Acasă Declarații Rezultate preliminare la alegeri și referendum în Republica Moldova, Maia Sandu, primele declarații: ”Interese străine au atacat țara noastră”

Rezultate preliminare la alegeri și referendum în Republica Moldova, Maia Sandu, primele declarații: ”Interese străine au atacat țara noastră”

0
0
7

Rezultate referendum în R. Moldova. Aderarea la UE, aleasă la limită: tabăra DA are în plus peste 11.000 de voturi.

Rezultate aproape finale în R. Moldova. Referendumul pro-UE trece la limită. Mesajul liderilor europeni pentru Maia Sandu.

Cetăţenii Republicii Moldova au stat ore întregi la cozi uriaşe pentru a-şi alege viitorul ţării, printr-un scrutin dublu: alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană. Procentele pentru preşedinţia Republicii Moldova încep să se definitiveze. Preşedintele în funcţie, Maia Sandu şi contracandidatul său Alexandr Stoianoglo ajung în turul doi. Iar moldovenii vor avea de ales cine va fi în fruntea Republicii Moldova pentru următorii patru ani la scrutinul care va fi organizat peste două săptămâni. Alegătorii au fost, de asemenea, în situația de a decide dacă își doresc în mod clar să meargă înainte pe traiectoria proeuropeană sau dacă rămân captivi influenţei ruseşti. Este un moment extrem de tensionat pentru ceea ce priveşte parcursul european al Moldovei. Au mai rămas de numărat câteva mii de voturi pentru referendum care ar putea face diferenţa, aproape toate sunt din diaspora.

Referendum în Republica Moldova. Întrebarea adresată alegătorilor este următoarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Conform cifrelor în timp real de pe site-ul oficial al Comisiei electorale Centrale din Republica Moldova, după numărarea a peste 99% din voturi, diferenţa dintre cei care au spus DA şi cei care au spus NU este de peste 11.000 de voturi, în favoarea celor care își doresc aderarea la UE.

Întrebarea supusă votului a fost: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Pentru ca referendumul să fie considerat valid, era necesară o prezență de peste 33,33% dintre alegătorii înscriși.

Referendumul pro-UE din Republica Moldova este validat, după ce pragul necesar de prezență de 33% a fost cu mult depășit. Aproape 50% dintre cetățeni au votat la referendum. Prezența la alegerile prezidențiale din Republica Moldova este de 51,43%.

Maia Sandu îi roagă pe moldoveni să voteze la turul 2 și are un mesaj pentru alegătorii lui Usatîi: ”Doar așa putem preveni un dezastru”.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a cerut o „dezbatere serioasă” cu Alexandr Stoianoglo, alături de care a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale după votul de duminică. Într-o declarație de presă de luni, ea a atras atenția că rezultatul de la referendum ar fi fost mult mai mare „dacă nu ar fi existat interferențe murdare” și a subliniat că „doar prin vot se poate preveni un dezastru”.

„Poporul și-a exprimat voința iar majoritatea poporului a susținut calea europeană. Fie că ați votat la Soroca, la Chișinău, la Milano, la Dublin, voi ați decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare.

Peste 240.000 de concetățeni au votat în afara țării și nu au lăsat soarta țării pe mâna celor care o vând. Suntem un tot întreg, suntem o familie. Am câștigat prima bătălie dintr-o luptă grea și nedreaptă.

Ce s-a întâmplat ieri este un atentat asupra aspirației poporului nostru de a fi parte a familiei europene. Dușmanii noștri își doresc o Moldovă divizată. Ținta lor de a cumpăra 300.000 de voturi arată că trebuie să privim cu atenție unde s-a greșit și să învățăm din acest atac mizerabil asupra suveranității noastre. Este nevoie de o justiție care să sancționeze cumpărarea de voturi.

Am înțeles mesajul dvs, știm că trebuie să facem mai mult pentru a combate corupția.

Singurul mod de a ne apăra democrația e votul. E apelul meu. Doar prin vot putem preveni un dezastru, vă sunt recunoscătoare. Pentru ca toate eforturile să nu fie zadarnice avem datoria să asigurăm o mobilizare generală la vot. Mai avem o bătălie de dat.

Mă adresez celor care au votat DA. Ca votul să conteze trebuie să învingem atacul. Mă adresez celor care au votat cu ceilalți candidați. Respect votul. Asta e democrația. Avem același obiectiv. Avem responsabilitatea să păstrăm ce avem. Viziunea europeană trebuie să fie un scut.

Democrația și cursul european nu mai sunt în pericol.

Celor care au votat cu Usatîi știu că nu vreți revenirea bandiților la putere. Și eu, și voi vrem să fim liberi în țara noastră. Ce au încercat este să calce în picioare dorința de a trăi bine.

Puterea este în adevăr în mod evident și adevărul este că și eu și voi vreți să fim liberi în țara noastră, să nu ne calce nimeni în picioare. Am un mesaj către cetățenii care nu sunt încă convinși de viitorul nostru european: apropierea de UE aduce beneficii pentru toți. Toți cetățenii doresc să trăiască în pace, în tr-o societate prosperă, și vă promit că voi lucra în continuare pentru asta

Un lucru este important: și cei optimiști, și cei dezamăgiți, și cei tineri, și cei vârstnici, ne dorim să trăim în libertate și pace și despre asta este UE.

Mă adresez și contracandidatului meu, respect votul celor care și-au oferit încrederea în dvs. Trebuie să avem o dezbatere serioasă.

Rezultatul de la referendum ar fi fost mult mai mare dacă interferența murdară nu ar fi încercat să blocheze drumul nostru. Mai avem o bătălie de dat. Ei vor să închidem ochii și să ne speriem de ei. Noi îi vom privi în față și vom conduce țara spre pace și bunăstare”.

Ultimele rezultate arată așa:

Referendum aderare Uni

DA-50,45%

NU-49,55%

La alegerile prezidențiale ultimele rezultate sunt:

Maia Sandu-42,37%

Alexandr Stoianoglo – 26,02%

Renato Usatîi – 13,8%

Irina Vlah – 5,39%

Victoria Furtună – 4,46%

Vasile Tarlev -3,19%

Ion Chicu – 2,06%

Octavian Țâcu – 0,93%

Andrei Năstase – 0,64%

Natalia Morari – 0,61%

Tudor Ulianovschi – 0,52%

Irina Vlah – 5,94%

Victoria Furtună – 5,01%

Vasile Tarlev – 3,55%

Din diaspora au fost numărate 12.000 de voturi din 230.000. Rezultatul votului din diaspora până la această oră este: DA-79%, NU-21%.

Maia Sandu, primele declarații după votul de dumincă: ”Interese străine au atacat țara noastră”.

”Interese străine au atacat țara noastră cu minciuni și propagandă. Cu cele mai mizerabile mijloace pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate. Avem dovezi că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul lor a fost să inducă frică în societate. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a transmis Maia Sandu, într-o scurtă declarație de presă.

Klaus Iohannis, a transmis, luni, un mesaj pentru cetățenii Moldovei după ce referendumul pentru aderarea la UE a fost validat la câteva mii de voturi distanță de o opțiune anti-europeană. ”Destinul Moldovei trebuie decis doar de cetățenii săi!, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație postată pe platforma X.

”Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea dnei Președinte Maia Sandu şi a valorilor democratice”, a mai spus turistul de lux al Statului Eșuat.

Preşedintele în funcţie, Maia Sandu şi contracandidatul său Alexandr Stoianoglo ajung în turul doi ala alegerilor, după votul exprimat, duminică, de cetățenii Moldovei. Alegătorii au fost, de asemenea, în situația de a decide dacă își doresc în mod clar să meargă înainte pe traiectoria proeuropeană sau dacă rămân captivi influenţei ruseşti. Este un moment extrem de tensionat pentru ceea ce priveşte parcursul european al Moldovei. Au mai rămas de numărat câteva mii de voturi pentru referendum care ar putea face diferenţa, aproape toate sunt din diaspora.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 8 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi…