Acasă Revoltător ”Mucușor” Dan, intră la rupere cu buldozerul în gardurile ce împrejmuiesc lucrările de la planșeul din Piața Unirii și rănește doi angajați de la Primăria Sectorului 4

”Mucușor” Dan, intră la rupere cu buldozerul în gardurile ce împrejmuiesc lucrările de la planșeul din Piața Unirii și rănește doi angajați de la Primăria Sectorului 4

0
0
54

Nicușor Dan intră la rupere cu buldozerul în gardurile ce împrejmuiesc lucrările de la planșeul din Piața Unirii și rănește doi angajați de la Primăria Sectorului 4.

Primăria Sectorului 4 a început lucrările de refacere a Planșeului Unirii și a montat garduri în zona Parcului Unirii, a declarat primarul Daniel Băluță luni. În replică, primarul general Nicușor Dan a anunțat că gardurile vor fi demontate deoarece sunt ilegale. Nicușor Dan a mers în Piața Unirii, iar acolo un polițist local nu i-a permis accesul și a sunat la 112 cerând întăriri. La rândul lui, primarul general a plecat să caute „Poliția Națională”, unde a depus plângere și a acuzat că a fost „sfidat” și că „Poliția nu și-a făcut treaba”. În replică, Poliția Capitalei a susținut că nu are atribuții de a „muta gardurile”, ori de a decide „cine este proprietar”. Seara, edilul general s-a întors cu buldozerele în zonă, spunând că „vor încerca să elibereze terenul”.

Scandalul continuă la Piața Unirii, acolo unde primarul general Nicușor Dan s-a dus iar, luni seară, peste șantierul ridicat de edilul din Sectorul 4, Daniel Băluță.

”Am emis o dispoziție prin care am cerut poliției locale a municipiului București, ALPAB și Administrației Străzilor să demoleze ce e aici.

Am ordonat să se desființeze construcțiile de pe terenul nostru. Am spus asta constructorului. Cred că nu vrea. Am solicitat sprijinul Poliției Naționale.

Aceste garduri până la urmă vor dispărea. Suntem un stat de drept”, a spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan a apelat la poliția națională și la Jandarmerie pentru a sprijini demolarea construcțiilor de la Piața Unirii. Primarul este însoțit și de buldozere.

Polițist local Sectorul 4: ”Au fost răniți doi oameni. Replica lui Nicușor: Permiteți-mi să nu cred”.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, s-a deplsat din nou, luni seara, la ora 19.00, la șantierul de la plafonul din Piața Unirii pentru a pune în vedere constructorului să desființeze construcțiile de pe terenul primăriei, însă reprezentanții companiei au refuzat. Primarul a cerut poliției naționale și jandarmeriei să-l prijine în acține, fiind însoțit și de un buldozer.

”Am emis o dispoziție de primar prin care am dispus ca poliția locală împreună cu angajații de la alpab și administrația străzilor să desființeze construcțile de pe terenul nostru. Am întrebat constructorul, înțeleg că nu vrea. în măsura în care poliția locală e împidicată de cineva, am solicitat sprijinul poliției naționale”, a declarat Nicușor Dan.

”E un abuz să dați disopoziție în zonă protejată. Nu aveți competență”, i-a răspuns administratorul șantierului.

Nicușor Dan este în acest moment pe șantier. Un polițist local de la Sectorul 4 a strigat la primarul general că doi oameni sunt răniți. ”Permiteți-mi să nu cred”, a răspuns Nicușor Dan.

”Aceste garduri în cele din urmă vor dispărea pentru că România este un stat de drept”, a mai spus acesta.

Buldozerul a ajuns lângă gardul șantierului, dar nu este clar daca reușește sau nu. În fața gardului sunt postați reprezentații constructorului.

Nicușor Dan cere Poliției Municipale să desființeze șantierul. Reprezentanții Poliției Sectorului 4 s-au așezat în fața unuia dintre buldozerele trimise de municipalitate.

Polițiștii locali de la Sectorul 4 cer operatorului buldozerului să dea înapoi.

Sunt trei buldoescavatoare care încearcă simultan să dea jos gardurile ridicate de Daniel Băluță.

Un singur gard a fost dat jos de utilajele aduse de primarul general.

Nicușor Dan a rugat Jandarmeria și Poliția națională să acorde sprijinul poliției locale a Primăriei Capitalei pentru a demonta gardurile despre care susține că au fost montate ilegal.

”Le-am cerut sa decidă care poliție locală are dreptate, aștept sa decidă. Eu nu îmi închipuiam că nu i sa reușim să intrăm. Până la urmă aceste garduri vor fi date jos”, a spus Nicușor Dan.

În prima parte a zilei de luni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avut o reacție dură față de Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, în scandalul șantierului pentru refacerea plafonului de beton de la Piața Unirii. ”E vorba despre mofturile unui primar care vrea să ia niște bani înainte să ia avizele necesare. Primăria Sectorului 3 a dat nelegal o autorizație de construire pentru Primăria Sectorului 4, pentru că PS3 nu e proprietar pe acest teren”, a spus Nicușor Dan.

El a spus că Poliția Locală va îndepărta gardurile montate de Primăria Sectorului 4 la șantierul anunțat de Băluță.

”Niște cetățeni au pus niște garduri pe care noi o să le luăm”, a spus Nicușor Dan, precizând că același lucru se va întâmpla cu utilajele constructorului, care „o să plece”.

Nicușor Dan a mai spus că Primăria Sectorului 3 nu este “competentă” să emită o astfel de autorizație, care “nu poate fi folosită”. El nu a exclus aducerea cazului în fața instanței.

În ceea ce privește proprietarul terenului, Nicușor Dan a comparat situația cu cea de la parcarea din Piața Universității. “Un operator privat are parcarea și deasupra unde sunt statuile este o altă carte funciară care spune că acolo e municipiul București. Apele române au cursul Apei Dâmboviței (…) E identic cu palmierii și numitorul comune este PSD”.

Primarul general a afirmat că Primăria sectorului 4 nu are drept de proprietate pe acest teren. “Este ca și cum aș veni eu la Dvs în curte și fără autorizație îmi construiesc o gheretă”, a explicat el, precizând că așteaptă ca primăria sectorului 4 să vină cu avizele solicitate.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD), a anunțat, într-o conferință de presă, că Sectorul 3, unde primar este Robert Negoiță, a emis autorizația de construire în regim de urgență. Băluță susține că întreaga zonă nu aparține Primăriei Municipiului București, ci Ministerului Mediului prin Apele Române, iar cea mai mare parte a terenului este preponderent în Sectorul 3 și nesimnificativ în Sectorul 4.

Băluță anunțase luni, într-o postare pe rețelele sociale, că ar fi început lucrările de refacere a Planșeului Unirii, o placă de beton care susține practic interesecția de la Piața Unirii din București. Băluță susține că lucrările nu vor afecta circulația rutieră sau pietonală, ceea ce înseamnă că lucrările sunt făcute în zona Parcului Unirii și nu pe carosabil.

Nicușor Dan a spus că Primăria Sectorului 3 nu are competența legală de a autoriza aceste lucrări, dat fiind că Pasajul Unirii este în proprietatea și administrarea Primăriei Generale.

Care e miza începerii de urgență a lucrărilor la planșeu? Primarul Daniel Băluță a cerut constant de la Primăria București o autorizare în regim de urgență a lucrărilor la planșeul Unirii, dar primarul Nicușor Dan a cerut respectarea tuturor pașilor necesari. Dacă șantierul ar fi autorizat în regim de urgență, Primăria Sector 4 ar avea trei beneficii principale:

– ar câștiga câteva luni (diferența față de o procedura normală)

– ar scăpa de obligația de a obține toate avizele necesare (vezi mai jos lista avizelor de la instituții de stat și companii de utilități)

– ar putea trage prima tranșă din finanțarea de la guvern prin programul Anghel Saligny pentru a face plata către constructor, firma Erbașu Construcții. Contractul total atribuit de guvern prin Ministerul Dezvoltării e de 867 de milioane de lei de la bugetul statului, potrivit portalului licitațiilor publice.

Primăria Municipiului București a transmis printr-o adresă oficială că pentru lucrare e nevoie de un acord de la Administrația Străzilor și avize de la mai multe instituții și companii: Apele Române, Metrorex, Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, SRI, STS, MApN, ISU, ALPAB, Direcția de Mediu din Primărie, ALPAB, Termoenergetica, Apa Nova, Orange, Distrigaz, STB, E-Distribuție, Netcity.

Încarcă mai mult
Load More In Revoltător

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

O persoană cu dizabilități, în ședința CGMB, Nicușor Dan nici nu s-a uitat la el: ”Domnule primar, vă uitați la mine, vă rog? Ăsta este respectul”

Facebook 25 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email O persoană cu dizabilități, în ședi…