrii Congresului. Cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor vor fi reînnoite, pentru un mandat de doi ani.
În momentul de faţă, majoritari în camera inferioară sunt republicanii şi se pare că situaţia nu se va schimba după aceste alegeri. Încă se numără voturile aici. Conform primelor rezultate, republicanii au deja 201 locuri rezervate în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii 176.
Foarte important, proiecţiile tuturor companiilor media din SUA arată că republicanii au recâştigat şi Senatul. Rezultatele anunţate până acum ne arată că republicanii vor avea cel puţin 51 de locuri, cu aproape zece mai mult decât democraţii. Totodată, republicanii controlează şi Curtea Supremă de Justiţie unde au o majoritate de 6-3.
Viitorul Congresului este la fel de important ca şi noul lider de la Casa Albă. Rezultatele vor decide dacă noul preşedinte își va putea pune în aplicare programul în consens cu legislativul sau dacă se poate aștepta la blocaje. Cele două camere sunt la fel de importante şi în materie de politică externă, apărare, taxe vamale și ajutor internațional. Acestea au, de asemenea, un drept de control asupra executivului și sistemului judiciar.
Primul discurs al lui Donald Trump după ce a anunțat că a câștigat alegerile din SUA: „O victorie incredibilă! Va fi epoca de aur a Americii”.
Alegeri SUA 2024. Donald Trump a anunțat că a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. „Am obținut o victorie incredibilă”, a spus el în fața propriilor suporteri din Florida. În plus, acesta le-a făcut o promisiune alegătorilor săi: „Va fi epoca de aur a Americii!”.
Donald Trump s-a adresat miercuri susţinătorilor, cărora le-a mulţumit că au făcut să devină cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite. Discursul are loc după ce predicţiile media îl dau câştigător în trei state-cheie, între care Pennsylvania este cel mai important, ceea ce îi permite să aibă asigurate 266 din cele 270 de voturi necesare în Colegiul Electoral.
Republicanii au câştigat şi majoritatea în Senat, iar Donald Trump a anunţat că şi-au păstrat majoritatea şi în Camera Reprezentanţilor, ceea ce, dacă rezultatele oficiale o confirmă, îi va permite republicanului să aibă pârghii importante de putere când va ajunge la Casa Albă.
Discursul a fost ținut la puțin timp după ce estimările au arătat că Donald Trump s-a impus în cel puțin trei state cheie. „Țara noastră trebuie să se vindece, trebuie să apărăm frontierele și să rezolvăm toate problemele cu care se confruntă”, a spus Donald Trump în prima parte a discursului.
„Am obținut o victorie incredibilă este o victorie politică cum nu s-a mai inregistrat in țara noastră”, a adăugat Donald Trump.
El le-a făcut o promisiune americanilor. „Va fi epoca de aur a Americii”, a promis Trump.
Promisiunile pentru noul mandat la Casa Albă
Donald Trump promite că se va lupta pentru familiile americane în fiecare zi, iar victoria pe care a obținut-o este „cel mai frumos moment” din viața sa. „Sper că într-o zi veți privi înapoi și vă veți gândi că acesta a fost unul dintre cele mai frumoase momente din viața mea, am votat pentru acest grup minunat de oameni”, spune Donald Trump.
El spune și că numărul victoriilor din Senat „a fost absolut incredibil”. „Nimeni nu se aștepta la asta. Vreau să vă mulțumesc pentru asta”, a mai spus Trump, apoi l-a felicitat pe vicepreședintele ales al Statelor Unite, JD Vance, care a spus, la rândul său, că „vom avea cea mai mare revenire din istoria Americii sub conducerea lui Donald Trump”.
„O să reparăm frontierele, o să reparăm totul în această țară. Este de departe cea mai grozavă țară din lume. Vom munci din greu pentru a o recupera. Vom închide granițele. Trebuie să permitem oamenilor să revină legal”, a mai spus Trump.
Donald Trump a promis că nu se va odihni „până nu vom avea o America puternică, sigură și prosperă”. „În fiecare zi”, a spus Trump, „voi lupta pentru tine cu fiecare respirație din corpul meu”.
„Dumnezeu mi-a cruțat viața cu un motiv”
„Mulți oameni au spus că acesta a fost ultimul nostru miting, dar acum vom face țara noastră mai bună ca niciodată. Mulți oameni mi-au spus că Dumnezeu mi-a cruțat viața pentru un motiv. Și acest motiv este să readuc America la măreție. Nu va fi ușor. Voi aduce fiecare gram de luptă pe care îl am în suflet. Aceasta este cea mai importantă slujbă din lume. Voi guverna după un motto simplu: promisiuni făcute, promisiuni ținute. Nimic nu mă va opri să-mi țin cuvântul față de voi”, a mai spus Trump, sigur de victoria sa.
Trump le-a promis americanilor că nu îi va dezamăgi: „Nu vă voi dezamăgi. Viitorul americanilor va fi mai mare, mai bun, mai îndrăzneț, mai bogat decât a fost vreodată înainte”.
Mai multe instituții media americane au anunțat că Donald Trump va fi al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Potrivit estimărilor, Trump a obținut deja numărul minim de 270 de electori. Astfel, Donald Trump devine al doilea președinte care revine la Casa Albă după o pauză de un mandat. Primul a fost democratul Grover Cleveland.