Acasă Declarații De la fermele de struți, la fermele de troli, președintele AEP, Toni Greblă, despre scandalul Tal Hanan: ”N-am primit nicio sesizare”

De la fermele de struți, la fermele de troli, președintele AEP, Toni Greblă, despre scandalul Tal Hanan: ”N-am primit nicio sesizare”

0
0
11

De la fermele de struți, la fermele de troli, Președintele AEP, Toni Greblă, despre scandalul Tal Hanan: ”N-am primit nicio sesizare, nu mă apuc să declanșez anchete fără informații.

Fermele de boți din România: AEP reacționează la acuzații, Ce spune Toni Greblă despre manipularea alegerilor. Președintele AEP, despre scandalul Tal Hanan: ”N-am primit nicio sesizare, nu mă apuc să declanșez anchete fără informații”.

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat că AEP nu a fost informată oficial despre existența vreunei ferme de boți active în România, dar a precizat că instituția sa este deja în contact cu alte entități pentru a colecta mai multe informații pe acest subiect.

Greblă a subliniat că AEP are competența de a monitoriza cheltuielile de campanie ale competitorilor politici, iar verificările în acest sens sunt deja în desfășurare.

”Nu am primit nicio solicitare oficială legată de activitatea vreunei ferme de boți sau altceva similar. Am urmărit discuțiile din spațiul public din ultimele ore. Autoritatea Electorală Permanentă are atribuții în monitorizarea desfășurării campaniei electorale, în special cu privire la cheltuielile efectuate de competitorii politici pentru promovarea programelor politice sau pentru alte activități de campanie”, a explicat Greblă.

Președintele AEP a adăugat că a inițiat deja colaborări cu alte instituții implicate în combaterea acestor practici, precizând că verificările vor include și cheltuielile competitorilor politici, inclusiv cele menționate de prim-ministrul Marcel Ciolacu. ”Vom verifica, în special, cheltuielile efectuate de competitorii politici, inclusiv acelea invocate de domnul prim-ministru”, a completat acesta.

Greblă a subliniat că verificarea activităților din campania electorală implică un efort coordonat între mai multe instituții de stat. ”Verificarea activităților desfășurate de competitorii politici în campaniile electorale implică o competență partajată. În primul rând, avem birourile electorale, organizate pe diverse niveluri. De asemenea, Ministerul de Interne, Autoritatea pentru Digitalizarea României și Serviciul Român de Informații, în cazurile în care există suspiciuni de amenințări la adresa securității naționale, pot efectua asemenea verificări”, a mai spus acesta, subliniind că în prezent nu are toate detaliile necesare despre activitățile atribuite fermelor de boți din România.

Subiectul a generat dezbateri intense în spațiul public după ce președintele USR, Elena Lasconi, l-a acuzat marți pe Mircea Geoană de o întâlnire cu Tal Hanan, un individ dezvăluit de o investigație jurnalistică internațională ca fiind implicat în operațiuni de manipulare electorală în diverse state, prin folosirea fermelor de troli, fake news și alte metode destinate decredibilizării candidaților.

În contextul ipotezelor și supozițiilor mai multor candidați la prezidențiale referitoare la o posibilă implicare a „fermelor de trolli” în campania electorală din România, respectiv în cea a candidatului Mircea Geoană, jurnaliștii au luat legătura cu individul vizat de acuzații – Tal Hanan.

”Confirm că am fost în România în vacanță. Este o țară minunată, cu oameni minunați. M-am întâlnit și am vorbit cu oameni, dar nu discutăm despre clienți”, a spus Tal Hanan în discuția cu reporterii Digi24.ro, întrebat dacă s-a întâlnit cu Mircea Geoană sau dacă lucrează cu candidatul independent în contextul alegerilor prezidențiale.

Lasconi l-a întrebat, în direct la Antena 3 CNN ieri, pe Geoană: „De ce v-aţi întâlnit recent cu Tal Hanan, recunoscut şi sub numele de Jorge? Pentru cei care nu ştiu cine este Tal Hanan, este un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ care a manipulat alegerile din peste 30 de ţări din lume”.

Geoană a replicat, printre altele, că „Se vede că îl are pe Petrov consilier, mai nou. Sună prea mult a stilul vechi, pe stil vechi”. Mai spune că: „Zău că îmi era simpatică doamna Lasconi într-o vreme. Şi cred că într-un fel armata de furnicuţe s-a apucat să caute armata de hackeri. Nu ştiu cine este domnul acesta (…). Eu unul cred că cine o sfătuieşte, o sfătuieşte greşit şi dă şi informaţii proaste. Dacă a existat o întâlnire, nu cu acest om, nu ştiu cine este, nu ştiu ce firmă are, nu ştiu ce hackeri are”.

Și Ciolacu a intervenit, astăzi, în scandal, spunând că „Știam că într-o clădire există foarte multe servere. Ferme de boți pentru Geoană. Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui sa se sesizeze. Am transmis și celor care se ocupa azi dimineață”.

Și Marcel Ciolacu a intervenit în scandalul campaniilor manevrate pe internet: Există multe ferme de BOȚI pentru Geoană! Este o clădire cu multe servere.

Premierul Marcel Ciolacu a oferit, în această dimineață, o primă reacție în scandalul campaniilor electorale manevrate pe internet. „Autoritatea Electorală Permanentă să se sesizeze pe fermele de boți ale lui Geoană”, a cerut Ciolacu, în debutul ședinței de guvern de astăzi.

„Știam că într-o clădire există foarte multe servere, ferme de boți pentru Geoană. AEP ar trebui să se sesizeze. Am transmis și celor care se ocupă, azi dimineață”, a spus Marcel Ciolacu.

Reacția premierului Marcel Ciolacu vine după acuzațiile de aseară făcute de candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, care acuza, într-o postare pe Facebook, că Mircea Geoană s-a întâlnit cu „creierul israelian al dezinformării”, Tal Hanan.

Ministrul Digitalizării bagă și el capul în poză: Colegii mei au transmis către Meta şi TikTok să stabilească dacă există conturi false legate de Mircea Geoană

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat miercuri că structura din minister care se ocupă de canalul Nofake, dedicat sesizărilor privind conținut manipulat (deepfake), a primit sesizări din partea unor persoane fizice care au solicitat să se verifice dacă pe conturi asociate campaniei lui Mircea Geoană sunt folosite instrumente care contravin regulilor şi standardelor platformelor de socializare Meta şi TikTok.

”Pe canalul Nofake pe care-l avem la dispoziţia ministerului, pentru toţi cei care vor să sesizeze nereguli în această perioadă pentru tot ce înseamnă platforme online, au primit nişte solicitări care au fost trimise mai departe platformelor, pentru a vedea dacă, cu adevărat, există astfel de instrumente care să vicieze transpunerea cât mai transparentă a tot ce înseamnă reţele de socializare. Avem în momentul de faţă creată o structură la nivelul ministerului care este responsabilă de acel canal Nofake, valabil încă din primăvara acestui an, prin care cetăţenii români să sesizeze scam-uri, nerespectarea legislaţiei în privinţa drepturilor online, nerespectarea AI ACT, Digital Services Act sau practici neconcurenţiale şi incorecte pe reţele de socializare”, a afirmat Bogdan Ivan miercuri, în ședința de guvern.

El a precizat că sesizările au fost făcute de persoane fizice, cu referire la campania lui Mircea Geoană.

”Au fost primite nişte sesizări din partea unor persoane fizice care au solicitat să fie verificat dacă respectivele conturi asociate campaniei unui candidat la funcţia de preşedinte al României folosesc instrumente care contravin ceea ce înseamnă regulă şi standardele platformelor de socializare, Meta şi TikTok. Colegii mei m-au informat că este vorba despre solicitări referitoare la candidatul Mircea Geoană. În urma acelor sesizări, colegii mei au transmis mai departe către platforme, Meta şi TikTok, să stabilească dacă, din punct de vedere tehnic, există astfel de conturi de false, care să promoveze un candidat sau altul. (…) Măsurile sunt deja luate, colegii mei au primit acele sesizări, automat nu trebuia să intervin eu, le-au preluat şi le-au transmis mai departe”, a mai declarat Ivan.

Ministrul a subliniat că nu el face verificările în cazul Geoană.

”Nu stau eu să fac verificările, vă spun la modul foarte transparent. De fiecare dată, dacă există orice solicitare de a verifica, de la Bogdan Ivan până la oricine altcineva, o platformă, în secunda doi colegii transmit mai departe către platforme aceste sesizări. Este o reglementare legală care este bazată pe legislaţia europeană (…) prin care toate entităţile responsabile de la Autoritatea Electorală Permanentă până la Biroul Electoral Central, până la INCID sau ANCOM sunt responsabile ca în secunda doi să transmită către platforme aceste solicitări, care vor fi prioritizate, care vor fi analizate tehnic de către operatori umani din partea platformelor. E o procedură standard în cazul oricărei persoane din România, în cazul oricărei potenţiale reţele de scam-uri. Ce e foarte clar: cine nu respectă regulile şi încalcă regulile legale şi cele ale platformelor va suporta consecinţele, e foarte clar”, a subliniat Ivan.

Ministrul a precizat că nu premierul Marcel Ciolacu i-a semnalat aceste aspecte, fiind întrebat în acest sens.

”Premierul nu mi-a semnalat, am citit şi eu în presă, am avut alte discuţii astăzi cu premierul, noi tocmai semnăm un contract de 128 de milioane de euro din bani europeni, semnăm un alt proiect extrem de important referitor la voucherele de inovare, nu am avut o discuţie cu premierul”, a arătat Ivan.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Primarul neomarxist al Timișoararei, Dominic Fritz, se simte vizat și răspunde la atacul lui Rareș Bogdan: ”Îl freacă grija că ar putea să rămână însărcinat”

Facebook 148 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Primarul neomarxist al Timișoarare…