Acasă Actualitate Biroul Electoral Central, a respins ca ”inadmisibilă” a doua candidatură a Dianei Șoșoacă, pe motiv că ”nu s-au depus semnături”

Biroul Electoral Central, a respins ca ”inadmisibilă” a doua candidatură a Dianei Șoșoacă, pe motiv că ”nu s-au depus semnături”

0
0
144

Exact așa cum se anticipa, Biroul Electoral Central a respins ca ”inadmisibilă” a doua candidatură a Dianei Șoșoacă, pe motiv că ”nu s-au depus semnături”.

Biroul Electoral Central a luat în discuție, duminică seara, a doua candidatură la alegerile prezidențiale depusă de Diana Șoșoacă. Aceasta a depus-o sâmbătă, înainte de miezul nopții, imediat după decizia CCR prin care candidatura sa a fost anulată.

Potrivit unor surse din BEC, a fost respinsă și a doua candidatură a Dianei Șoșoacă, depusă după decizia CCR.

Candidatura a fost respinsă ca inadmisibilă, fiind invocată decizia CCR. Reprezentanții USR, PNL și PSD ar fi votat pentru admisibilitatea candidaturii, potrivit surselor citate.

Totodată BEC a admis candidaturile lui Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Cristian Diaconescu, Cristian Terheş, Alexandra Păcuraru.

Update 19:40. Membrii BEC discută de aproape o oră subiectul candidaturii Dianei Șoșoacă. Părerile sunt împărțite între reprezentanții partidelor în BEC. Potrivit surselor Antena 3 CNN, reprezentantul USR susține candidatura Dianei Șoșoacă.

Decizia fără precedent a Curţii Constituţionale a cutremurat scena politică. Diana Şoşoacă a fost scoasă din cursa pentru Cotroceni, iar asta schimbă complet calculele partidelor. Voturile Dianei Şoşoacă pot propulsa acum un alt candidat în turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Preşedinta Partidului SOS România a făcut o nouă încercare, aseară, cu puțin timp înainte de ora 12 noaptea. Şi-a depus din nou candidatura cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului, însă și aceasta a fost respinsă duminică seara de BEC ca inadmisibilă, pentru că nu s-ar fi depus semnăturile necesare. Diana Șoșoacă ameninţă că se va plânge instanţelor internaţionale.

Biroul Electoral Central a respins, duminică seara, cea de-a doua candidatură a Dianei Șoșoacă. Această candidatură este inadmisibilă pentru că nu s-au depus semnături. Potrivit surselor Observator, judecătorii USR și PNL au fost pentru candidatură, iar ceilalți au votat împotriva candidaturii.

„Cea mai mare mârşăvie a Curţii Constituţionale. Această Curte nu mai are ce să caute în România. Trebuie desfiinţată şi aleasă de poporul român”. Este prima reacţie a Dianei Şoşoacă, aflată într-un live pe Facebook, când aude despre decizia CCR. Cele două contestații au fost semnate de Mihai Gheorghe Ursa şi Amalia Bellantoni, foşti colegi de partid în SOS România.

„Atâta timp cât ea instigă lumea la ura de rasă, dezbinare, hărțuire, agresiuni, are tot felul de acțiuni homofobe, la discriminare, ură la adresa tuturor comunităților. Își bate joc de statul român. Are tot felul de acțiuni care din nefericire nu sunt demne de un președinte al României, care încalcă grav Constituția”, a spus Amalia Bellantoni, contestatară a Dianei Șoşoacă.

Cinci judecători au votat pentru adoptarea contestațiilor, în timp ce doi au fost împotrivă și alți doi au lipsit. Verdictul a fost fără echivoc: anularea deciziei Biroului Electoral Central prin care s-a înregistrat candidatura Dianei Șoșoaca. Acum, preşedinta SOS România nu mai are cale de atac.

„Prin decizie Curtea Constituțională s-a referit la comportamentul neloial, neadcvat față de valorile constituționale, față de statul de drept”, a spus Tudorel Toader, fost judecător al Curţii Constituţionale.

Suspiciuni au fost şi cu privire la semnaturile false, strânse pentru candidatura Dianei Șoșoacă.

„A depus doar niște copii xerox la semnăturile care au fost adunate pentru alegerile locale și europarlamentare, absolut toată lumea ne-a trimis probe cum se falsificau semnăturile, cum s-a făcut copy paste la baze de date. Am contestat semnăturile false la BEC, la Parchetul ÎCCJ”, a spus Amalia Bellantoni, contestatară a Dianei Șoşoacă.

Decizia CCR a stârnit un val de reacţii din partea candidaţilor la prezidenţiale. Marcel Ciolacu susţine că motivarea judectorilor trebuie să apară rapid, altfel vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic. Nicolae Ciucă i-a atacat pe colegii din coaliţie, spunând că doresc puterea absolută.

„Indiferent cât de radical e mesajul cuiva în această țară, dreptul de a te exprima și a fi ales de cei care vor să te urmeze e un drept care cred că trebui să primeze”, a spus Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a explicat ce șanse are Diana Șoșoacă să reintre în cursa pentru Cotroceni.

Diana Șoșoacă, într-o mișcare disperată, a depus un nou dosar de candidatură la BEC, la ora 23:50, sâmbătă noapte, cu doar 10 minute înainte de expirarea timpului legal. Întrebarea care se pune acum este dacă Diana Șoșoacă are vreo șansă ca noul dosar de candidatură să-i fie acceptat.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, spune că este foarte greu ca decizia inițială a CCR, aceea de respingere a candidaturii să fie schimbată. Toader spune că deși decizia nu a fost deja publicată în Monitorul Oficial, aceasta produce deja efecte. Totuși, chiar dacă Biroul Electoral Central ar admite noul dosar depus de Diana Șoșoacă, candidatura ar urma să pice din nou la Curtea Constituțională.

„Sunt două soluții pe care Biroul Electoral Central le poate lua: să respingă sau să admită. Personal, cred că ar trebui să respingă. De ce? Decizia CCR nu e publicată, dar e pronunțată. Avem comunicatul oficial și BEC-ul știe că Instanța Constituțională a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă. Vreau să vă spun că autoritățile țin cont de deciziile de admitere publicate de Curtea Constituțională, chiar și atunci când ele nu au fost publicate. Vă dau exemple: președintele Băsescu a promulgat o lege doar pe un simplu comunicat că Instanța Constituțională a respins obiecția de neconstituționalitate. A promulgat, s-a publicat în Monitorul Oficial, iar legea a intrat în vigoare.

Unul dintre dosarele de candidatură s-a consumat. Nu contează că decizia nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Se va publica și deja produce efecte. Să spunem de exemplu, că BEC-ul ar admite, deși eu nu cred că o va face, la Curtea Constutițională se va întâmpla același lucru: îi va respinge candidatura. Nu se poate de ieri și până astăzi să se schimbe situația de fapt privind statutul unui candidat,” a spus Tudorel Toader.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, membru al Biroului Electoral Central, a declarat că Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura la alegerile prezidenţiale, iar duminică, la ora 18,00, BEC va lua în discuţie această solicitare şi va da un răspuns.

„Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura sâmbătă, la 23,50. Termenul de depunere a candidaturilor a expirat azi-noapte, la ora 24,00, iar dânsa a depus la 23,50, deci în termen. Nu a mai depus semnăturile, a depus dosarul de candidatură fără semnături. Biroul Electoral Central se pronunţă în 24 de ore asupra candidaturilor, iar astăzi, la ora 18,00, BEC se va pronunţa pe candidatura lui Ludovic Orban, care a fost depusă ieri după-masă, spre seară, şi pe a Dianei Şoşoacă. După şedinţă, BEC va da un comunicat de presă”, a spus Toni Greblă.

”Termenul final de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale a expirat sâmbătă, la ora 24. Inainte de expirare, inclusiv doamna Şoşoacă a depus un dosar de candidatură, iar Biroul Electoral Central are obligatia legală să se pronunţe”, a declarat Greblă.

El a precizat că duminică seară, la ora 18, a fost convocat BEC, iar după terminarea şedinşei va fi emis un comunicat privind soluţia adoptată.

Răspunzând unei întrebări, Greblă a afirmat că dosarul depus de Şoşoacă nu conţine semnături.

”A depus dosarul de candidatură. Nu conţine semnături. Biroul Electoral are obligaţia să examineze toate solicitările de candidatură şi să pronunţe o soluţie de admitere sau de respingere a candidaturii formulate. Împotriva soluţiei Biroului Electoral Central se poate face contestaţie la Curtea Constituţională”, a afirmat Toni Greblă.

BEC a admis, în şedinţa din 3 octombrie, un prim dosar de candidatură la alegerile prezidenţiale depus de Diana Şoşoacă, însă decizia BEC a fost contestată la Curtea Constvituţională.

Curtea Constituţională a anunţat sâmbătă seară, într-un comunicat oficial, că, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, a admis contestaţiile formulate de Amalia Bellantoni şi de Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.

Decizia CCR are drept consecinţă eliminarea Dianei Şoşoacă din cursa electorală pentru Preşedinţie.

Toți politicienii și partidele politice au criticat decizia Curții Constituționale de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă pe motiv că decizia reprezintă un precedent periculos pentru România.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Procurorii, un nou eșec lamentabil, judecătorii i-au pus în libertate pe cei 3 acuzați pentru asasinarea milionarului Ioan Crișan, Laura Crișan, eliberată

Facebook 33 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După mai bine de 3 ani, procurorii,…