Trolii strigă ”trolii”, Ciolacu abuzează de funcția de premier și aduce scandalul ”trolilor” în campanie: ”Există într-o clădire ferme de troli pentru Geoană”. Premierul cere anchetă.
Scandalul trolilor de campanie: Ciolacu parcă știe ceva de o fermă într-o clădire. Geoană acuză o ”minciună sfruntată.” Scandalul trolilor de campanie a continuat miercuri cu noi declaraţii, dezminţiri şi acuzaţii.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că există informații că într-o clădire există servere care l-ar putea ajuta pe Mircea Geoană la alegerile prezidențiale și că a cerut anchetă. „AEP să se sesizeze”, a spus Ciolacu. Întrebat despre această chestiune, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a susținut că nu știe nimic despre presupusele ferme de troli.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a sesizat toate instituțiile responsabile.
Există într-o clădire foarte multe servere care să îl ajute pe Geoană, ferme de troli. Statul să spună dacă e legal, AEP să se sesizeze. Nu e toată clădirea, e doar un etaj, a spus Ciolacu.
Premierul a evitat să spună despre ce clădire e vorba.
Premierul Ciolacu a fost întrebat azi dacă știa despre prezența în România a lui Tal Hanan, un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, despre care Elena Lasconi acuză că s-ar fi întâlnit recent cu Mircea Geoană.
”Nu. Știam că există într-o clădire foarte multe servere pentru ferme de boți. Nu e toată clădirea, un etaj într-o clădire. Boți și ferme. Eu nu am informații clare, am și eu pe surse. Am auzit că există o fermă de troli și am transmis și eu celor care se ocupă”, a precizat Marcel Ciolacu.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că nu cunoaşte subiectul, dar că se va informa.
Preşedintele AEP, Toni Greblă, spune că nu a primit nicio solicitare oficială cu privire la activitatea unei ferme de troli, el arătând că AEP are atribuţii în privinţa cheltuielilor efectuate în campania electorală de către competitorii politici.
”Aşteptăm mai multe informaţii cu privire la ceea ce şi unde se pot întâmpla astfel de lucruri şi vom verifica, în ceea ce priveşte AEP, în special cheltuielile făcute de competitorii politici. Pentru a verifica activitatea pe care competitorii politici o desfăşoară în campaniile electorale există o competenţă partajată, mă refer în primul rând la birourile electorale, pe diverse trepte de ierarhizare a acestora, de asemenea, activităţi similare poate să desfăşoare Ministerul de Interne, Autoritatea pentru Digitalizarea României, servicii specializate ale SRI, dacă există suspiciuni că acestea afectează siguranţa naţională”, a explicat el.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că nu cunoaște subiectul, că nu a fost înștiințat, dar că se va informa.
„Nu cunosc detaliile legislației privind tehnologia informației, dar presupun că sunt restricții ca în orice domeniu. Dacă sunt respectate, orice activitate e legală, dacă nu sunt respectate se va investiga. Nu pot spune dacă e ceva legal sau nelegal despre o activitate despre care nu cunosc.
Sunt institutii care ne informează”, a declarat Predoiu.
„Candidatul independent Mircea Geoană a clarificat în direct aseară că acuzațiile doamnei Elena Lasconi sunt complet false. Nu îl cunoaște și nu a existat nici o întâlnire între candidat cu persoana indicată. Din păcate pentru decența dezbaterii prezidențiale, Elena Lasconi a fost intoxicată și a distribuit fără discernământ un fake-news grosolan. Ne așteptam ca un fost prezentator TV să nu genereze falsuri în campania electorală și să nu prezinte cu lejeritate false investigații de pe google maps drept certitudini.
Aceste intoxicări servite sunt nedemne de un candidat care vrea să fie președintele României și reflectă doar disperare.
Mircea Geoană este cel mai atacat candidat în această campanie, dar s-a ajuns prea jos. Mircea Geoană este ținta numărul unu a unei campanii agresive de discreditare la care, din păcate, s-a alăturat și o competitoare electorală.
Cetățenii românii văd acum cu ochii lor rezultatele milioanelor de euro aruncate în campanii de defăimare la adresa lui Mircea Geoană, finanțate de partidele politice sau de fugari apropiați de Rusia. Discreditarea singurului candidat care îl poate învinge pe Marcel Ciolacu face doar jocul lui Marcel Ciolacu și al AUR”, a declarat Liviu Iolu, care se ocupă de campania lui Mircea Geoană.
De unde a pornit scandalul
Elena Lasconi îl acuză pe Mircea Geoană că s-a întâlnit recent cu Tal Hanan, despre care spune că este „un individ care a manipulat alegeri din peste 30 de țări din lume”. Candidatul independent la alegerile prezindențiale a afirmat, marți, în cadrul dezbaterii organizate de Antena 3 CNN, că nu știe cine este acest domn și că, cel mai probabil, cineva „i-a vândut o informație falsă doamnei Lasconi”.
Elena Lasconi i-a adresat contracandidatului său Mircea Geoană următoarea întrebare: „De ce v-ați întâlnit recent cu Tal Hanan, cunoscut și ca Jorge? Pentru cine nu știe, e un individ care coordonează o echipă foarte mare de hackeri, ferme de troli, de dezinformare, un individ carea manipulat alegeri din peste 30 de țări din lume”.
Mircea Geoană a răspuns, în mod ironic: ”Zău că mi-era simpatică doamna Lasconi într-o vreme, zău”.
Acesta a continuat: ”Cred că într-un fel armata de furnicuțe s-a apucat să caute diviziile de hackeri. Nu știu cine e domnul acesta. Eu unul cred că cine o sfătuiește, o sfătuiește greșit și-i dă și informații proaste. Dacă are dovezi să le arate, întâlnirea mea cu Jorge cum? Tal Hanan? Eu cred că cineva i-a vândut o informație falsă doamnei Lasconi și fiind mai puțin experimentată în ale vieții și politicii cred că a mușcat cu multă voluptate.
Nu știu cine este, dacă ar arăta o probă, o dovadă, aș putea să mă uit la ea și să-i spun încă o dată. Deci nu-l cunosc pe acest domn, nu știu cine este, întotdeauna auzi în presa din România de personaje care lucrează în alte părți. Absolut, e o invenție, dacă există vreo fotografie e posibil să fie cu altcineva, nu cu acest domn”.
Înterbat de jurnalistul Mihai Gâdea la cine se gândește când spune despre ”altcineva”, Geoană a răspuns: ”M-am gândit că în viața mea și inclusiv recent am avut întâlniri, în Israel, de exmeplu, cu oameni care fac consultanță pentru Bibi Netanyahu, oameni care sunt apropiați de președintele Herzog, deci contacte în Israel am, dar cu acest om sau cu această operațiune niciodată. Nu e niciun fel de legătură, nu știu cine este, iar dacă doamnei Lasconi cineva i-a vândut o informație falsă – știți ce se întâmplă, nu poți mereu în viață să mergi cu consultanții și cu traducătorii, nici măcar la baie, nu e absolut nimic adevărat. Miroase a Petrov”.
Lasconi publică fotografii cu Geoană
Tot marți seară, după răspunsul dat de Geoană, Elena Lasconi a postat pe contul său de Facebook două fotografii din fața sediului Institutului Aspen din București, fieful lui Mircea Geoană.
”Una dintre fotografii îl arată pe Tal HANAN în fața sediului Institutului Aspen din București, la care Mircea Geoană este președinte fondator. O altă fotografie probează că Mircea Geoană este prezent în același loc, împreună cu apropiata sa, deputat PSD”, a scris Lasconi.
O a treia fotografie este o captură din Google Street View din fața Institutului Aspen.
După postarea Elenei Lasconi, Mircea Geoană a afirmat în direct la Antena 3 CNN că nu l-a întâlnit niciodată pe Tal Hanan și că merge la Aspen frecvent „pentru că eu l-am fondat”.
Întrebat dacă știe despre existența unor ferme de troli în București, ministrul de Interne a cerut media să explice la ce se referă.
Când jurnaliștii i-au spus că este vorba de roboți folosiți să influențeze alegerile electorale pe rețelele de socializare, Predoiu a spus că nu a fost informat și că nu se poate pronunța înainte.
”Vorbiți despre o situație de fapt care nu-mi este lămurită, nu sunt informat asupra ei și nu pot să mă pronunț în principiu aprioric despre o situație de fapt pe care nu o cunosc dacă este legală sau nu. Întâi trebuie să o cunosc”, a declarat Predoiu.